Wat is een weerstation?

Davis Instruments Vantage Pro2 weerstation

Davis Instruments Vantage Pro2 weerstation

Een weerstation is een verzameling instrumenten die atmosferische omstandigheden meten om het weer en klimaat van een specifieke locatie te helpen bestuderen. De meeste weerstations meten temperatuur, vochtigheid, barometrische druk, windsnelheid en -richting en regenval.

Een officieel weerstation wordt gebruikt voor luchtvaart-, militaire en meteorologische doeleinden, terwijl persoonlijke weerstations voor thuis zijn voor privé- of, in sommige gevallen, onderzoeksdoeleinden. Weerliefhebbers, boeren en scholen zijn de meest voorkomende eigenaren van persoonlijke weerstations.

Officiële weerstations

Er zijn drie soorten officiële weermonitoringsystemen in gebruik in de Verenigde Staten, ATIS, AWOS en ASOS.

 • ATIS staat voor Automated Terminal Information Service en vereist een mens om het systeem vanaf de luchthaventoren te bewaken. ATIS-rapporten zijn gekoppeld aan ASOS-gegevens. Ze zijn geschreven door een mens en beschrijven de weersomstandigheden. Ze worden meestal vrijgegeven om 55 over het uur, en vaker als de omstandigheden dat rechtvaardigen.
 • Asos staat voor Automated Surface Observing System. Het wordt beheerd door het ministerie van Defensie, de National Weather Service en de Federal Aviation Administration. De meeste FAA-luchthavens gebruiken AWOS, afkorting voor Automated Weather Observing System, maar het is in wezen hetzelfde systeem.
Geautomatiseerd oppervlakteobservatiesysteem (ASOS)

Automated Surface Observing System (ASOS) op Ronald Reagan Washington National Airport in Arlington County, Virginia

Er zijn andere namen voor deze systemen in andere landen. De meeste ontwikkelde landen gebruiken een vergelijkbaar platform om meteorologische waarnemingen te standaardiseren, en hetzelfde formaat om ze te rapporteren, genaamd METAR (METeorological Aerodrome Reports).

Er zijn verschillende modellen van officiële weerstations, maar de meest complexe zullen alle volgende waarnemingen rapporteren naast basiswaarnemingen:

 • Hemelconditie, wolkenhoogte en hoeveelheid tot 12.000 voet
 • Zichtbaarheid
 • Huidige weersomstandigheden, waaronder neerslagtype en obstakels zoals mist, nevel en rook
 • Geselecteerde belangrijke opmerkingen, waaronder variabele bewolkingshoogte, variabel zicht, begin- en eindtijden van neerslag, snelle drukveranderingen, drukveranderingsneiging, windverschuiving, piekwind

De gegevens die door officiële weerstations worden verzameld, worden door meteorologen gebruikt om te helpen bij het maken van voorspellingen en ze worden gedeeld via internet en andere bronnen. De gegevens zijn vooral nuttig voor geautomatiseerde weermodellen om meteorologen te helpen het weer beter te voorspellen.

Persoonlijke weerstations

Ambient Weerstation

Omgevingsweer WS-2902C weerstation

Persoonlijke weerstations zijn lang niet zo complex en hebben niet de mate van nauwkeurigheid die officiële weerstations wel hebben. Duurdere modellen zijn echter capabel genoeg om te worden gebruikt in onderzoekstoepassingen. De meeste zullen rapporteren over temperatuur, vochtigheid, barometrische druk, windsnelheid en -richting en regenval.

Sommige stations bieden extra sensoren die nuttig zijn voor specifieke toepassingen. Bliksem- en UV / lichtsensoren kunnen nuttig zijn voor degenen die vaak deelnemen aan buitenactiviteiten, en bodemvocht- en bladvochtsensoren zijn nuttig voor tuinders en boeren.

Persoonlijke stations zijn vaak verbonden met internet om gegevens te delen en de omstandigheden op afstand te bewaken via platforms zoals Weather Underground en Ambient Weather Network. Hun metingen kunnen ook smart home-apparaten activeren.

