Bouwverwarming – Gids & Vergelijking

Of je nu op relevante specialistische fora bent of de ervaringsrapporten leest op websites van online retailers zoals Amazon en Co, de vragen daar lijken altijd erg op elkaar. Nog een reden voor ons om de meest voorkomende vragen te verzamelen en ze in detail te beantwoorden. Dus misschien kunt u ook het detail vinden waarnaar u momenteel op zoek bent.

Waar bouwkachels kopen – bij Amazon of in de bouwmarkt?

Een veel voorkomende vraag, want de verschillen zijn immers vrij groot, vooral qua advies. Daarnaast zijn sommige merkproducten eigenlijk alleen te vinden bij Hornbach, Obi, Bauhaus en Co, omdat dit speciaal ontwikkelde eigen merken zijn. Daarnaast biedt de aankoop ter plaatse natuurlijk het voordeel dat u alle vragen rechtstreeks aan een van de gespecialiseerde verkopers kunt stellen en gedetailleerd advies kunt krijgen zonder uw eigen onderzoek te hoeven doen. Nog een voordeel: de wachttijd voor verzending is geëlimineerd, omdat u de ventilatorkachel direct kunt inpakken en meenemen.

Maar zelfs de aankoop op internet heeft duidelijke voordelen, vooral de mogelijkheid om veel potentieel nuttige bouwkachels rechtstreeks en met weinig moeite te vergelijken. Zo vind je niet alleen met een paar klikken het juiste apparaat, maar kun je vaak ook geld besparen. Want opslagkosten en personeel verhogen de aanschafprijs bij bouwmarkten merkbaar. Ook de aankoop van gebruikte (en veel goedkopere) modellen is zelden mogelijk bij de expert, terwijl het zonder problemen in de online shop kan worden gedaan. Dus of u besluit om online te kopen of liever uw geluk ter plaatse te beproeven, hangt uiteindelijk af van uw eigen vereisten.

Zijn keramische ventilatorkachels beter dan metalen varianten?

Steeds vaker, vooral in het duurdere assortiment, zijn modellen te vinden die afhankelijk zijn van keramische verwarmingsdraden in plaats van metalen varianten. Maar zijn de extra uitgaven echt de moeite waard of zijn dit valse beloftes van de kant van de fabrikanten? Het antwoord hierop is niet eenvoudig, want zoals zo vaak speelt de locatie hier een overeenkomstige rol. Hier is een overzicht van de voordelen van keramische modellen:

  • bijzonder duurzaam
  • Relatief rustig
  • bijna ongevoelig voor schokken
  • geen geurvorming (haar en stof verbranden niet)
  • zeer lage bacteriële en sporenplaag

Uiteindelijk zijn keramische versies eigenlijk logischer dan modellen met verwarmingsdraden van metaal – maar kosten meestal merkbaar meer. Tegelijkertijd moet er ook op worden gewezen dat de metalen bouwverwarmers op geen enkele manier slecht of problematisch zouden zijn, maar uiteindelijk gewoon niet het toppunt van mogelijkheden vertegenwoordigen.

Hoe milieuvriendelijk zijn moderne gebouwverwarmers?

Deze vraag kan worden onderverdeeld in twee gebieden, omdat aan de ene kant “milieuvriendelijk” zowel energieverbruik kan betekenen, terwijl het tegelijkertijd ook een invloed kan hebben op de directe omgeving als brandpunt. Laten we eerst het eerste aspect beantwoorden: vooral in vergelijking met permanent geïnstalleerde kachels die afhankelijk zijn van elektriciteit, gas of olie, kunnen bouwverwarmers en ventilatorkachels het gewoon niet bijhouden. Het energieverbruik is vele malen hoger en mag daarom alleen worden gebruikt waar de conventionele radiatoren ontbreken of hun werk niet volledig bevredigend maken.

Tegelijkertijd kunnen gebouwverwarmers ook een negatieve invloed hebben op het binnenklimaat, omdat ze de gegenereerde warmte meestal verdelen via een ventilator die in de kamer is gemonteerd. Dit zorgt er echter ook voor dat stof en deeltjes uit de grond worden gewrongen en weer in de lucht worden vrijgegeven. Bovendien moeten de gebouwverwarmers regelmatig worden schoongemaakt, anders kunnen bacteriën en virussen zich daar vestigen. Vooral oudere mensen en mensen met een allergie moeten hier bijzonder voorzichtig zijn.

