Eer begrijpen: energie-efficiëntieclassificatie voor ac uitgelegd

Eer of Energy-Efficiency RAtio is een energieprestatieclassificatie voor, voornamelijk, koelapparaten. U vindt ze in elk specificatieblad van de airconditioner. De energie-efficiëntieverhouding is van onschatbare waarde bij het vergelijken van verschillende airconditioners wat energie-efficiëntie betreft.

Wat is EER?

Definitie: EER-rating geeft u een verhouding van nuttige koeluitgang (in BTU/h) Aan elektriciteitsinput (gemeten in W).

Een hogere EER-rating betekent dat een airconditioner veel koeleffect zal bieden voor elke Watt energie die u levert.

Wat is EER in AC?

Snel voorbeeld: We hebben een 10.000 BTU AC unit met 10 EER. EER-rating (10) vertelt ons dat we een airconditioner met 1.000 W vermogen moeten leveren om ons 10.000 BTU koelcapaciteit te geven.

We zullen kijken naar hoe EER wordt berekend en zien wat een goede EER-beoordeling voor verschillende soorten airconditioners is.

Hoe de EER-classificatie van een airconditioner te berekenen

Het berekenen van de EER-rating is heel eenvoudig. U hoeft slechts twee praktische statistieken te kennen:

  • Capaciteit van een airconditioner. Voorbeelden: 6.000 BTU, 10.000 BTU, 12.000 BTU, 18.000 BTU.
  • Macht van een airconditioner. Voorbeelden: 800W, 1.000W, 1.200W, 1.400W.

Om een EER-classificatie te krijgen, moet u de capaciteit van een airconditioner delen door zijn vermogen. Hier is de EER-vergelijking om te gebruiken:

EER-classificatie = Capaciteit (in BTU) / Vermogen (in W)

Laten we zeggen dat we een 12.000 BTU mini split airconditioner hebben die wordt aangedreven door 1000W. We kunnen de EER-rating als volgt berekenen:

EER-classificatie = 12.000 BTU / 1000 W = 12

EER-classificatie van 12 vertelt ons dat voor elke 1W energie die we aan de airconditioner leveren, de airconditioner ons 12 BTU koeleffect geeft.

Dat is veel beter dan, laten we zeggen, een 12.000 BTU 1.400W airconditioner. EER-rating zou in dit geval 12.000BTU / 1.400W = 8,57 zijn. Dat betekent dat voor elke 1W energie deze AC ons slechts 8,57 BTU koeleffect zou geven in plaats van 12 BTU. Dit maakt de EER 12-eenheid 40% energiezuiniger dan EER 8,57-eenheid.

12 EER-classificatie is een uitstekende energie-efficiëntieclassificatie voor een airconditioner. Sommige van de beste apparaten kunnen zelfs meer dan 12 EER bereiken. De beste mini split airconditioners hebben een extreem hoge 12+ EER rating (check ze hier).

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat eer is gebaseerd op een vaste reeks voorwaarden, namelijk:

  • Buitentemperatuur: 95F
  • Binnentemperatuur: 80F
  • Relatieve vochtigheid: 50%

Het is duidelijk dat in echte omstandigheden verschillende airconditioners anders zullen presteren. Daarom zijn er aanvullende statistieken zoals SEER en CEEP geïntroduceerd. EER wordt meestal gebruikt voor kamerairconditioners, SEER voor centrale airconditioners en CEEP voor de energie-efficiëntie van raamairconditioners.

Wat is een goede EER-classificatie voor AC-eenheid?

Sommige soorten airconditioners zijn energiezuiniger dan andere.

De eenvoudigste manier om te controleren welke een slimme keuze zijn als u wat besparingen op de elektriciteitsrekening wilt zien, is door hun EER-classificatie te controleren.

EER-classificatie wordt het meest gebruikt bij het vergelijken van kamerairconditioners. De meest populaire hiervan zijn draagbare airconditioners, die gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kunnen worden verplaatst.

De gemiddelde EER-classificatie van draagbare AC-eenheden is ongeveer 8,5. Dat betekent dat het kopen van degenen onder EER 8.5 niet aan te raden is en het kopen van die boven de 8,5 is qua efficiëntie best een slimme zet. De meest energiezuinige draagbare AC-unit (Whynter Dual-Hose) heeft een EER-beoordeling van 11,2.

Hier is een grafiek van hoe energiezuinig draagbare airconditioners zijn (in %) in vergelijking met een standaard EER 8.5 draagbare AC-eenheid:

grafiek van ondergemiddelde en bovengemiddelde energie-efficiëntieverhouding van draagbare airconditioners

Zoals u kunt zien, is een EER 7-eenheid bijvoorbeeld 18% minder efficiënt dan de EER 8.5-eenheid. Dat betekent dat het 18% meer elektriciteit zal uitgeven voor hetzelfde effect.

Aan de andere kant van de spectra zien we dat een EER 11-eenheid 29% efficiënter is dan een EER 8,5-eenheid. Ter vergelijking: het zal 29% goedkoper zijn om een EER 11 draagbare airconditioner te gebruiken.

Een speciaal geval zijn de draagbare AC-eenheden op batterijen. De beste AC Zero Breeze Mark 2 op batterijen heeft bijvoorbeeld een EER-classificatie van slechts 3,54, ondanks dat het een dubbele slangeenheid is. Dat is helaas de aard van elektrische apparaten op batterijen.

Theoretische maximale EER (gebaseerd op de 1e wet van de thermodynamica)

In de praktijk wordt de EER-classificatie berekend door de capaciteit van een airconditioner te delen met het ingangsvermogen, zoals we hierboven hebben gezien. Door echter de eerste wet van de thermodynamica toe te passen, kunnen we de maximale EER berekenen die een perfecte airconditioner zou kunnen hebben.

Theoretische EER is afgeleid van de COP-ratio (Coefficient Of Performance; Een basismaatstaf voor koel- en verwarmingsapparaten). Hier is de vergelijking die de maximale EER van COP berekent:

COP = Tkoud / (Theet – Tkoud)

EER = 3,41 x COP

waarbij Theet is de hete zomertemperatuur buiten, en Tkoud is de koude temperatuur die we willen dat de airconditioner in ons huis biedt.

Laten we zeggen dat we een verzengende zomer hebben. De buitentemperatuur is 95F (Theet = 308K), en we willen afkoelen tot 80F (Tkoud = 300K). Om de theoretische maximale EER voor deze omstandigheden te berekenen, moeten we de temperatuur (in graden Celsius) in de bovenste vergelijking pluggen:

EER = 3,41 x 300K / (308K – 300K) = 127,9

Het is duidelijk dat de EER-rating in het echte leven zelfs 10 of meer keer lager kan zijn.

Inhoudsopgave