In zijn normale vorm is schimmel een natuurlijk onderdeel van onze omgeving. Verschillende schimmelsporen zijn overal te vinden en worden ook door de lucht overgedragen. Het is daarom vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat schimmelsporen het appartement en het interieur binnendringen. In de regel zijn ze ook volledig onschadelijk en kunnen ze onder normale omstandigheden niet lang meegaan.
De situatie is echter anders als de constructie van het huis niet netjes is gewerkt of er te weinig tijd is gepland voor de droge periode, omdat de schimmel dan snel bezinkt en een echt probleem wordt. Maar zelfs bij optimaal werk op de bouwplaats kunnen andere factoren daardoor schimmel veroorzaken. Gelukkig zijn er enkele manieren om dit te voorkomen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Bouwschimmel treedt vooral op waar resterend bouwvocht niet tijdig wordt gedetecteerd en verwijderd. Gevoelig hiervoor zijn gips, dekvloer, beton, mortel en uiteindelijk alle materialen die met water zijn gemaakt.
- Preventieve maatregelen zijn veel effectiever en kosteneffectiever dan de latere strijd tegen schimmel. Het vroege gebruik van bouwdrogers of bouwverwarming kan hier veel moeite en geld besparen.
- Als de schimmel niet wordt verwijderd, kunnen lelijke geuren ontstaan. Daarnaast kunnen er zelfs gezondheidsrisico’s ontstaan, waarna huizen en appartementen niet meer bewoonbaar zijn. Soms kan alleen een kernrenovatie hierbij helpen.
Wat is bouwmal precies?
“Bouwmal” (of “nieuwbouwschimmel”) wordt gesproken wanneer schimmelsporen zich al hechten aan de verschillende oppervlakken van het huis tijdens nieuwbouw of tijdens uitgebreide renovatiemaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen op houtbasis, zachte hardboards of gipsplaten. Maar schimmel nestelt zich ook graag op het gips zelf en vermenigvuldigt zich daar sterk. De schimmelporiën zelf worden eenvoudig door de lucht overgebracht en zijn bijna overal te vinden. Hoewel contact met de schimmel niet kan worden vermeden, kunnen de juiste maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de schimmel in de eerste plaats niet kan groeien.
Goede ventilatie is essentieel
Schimmel bezinkt niet alleen door constructiefouten of restvocht om verschillende redenen. Een van de meest voorkomende oorzaken is de condensatie van warme lucht binnenshuis: vooral in de winter worden appartementen zwaar verwarmd en is het verschil met de temperatuur buiten bijzonder groot. Hierdoor condenseert de warme lucht, bijvoorbeeld op ramen of buitenmuren, waardoor vocht ontstaat dat zich op verschillende plaatsen kan nestelen en zo het perfecte aanvalsoppervlak biedt voor schimmelculturen. Maar soortgelijke problemen kunnen zich ook in de zomer voordoen, omdat ’s nachts de lucht buiten huizen soms sterk afkoelt, terwijl de warme lucht van de dag binnen blijft. Bovendien zijn de badkamer en keuken voorbestemd voor een hoge luchtvochtigheid.
In beide gevallen helpt regelmatige ventilatie in alle kamers. Hier is vijf tot tien minuten ventilatietijd voldoende, die een of twee keer per dag wordt gebruikt (bij voorkeur ’s ochtends en’ s avonds). Als je in de wintermaanden ook bijzonder sterk verwarmt, moet je denken aan nog vaker ventileren.
Meer informatie over schimmelbestrijding toont deze video:
Schimmel bouwen – vervelend of schadelijk?
Veel mensen hebben een irrationele angst voor schimmel, terwijl anderen het niet serieus genoeg nemen. Het is een feit dat schimmelculturen zich op dezelfde manier gedragen als bij slangen: de meeste zijn onschadelijk, maar er zijn een paar giftige varianten. Op de Midden-Europese breedtegraden is echter bijna nooit giftige schimmels te detecteren in huizen, dus u hoeft zich hier in ieder geval geen zorgen over te maken.
De schimmelculturen nestelen zich echter niet alleen op muren, dakbalken of iets dergelijks, maar sturen ook schimmelsporen de lucht in. Dit is vooral problematisch voor mensen met een allergie, astmapatiënten en ouderen. Daarnaast zijn deskundigen het er ook over eens dat hogere concentraties ook een negatief effect hebben op gezonde mensen, waardoor bijvoorbeeld ademhalingsproblemen ontstaan. Een snelle oplossing van de schimmelplaag is daarom zeker aan te raden.
