Bouwdroger kopen – Gids > Vergelijking

Bouwdrogers worden vaak al preventief ingezet bij nieuwbouw en verbouwingen, omdat langetermijngevolgen zoals schimmelvorming en schimmel voorkomen moeten worden. Bovendien kunnen ze vaak in de garage of kelder worden gebruikt om vocht merkbaar te verminderen. Niet elk model is echter geschikt voor elke taak: grote modellen zijn bijvoorbeeld gewoon niet nuttig in kleine keldercompartimenten en ook verkeerd in termen van kosten. Ook is niet elke moderne extra functie per se nodig. Er zijn dus veel verschillende eigenschappen om te verduidelijken voordat u besluit een bouwdroger te kopen.

Technologie en functie – Wat doet een bouwdroger?

In de bouw worden plafonds en vloeren en soms ook muren meestal uit beton gegoten. De grondstof wordt met water gegoten, zodat het cement in het beton zijn bindende eigenschappen kan ontwikkelen. Hoewel het grootste deel van het spruewater gebonden is aan chemische reacties tijdens stolling en verharding, blijft er ook restvocht over.

Het doel van het drogen van gebouwen is om overtollig water uit het beton in de vloer en het plafond te verwijderen om vochtschade te voorkomen. Als het nieuwe gebouw niet voldoende is gedroogd, ontsnapt het vocht dat in het gebouw is opgeslagen langzaam en pas maanden of zelfs jaren later.. Een vochtig metselwerk is een ideale omgeving voor de vorming van schimmel; en het vocht dat uit de vloer ontsnapt, kan leiden tot verplaatsing en loslating van PVC-, linoleum- en parketvloeren.

Voor het drogen van gebouwen verwijderen speciaal ontworpen luchtontvochtigers vocht uit de lucht in de gebouwen. U kunt iets minder dan een week na het leggen van de dekvloer beginnen met het gebruik van zo’n bouwdroger – niet eerder, omdat er anders mogelijk te weinig water beschikbaar is voor volledige verharding en de sterkte van het beton lijdt. Het duurt ongeveer twee weken voordat het vocht in het metselwerk overeenkomt met een luchtvochtigheid van 40%, d.w.z. bij deze luchtvochtigheid ontsnapt er geen extra water uit de dekvloer.

Hoe werkt een bouwdroger?

De meeste bouwdrogers die voor privégebruik worden aangeboden, zijn condensdrogers. Dit zijn luchtontvochtigers, die de kamerlucht sterk koelen. Omdat koudere lucht echter minder water kan vasthouden dan warme lucht, neemt de relatieve luchtvochtigheid toe tijdens het koelen totdat de condensatie uiteindelijk optreedt. De condensatie kan vervolgens als vloeistof uit het apparaat in een afvoer worden afgevoerd; het werd uit de lucht gehaald.

Om de lucht onder het dauwpunt te koelen, wordt meestal een koelmachine gebruikt, vergelijkbaar met wat in koelkasten te vinden is. Door een koelmiddel cyclisch te comprimeren en uit te zetten, kan de temperatuur van een koeloppervlak worden verlaagd. Hoe hoger de koelcapaciteit, hoe meer water kan worden gescheiden.

Welke bouwdrogervarianten zijn er überhaupt?

Kortom, de verschillende bouwdrogermodellen kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende categorieën, die de manier van droogproces beschrijven: terwijl de meeste modellen werken als condensdrogers of als adsorptiedrogers, zijn er ook infrarooddrogers en magnetrondrogers, die echter van een speciale aard zijn en zelden worden aangetroffen. De werkingsmodi verschillen sterk van elkaar:

