Hoe word je een stormjager en krijg je ervoor betaald?

Stormjagers in tornado steegje

Stormjagen is in de loop der jaren veel populairder geworden dankzij reality-televisie. Deze shows beschrijven de actie en tonen achtervolgers die proberen steeds dichter bij zware stormen en tornado’s te komen.

De schijnwerpers op stormjagen hebben steeds meer naar de hobby getrokken en sommigen hebben er zelfs behoorlijk wat geld mee verdiend. Dat kan ook, maar het is niet zo eenvoudig als je zou denken. In deze blog geven we je wat informatie om aan de slag te gaan en mogelijk betaald te krijgen.

Wat is een stormjager en wat doen ze?

De definitie van een stormjager is uitgebreid. Jaren geleden was een ‘storm chaser’ iemand die tornado’s achtervolgde. Tegenwoordig volgen, observeren en registreren stormjagers allerlei soorten zwaar weer, van orkanen tot overstromingen en zelfs winterstormen. In veel gevallen nemen ze instrumenten mee voor onderzoek of camera’s om de gebeurtenissen vast te leggen.

Sommigen jagen op de sensatie ervan, en anderen doen het voor wetenschappelijk onderzoek. Dan jagen anderen op het potentieel om een spannende video te vangen, die mogelijk voor honderden, zo niet duizenden dollars kan worden verkocht. Er zijn veel redenen, en sommige achtervolgers hebben meerdere redenen om te doen wat ze doen.

Stormjagen ligt voor mij in het verlengde van mijn fascinatie voor het weer. Er is niets spannender dan van dichtbij en persoonlijk kennis te maken met het ergste dat moeder natuur je kan toewerpen.

Is stormjagen belangrijk?

Hoewel er veel controverse is geweest over stormjagen dankzij enkele onverantwoordelijke achtervolgers (en ongelukkige ongelukken), speelt stormjagen een belangrijke rol. Veel van wat we vandaag begrijpen over noodweer en tornado’s is te danken aan het werk van de vroegste achtervolgers.

De meeste stormjagers rapporteren wat ze zien aan hun lokale weerdienstkantoren, wat helpt bij het afgeven van nauwkeurigere waarschuwingen en voorspellingen. De beelden die sommige achtervolgers filmen komen in het nieuws, die de gevaren van noodweer benadrukken en het publiek informeren.

Beroemde Storm Chasers

Hoewel er misschien duizenden achtervolgers in het hele land zijn, is slechts een klein handjevol wat de meesten als beroemd zouden beschouwen. Waarschijnlijk de bekendste is Reed Timmer. Hij heeft naam gemaakt in de Discovery Channel-serie Storm Chasers door tornado’s en ander noodweer in te rijden met een zwaar gepantserd voertuig dat bekend staat als The Dominator.

Er zijn anderen, maar de meeste zijn alleen beroemd binnen de stormjagende gemeenschap zelf.

Hoe word je een stormjager

Hoe begin je met stormjagen? Voordat je naar buiten gaat, wil je er zeker van zijn dat je de basisprincipes begrijpt van hoe onze sfeer werkt. Mijn aanbeveling is om jezelf eerst vertrouwd te maken met noodweer en hoe je veilig kunt blijven. De TORCON Index kan ook een grote hulp zijn.

Vergeet niet dat stormen erg gevaarlijk zijn en soms dodelijk kunnen zijn. Professionele stormjagers hebben een meteorologische training, waardoor ze de weersystemen die ze achtervolgen kunnen begrijpen. Ze leren ook door samen te werken met andere ervaren stormjagers. Je moet nooit proberen stormen na te streven zonder training en een ervaren mentor die met je samenwerkt om je de kneepjes van het vak te laten zien.

Word een Skywarn Storm Spotter

Stormjagen vergt een beetje training. Het eerste wat je wilt doen, is een stormspottertraining volgen en vrijwilligerswerk doen als Skywarn-stormspotter (in Canada is het Canwarn). Dit programma is vooral belangrijk als je eerder geen grote interesse had in het weer. Hoewel deze lessen je niet leren hoe je storm chase, laten ze je de basisprincipes zien van hoe je zwaar weer kunt herkennen, wat je moet melden en enkele essentiële veiligheidstips. Vrijwilligerswerk bij Skywarn is niet alleen een geweldige manier om meer te weten te komen over noodweer en waardevolle ervaring op te doen, maar het zal ook je gemeenschap helpen.

Indien mogelijk, en uw lokale National Weather Service-kantoor biedt het aan, wilt u zowel de beginners- als de gevorderde lessen volgen. Verwacht ongeveer twee uur voor elke les door te brengen en iets mee te nemen om aantekeningen te maken.

Besteed daarnaast tijd aan het onderzoeken hoe onweersbuien en tornado’s zich vormen en bewegen. Dit onderzoek helpt je te leren waar je moet zijn voor de beste foto’s en je buiten schot te houden, omdat stormjagen erg gevaarlijk kan zijn.

