De beste luchtbevochtigers

beste luchtbevochtigers

Kamerbevochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, elk met verschillende voor- en nadelen. Welke luchtbevochtiger het beste voor u is, hangt af van waar u bijzonder veel belang aan hecht. Voor schone en kiemvrije bevochtiging zijn luchtwassers en koude verdampers het meest geschikt, gevolgd door verdampers. Ultrasone verstuivers daarentegen zijn bijzonder klein, flexibel en economisch en zijn vaak ook geschikt als aromaverspreiders. Als slechts een kleine toename van de luchtvochtigheid gewenst is, zijn koude verdampers het meest geschikt en kan een hygrostaat nuttig zijn. Anders zijn kamerplanten ook geschikt als passieve, stroomloze luchtbevochtigers.

Zijn vaporizers of verdampers de betere luchtbevochtigers? Hoe goed is een ultrasone verstuiver voor kamerbevochtiging? Deze handleiding belicht typische gebruikersscenario’s en suggereert welke luchtbevochtiger het meest geschikt is voor elk.

Welke luchtbevochtiger is de beste?

Er zijn verschillende concepten voor het bevochtigen van de kamerlucht; Luchtbevochtigers worden meestal verdeeld in koude verdampers, die ook luchtwassers, ultrasone vernevelaars en verdampers omvatten. Welk model de beste luchtbevochtiger voor uw doeleinden is, hangt af van welke productkenmerken bijzonder belangrijk voor u zijn.

Luchtwasser voor schone lucht

De luchtwasser is een combinatieapparaat voor luchtbevochtiging en gelijktijdige reiniging. Door de lucht door een waterbad te laten gaan, komen stofdeeltjes en pollen vast te zitten in de vloeistof en worden zo uit de lucht gefilterd. Tegelijkertijd kunnen watermoleculen overgaan in de gasfase, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Luchtwassers zijn met name geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze typische allergenen uit de binnenlucht verwijderen. Luchtwassers onderscheiden zich ook in vergelijking met andere luchtbevochtigers omdat ze de laagste kiembelasting hebben.

Het Zwitserse consumentenmagazine K-Tipp (tegenhanger van Stiftung Warentest) publiceert regelmatig de resultaten van producttests en onderzocht in 2015 tien verschillende apparaten voor kamerbevochtiging. Deze omvatten vijf ultrasone verstuivers, vier verdampers en een verdamper. Als enige luchtbevochtiger met de graad “zeer goed” is de testwinnaar van de productvergelijking bekroond: de LW45 luchtwasser van Venta*.

Klein en mobiel: ultrasone verstuivers

Als aan de andere kant flexibiliteit in het gebruik van de luchtbevochtiger belangrijk voor u is, zijn ultrasone verstuivers het juiste voor u. Met behulp van echografie genereren ze een fijne nevel, die vervolgens in de kamer wordt vrijgegeven en de luchtvochtigheid daar verhoogt. Door het eenvoudige ontwerp zijn zeer kleine en compacte behuizingen mogelijk, wat ook tot uiting komt in de lage aanschafkosten: er zijn enkele goede en goedkope luchtbevochtigers die handig genoeg zijn om mee te nemen op reis.

Bijvoorbeeld de UHW luchtbevochtiger van Medisana*:

Aanbieden

medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en...
medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en…

 • Echografie: Ultrasone technologie verbetert de luchtkwaliteit en voorkomt uitdroging van slijmvliezen en huid. Het biedt…
 • Traploos instelbaar: De luchtbevochtiger transformeert water door trillingen in de fijnste mist, wat de luchtvochtigheid verhoogt….
 • Onnoatief: Door de geluidsarme en energiebesparende ultrasone technologie is de UHW perfect voor de slaapkamer of kinderkamer

Kiemvrij vocht: koude verdampers en verdampers

Terwijl ultrasone verstuivers alle componenten van de vloeistof in de nevel overbrengen en daarom ook bacteriën en schimmels in de lucht kunnen gooien, vertrouwen verdampers en luchtwassers op zogenaamde koude verdamping: hier blijven alle vaste deeltjes in de vloeistof en kan alleen het water zelf door de lucht worden opgenomen. Daarom, zelfs in het ergste geval, als de watercontainer besmet is, zouden er geen ziektekiemen worden verdreven met de bevochtigde lucht.