  • Condensdroger: Het basisprincipe is hier gemakkelijk te begrijpen, omdat de apparaten gewoon de omgevingslucht aanzuigen en afkoelen (tot ongeveer 10 °C). Net als bij ochtendcondensatie zorgt een verwarmd oppervlak voor condensatie in het apparaat, dat wordt opgevangen in de watertank terwijl de lucht de kamer weer binnenkomt. Het wordt ook vaak opnieuw opgewarmd voordat het wordt uitgeworpen om de kamertemperatuur niet onnodig te verlagen. De belangrijkste toepassingsdoelen van deze bouwdrogermodellen zijn cascogebouwen, maar ze worden ook vaak gebruikt na waterschade of nadat de fundering is gelegd.
  • Adsorptiedroger: Deze variant is altijd afhankelijk van een droogmiddel dat in het apparaat te vinden is en dat vanwege de chemische aard het water uit de aangezogen lucht verwijdert. Afhankelijk van het geselecteerde droogmiddel kan het worden gebruikt bij mintemperaturen en zelfs het bereiken van een luchtvochtigheid tot 5% is geen probleem. Deze modellen zijn bijzonder geschikt voor kortdurend gebruik, waarbij in zeer korte tijd een grote hoeveelheid water uit de lucht moet worden verwijderd.s – Waterschade of zacht drogen van de dekvloer zijn hier veel voorkomende toepassingsgebieden.
  • Infrarood droger: Deze speciale apparaten worden gebruikt wanneer bijzonder dikke en harde muren moeten worden ontvochtigd. De bouwdrogers worden vervolgens vrij dicht bij de muur geplaatst voordat het infraroodlicht het water via het capillaire effect van de muren verwijdert. Deze speciale modellen kunnen het water echter niet opvangen, dus moet een extra luchtontvochtiger worden geïnstalleerd. Omdat normale bouwdrogers de dikke muren echter vaak niet effectief kunnen ontvochtigen, is er vaak alleen het handvat voor het tweede apparaat.
  • Magnetron droger: De basisfunctie is hier precies hetzelfde als bij de huishoudelijke magnetron, omdat elektromagnetische golven er ook voor zorgen dat alleen metselwerk wordt bevrijd van vocht. De stralen dringen de muren binnen en zorgen ervoor dat het water verdampt. Deze speciale bouwdrogers worden vaak gebruikt in de strijd tegen schimmel. Vanwege de complexe structuur en mogelijke gezondheidsschade bij het vrijgeven van de schimmelsporen, mogen deze apparaten echter alleen door specialisten worden gebruikt.

Vooral in de particuliere sector worden meestal alleen condensdrogers gebruikt, omdat ze bijzonder gemakkelijk te gebruiken zijn en in veel verschillende maten of met veel verschillende prestatieopties worden verkocht. Adsorptiedrogers zijn ook vaak te vinden, maar zijn meestal wat duurder in aanschaf. Bovendien moet het droogmiddel regelmatig worden vervangen, wat extra arbeid, kosten en afval veroorzaakt. Er is hier echter geen watertank, die al na een paar uur moeizaam geleegd moet worden.

Zijn condensdrogers of adsorptiedrogers meer geschikt voor het drogen van gebouwen?

Naast condensatiedrogen is absorptiedroging ook een alternatief functioneel principe voor ontvochtiging. Hiervoor wordt een hygroscopisch materiaal zoals silicagel blootgesteld aan vochtige lucht. De watermoleculen uit de lucht kunnen zich aan deze stof binden en worden zo uit de lucht verwijderd. In een tweede stap wordt de gel verzadigd met vocht opnieuw gedroogd en wordt het water geconcentreerd gescheiden.

Een groot verschil in de toepassing van condensdrogers en adsorptiedrogers ligt in de Temperatuurafhankelijkheid van droogprestaties. Omdat ontvochtiging in condensdrogers alleen mogelijk wordt gemaakt door de lucht te koelen en de afgescheiden hoeveelheid water toeneemt met een groter temperatuurverschil tussen warme verse lucht en koud koeloppervlak, Condensdroger bijzonder efficiënt in warme ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid.

In adsorptiedrogers daarentegen heeft een hoge temperatuur de neiging om het tegenovergestelde effect te hebben: het bevordert de ongecontroleerde loslating van watermoleculen uit het adsorbens, die vervolgens terug in de kamerlucht ontsnappen. Adsorptiedrogers zijn echter uitstekend geschikt om zeer lage vochtigheidswaarden te bereiken, zelfs bij lage kamertemperatuur.. Het gebruik van adsorptiedrogers kan bijvoorbeeld nuttig zijn in onverwarmde gebouwen en kelders, vooral tijdens het koude seizoen.

Wat zijn de verschillen tussen bouwdrogers en luchtontvochtigers?

In hun werking is er geen fundamenteel verschil tussen bouwdrogers en luchtontvochtigers. Bouwdrogers zijn gewoon bijzonder krachtige luchtontvochtigers die in staat zijn om in relatief korte tijd grote hoeveelheden water uit de lucht te verwijderen. De uitrusting van bouwdrogers is meestal wat uitgebreider om een continue werking mogelijk te maken zonder dat u het droogproces constant hoeft te controleren.

