Luchtbevochtigers in de consumententest

Luchtbevochtigers op de proef gesteld

Producttests van consumentenmagazines kunnen onafhankelijke beoordelingen opleveren om huishoudelijke apparaten objectief te vergelijken. Helaas is er tot nu toe geen luchtbevochtigervergelijking door Stiftung Warentest, maar het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het Zwitserse consumentenmagazine K-Tipp en de American Consumer Reports. Naast de bevochtigingsprestaties is de vervuiling van de luchtbevochtigers en de uitgestoten vochtige lucht een belangrijk productkenmerk. Hier presteren koude verdampers en luchtwassers beter dan ultrasone verstuivers. Andere vergelijkingscriteria kunnen bruikbaarheid, volume of stroomverbruik zijn.

Bent u van plan om een kamerbevochtiger te kopen en bent u op zoek naar beoordelingen van luchtbevochtigers door Stiftung Warentest? Misschien bent u ook geïnteresseerd in de resultaten van de producttests door Consumer Reports en K-Tipp. Dit artikel vat de belangrijkste bevindingen van het onderzoek van deze consumentenbladen samen.

Waar kan ik onafhankelijke testresultaten van luchtbevochtigers vinden?

Veel luchtbevochtigers doen in de productbeschrijvingen genereuze beloftes dat ze bijzonder stil, krachtig of hygiënisch zouden werken. Deze informatie wordt echter zelden bevestigd door onafhankelijk onderzoek en het is duidelijk dat fabrikanten hun producten in het beste licht willen presenteren. Gelukkig zijn er in veel landen organisaties en instituten die hun financiering bekendmaken en duidelijk maken dat de resultaten en evaluaties van hun onderzoeken niet worden vervormd door samenwerking met geselecteerde fabrikantenbedrijven.

Is er een luchtbevochtiger vergelijking van Stiftung Warentest?

De bekendste Duitse instelling, die regelmatig huishoudelijke artikelen en andere producten onderzoekt op hun functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en mogelijke gezondheidsrisico’s, is Stiftung Warentest. Helaas is er nog geen enkele vergelijking van luchtbevochtigers door Stiftung Warentest. Als u het online portaal van het consumentenmagazine doorzoekt, vindt u een verwijzing naar een luchtbevochtigertest van de Zwitserse tegenhanger K-Tipp uit 2015. [1,2]

Luchtwasser is testwinnaar in de Zwitserse consumententest

Het consumentenmagazine K-Tipp publiceert regelmatig resultaten van producttesten. In 2015 werden tien verschillende apparaten voor kamerbevochtiging onderzocht, waaronder vijf ultrasone verstuivers, vier verdampers en één verdamper. Als enige luchtbevochtiger met de graad “zeer goed” is de testwinnaar van de productvergelijking bekroond: de LW45 luchtwasser van Venta*. [1-4]

Bepalend voor deze evaluatie was het lage aantal bacteriën gemeten in het apparaat en de uitgestoten bevochtigde lucht. Naast de luchtwasser zijn de drie kamerbevochtigers met de classificatie “goed” ook apparaten op basis van koude verdamping. Dit maakt alleen gebruik van het natuurlijke vermogen van water om van een vloeistof naar droge lucht te migreren. In dit proces blijven vuil, bacteriën of opgeloste mineralen achter in het waterbad, daarom is de bevochtigde lucht hygiënisch perfect.

Er waren echter aftrekposten voor sommige van de koude verdampers als gevolg van onvoldoende bevochtigingsprestaties. Omdat er geen extra energie in de vorm van warmte of echografie wordt gebruikt om de verdamping te versnellen, is de toename van de luchtvochtigheid meestal lager dan bij ultrasone verstuivers.