Verdampers volgen een ander concept: hier wordt het verdampingsproces versneld door water aan de kook te brengen. Door de hoge temperatuurBacteriën en schimmels worden gedood. Bij mensen met een allergie kunnen zelfs de dode cellen echter nog steeds allergische symptomen veroorzaken.

Een populair model is bijvoorbeeld dit:

Beurer LB 50 luchtbevochtiger, met waterverdamping in 2 fasen, voor ruimtes tot 40 m²
Beurer LB 50 luchtbevochtiger, met waterverdamping in 2 fasen, voor ruimtes tot 40 m²

 • Luchtbevochtiging met hygiënische, geurloze en bacterievrije stoom, geschikt voor grote ruimtes tot 40 m²
 • 2-traps bevochtigingscapaciteit (0,15 l/h of 0,4 l/h), extra luchtzuivering door geïntegreerd luchtfilter
 • Stille werking dankzij geluidsarme ventilator, eenvoudige bediening met regel-LED’s en automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging

Als u aan de veilige kant wilt zijn, koop dan een luchtbevochtiger met een extra filter. Of de bevochtigde lucht wordt mechanisch gereinigd via filtermatten, of het water is al gedesinfecteerd door middel van UV-straling.

Kan ook worden gebruikt als aromaverspreider: ultrasone vernevelaar

Wil je je luchtbevochtiger gebruiken om subjectief het gevoel van frisheid op te roepen? Dan zou een luchtverfrisser goed geschikt zijn; hier kun je ook aangename geuren uitstralen door geuroliën toe te voegen. Zo’n aromaverspreider werkt meestal als een gewone ultrasone vernevelaar. Voor een elegantere dosering en hygiënische toepassing zijn de beste apparaten uitgerust met een apart compartiment voor geuradditieven. Meestal worden gekleurde LED’s ook in de behuizing geïntegreerd om naast een olfactorisch effect ook optisch bepaalde stemmingsindrukken over te brengen. Dergelijke ultrasone verstuivers kunnen daarom heel goed worden gebruikt voor aromatherapie.

Bijvoorbeeld de ultrasone luchtbevochtiger van Pro Breeze*. Het is een klassieke verstuiver uitgerust met een aparte aroma-oliebak. Dit kan gevuld worden met een geurolie additief.

Pro Breeze™ 3.8L Ultrasone Luchtbevochtiger met Hoge Water Tank Capaciteit, Aroma Geurolie...
Pro Breeze™ 3.8L Ultrasone Luchtbevochtiger met Hoge Water Tank Capaciteit, Aroma Geurolie…

 • Ultrasone technologie: De luchtbevochtiger geeft tot 40 uur vocht af aan de lucht, waardoor u beter ademt en slaapt…
 • Keramisch filtersysteem: Met behulp van het vervangbare ionharsfilter worden onzuiverheden uit het water verwijderd voordat ze verdampen. Dus je kunt…
 • LED-nachtlampje: met een druk op de knop kunt u het LED-lampje inschakelen. Dankzij het 360° roterende mondstuk kunt u ook vrij bepalen in welke…

In geval van schimmel: luchtbevochtiger met hygrostaat

Heeft u in uw huis ervaren dat de luchtvochtigheid sterk kan fluctueren en er grote verschillen zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen of het gebruik? Als u tekenen heeft dat de luchtvochtigheid in de kamerlucht soms te hoog is, moet u voorzichtig zijn bij het bedienen van een luchtbevochtiger. Indicaties van een te hoge luchtvochtigheid zijn bijvoorbeeld beslagen ruiten of vochtig behang. Ten laatste, als u schimmelvlekken op de muren en in de hoeken van de kamer vindt, kunt u er zeker van zijn dat de lucht op sommige plaatsen te vochtig is.