Condensator uitgelegdHet kiezen van de juiste prestaties voor uw eigen behoeften

De markt voor luchtontvochtigers en bouwdrogers is groot en verwarrend. Er zijn kleine, goedkope modellen vanaf 20 €, terwijl in het professionele gebied ook viercijferige bedragen vereist zijn. Daartussenin zitten natuurlijk hele werelden qua prestaties en wie niet bekend is met het onderwerp voelt zich al snel overweldigd. Uiteindelijk is de belangrijkste vraag die je jezelf echter altijd van tevoren moet stellen de volgende: Voor welke ruimtes heb je eigenlijk de bouwdroger nodig. En hoe lang moet het worden gebruikt?

Als je deze vraag kunt beantwoorden, is de belangrijkste aanpak al gevonden. Alle fabrikanten geven details over de maximale kamergrootte: Heeft u een kleine kelderruimte van slechts 15 vierkante meter, die als opslagruimte moet worden gebruikt, maar gewoon te vochtig is? Dan is een eenvoudig, compact apparaat vaak voldoende. Wil je de dubbele garage liever ontdoen van het vocht dat door alle scheuren van de herfst tot de lente dringt? Dan had je een krachtiger apparaat nodig dat geschikt was voor grotere kamers. Of moet het nieuw gebouwde huis volledig ontvochtigd worden? Alleen professionele apparaten die enkele liters water per dag uit de lucht kunnen halen, kunnen hierbij helpen.

Ook belangrijk: Als het vocht in de kamers op de lange termijn aanhoudt, moet u nadenken over modellen die een aansluiting hebben voor een afvoerslang. Op deze manier kunnen de bouwdrogers de klok rond in gebruik worden gehouden zonder dat de watertank constant geleegd hoeft te worden.

Welke ontvochtigingsprestaties zijn vereist voor het drogen van gebouwen?

In het algemeen geldt het volgende: hoe lager de droogcapaciteit van de luchtontvochtiger, hoe langer het drogen van de constructie duurt. Omdat dit niet alleen de tijd verlengt waarin het gebouw ongebruikt blijft, maar ook de bedrijfstijd van het apparaat en dus het stroomverbruik hoger is, is de keuze voor een kleine bouwdroger vaak niet de meest gunstige beslissing.

De ontvochtigingsprestaties die uw bouwdroger vereist, zijn echter ook afhankelijk van de temperaturen binnen en buiten het gebouw, omdat bijvoorbeeld door een hoog temperatuurverschil en koele buitenlucht de natuurlijke luchtuitwisseling al zorgt voor een goede droging van het bouwweefsel. In totaal zijn er meestal tussen de 500 en 1000 luchtverversingen nodig om het vocht uit het beton te halen.. Deze waarde is een goede benadering ongeacht de grootte van uw huis, omdat er meer materiaal is gebruikt in grotere ruimtes en er dus meer water uit het metselwerk moet worden verwijderd. [5]

Met een geschatte droogtijd van twee weken komt dit totale aantal benodigde luchtverversingen overeen met een luchtwisselsnelheid van 2 luchtverversingen per uur. In een appartement van 100 m² zou het ruimtevolume ongeveer 250 m³ bedragen, zodat een totale luchtcirculatie van 500 m³/h geschikt zou zijn.

Besteed aandacht aan nuttige extra functies van de luchtontvochtigers van de bouwdroger

Veel van de extra functies die in moderne modellen te vinden zijn, zijn niet altijd nodig. Anderen, aan de andere kant, moeten zeker in aanmerking worden genomen, vooral voor meer specifieke toepassingen. We hebben de belangrijkste functies op een rijtje gezet:

