Continu stookoven: vele uren langdurige warmte

Doorlopende vuurkachel

Natuurlijk, als een kachel is ontworpen voor continu vuur, betekent dit niet dat deze nooit uitgaat. Bij een doorlopende kachel kies je in plaats daarvan voor een kachel die relatief lang opwarmt nadat je de laatste brandstof op het vuur hebt gezet door een speciaal gebouwde verbrandingskamer.

Omdat een kachel met de brandstofkolen beter warmte vasthoudt dan met houtblokken, worden kachels vaak aangeduid als permanent stookkachels, die je onder andere met kolen kunt stoken. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het volgende artikel vertelt u waar u op moet letten bij het kopen van een permanente oven en geeft u verschillende aanbevolen permanente ovens.

Naast permanente brand is er de tijdbrand.

Bij open haarden en kachels wordt onderscheid gemaakt tussen de tijdbrand en de permanente brand. De twee termen zijn gedefinieerd in zowel DIN EN 13240 als DIN EN 13229. DIN EN 13240 definieert eisen voor vrijstaande of ingebouwde haarden zonder functionele veranderingen voor vaste brandstoffen. In het geval van een open haard zonder functionele veranderingen wordt de warmteafvoer beïnvloed, maar niet het verbrandingsproces, als u de bekleding van de open haard verandert. DIN EN 13229 definieert daarentegen eisen voor een open haard die in een bekleding of nis wordt geïnstalleerd.

Als een kolengestookte continustookoven bij deellast wordt gebruikt en goed wordt gebruikt, kan de brandtijd tot twaalf uur zijn zonder dat u kolen hoeft toe te voegen. Als de continustookoven op volle belasting draait, moet de verbranding met kolen ten minste vier uur duren. In het geval van logboeken zijn de vereisten voor de brandtijd echter aanzienlijk lager.

De termen continue stookoven en tijdstookoven zeggen niets over hoe lang u de oven zonder onderbreking kunt laten werken. U kunt zowel de continue als de tijdstookoven permanent bedienen – tenzij de fabrikant anders zegt. In het geval van een tijdbrandoven zou de continue werking echter zeer complex zijn, zodat tijdovens zelden worden gebruikt als permanente vervanging voor centrale verwarming.

Continustookoven: speciale kenmerken en varianten

Veel kachels met continue vuurfunctie kunnen worden bediend met houtblokken of kolen. In kolengestookte ovens bevindt zich vaak een holte aan de onderkant van de verbrandingskamer, waarin tijdens de verbranding herhaaldelijk steenkool glijdt. Het wordt gebruikt om het verbrandingsproces te optimaliseren. Als de kachel zo lang mogelijk moet verwarmen zonder verdere brandstoftoevoer, is het ook toegestaan om te werken met een gesmoorde luchttoevoer.

Net als de tijdbrand is er ook de continue stookoven in kamerluchtafhankelijke en kamerluchtonafhankelijke varianten. De ruimteluchtafhankelijke kachel zuigt de lucht voor het verbrandingsproces uit de installatieruimte. Kamer-luchtonafhankelijke varianten daarentegen ontvangen hun verbrandingslucht van buiten de kamer. In het geval van continu stookovens zijn er ook luchtgeleide en waterdragende varianten. Watervoerende apparaten verwarmen water naast de lucht en leveren zo thermische energie voor de centrale verwarming of voor warm drinkwater.

Er is een breed scala in het ontwerp van continu stookovens. Zo presenteert de permanente stookkachel Velten von Haas und Sohn* zich als een schouw in retro design met bruin en wit gelakte en gedecoreerde tegels. De Tura Lina Compact uit Olsberg* daarentegen is een continu gestookte oven met een modern design. Het heeft een grote glazen pui en hangt aan de muur.

De juiste ovenbekleding kan een warmteaccumulator zijn

Je krijgt een kachel met continue vuurfunctie zonder bekleding of met verschillende bekledingsvarianten: bijvoorbeeld met zandsteen of speksteen. In de continu stookoven met speksteenbekleding dient de speksteen ook als warmteopslag omdat de opslagcapaciteit van het materiaal uitstekend is.