Vind een mentor

Zodra je je uur stormspotting met Skywarn hebt opgebouwd, zoek je naar een ervaren stormjager die mogelijk je mentor kan worden om je leren te bevorderen en je uiteindelijk mee te nemen op je eerste expeditie om zwaar weer na te jagen. Het Skywarn-programma is een geweldige manier om een mentor te vinden, en de Stormtrack online community is een andere manier om in contact te komen met ervaren achtervolgers.

Krijgen stormjagers betaald?

Het korte antwoord is ja. Het langere antwoord is iets ingewikkelder. Lees verder om erachter te komen waarom.

Hoeveel verdienen stormjagers?

EF4 tornado die Fairdale, IL trof.

Het is tijd voor een reality check als het gaat om de geld verdienende kant van stormjagen. De overgrote meerderheid van de stormjagers verdient weinig of helemaal geen geld. Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste kan de moeilijkheid om op het juiste moment op de juiste plek te zijn niet worden onderschat. Hoewel je hier met de tijd goed in zult worden, komt een deel ervan neer op geluk.

Ten tweede, en dit is te danken aan sociale media, hoeven mediakanalen niet meer te vertrouwen op het betalen van stormjagers voor beeldmateriaal. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze hun beeldmateriaal niet gratis online hoeven weg te geven en dat ze het kunnen verkopen, vooral als het van hoge kwaliteit is. Veel van wat we op onze nieuwsuitzendingen zien, is inhoud die ze gratis hebben gekregen als een van hun fotografen het heeft vastgelegd.

Ten slotte is het een uitdaging om zelf beeldmateriaal te verkopen. In mijn geval werk ik via wat een makelaar wordt genoemd – in wezen een tussenpersoon of verkoper voor mijn beeldmateriaal. Ze hebben overeenkomsten met verschillende nieuwsuitzendingen en nemen een deel van mijn verkoop als commissie. Het is heel, heel moeilijk om het zelf te verkopen, tenzij je connecties hebt. Vertrouw me nou maar. Ik heb het geprobeerd.

Welke makelaars verkopen storm chasers video’s? Er zijn een paar belangrijke bedrijven, waaronder Live Storms Media, Severe Studios en SVL Media, om er maar een paar te noemen. Deze zijn moeilijk te krijgen, tenzij je al een verkoopbare video hebt. De meeste vereisen dat u enkele voorbeelden indient om u te helpen uw beeldmateriaal te verkopen.

Video’s verkopen vaak tussen $ 100-300 (en af en toe meer), afhankelijk van lengte, inhoud en nieuwswaardigheid.

Storm chaser banen zijn schaars en ver tussen. De meesten bevinden zich in het Midwesten en nieuwsuitzendingen zullen zich meestal aansluiten bij bekende achtervolgers, omdat ze de beste kans hebben om video van goede kwaliteit te krijgen.

De realiteit is dat een meerderheid van degenen die worden betaald voor stormjagen in de orde van een paar honderd of een paar duizend per jaar, maar nergens genoeg om er een carrière van te maken. Buiten het Midwesten en ‘Tornado Alley’ is er niet genoeg noodweer om het potentieel te hebben om te verkopen.

Basis stormjachtuitrusting

Natuurlijk is het meest kritieke stuk uitrusting uw voertuig. Gebruik indien mogelijk niet uw primaire voertuig. Gebruik er een die je minder bezig bent met beschadigen. Tijdens het achtervolgen van stormen kun je merken dat je wordt bekogeld met puin, hagel of dat je in hoog water terechtkomt. Je wilt ook een auto die in goede staat verkeert. Stormjagen is ruw op je voertuig en je zet veel kilometers op de teller om die perfecte foto te vinden.

Hier zijn enkele essentiële stormjagende uitrusting die ik je aanbeveel te overwegen:

 • Een goede radar app. Het Weerkanaal of de AccuWeather-app snijdt het niet. Kies een app met realtime weergegevens. Mijn favoriet is RadarScope. Deze apps geven je ook toegang tot andere radarproducten die je kunnen helpen bij het positioneren van jezelf voor een geweldige foto.
 • Een weerradio. Luisteren naar een weerradio kan je helpen bij je achtervolging, vooral wanneer er waarschuwingen worden gegeven. Een noodweerradio kan u helpen er zeker van te zijn dat u zich op een storm bevindt die het grootste potentieel heeft om zwaar weer te veroorzaken. Je oordeel zal je echter veel meer helpen, omdat waarschuwingen vaak onvoldoende tijd bieden om een zware storm in te halen als je niet in de buurt bent. Neem een kijkje in onze gids om de beste weerradio’s te zien.
 • Een hotspot. Je zit behoorlijk op je telefoon en kijkt naar radargegevens. Koop een mobiele hotspot, zodat u uw telefoon daarop kunt aansluiten. Sommige plannen beperken gebruikers voor het gebruik van te veel gegevens of bevatten geen onbeperkte gegevens. Een hotspot komt ook van pas als je een laptop hebt. Bij het verkopen van beeldmateriaal is tijdigheid van cruciaal belang. U wilt deze video’s zo snel mogelijk verzenden, vaak in het veld, om uw kansen op een verkoop te vergroten.
 • Een goede camera en een statief. Als u toegang hebt tot een DSLR of duurdere videocamera, is dit het beste. Stabiel beeldmateriaal verkoopt ook, dus je zult een statief willen kopen. Kun je videobeelden van smartphones verkopen? Ja, maar het moet in landschapsmodus zijn, zeer stabiel en opgenomen met een video-instelling van hoge kwaliteit. Ik heb beeldmateriaal van mijn iPhone verkocht, maar zelfs met de iPhone gebruik ik een statief om foto’s van hoge kwaliteit te maken.
 • Voedsel. Dit lijkt grappig om hier toe te voegen, maar je zult waarschijnlijk lange tijd onderweg zijn. Je zult alleen willen stoppen voor snelle pauzes, vooral op drukke dagen, waar tijd van essentieel belang is. Neem een koeler meeong in de auto met hapjes en drankjes.
 • Een copiloot. Jaag noodweer niet alleen na. Het hebben van een tweede paar ogen is van vitaal belang op uitdagende reizen. Je moet je niet alleen zorgen maken over het weer zelf, maar ook goed op de weg letten. De meeste storm chaser-ongelukken (en erger nog, sterfgevallen) vinden plaats als gevolg van afgeleid rijden.