  • Automatische ontdooifunctie: Logisch waar de temperaturen onder de normale kamertemperatuur liggen. Garages, nieuwbouw of kelders zijn hier veel voorkomende voorbeelden.
  • Geïntegreerde hygrometer: Praktisch voor al die gebruikers die een bepaalde luchtvochtigheid willen bereiken. De hygrostaat zorgt ervoor dat het apparaat automatisch uitschakelt wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Tegelijkertijd schakelt het ook automatisch in zodra de grenswaarde weer wordt overschreden.
  • Timer functie: Deze functie heeft verschillende redenen voor gebruik. Zo kunnen werkende mensen precies aangeven dat de luchtontvochtigers pas ’s middags werken of pas kort voor thuiskomst inschakelen. Tegelijkertijd kan ook worden geregeld dat de soms vrij luidruchtige modellen alleen overdag werken en ’s avonds de nachtrust bewaren. Uiteindelijk verhoogt een timer merkbaar de flexibiliteit.
  • Automatische overloopbeveiliging: Dit is een functie die eigenlijk al standaard is geworden. De bouwdrogers schakelen automatisch uit zodra de geïnstalleerde watertank is gevuld. Dit voorkomt dat het water overloopt en lelijke waterschade veroorzaakt. Bovendien kunt u met deze functie het apparaat eenvoudig onbeheerd achterlaten.

Daarnaast zijn er veel extra functies, vooral bij duurdere modellen, maar ze zijn meestal niet nodig of echt nuttig. Niettemin moet u de instructies van de fabrikant zorgvuldig lezen en erachter komen welke additieven aanwezig zijn.

Bosch Industriële Stofzuiger

Mobiliteit versus stabiliteit en gewichtHt

De vraag naar het gewicht van een bouwdroger wordt vaak onderschat – wat dan uiterlijk duidelijk wordt wanneer het apparaat vaak wordt vervangen. Zelfs voordat u een luchtontvochtiger koopt, moet u zich afvragen of het model alleen in een enkele kamer moet worden gebruikt of dat mobiliteit een grote rol zal spelen. Vooral wanneer een weddenschap over meerdere verdiepingen wordt gepland, valt het gewicht bijzonder op. Tegelijkertijd kunnen apparaten die te licht zijn met een lage stabiliteit, bijvoorbeeld in garages of op de bouwplaats van nieuwe gebouwen, snel worden omvergeworpen door de wind of door onzorgvuldige aanrakingen.

Professionele modellen hebben vaak grote, vaste wielen van massief rubber, die een hoge mobiliteit garanderen, terwijl tegelijkertijd het hoge dode gewicht zorgt voor een stevige basis. Deze modellen zijn echter ook dienovereenkomstig duur in aanschaf en niet altijd geschikt voor privégebruik. Uiteindelijk helpt het alleen om van tevoren te plannen en geschikte modellen te kiezen.

Lange levensduur door robuust ontwerp

Bij bouwdrogers zijn er grote verschillen in de keuze van componenten, maar ook qua verwerking zijn vaak sterke afwijkingen te bespeuren. Helaas kan dit laatste alleen worden achterhaald door middel van geschikte testrapporten, terwijl de materiaalkeuze vaak door de fabrikant wordt gespecificeerd. Er is hier geen “perfect” materiaal en uiteindelijk hangt – net als bij veel andere punten – veel af van het type gepland gebruik.

Modellen met een plastic coating zijn meestal bijzonder gunstig. Niet alleen de lagere materiaalprijs speelt een rol, maar ook het relatief lage gewicht: bouwdrogers met kunststof schalen wegen vaak maar een paar kilo en kunnen gemakkelijk worden meegenomen. Ze zijn ideaal voor gebruikers die bijvoorbeeld hetzelfde apparaat willen gebruiken, zowel in de kelder als later in de garage, wasruimte of slaapkamer. Daarnaast is plastic ook relatief flexibel en tegelijkertijd stabiel, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor huishoudens met huisdieren of kleine kinderen.

Fooi: Als u thuis kinderen en huisdieren heeft, moet u bijzondere aandacht besteden aan een stevige en stabiele standaard, zodat het apparaat niet per ongeluk wordt omgekieperd.

Veel robuuster, maar ook navenant zwaarder en duurder, zijn bouwdrogers van metaal. Vooral in het duurdere gebied wordt roestvrij staal gebruikt, dat weer en wind trotseert en daarom wordt beschouwd als een ideale metgezel in de professionele sector. Maar ook ijzer, aluminium en andere metalen worden soms gebruikt en scoren met hun hoge stabiliteit. Metaal heeft ook het grote voordeel dat het op lange termijn ook in bijzonder vochtige omgevingen (tot 100% relatieve vochtigheid) kan worden gebruikt.

Wat is het belang van het ontwerp van de luchtontvochtiger?