Meteorologen zullen zelfs de gegevens van persoonlijke stations gebruiken. Privéstations kunnen de gaten opvullen waar officiële weerstations dat niet zijn. Het Cooperative Weather Observer Program (CWOP) is een netwerk van weerstations van vrijwilligers die weerwaarnemingen vanuit hun stations delen met de NWS.

Hoeveel kost een weerstation?

De meest populaire merken van thuisweerstations zijn AcuRite, Ambient Weather, Davis Instruments en La Crosse Technology. Over het algemeen stijgt de prijs met extra functionaliteit en meer nauwkeurigheid.

Basismodellen kosten slechts $ 40, maar deze hebben beperkte functionaliteit en meten meestal alleen de binnen- en buitentemperatuur, vochtigheid en barometrische druk. We noemen deze modellen een binnenthermometer.

Middelgrote stations bereik van $ 100 – $ 300, samen met temperatuur, vochtigheid en barometrische druk, zullen ze ook regen- en windmetingen en de mogelijkheid om verbinding te maken met internet omvatten. Sommige modellen in deze prijsklasse hebben ook gespecialiseerde sensoren, zoals UV- en zonnestraling, of een bliksemdetector. Een mid-grade station dat we aanbevelen is de Ambient Weather WS-2902C.

Professionele thuisweerstations beginnen bij ongeveer $ 500 en kan duizenden kosten wanneer het wordt geüpgraded met extra sensoren. Ze zijn veel nauwkeuriger en duurzamer dan hun tegenhangers. De anemometer op pro-stations is gescheiden van de hoofdsensorbehuizing voor optimale sensorplaatsing, wat de nauwkeurigheid van de metingen verhoogt. Professionele stations omvatten gespecialiseerde modellen en nauwkeurige sensoren die zijn ontworpen voor onderzoeksdoeleinden en landbouw, zoals de Davis Instruments Vantage Pro2.

Waarom heb je een weerstation nodig?

Een weerstation kan u helpen zich voor te bereiden op het weer dat voor u ligt en gelokaliseerde en soms nauwkeurigere rapporten bieden dan een weer-app die mogelijk gegevens ontvangt van een station dat mijlenver van uw locatie verwijderd is. We hebben hieronder enkele van de mogelijke redenen opgesomd waarom een weerstation nuttig kan zijn.

 • Gebruik het om meer te weten te komen over het weer en het klimaat waar je woont.
 • Je woont in een afgelegen gebied zonder een officieel weerstation in de buurt.
 • Je bent een tuinman of boer en moet weten wanneer je moet planten en oogsten.
 • U kunt smart home-apparaten activeren met de gegevens.
 • Als uw bedrijf weersafhankelijk is, kunt u uw bedrijf optimaliseren om efficiënter te werken op basis van de waargenomen weersomstandigheden.

Soorten sensoren op een weerstation

Weerstation cutaway diagram

AcuRite Atlas weerstation cutaway diagram

Meestal vind je de volgende instrumenten in een weerstation.

Thermometer

Een thermometer meet de temperatuur van de lucht rond het station. De meeste weerstations hebben twee thermometers, één in de displayconsole om de binnentemperatuur te registreren en één in de sensorbehuizing voor de buitentemperatuur, zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding.

Hygrometer

Een hygrometer meet de hoeveelheid vocht in de lucht, bekend als vochtigheid. Nogmaals, de meeste weerstations zullen er ook twee hebben, een in de displayconsole en de andere in de sensorbehuizing.

Anemometer

Een anemometer meet de windsnelheid. Er zijn twee methoden die het meest worden gebruikt. De ene meet de wind door rotaties van een gecupt apparaat op de sensorbehuizing, een andere die sonische technologie gebruikt om de wind te meten die door een opening in het instrument zelf gaat.