Welke Storm Chasing Video verkoopt?

Storm chaser filmt een supercell in Colorado

Wat voor soort video verkoopt? De eenvoudigste manier om hierover na te denken, is door te overwegen wat u op uw lokale nieuws ziet. Stabiele video is van vitaal belang zoals ik al eerder zei, maar houd er ook rekening mee dat je stil blijft terwijl je filmt. Vertel niet wat er aan de hand is, en het allerbelangrijkste, vloek niet. Zorg ervoor dat het onderwerp scherp is.

Bekijk de video die je op het nieuws ziet. Merk op hoe foto’s worden ingelijst. Je zult deze technieken willen spiegelen.

Hoewel pannen oké is, is een stabiel schot beter. Gebruik panning alleen als het nodig is om de omvang van het evenement over te brengen, vooral als het gaat om schade. Blijf indien mogelijk op een schot voor een telling van tien. Deze techniek maakt het werk van de video-editor veel beter beheersbaar en vergroot de kans op een verkoop.

Hier is een lijst met mogelijke situaties die verkoopbare video kunnen opleveren:

 • Video van het weer in uitvoering. Bijvoorbeeld een tornado, hagel, overstromingen, windschade, zware sneeuwval.
 • Beelden van schade na een weersgebeurtenis.
 • Beelden van mensen die te maken hebben met het weer in kwestie. Bijvoorbeeld auto’s die door overstroomde wegen rijden, gestrande voertuigen, over trottoirs lopen).
 • Persoonlijke interviews. Zorg dat je een microfoon van goede kwaliteit bij de hand hebt. Vraag de persoon om zijn naam te zeggen en te spellen, of geef op zijn minst een identificatie (een voornaam of passende bijnaam is prima; sommige mensen voelen zich niet op hun gemak om die informatie te verstrekken). Zonder microfoon en identificerende informatie verkoopt de video niet.
 • De day-after beelden. Grote weersomstandigheden kunnen meerdaagse evenementen zijn. Sommige achtervolgers verdienen extra geld met het verkopen van een video van de opruimactie achteraf, zelfs als ze al beelden van het weerevenement zelf hebben verkocht.
 • De dag voor de beelden. Nieuwsmedia hebben ook een video van voorbereidingen nodig. Er is misschien een mogelijkheid voor een orkaanjager om een video te krijgen van mensen die huizen en bedrijven instappen. Dit beeldmateriaal verkoopt vaak net zo snel als video’s van het evenement zelf als het een verhaal is dat groot genoeg is.

WEES ALSJEBLIEFT RESPECTVOL BIJ HET OPNEMEN VAN VIDEO!

Vergeet niet, met schade door zwaar weer is dat iemands leven. Ga er niet automatisch van uit dat ze gefilmd willen worden. Als je iemands eigendom moet betreden om video’s te maken, vraag het dan eerst. Identificeer jezelf als nieuwsfotograaf en vraag om toestemming. Als ze nee zeggen, maak dan geen ruzie en bedank ze voor hun tijd en wens ze het beste.

Op openbare plaatsen mag je filmen waar je maar wilt, zolang je je maar niet in een beperkt gebied bevindt. Houd echter zelfs in deze situaties rekening met de privacy van anderen. Zoom niet in waar mensen gemakkelijk herkenbaar zijn – bredere opnamen zijn prima.

Een paar afscheidswoorden

Ik weet dat je dit artikel misschien hebt gelezen, en de realiteit van hoe moeilijk en hoe gevaarlijk stormjagen is, is misschien niet wat je wilde horen. Het is echter niet gemakkelijk met de juiste training, begeleiding en met de tijd zul je niet alleen beter worden met achtervolgen, maar ook met het opnemen van video’s die kunnen verkopen.

Heeft u vragen? We beantwoorden ze graag in de reacties hieronder. Veel succes, en blijf veilig!