De resulterende warmte wordt afgegeven aan de omgeving in een kachel met een dergelijke bekleding vanwege de opslag over een langere periode. Warmteopslagmateriaal kan echter niet alleen dienen als ovenbekleding. Het kan ook worden geïntegreerd – met hetzelfde effect – in de continu stookoven zelf.

Aankoopcriteria voor de aankoop van een permanente stookoven

Veel belangrijke criteria voor de kachel met continue vuurfunctie verschillen op geen enkele manier van die welke worden gebruikt bij het kopen van andere kachels.De Voorzitter. — Aan de orde is het verslag ( Lucht- en watergebaseerde en kamerluchtafhankelijke en kamerluchtonafhankelijke apparaten zijn al genoemd, waartussen u kunt kiezen.

Wat ook belangrijk is: De prestaties van de kachel moeten overeenkomen met de grootte van de te verwarmen ruimte. De eenheid waarin de nominale warmteafgifte is gespecificeerd, is kilowatt (kW). Het is nog eenvoudiger om de prestaties te beoordelen op basis van de verwarmingscapaciteit van de ruimte. Het wordt gegeven in vierkante of kubieke meter en staat voor de maximale ruimte die kan worden verwarmd met de kachel.

Type continustookoven: Het ontwerp van de kachel kan ook belangrijk zijn bij de aankoop. Alleen een continu stookoven van type 1 is geschikt voor meervoudige bewoning van een schoorsteen. Alleen kan het dus worden aangesloten op een schoorsteen waarop andere open haarden al zijn aangesloten.

Een type 1 kachel heeft een zelfsluitende deur naar de verbrandingskamer, zodat werking alleen mogelijk is wanneer de deur van de verbrandingskamer gesloten is. Hierdoor kunnen er geen uitlaatgassen van andere kachels die op de schoorsteen zijn aangesloten de installatieruimte binnendringen.

Energie-efficiëntie: De energie-efficiëntie van een kachel met continue brandfunctie kan worden beoordeeld op basis van het rendement. Het rendement uitgedrukt als percentage vertegenwoordigt het aandeel van de potentieel bruikbare thermische energie van de brandstof die daadwerkelijk door de oven in warmte wordt omgezet. Hoe hoger het rendement van de oven, hoe energiezuiniger het is. Houtkachels hebben meestal een lager rendement dan pelletkachels.

Energie-efficiëntie kan nog sneller worden beoordeeld op basis van het energie-efficiëntielabel. Hier wordt de energie-efficiëntie in letters aangegeven, waarbij “G” erg slecht is en “A ++” uitstekend. De beoordeling “A ++” wordt echter vrijwel nooit bereikt door een kachel met continue vuurfunctie. Houtkachels met de rating “A” of “A+” zijn daarom erg goed.

Afstanden tot brandbare componenten: Fabrikanten van houtkachels geven informatie over de vereiste veiligheidsafstand van uw kachel tot brandbare componenten. U moet op deze informatie letten bij het kopen van een permanente stookoven. Voor een voldoende veiligheidsafstand moet u voldoende ruimte in de installatieruimte plannen op de plaats waar u uw permanente brandoven wilt opzetten. Uiteraard zijn naast de informatie over de veiligheidsafstand ook de afmetingen van de kachel van belang voor een oordeel of de permanente kachel voldoende ruimte heeft in de installatieruimte.

Technische uitrusting:Last but not least moet u aandacht besteden aan technische hoogtepunten die de permanente stookovens u bieden. Sommige hebben speciale technologieën voor geoptimaliseerde verbrandingslucht, fijnstoffilters voor verminderde emissies, luchtstromende deurklinken of speciale deurvergrendelingssystemen. Welke technologieën als bijzonder belangrijk worden beschouwd, is een individuele beslissing.

Volwassen en goed: drie aan te bevelen continue brandovens

De volgende drie kachels met continue vuurfunctie zijn allemaal uniek op hun eigen manier en daarom het aanbevelen waard.