Het kan zijn dat u in dergelijke gevallen helemaal geen luchtbevochtiger nodig heeft. Vochtige lucht kan echter sommige ademhalingsproblemen verlichten. Het is echter zinvol om de luchtvochtigheid in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat deze niet te veel stijgt. Een hygrometer toont u de huidige vochtigheidswaarde, zodat u de bevochtigingsprestaties van uw apparaat dienovereenkomstig kunt aanpassen. Kamerbevochtigers met hygrostaten doen nog minder werk: ze meten continu de luchtvochtigheid van de ruimtelucht en passen het prestatieniveau daarop aan. Nuttige hygrostaatposities zijn doelvochtigheden tussen 40% en 60%.

Een voorbeeldapparaat is de HU4803/01 luchtbevochtiger van Philips*. Het maakt gebruik van het koude verdampingsproces en is niet gebaseerd op conventionele ultrasone verstuivers.

Over het algemeen zijn koude verdampers en luchtwassers de betere keuze voor u bij een hoge luchtvochtigheid, omdat er geen risico is op overbevochtiging. In verdampers en ultrasone verstuivers daarentegen is de hoeveelheid uitgestoten water onafhankelijk van het vocht in de lucht, zodat er meer water kan vrijkomen dan de lucht kan absorberen. Je vindt dan het overschote vinden water als condensaat op de vloer en meubels.

Luchtbevochtigers met laag stroomverbruik

Voor een zuinig huishouden is het belangrijk om een luchtbevochtiger te vinden met een laag stroomverbruik. Verdampers worden hier geëlimineerd, omdat er een enorme hoeveelheid energie nodig is om het water te koken. In termen van bevochtigingsprestaties zijn ultrasone verstuivers de meest kosteneffectieve keuze. In vergelijking met koude verdampers en luchtwassers hebben ze meestal geen grote ventilator nodig. Daarnaast bespaar je jezelf ook eventuele filtermatten.

Energiebesparende luchtbevochtigers hebben nog een ander voordeel: ze kunnen ook met batterijen of via USB worden bediend en zijn daarom nog flexibeler in gebruik. Vooral kleine ultrasone vernevelaars worden ook aangeboden in draadloze modellen. bijvoorbeeld.:

Fancii Mini Draagbare Luchtbevochtiger Reizen, USB of Batterij Powered - Persoonlijke...
Fancii Mini Draagbare Luchtbevochtiger Reizen, USB of Batterij Powered – Persoonlijke…

 • Converteert een enkele standaardformaat waterfles (0,5 L) in een vochttank
 • PureMist ultrasone technologie werkt onder de limiet van 15 decibel om schone, vochtige lucht stil en snel uit te werpen
 • Een compacte en lichtgewicht minibevochtiger, perfect voor gebruik in slaapkamer, kantoor, auto, hotel, tent of zelfs vliegtuig

De luchtbevochtigers met de laagste bedrijfskosten zijn echter volledig passieve kamerbevochtigers die geen elektriciteit nodig hebben. Dit zijn slechts absorberende textielstoffen of plastic matten die via capillaire krachten water uit een opvangbak zuigen en vervolgens over een groot oppervlak verdampen. De bevochtigingscapaciteit van kamerplanten is gebaseerd op een vergelijkbaar principe: ze verdampen bijna al het irrigatiewater via hun bladoppervlakken en kunnen in veel gevallen een elektrische luchtbevochtiger vervangen.

AIRY enkelbladig (Spathiphyllum) met grote luchtzuiverende werking • Pot Ø 17 cm • Hoogte...
AIRY enkelbladig (Spathiphyllum) met grote luchtzuiverende werking • Pot Ø 17 cm • Hoogte…

 • 🌿 LUCHTZUIVEREND: Het enkele blad heeft extreme luchtzuiverende eigenschappen. Het filtert verontreinigende stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht. Dit zijn…
 • 🌿 KWALITEIT: Alle LUCHTIGE planten worden gecontroleerd door onze Duitse kwekerij voor verzending. We besteden veel aandacht aan tuinbouwkwaliteit
 • 🌿 VERZENDING: Alle planten worden zorgvuldig ingepakt en vastgezet zodat ze het transport gezond overleven. Als vulling en…