Is een ongewone geur normaal bij gebruik?

Sommige gebouwverwarmers stoten een ongewone en onaangename geur uit, die aanvankelijk veel gebruikers verontrust. Hoewel dit nog steeds kan worden verklaard met gasmodellen (regelmatige ventilatie is hier belangrijk!), Kan deze geur soms ook worden gedetecteerd in ventilatorkachels met elektriciteitswerking. De reden hiervoor is meestal gewoon normale stofdeeltjes die zich sinds het laatste gebruik op de verwarmingselementen hebben gevestigd. Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, worden deze sterk verwarmd en kunnen ze zelfs branden – wat vervolgens de ongewone geur produceert. Deze geur mag echter slechts enkele minuten aanwezig zijn.

Mocht de geur zich ontwikkelen lAls u begint met de ventilatorkachel, is het raadzaam om deze onmiddellijk uit te schakelen en het apparaat nader te onderzoeken. Als tegenmaatregel kan het apparaat na afkoeling gewoon kort worden gereinigd, omdat hier vaak hardnekkiger vuil is neergedaald.

Hoe vaak moet een gebouwverwarmingssysteem worden gereinigd?

In de regel reinigen de gebouwverwarmers zichzelf, althans voor het grootste deel, zelf vanwege de vrij hoge warmte die ze afgeven. Haar- en stofdeeltjes branden gewoon op de verwarmingselementen en kunnen er nauwelijks op neerstrijken. De directe warmte is echter alleen te vinden op de verwarmingsdraden, zodat stof zich kan nestelen in nissen, aan de buitenkant of op het net. Bacteriën vinden daar ook een aanvalsoppervlak, dus regelmatig schoonmaken is nuttig en raadzaam. Informatie hierover is vaak te vinden in de gebruiksaanwijzing, dus het is de moeite waard om het document te bekijken.

Bovendien moeten de reinigingsintervallen afhankelijk worden gemaakt van de gebruiksfrequentie en de plaats van gebruik. Als de ventilatorkachel is ingesteld waar veel verschillende mensen op de weg zijn, is schoonmaken de moeite waard om elke drie maanden. In het particuliere huishouden of kantoor, waar slechts een handjevol mensen toegang heeft, zou een schoonmaak om de zes tot twaalf maanden voldoende moeten zijn. Deze informatie is echter alleen van toepassing op apparaten die binnenshuis worden gebruikt. Buitenbouwverwarmingssystemen zijn gevoeliger voor vuil en bacteriën door weer en wind, zodat een meer regelmatige reiniging hier nuttig kan zijn.

Fooi: Scheen een zaklamp in het interieur. Als daar zichtbare vuilafzettingen zichtbaar zijn, is een grondige reiniging de moeite waard. Maar pas op: vochtige doekjes zijn nuttig, natte doekjes kunnen de elektronica beschadigen.

Kunnen gebouwverwarmingen onbeheerd worden achtergelaten?

Kortom, er is niets tegen om de bouwkachel een paar uur onbeheerd te laten draaien. Zeker als alle gangbare veiligheidsmaatregelen (oververhitting en kantelbeveiliging!) zijn geïntegreerd, kan er eigenlijk niets gebeuren. Gedurende enkele dagen mag een dergelijk apparaat echter niet zonder toezicht werken – al was het maar om te voorkomen dat tijd verloren gaat. Want niets is vervelender dan het gebruik van een ventilatorkachel, bijvoorbeeld tegen waterschade en het plannen voor meerdere dagen, om vervolgens op de eerste dag een automatische uitschakeling te krijgen. Daarnaast vergen met name grote bouwverwarmingssystemen ook relatief veel energie, waardoor de elektriciteitskosten snel merkbaar kunnen stijgen. Het is daarom zeker de moeite waard om de bouwkachel alleen te gebruiken als de extra warmte daadwerkelijk nodig is.