Luchtbevochtiger vergelijkingen via Consumer Reports

Ook in de VS is er een organisatie die onafhankelijke producttests uitvoert en publiceert met het oog op consumentenbescherming: de Consumer Reports. De reikwijdte van de tests is meestal erg groot en gevarieerd; de luchtbevochtigervergelijking omvat bijvoorbeeld 64 verschillende luchtbevochtigers. [5]

Testwinnaars in 2017 zijn onder meer de SPT SU-9210 vaporizer (bekijk product op Amazon.com), de HCM-350 luchtbevochtiger van Honeywell (bekijk product op Amazon.com), die ziektekiemen doodt met UV-licht, de Vornado Evap3 luchtbevochtiger*, die is uitgerust met een extra filter, het Kenmore 3688 model en de Vicks V3700 luchtbevochtiger (zie op Amazon.com). [6] Onder draagbare luchtbevochtigers won de Hunter QLS-03 (Amazon.com view) omdat het het enige apparaat was dat zelfs met hard water net zo goed werkte als met laag kalkarm water. [7]

Beoordelingnl van luchtbevochtigers

Bij alle productvergelijkingen is het essentieel om transparant te communiceren welke evaluatiecriteria in de resultaten zijn opgenomen. Alleen dan kan een objectieve beoordeling worden gegeven en pas dan zijn de algemene resultaten begrijpelijk voor de gebruiker. Het is ook het beste om de gedeeltelijke resultaten voor individuele criteria te publiceren, zodat u zelf een individuele weging kunt maken als u uw eigen prioriteiten wilt stellen.

Vergelijkingscriteria voor luchtbevochtigers

Welke criteria in de evaluaties zijn opgenomen, kan verschillen afhankelijk van de testaanbieder. Hoewel de bevochtigingsprestaties en verontreiniging altijd worden onderzocht, heeft K-Tipp ook het stroomverbruik, de hantering en de aanwezigheid van een hygrostaat in de evaluatie opgenomen.

De Consumentenrapporten daarentegen beschouwen geluidsontwikkeling als een apart criterium naast de hantering en controleren ook de geschiktheid voor gebruik met hard, kalkhoudend water.

Bevochtigingsprestaties

Luchtbevochtigers worden gekocht om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen, dus de snelheid waarmee water in de lucht wordt vrijgegeven, is een belangrijk productkenmerk. Het is echter niet altijd waar: hoe meer, hoe beter. Met krachtige apparaten en in kleine ruimtes is er een risico op overhumiditeit: er wordt meer water uitgestoten dan de lucht kan absorberen. Het overtollige water bezinkt op meubels, vloeren en muren en verhoogt het risico op schimmelgroei.

Vooral bij verdampers en ultrasone vernevelaars wordt het risico op overvochtiging gegeven. Door hun werkingsprincipe kunnen koude verdampers en luchtwassers maximaal evenveel water afgeven als de lucht absorbeert.

Kiembelasting van luchtbevochtigers

Het tweede belangrijkste aspect voor consumenten is het aantal ziektekiemen in de uitgestoten lucht. Het vocht in het apparaat creëert ideale omstandigheden voor bacteriën, algen en schimmels om te gedijen. De verontreiniging is een groot probleem met ultrasone verstuivers, omdat ze alle componenten in het water verdelen in de gegenereerde mist, inclusief mogelijke ziektekiemen. Verdampers lopen minder risico, omdat veel bacteriën worden gedood door de sterke verwarming, in koude verdampers kunnen ziektekiemen groeien, maar ze komen niet zo gemakkelijk in de afvoerlucht, omdat alleen water verdampt. En luchtwassers kunnen zelfs het aantal bacteriën in de lucht verminderen omdat ze in het water gebonden zijn.

Welke luchtbevochtigers kunnen met hard water worden bediend?

Koude verdampers en luchtwassers zijn zeer robuust en kunnen meestal met elk type water worden bediend. In verdampers daarentegen blijft opgeloste kalk achter en vormt het korstvorming die de functionaliteit kan aantasten. Regelmatig reinigen is voldoende om kalkvlekken te verwijderen, maar betekent een grotere hoeveelheid werk. In ultrasone vernevelaars wordt de kalk verneveld met het water en blijft het in de uitgestoten mist. Als de fijne waterdruppels vervolgens verdampen, valt de resterende kalk als wit stof op de grond en bedekt meubels en meubels. Dit is niet direct gevaarlijk, maar een vervelende bijwerking van luchtbevochtiging met kalkhoudend water.