Kortom, ontwerp en kleur hebben slechts een minimale invloed op de prestaties van de bouwdroger – met uitzondering van de grootte. Want hoe meer lucht zo’n apparaat moet circuleren, hoe meer ruimte er nodig is voor de interne technologie. Professionele apparaten zijn vaak zo groot (en zwaar) dat ze alleen kunnen worden vervoerd met behulp van een handkar of via reeds geïntegreerde banden.

Er zijn echter ook verschillende modellen voor de particuliere sector of voor het kantoor, die scoren met een bijzonder chique ontwerp en dus kunnen opgaan in het interieurontwerp. Vaak zijn bijzonder neutrale kleuren ook geschikt voor gebruik op de werkplek. Het enige belangrijke in deze context is dat het speciale ontwerp geen invloed heeft op de prestaties van het apparaat.

Wat is het voordeel van bouwdrogers ten opzichte van bouwverwarmingssystemen?

Intuïtief ontstaat het idee om het gebouw krachtig te verwarmen om water uit de muren te laten verdampen en zo het bouwweefsel te drogen. In feite zijn er ook speciale gebouwverwarmingssystemen te kopen, die precies voor dit doel zijn ontworpen. Laat u echter niet verleiden om een verhoging van de kamertemperatuur tot 25 °C of meer te willen bewerkstelligen door olie- en gaskachels te installeren.

Bij zulke hoge kamertemperatuur zou het vocht snel uit de bovenste betonlagen ontsnappen en verdampen, waardoor een droog oppervlak overblijft. Maar schijn bedriegt: in de dekvloer blijft de luchtvochtigheid hoog omdat het droogproces sneller heeft plaatsgevonden dan de diffusie van water in het bouwmateriaal. Nu vormt de uitgedroogde betonlaag echter een barrière tegen het vocht, datveranderingen die het water van binnen naar de oppervlakte kan krijgen. Door deze oppervlakkige uitdroging kan het hele droogproces dus langer duren dan eigenlijk nodig is..

Een matig warme kamertemperatuur tussen 18 en 23 °C kan echter wel degelijk helpen om het droogproces te versnellen.. Om het gebouw op te warmen, moet u echter nooit olie- of gaskachels gebruiken, maar altijd elektrische apparaten gebruiken. Dit komt omdat bij de verbranding van gas een grote hoeveelheid waterdamp ontstaat; Je zou dus een hogere temperatuur kopen met meer luchtvochtigheid, wat het droogproces vertraagt. In het geval van olieverwarmingssystemen is daarentegen verontreiniging door roetdeeltjes te verwachten. [2]

Bouwdroger met verwarming, afvoerslang en andere accessoires

Steeds meer luchtontvochtigers zijn tegenwoordig ontworpen als een multifunctioneel apparaat en kunnen vaak meerdere taken tegelijkertijd overnemen. Dit zijn de meest voorkomende toevoegingen:

  • Geïntegreerde radiator: Vooral in de kelder, in de garage of op zolder zijn er meestal geen radiatoren geïnstalleerd. Als u niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur in dergelijke kamers wilt regelen, moet u een model met geïntegreerde verwarming gebruiken. Vaak kunnen hier de temperaturen vrij worden gekozen, zodat de ventilatorkachel automatisch wordt in- en uitgeschakeld zodra de gewenste limieten worden overschreden en ondergesneeuwd. Meer over gebouwverwarming…
  • Optionele afvoerslang: Bijna alle bouwdrogers hebben een watertank om het water op te vangen, maar niet alle zijn geschikt voor continu gebruik. Dat laatste is alleen mogelijk als er een afvoerslang kan worden bevestigd, die vervolgens het vocht uit de ruimte transporteert in plaats van uit het waterreservoir. Sommige fabrikanten bieden overeenkomstige slangen afzonderlijk aan, anderen verkopen de bouwdroger inclusief accessoires
  • Externe elektronische hygrostaat: Sommige modellen hebben al een geïntegreerde variant, maar dit is niet altijd het geval. Overeenkomstige hygrostaten kunnen ook apart worden gekocht of worden geleverd als accessoires bij de bouwdroger. Deze hebben het grote voordeel dat ze gemakkelijk in elke hoek van de kamer kunnen worden geplaatst om de luchtvochtigheid te controleren, terwijl de luchtontvochtigers zelf vaak zo centraal mogelijk moeten staan.
  • Ionisator: Dit is een extra apparaat in de bouwdroger dat negatieve ionen in de kamerlucht afgeeft en zo de elektrische spanning vrijgeeft. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat stofdeeltjes in de lucht naar de grond zinken en veel makkelijker te verwijderen zijn. Dit verbetert de algemene kwaliteit van de lucht enorm en duurzaam.
  • Filter: Als u de bouwdroger gedurende een lange periode continu gebruikt, moet u niet alleen het geïnstalleerde filter regelmatig reinigen, maar op een gegeven moment heeft u ook een bijbehorend vervangend filter nodig. Sommige modellen worden al geleverd met extra filters, maar meestal kunnen de filters ook eenvoudig opnieuw besteld worden.

