De meest voorkomende toepassingen van een infraroodthermometer

Infraroodthermometer die een printplaat meet

Infraroodthermometers zijn handig om de temperatuur te meten in een breed scala aan toepassingen thuis en op de werkplek. In dit artikel zullen we het in meer detail hebben over de meer gebruikelijke infraroodthermometer die wordt gebruikt.

Op industriële werkplekken komen infraroodthermometers veel voor op werklocaties waar machines en gevaarlijke of ontoegankelijke objecten moeten worden bewaakt.

In foodservicetoepassingen gebruiken restaurants contactloze infraroodthermometers om snelle temperatuurcontroles van voedsel in een holdingeenheid of buffetlijn uit te voeren.

Medische infraroodthermometers worden gebruikt voor de temperatuurscreening van mensen op luchthavens, scholen en bedrijven om de verspreiding van virussen in te dammen.

Er zijn veel voordelen van het gebruik van een infraroodthermometer, maar de belangrijkste zijn de volgende:

  • Infraroodthermometers kunnen snel en nauwkeurig metingen uitvoeren, waardoor binnen enkele seconden steekproefcontroles van verschillende oppervlakken mogelijk zijn.
  • Ze kunnen temperaturen van aanzienlijke afstanden opnemen om u te helpen moeilijk bereikbare plaatsen te meten en u te beschermen tegen extreme hitte en kou.
  • Ze hebben een breed temperatuurmeetbereik.

Maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen die u in gedachten wilt houden, waaronder het feit dat ze alleen de oppervlaktetemperatuur kunnen meten, niet de interne temperaturen, en visuele obstakels zoals mist en rook kunnen metingen belemmeren.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een infraroodthermometer, bekijk dan onze infraroodthermometerrecensies van enkele van de meest populaire modellen.

Infrarood Thermometer Gebruikt

Wat meten infraroodthermometers? Hier zijn enkele van de toepassingen waar ze het nuttigst zullen zijn.

Infrarood thermometers voor koken en voedselveiligheid

Controleer de temperatuur van een grill met een infraroodthermometer

Infraroodthermometers zijn uitstekende hulpmiddelen in de keuken, maar een sondethermometer is waarschijnlijk een betere keuze voor de meeste toepassingen. Omdat IR-thermometers alleen de oppervlaktetemperatuur van een object kunnen meten, zijn ze niet ideaal voor het controleren van de gaarheid van vlees.

Elders in koken en voedselveiligheid zijn het echter nuttige hulpmiddelen. U kunt bijvoorbeeld met een infraroodthermometer controleren of een kookoppervlak op de juiste temperatuur is. Restaurants, vooral buffetten, zullen een IR-thermometer gebruiken om ervoor te zorgen dat voedsel op de juiste temperatuur wordt gehouden, zodat het veilig is om te eten en om kruisbesmetting te voorkomen die met een sonde kan optreden. U kunt ze ook gebruiken in inloopvriezers en koelkasten om ervoor te zorgen dat voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard.

Kunt u grilltemperaturen controleren met een infraroodthermometer?

Ja. U kunt een infraroodthermometer gebruiken om de temperatuur van een grill te meten. Vergeet niet dat het apparaat rekening kan houden met de temperatuur van het oppervlak dat zichtbaar is door het rooster. Voor nauwkeurigere temperatuurmetingen bij het meten van een barbecuegrill, gebruikt u een stevig kookoppervlak zoals een gietijzeren plaat of koekenpan. Leg een koekenpan op de grill en laat deze ongeveer 5-10 minuten voorverwarmen. Besproei het vervolgens met wat bakolie om de juiste emissiviteit te garanderen voordat u een temperatuurmeting uitvoert voor de beste resultaten.

Kunt u een infraroodthermometer gebruiken om de temperatuur van een oven te meten?