Windvaan

Een windvaan meet de windrichting. De windvaan wijst in de richting waar de wind uit waait. Sonische anemometers kunnen ook de windrichting detecteren met behulp van dezelfde concepten als om de windsnelheid te meten.

Barometer

De barometer meet de atmosferische druk en is een cruciaal voorspellingsinstrument. Het bevindt zich meestal in de console of een opnameapparaat in huis. Neerwaartse drukveranderingen duiden meestal op stormachtiger weer, terwijl stijgende druk voorafgaat aan verbeterende weersomstandigheden.

Regenmeter

De regenmeter meet hoeveel regen er is gevallen. De meest gebruikelijke methode is een kipbakmeter. Deze meter maakt gebruik van een trechter die regenval verzamelt, die leegloopt op kleine emmers die heen en weer kantelen zodra een soortelijk gewicht van water is verkregen, meestal gelijk aan 0,01 inch. Ultramoderne weerstations maken nu gebruik van andere technologieën, waaronder haptiek, om neerslag nauwkeuriger te detecteren. Analoge regenmeters zijn echter nog steeds nauwkeuriger. We hebben zelfs een analoog model gerangschikt als de meest nauwkeurige regenmeter in onze koopgids.

UV- en zonnestralingssensor

De UV- en zonnestralingssensoren meten ultraviolette straling en zonnestraling en zijn nuttig voor buitenactiviteiten en toepassingen zoals slimme huizen.

Bliksem detector

Een bliksemdetector kan bliksem detecteren binnen ongeveer 25 mijl van uw locatie. Sommige zijn ook in staat om de richting van de beweging van de storm te berekenen, hoewel dat minder vaak voorkomt.

Blad nattigheid sensor

De bladvochtigheidssensor benadert de hoeveelheid oppervlaktevocht op gebladerte en helpt bij tuinieren en landbouw.

Bodemvochtsensor

Een bodemvochtsensor detecteert de hoeveelheid beschikbaar vocht in de bodem. Sommige kunnen ook de bodemtemperatuur registreren. Deze sensoren zijn nodig voor irrigatiebeslissingen voor succesvolle landbouw en tuinieren.

Air Quality Sensoren

Nu veel consumenten zich steeds meer zorgen maken over vervuiling, bieden sommige fabrikanten van weerstations nu de mogelijkheid om luchtkwaliteitssensoren toe te voegen aan duurdere modellen om fijnstof te meten.

Toepassingen voor weerstations

Weerstations worden om verschillende redenen gebruikt, niet alleen voor meteorologische of luchtvaartdoeleinden. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke toepassingen.

Weerstation vroeger om te helpen met tuinieren

Davis Pro2 weerstation met een bodemvochtsensor voor tuinieren

Landbouw en tuinieren

Weerstationgegevens kunnen handig zijn voor tuinieren en landbouw. Door de temperatuur te kennen, kunt u planten beschermen tegen zware omstandigheden en door het bodemvocht, de vochtigheid en de regenval te begrijpen, kunt u de watergift optimaliseren voor hogere opbrengsten.

Industrie

Veel industrieën kunnen profiteren van weergegevens. Waterzuiveringsinstallaties gebruiken neerslaggegevens om beter te plannen voor verwachte hoge stromen. Tegelijkertijd kunnen de bouwsectoren temperatuur- en vochtigheidsgegevens nuttig vinden in toepassingen waar bepaalde omstandigheden nodig zijn, zoals wegwerkzaamheden en het leggen van beton.

Onderwijs

Weerstations zijn geweldige educatieve hulpmiddelen. Wetenschapsopleiders kunnen een weerstation nuttig vinden voor het tonen van praktijkvoorbeelden van onderwerpen die in de klas worden onderwezen.

Luchthavens

De luchtvaartindustrie wordt voortdurend beïnvloed door het weer. Wind speelt een belangrijke rol bij veilig opstijgen en landen, en slechte weersomstandigheden voorkomen dat vliegtuigen opstijgen. Daarom bevindt een groot deel van de ASOS-stations zich op luchthavens.