Moderne luchtontvochtigers zijn ontworpen met een verscheidenheid aan extra functies en accessoires, maar soms is het zinvol om uzelf er precies over te informeren. Want niet elk accessoire is voor elke gebruiker zinvol.

Afvoerluchtslang
Luchtafvoerslang *(voorbeeldproduct Amazon)

Doorslaggevende criteria voor de aanschaf van een bouwdroger

Er is geen “perfecte” bouwdroger voor het grote publiek, omdat de verschillen in de gewenste prestaties en op het toepassingsgebied simpelweg te groot zijn. Zodat u nog steeds kunt beslissen over het best mogelijke model voor u, moet u zich concentreren op de volgende punten en van tevoren overwegen welke punten voor u van groot belang zijn:

  • Kies de juiste variant: Condensdrogers zijn meestal de beste keuze, maar ook adsorptiedrogers, infrarooddrogers en magnetrondrogers kunnen nuttig zijn in hun vakgebied.
  • Controleer de grootte van de kamer: Grote luchtontvochtigers bieden te veel vermogen (en te hoge kosten) voor kleine ruimtes, terwijl kleinere modellen eenvoudigweg geen grote kelders, garages en co. kunnen bijhouden.
  • Kies extra functies correct: Heeft u zelfs een 24-uurs timer, een geïntegreerde hygrometer of een aansluiting voor een afvoerslang nodig? Extra functies kunnen handig zijn, maar meestal ook de aanschafprijs verhogen.
  • Mobiliteit en gewicht: Als de bouwdroger zich maar in één ruimte bevindt, speelt mobiliteit geen belangrijke rol. Als het model echter regelmatig moet worden verplaatst, moet aandacht worden besteed aan het gewicht en eventuele banden of rollen aan de onderkant.
  • Multifunctionele apparaten: Sommige luchtontvochtigers worden verkocht als 2-in-1 of zelfs 3-in-1 apparaten. Vaak hebben deze varianten een geïntegreerde kachel, een ionisator of speciale filters.
  • Let op het energieverbruik: Vooral bij continu bedrijf kunnen hoge energiekosten zich snel opstapelen. Controleer van tevoren met welke stroom de apparaten werken en bereken de kosten die binnen één dag zouden ontstaan.
  • Keuze: Als de bouwdrogers in bijzonder vochtige of bijzonder koude ruimtes moeten worden gebruikt, blijft meestal alleen het handvat van het model van roestvrij staal of andere, hoogwaardige metalen over. Voor gebruik bij kamertemperatuur zijn plastic varianten echter meestal voldoende.
  • Volume: Als een luchtontvochtiger thuis of op kantoor moet worden gebruikt, speelt het volume van het apparaat natuurlijk ook een belangrijke rol. Hoe luider het is, hoe meer de concentratie of het vermogen om te regenereren lijdt. U hebt dus de mogelijkheid om een stille luchtontvochtiger te kiezen (minder dan 45 dB) of liever een model te kiezen met timerfunctie en hard geluidsniveau – dan kan het apparaat werken terwijl het niemand stoort (na het werk op kantoor, tijdens werkuren in uw eigen vier muren).

Welk model je uiteindelijk ook kiest, het is natuurlijk belangrijk dat het precies aan jouw eisen en wensen voldoet. Kortom, dure apparaten zijn niet altijd beter en sommige goedkope varianten kunnen zelfs overtuigen met een groot aantal nuttige extra functies. Kies echter alleen wat je echt nodig hebt – anders betaal je meer dan nodig is.