Nee. De infraroodthermometer neemt de temperatuur van de wanden van de oven op in plaats van de binnenkant van de oven zelf. Een betere oplossing voor het meten van de oventemperatuur is het gebruik van een luchtsonde die aan een van de roosters is bevestigd als uw oven nog geen ingebouwde thermostaat heeft. U kunt echter een IR-thermometer gebruiken om de oppervlaktetemperatuur van een kookplaat of pizzasteen te meten.

Kunt u controleren of voedsel goed is gekookt met een infraroodthermometer?

Nee. U wilt een thermometer met een insteekbare sonde om een nauwkeurige meting van de interne temperatuur van voedsel te nemen om de gaarheid te meten. Infraroodthermometers meten alleen de oppervlaktetemperatuur van het voedsel, die sterk kan variëren van de interne temperatuur.

Infrarood thermometers voor medisch gebruik

Medische voorhoofdthermometer

Infraroodthermometers zijn nuttig in medische toepassingen voor het controleren van de lichaamstemperatuur. Uw standaard algemene en industriële thermometers zijn echter niet effectief voor deze toepassing. In plaats daarvan wilt u een infraroodthermometer van medische kwaliteit kopen, omdat ze zijn gekalibreerd om de temperatuur van het menselijk lichaam te meten. Deze IR-thermometers voor het voorhoofd zijn geprogrammeerd om te convert voorhoofdstemperaturen tot orale temperatuurequivalenten.

Ze zijn ontworpen om veilig en snel de temperatuur van kinderen en volwassenen op te nemen met behulp van contactloze infraroodtechnologie, die het risico op kruisbesmetting vermindert en virus- en ziekteoverdracht voorkomt. Omdat ze contactloos en binnen een seconde temperatuurmetingen kunnen uitvoeren, zijn ze ideaal voor gebruik bij patiënten in ziekenhuizen en temperatuurscreening op luchthavens, restaurants, kantoren, scholen, enz.

Infrarood thermometers in de auto-industrie

IR-thermometer diagnose voertuig

In de auto-industrie gebruiken monteurs en autoliefhebbers infraroodthermometers om onderdelen te diagnosticeren en oververhittingsproblemen op te lossen, ze worden ook gebruikt om routinematige steekproeven uit te voeren om storingen te voorkomen. Een infraroodthermometer is een waardevol diagnostisch hulpmiddel in elke garage, omdat het gemakkelijk de temperatuur van bewegende en moeilijk bereikbare componenten kan opnemen.

Ze zijn handig voor het controleren van een breed scala aan voertuigsystemen, waaronder remmen, banden, radiatoren, HVAC-systemen, motortiming, riemen en katrollen, koelsystemen, katalysatoren en inlaatluchtregeling.

Infraroodthermometers in de HVAC-industrie

HVAC-technicus die de temperatuur van een luchttoevoerregister controleert

HVAC-technici gebruiken infraroodthermometers om problemen met verwarmings- en koelsystemen te diagnosticeren. Een technicus zal een thermometer gebruiken om de temperatuur van verschillende delen van het systeem te meten om een goede werking te garanderen. De meeste technici zullen in plaats daarvan echter luchtsondes gebruiken omdat ze vooral geïnteresseerd zijn in de uitgangsluchttemperatuur. Omdat de verwarmde lucht transparant is, zal een IR-thermometer in plaats daarvan de oppervlaktetemperatuur van een mondstuk of een behuizingscomponent meten, die kouder zal zijn dan de verwarmde lucht.

Er zijn echter situaties waarin een IR-thermometer van pas kan komen voor een HVAC-technicus. Ze kunnen vooral nuttig zijn in grote kantoren en fabrieken waar directe punt- en schiettemperaturen moeten worden genomen om problemen snel te lokaliseren en op te lossen. Ze kunnen worden gebruikt om toevoer- en retourregisters te controleren, lekkende kanalen te identificeren, defecte isolatie te isoleren, compressortemperaturen te controleren en andere hittegerelateerde problemen met een HVAC-systeem te diagnosticeren.