Continue brandoven Velten von Haas und Sohn

Met een afmeting van 460 x 740 x 780 millimeter is deze rustieke continu brandkachel van Haas+Sohn een vrij klein model. Het vermogen is maximaal 6 kW en het ruimteverwarmingsvermogen is 140 m³. Het retro design van de kachel kenmerkt zich vooral door de gevelbekleding met versierde bruine en witte tegels.

De permanente stookoven zelf is gemaakt van gietijzer en is ook uitgerust met vuurvaste bakstenen binnenin. Ze slaan de warmte op zodat de Velten van Haas+Sohn de installatieruimte bijzonder lang kan verwarmen. U kunt de continu stookkachel met energie-efficiëntieklasse A bedienen met houtblokken en houtbriketten en met bruinkool of steenkool. Het is onder andere uitgerust met een trillend rooster. Dit maakt het gemakkelijker om de as weg te gooien.

Continu stookoven Faro Aqua 2.0 van Justus

De Faro Aqua 2.0 is een voorbeeld van een watergedragende kachel met continue vuurfunctie. De ruimte-luchtonafhankelijke continustookoven heeft een zelfsluitende verbrandingskamerdeur en is daarom in principe geschikt voor meervoudige bewoning van een schoorsteen. De ronde oven heeft een hoogte van 1501 en een diameter van 520 millimeter. De kachel van energie-efficiëntieklasse A+ kan worden bediend met boomstammen met een maximale lengte van 33 centimeter of met houtbriketten. De nominale warmteafgifte van de kachel is 8,5 kW en het waterzijdige vermogen bereikt 4,7 kW. Het ruimteverwarmingsvermogen bedraagt 200 m³ en de continustookoven heeft een rendement van meer dan 80 procent. 24-uurs continu bedrijf is mogelijk.

De Faro Aqua 2.0 is verkrijgbaar in verschillende Designversies, waarbij alle varianten zich op een moderne manier presenteren. In de regel is het lichaam gemaakt van zwart staal. Alleen in combinatie met een speksteenbekleding kunt u kiezen voor een body gemaakt van zwart of gietgrijs staal. De Faro Aqua 2.0 is verkrijgbaar zonder kuip met een afdekplaat van zwart staal, glas of speksteen. Daarnaast kunt u kiezen voor de kachel met een bekleding van speksteen, zandsteen of kalksteen.

De permanente vuuroven is getest als een kamerluchtafhankelijke haard. De uitrusting van de Justus-kachel omvat de luchtstromende XXL-staafgreep, die zelfs tijdens volledig gebruik niet te warm wordt, een drievoudig luchtsysteem voor geoptimaliseerde verbranding en ruitenspoeling.

Continue brandoven München van Thermia

De ronde continu brandkachel München is een kachel van de Kroatische fabrikant Thermia. De kachel met continue vuurfunctie heeft een nominale warmteafgifte van 7 kW, een ruimteverwarmingscapaciteit van 200 m³ en een rendement van 80,7 procent. De afmetingen zijn 1177 x 533 x 533 mm (hoogte/diameter).

De kachel van type 1 (meervoudige bezetting is in principe mogelijk) heeft een body van grijs staal en een bekleding van speksteen. Hierdoor slaat het de resulterende warmte zeer goed op. De kachel heeft zowel een compartiment voor warme dranken boven als een compartiment voor boomstammen onder de verbrandingskamer. Het kan worden bediend met hout en bruinkool.

Bronnen

  • https://www.feuerdepot.de/blog/dauerbrand-oder-zeitbrand-was-ist-was-und-welcher-ofen-ist-richtig-fur-mich/
  • https://www.schmidt-schornsteinfegermeister.de/informationen/feuerst%C3%A4ttentypen/
  • https://lexikon.immobilien-fachwissen.de/index.php?UID=547250911&ATOZ=Z&KEYWORDID=8505
  • https://lexikon.immobilien-fachwissen.de/index.php?UID=547250911&ATOZ=$&QUERY=SIEHE&OLDKEYWORD=8505&KEYWORDID=8504