Eerste symptomen herkennen
Een groot probleem dat vooral bij bouwschimmel optreedt, is dat de schimmelculturen zich vaak lang op de achtergrond verbergen. Niet zelden zijn ze verborgen achter gips of behang en het duurt vaak maanden en jaren voordat ze zichtbaar worden. Niet zelden ontstaan dergelijke enorme schimmelschimmelvlokken in huizen, die schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken. Hier zijn de meest voorkomende symptomen:
- Irritatie van de luchtwegen, hoesten en keelpijn
- nieuwe allergieën
- Huiduitslag of schimmelinfecties op de huid
- Hoofdpijn en pijn in het lichaam
- Maag- en darmproblemen
Omdat de symptomen ook in veel andere klinische beelden voorkomen, is schimmel vaak erg moeilijk te diagnosticeren als reden. Als u last heeft van deze symptomen en ook nog eens geconfronteerd wordt met een hogere luchtvochtigheid in uw woning, is een meer gedetailleerde bloedanalyse door een specialist de moeite waard. Dit kan dan schimmelsporen detecteren en een geschikte therapie aanbevelen. Tegelijkertijd moet u het appartement door een specialist laten onderzoeken op geschikte schimmelresten.
Zo kan bouwmal voorkomen worden
Zoals hierboven al vermeld, hebben de schimmelculturen vocht nodig, omdat op droge oppervlakken de levensvormen zich eenvoudigweg niet comfortabel voelen. Maar nDe mogelijkheid van voortijdige beheersing van vocht is altijd in handen van de bewoners, omdat met name huurders of kopers van geprefabriceerde woningen sterk afhankelijk zijn van het feit dat er geen mislukte constructie is uitgevoerd. Vooral degenen die een huis bouwen of kopen, moeten van tevoren duidelijk maken of alle faciliteiten zijn uitgevoerd volgens de huidige stand van de techniek. De volgende punten zijn bijzonder belangrijk:
- Waterdichte installaties
- Correcte afdichting tegen opstijgend bodemvocht (volgens DIN 18795)
- Minimale thermische isolatie (volgens DIN 4108-2: 2001-03)
- Regelconforme constructie van het dak (neem de handmatige richtlijnen in acht)
- Speciale bescherming tegen rijdende regen (volgens DIN 4108-3)
Als u ook de kans heeft om de schil of het nieuwe gebouw te inspecteren, moet u zeker aandacht besteden aan eventuele constructiefouten in de buitenmuur en het dak of plafondgebied. Een van de meest voorkomende problemen ontstaat hier op slecht of onjuist geïsoleerde plaatsen waar het normale condensatievocht zich ophoopt.
Het juiste gebruik van bouwdrogers
Een bouwdroger is een relatief bijzondere vorm van luchtontvochtiger, omdat deze apparaten vooral zijn ontworpen voor gebruik in nieuwbouw en verbouwingen. Daar trekken ze voorzichtig het resterende vocht uit gips, dekvloer en alle andere bouwmaterialen die tijdens de bouw van het huis gedurende meerdere dagen en weken met water werden gemengd. De bouwdrogers zelf zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en prestatieklassen, dus het is de moeite waard om een kijkje te nemen op de brede markt. Als u alleen een kortdurend gebruik plant, vindt u meestal de mogelijkheid om een bouwdroger te huren bij de bouwmarkt van vertrouwen. Voor langdurig gebruik (soms al vanaf zes weken) kan de nieuwe aankoop echter de moeite waard zijn.
Om schimmel te voorkomen is het gebruik van een luchtontvochtiger meestal onvermijdelijk, maar veel bouwers en bedrijven verkorten vaak de bedrijfstijd vanwege tijdsdruk. Dit laat vaak restvocht achter in muren en vloeren, wat in het ergste geval leidt tot de gevreesde bouwschimmel. Als u zelf een bouwdroger wilt gebruiken, kunt u het beste vooraf advies inwinnen bij een specialist over de bedrijfstijd. Er moeten echter vier tot zes weken worden verwacht, althans voor de nieuwbouw.
Wat te doen als de schimmel is neergedaald?
