Luchtbevochtigers in de Ökotest

Als u van plan bent om een luchtbevochtiger te kopen, bent u op zoek naar luchtbevochtiger vergelijkingen en beoordelingen. In het verleden heeft Öko-Test verschillende luchtbevochtigermodellen onderzocht en bijzondere nadruk gelegd op de gemeten bacterieconcentraties en bevochtigingsprestaties. De laatste test dateert echter van 2008, zodat er geen concrete productaanbevelingen mogelijk zijn. Samenvattend kan echter worden gesteld dat vaporizers meestal goede testresultaten hebben behaald en dat airwashers de laagste kiembelasting hebben bereikt.

Wanneer vond de laatste Ökotest van luchtbevochtigers plaats en wat zijn de testwinnaars van de Öko-Test? Dit artikel geeft een kort overzicht van de resultaten van eerdere productvergelijkingen.

Ökotest test luchtbevochtigers

Het consumentenmagazine Öko-Test onderzoekt regelmatig huishoudelijke artikelen en evalueert verschillende producten op basis van verschillende criteria. De organisatie besteedt bijzondere aandacht aan de gezondheidsaspecten: of grenswaarden voor vervuilende en giftige stoffen worden nageleefd, en welke kiembelasting je als gebruiker moet verwachten. Öko-Test staat erom bekend dat het vaak strengere normen hanteert dan de wetgever en zelfs de kleinste hoeveelheden verontreinigende stoffen met slechte cijfers bestraft, zelfs als ze binnen de wettelijke voorschriften vallen.

Oude Ökotest resultaten voor luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers zijn ook onderzocht in Ökotest; in verschillende tests in 2004, 2006 en 2008 werden sommige producten vergeleken. Helaas hebben concrete productaanbevelingen op deze basis geen zin: aan de ene kant worden veel van de onderzochte apparaten vandaag niet meer op de markt aangeboden, aan de andere kant is de markt uitgebreid met een groot aantal nieuwe ontwikkelingen, die ook zijn ontwikkeld op basis van de eerdere testresultaten met verbeterde eigenschappen. [3-5]

Testwinnaar: geen luchtbevochtiger is “zeer goed”

Alle ecotests hebben gemeen dat geen enkel apparaat is bekroond als een “zeer goede” luchtbevochtiger. De toetswinnaars kregen alleen het cijfer “goed”. In de loop der jaren van 2004 tot 2008 is het aantal “goede” luchtbevochtigers echter aanzienlijk toegenomen – een aangename trend die duidelijk maakt dat fabrikanten ook reageren op producttests en verbeterde apparaten ontwikkelen.

Tot de testwinnaars van de Öko-Test 2006 behoren de verstuiver UH 800 E van DeLonghi*, de ultrasone vernevelaar type 715 van Solis* en de Petra LB 40 verstuiver* (beide niet meer in de handel verkrijgbaar). Dit laatste model werd twee jaar later ook bekroond als testwinnaar, samen met de Beurer LB 20 luchtbevochtiger*, die werkt als verdamper, maar helaas ook niet meer leverbaar is.

DeLonghi UH 800 E luchtbevochtiger
DeLonghi UH 800 E luchtbevochtiger

  • Vermogen: 260 watt
  • Grote, transparante watertank met een inhoud van 6,1 l
  • Elektronische hygrometer voor het weergeven van de stroom en het bepalen van de gewenste relatieve vochtigheid in de ruimte

Tijdloze resultaten van ecotests van luchtbevochtigers

Hoewel de concrete productaanbevelingen van de meer dan tien jaar oude tests niet langer van groot belang zijn, zijn sommige resultaten nog steeds opvallend. De meerderheid van de testwinnaars zijn verdampers, d.w.z. luchtbevochtigers die water aan de kook brengen door op te warmen en daardoor stoom afgeven aan de kamerlucht. Verdampers bereiken hoge bevochtigingsprestaties met lage microbiële belasting, omdat bacteriën worden gedood wanneer het water kookt.

Beide aspecten, bevochtigingsprestaties en kiembelasting, waren centrale criteria voor de evaluaties door Öko-Test. Het verhogen van de luchtvochtigheid is immers de belangrijkste reden om een apparaat aan te schaffen en de uitstoot van bacteriën in de binnenlucht vormt het grootste gezondheidsrisico van luchtbevochtigers. In de tests werd een output van maximaal 1000 schimmels en 200 bacteriën per uur gemeten in sommige van de onderzochte apparaten. [3]

Ultrasone vernevelaars presteren voor het grootste deel slecht, omdat daarin hoge bacterieconcentraties werden gemeten. Zelfs luchtwassers zoals de veelgeprezen producten van Venta behoren niet tot de testwinnaars. In de eco-tests, Luchtwassers zijn de enige apparaten met voldoende lage kiembelastingen bewezen, Ze zijn echter ver achtergebleven bij andere soorten luchtbevochtigers in termen van bevochtigingsprestaties. Luchtwassers rekenen oprond hun werkingsprincipe ook als luchtreinigers, omdat ze stof, pollen en bacteriën uit de lucht kunnen absorberen en binden in een waterbad. De bevochtiging van de kamerlucht vindt incidenteel plaats door koude verdamping, die van nature minder effectief plaatsvindt dan koken in verdampers.