De situatie is anders met apparaten die een vorstbeveiligingsfunctie hebben. Deze schakelen automatisch in zodra de temperatuur in de ruimte onder de 5°C zakt. Deze apparaten kunnen hun doel dagen en weken dienen zonder inspectie, omdat ze zelden continu in bedrijf zijn. In plaats daarvan beginnen ze meestal maar een paar keer per dag en verwarmen ze de kamer alleen voor korte tijdsintervallen.

Zijn bouwverwarmers geschikt voor continu bedrijf?

Deze vraag volgt direct op de vraag hierboven en kan, op een paar uitzonderingen na, worden beantwoord met een duidelijk “Nee!”. De reden hiervoor is simpelweg dat na een paar uur de verwarmingselementen gewoon zo zijn opgewarmd dat de oververhittingsbeveiliging ingrijpt en het apparaat automatisch uitschakelt. Bij sommige modellen is dat al na zes uur het geval, andere halen er zelfs twaalf en zelfs meer – maar op een gegeven moment is er simpelweg te veel warmte. Bovendien vermindert constant gebruik de levensduur aanzienlijk, vooral voor goedkope en middeldure producten.

Een uitzondering hierop zijn professionele apparaten die zijn ontwikkeld voor gebruik in nieuwe gebouwen of waterschade. Deze modellen scoren met hoogwaardige afwerking en robuuste elektronica, zodat ze meerdere dagen of zelfs weken achter elkaar kunnen draaien zonder problemen te veroorzaken. Ze zijn echter meestal zo duur dat de aankoop niet de moeite waard is voor particuliere gebruikers.

Ventilatorkachels huren of kopen?

Kleine en middelgrote stralingsverwarmers zijn meestal zo goedkoop dat een verhuur niet eens doorgaat. Vooral modellen voor het interieur kunnen vaak worden gekocht voor minder dan 100 €. De situatie is echter anders met professionele bouwverwarmers die zijn ontworpen voor industrieel gebruik of in de strijd tegen waterschade. Hier zijn driecijferige of zelfs viercijferige bedragen snel verschuldigd voor de aankoop. Voor eenmalig gebruik is dit echter veel geld, zodat de Naar de bouwmarkt gaan kan de moeite waard zijn. Daar wordt de professionele apparatuur vaak te huur aangeboden. Maar wanneer is de aankoop de moeite waard?

Vooral bij dure modellen moet de berekening hier worden uitgevoerd: als een bouwverwarmingssysteem 700 € kost bij de aankoop, maar door de gespecialiseerde dealer wordt gehuurd voor 20 € per dag, is de nieuwe aankoop de moeite waard vanaf een nuttige levensduur van vijf weken. Vooral bij ernstige waterschade of langere storingen van het verwarmingssysteem is de berekening in ieder geval de moeite waard.

Wat is directe of indirecte verwarming?

In het geval van ventilatorkachels die brandstof gebruiken om de verwarmingselementen (gas, olie, benzine, enz.) te verwarmen, wordt er vaak gesproken over “directe” en “indirecte” modellen. Voor de leek is dit in eerste instantie verwarrend, maar kan snel worden verklaard: in directe varianten worden de uitlaatgassen die bij de verbranding worden geproduceerd, direct uitgestoten met de warme luchtstroom – dus ze komen uit dezelfde opening als warmte. In indirecte modellen daarentegen worden de uitlaatgassen afgevoerd via een extra uitlaatpijp.

Directe bouwverwarmers zijn dus niet bedoeld voor het interieur, anders zouden de gifstoffen de lucht zo snel verrijken dat ademhalen niet meer mogelijk zou zijn. Ze zijn meer geschikt voor buitengebruik, waarbij de uitlaatgassen sneller verdampen. Indirecte ventilatorkachels zijn daarentegen geschikt voor gebruik binnenshuis wanneer een pijp of slang de uitlaatgassen naar buiten kan transporteren. Ook belangrijk: Directe kachels zijn helemaal niet geschikt voor het drogen van gebouwen, omdat ze tijdens het verwarmingsproces waterdamp afgeven en zo de lucht nog vochtiger maken.