Onderzoek

Onderzoekers kunnen snel kleine weerstations inzetten om onderzoek te doen. Sommige stormjagers gebruiken de schaal van de TORCON Index en installeren weerstations op hun auto’s om metingen te doen bij stormen.

Weerliefhebbers

Als je het weer fascinerend vindt, moet je zelf een weerstation bezitten. U kunt gegevens delen en vergelijken met andere stations in de buurt en u kunt meer te weten komen over het weer rond uw huis.

Slimme huizen

Sommige weerstations met internetverbinding kunnen verbinding maken met services van derden en hun gegevens kunnen worden gebruikt om smart home-apparaten te activeren. Uw slimme watersproeiersysteem kan zichzelf bijvoorbeeld uitschakelen wanneer het begint te regenen, of uw lichten kunnen worden geactiveerd om in te schakelen wanneer het zonlicht tot een bepaald niveau daalt.

Dagelijks leven

Je hoeft helemaal geen specifiek gebruik te hebben voor een weerstation. We denken dat zowat iedereen eigendom voordelig zou kunnen vinden, of het nu is om u te helpen zich beter te kleden voor de omstandigheden, om beter te plannen voor buitenactiviteiten of om een beter begrip van weersystemen te krijgen.

Tips voor installatie en onderhoud van weerstations

Weerstations zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. Hoewel we al uitgebreide handleidingen hebben geplaatst over waar u een weerstation en onderhoud van het weerstation kunt installeren, worden de belangrijkste tips hieronder vermeld.

Weerstation Installatie

Volg deze tips om de beste resultaten van uw weerstation te krijgen.

 • Plaats uw thermometer en vochtigheidssensoren op ooghoogte, ongeveer zes voet van de grond.
 • Uw anemometer en windvaan moeten zich in een onbelemmerde ruimte en zo hoog mogelijk bevinden. Officiële metingen worden genomen op 33 voet.
 • Plaats uw regenmeter minstens 4-6 voet van de grond.
 • De meeste moderne persoonlijke weerstations combineren de temperatuur-, vochtigheids- en regenmeter in één eenheid. Als u een alles-in-één sensorsuite hebt, moet u compromissen sluiten over de ideale hoogte van elk onderdeel. Tien voet of hoger is perfect.
 • Zorg ervoor dat het ook in een open gebied is. Een goede vuistregel is om uw sensoren op een locatie van ten minste drie tot vier keer de hoogte van nabijgelegen obstakels te plaatsen.

Onderhoud van weerstations

Deze tips helpen u de nauwkeurigheid van uw station te behouden en de bruikbare levensduur te verlengen.

 • Controleer uw sensoren op tekenen van onnauwkeurige metingen. Het gebruik van een nabijgelegen officieel station kan u hierbij helpen. Kalibreer uw sensoren regelmatig, indien nodig.
 • Inspecteer regelmatig de site waar u uw station installeert op problemen, waaronder losse onderdelen, tekenen van schade of slijtage, of problemen met uw montagehardware.
 • De meeste duurdere sensorsuites kunnen worden gedemonteerd voor reiniging. We raden een seizoensgebonden inspectie en reiniging aan. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor instructies die specifiek zijn voor uw station.
 • Vervang eventuele batterijen minstens één keer per jaar, en bij voorkeur voor de wintermaanden.

Wikkelping Omhoog

We hopen dat dit overzicht heeft geholpen bij het beantwoorden van eventuele vragen die u heeft gehad over weerstations. Terwijl u hier bent, raden we u aan onze koopgids voor weerstations te bekijken om u te helpen het beste weerstation voor thuis te vinden. We hebben nogal wat modellen in detail beoordeeld, dus als u op de markt bent, raden we u aan onze beoordelingen te lezen voordat u een aankoop doet.

Als u meer een visuele leerling bent, bekijk dan onze onderstaande infographic, die de informatie in dit artikel illustreert.

Infographic over persoonlijk weerstation