De beste tips voor preventie zijn natuurlijk zinloos als de schimmel al delen van het appartement heeft aangetast. Het is belangrijk dat eerst de rust wordt bewaard en niet meteen wordt overgegaan tot de metaforische chemische club tegen de schimmelculturen. In de regel mag het zien van een bron van schimmel niet worden gelijkgesteld met een risico voor de eigen gezondheid. Een hele reeks factoren (type en intensiteit van de schade, gebruik van de ruimte, gevoeligheid van de bewoners, enz.) spelen hierbij een rol, en chemische producten kunnen ook negatieve gevolgen hebben. Allereerst is het belangrijk om te herkennen of de schimmel oppervlakkig van aard is en is veroorzaakt door condensatie (slechte ventilatie, met name vochtige ruimtes, enz.). In dergelijke gevallen helpen hoogvaste alcoholmengsels (vanaf 70%), die zorgvuldig met een doek op de mal worden aangebracht, meestal.
Als de schimmel echter terugkeert of al op grotere oppervlakken wordt aangetroffen, kan vaak alleen een specialist de exacte oorzaak bepalen. Als het bouwmal is die dieper in muren en vloeren zit, kunnen helaas alleen uitgebreide renovatiewerkzaamheden, die tijdrovend en duur zijn, helpen. Daarom is het belangrijk om vocht van tevoren te bestrijden en het in de eerste plaats niet zo ver te laten komen.
De beste bouwdrogers: aanbevelingen van de redactie
Wij achten de volgende modellen geschikt voor het voorkomen en behandelen van bouwmallen:
Comedes Demecto 70 Bouwdroger
De zeer efficiënte bouwdroger scoort met een overtuigende luchtcirculatie en maakt een ontvochtigingsprestatie tot 75 liter per dag mogelijk. Het apparaat is dus geschikt ook voor grotere ruimtes (tot 240 vierkante meter!) en is daarom de ideale helper voor garages, kelders of zolders. Bovendien scoort het met een verstandige automatische werking, die de luchtvochtigheid in de ruimte altijd op het gewenste niveau houdt dankzij de ingebouwde hygrostaat. De timerfunctie daarentegen is ideaal voor al die gebruikers die bijvoorbeeld ’s nachts op slapen moeten letten.
Door zijn onmiddellijke prestaties is dit model ook perfect om problemen zoals schimmel of vocht als gevolg van waterschade zo snel mogelijk aan te pakken. Zelfs als extra hulpmiddel bij het drogen van het wasgoed overtuigt de compacte luchtdroger. In ieder geval kan continu gebruik worden gemaakt door een afvoerslang aan te sluiten, omdat de 4,8 liter watertank al na enkele uren gevuld is.
Noaton DF 4114
Het apparaat van Noaton biedt een verstandige combinatie van luchtontvochtiger en luchtreiniger, omdat het aan de ene kant tot 14 liter per dag uit de lucht kan halen en tegelijkertijd zorgt voor een effectieve reiniging dankzij het ingebouwde koolstoffilter. Het apparaat laat ook visueel zijn beste kant zien en scoort met rechte lijnen, intuïtieve bedieningselementen en een neutraal kleurenschema. Zo is de bouwdroger ook ideaal voor gebruik op kantoor of in huis vier muren, omdat het perfect kan worden gecombineerd met elke sfeer.
Het geluidsniveau is ook meer dan overtuigend met slechts 36 dB, zodat de luchtreiniger zelfs ’s nachts in de slaapkamer kan draaien zonder de slaap te verstoren. We kennen nog een pluspunt toe voor het echt lage verbruik, dat de prijs-prestatieverhouding sterk verhoogt, niet in de laatste plaats dankzij een overtuigende prestatie.
Comfee DG-30 Vermogen
Dit model biedt een moderne 2-in-1 oplossing, die enerzijds de mogelijkheden biedt van een klassieke bouwdroger, maar anderzijds overtuigt met de extra ionisator. De luchtontvochtiger zelf werkt met een veelbelovende prestatie die een merkbaar verschil maakt, zelfs in kamers tot 72 vierkante meter. Op deze manier wordt het vocht duurzaam uit de lucht getrokken en kunnen schimmels of muffe geuren niet eens bezinken. Daarnaast is er een automatisch werkende hygrostaat, die de bouwdroger automatisch in- of uitschakelt bij de ingestelde luchtvochtigheid.
De ionisator daarentegen legt negatieve ionen bloot tijdens de luchtcirculatie, waardoor de statisch geladen lucht in de kamer wordt verminderd. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat vuildeeltjes en fijnstof die door de elektrische spanning in de lucht zijn gehouden, naar beneden zakken en op de grond worden afgezet. De lucht die op deze manier wordt ingeademd is daardoor zuiverder en veel gemakkelijker in te ademen. Een bonus die niet alleen nuttig is voor mensen met een allergie en astmapatiënten.