Infrarood thermometers voor productie

Temperatuur van de motor controleren

Productietoepassingen zijn zeer geschikt voor IR-thermometers, omdat oppervlaktetemperaturen vaak cruciaal zijn in het productieproces om de integriteit van de producten te waarborgen en de machines te helpen onderhouden.

Ze worden gebruikt bij kwaliteitscontroles op assemblagelijnen en routinematige inspecties van apparatuur om dure apparatuurstoringen te voorkomen.

Een contactloze infraroodthermometer kan nuttig zijn bij het detecteren van warmte die wordt afgegeven door losse connectoren, het controleren van voedingsaansluitingen, zekeringen en printplaten bij elektrisch onderhoud. Monteurs kunnen een IR-thermometer gebruiken om de temperaturen van bewegende delen en behuizingen in motoren en versnellingsbakken te controleren, omdat plotselinge temperatuurveranderingen vroege tekenen van mechanisch falen kunnen zijn. Op een assemblagelijn waar de temperatuur kritiek kan zijn, zoals voor snoep of plastic, kunnen spottemperaturen van de verschillende producten worden genomen terwijl ze van de lijn rollen.

Infrarood thermometers voor thuisgebruik

Reparatie van afstandsbediening auto

In huis zijn er veel verschillende mogelijke toepassingen voor een infraroodthermometer. Ze kunnen u helpen luchtlekken en slecht geïsoleerde delen van het huis te herkennen door verschillen in de temperatuur van de muren van uw huis te detecteren. Als er aanzienlijke verschillen zijn van muur tot muur, hebben die koelere muren mogelijk meer isolatie nodig.

Misschien vindt u het ook handig voor uw autoreparaties thuis, elk ander doe-het-zelfwerk in huis, en zowat iedereen zal er een vinden die erg handig is voor het bereiden van de kook. Ze zijn ook nuttig bij een verscheidenheid aan hobby’s, of het nu gaat om het maken van bier, het maken van kaarsen en zeep, elektronicareparatie, speelgoed voor afstandsbediening, enz.

IR Thermometer Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we verschillende veelgestelde vragen over IR-thermometers opgesomd die we vaak van onze lezers horen.

Q: Kunt u de watertemperatuur meten met een infraroodthermometer?

Een: Ja. Als u van plan bent om uw infraroodthermometer te gebruiken om water of een andere vloeistof, zoals soep of sauzen, te meten, roer deze dan enkele seconden krachtig om ervoor te zorgen dat de vloeistof op het oppervlak zo dicht mogelijk bij de temperatuur onder het oppervlak ligt. Blijf binnen houd er rekening mee dat kokend water stoom zal veroorzaken die mogelijk uw metingen kan afstoten.

Q: Kunnen infraroodthermometers de luchttemperatuur meten?

Een: Nee. Omdat infraroodthermometers alleen de oppervlaktetemperatuur meten en de lucht transparant is. In dit geval wilt u in plaats daarvan een luchtsondethermometer gebruiken.

Q: Kunnen infraroodthermometers werken door glas of helder plastic?

Een: Nee. U kunt geen metingen uitvoeren van objecten door glas, plastic of andere transparante oppervlakken. Je neemt de temperatuur van het glas of plastic in plaats van een object erachter. Om infraroodthermometers correct te laten werken, moet het apparaat een onbelemmerd zicht op het object zelf hebben.

Inzicht in emissiviteit en afstand tot spotverhouding

Wanneer u een IR-thermometer gebruikt, zijn er twee variabelen die u wilt begrijpen voordat u temperatuurmetingen uitvoert om de beste resultaten te krijgen.

Emissiviteit

Emissiviteit is een meting van hoe efficiënt een oppervlak is in het uitzenden van thermische straling en kan een decimaal getal zijn van 0 (glanzende spiegel) tot 1 (blackbody). Een oppervlak met een emissiviteit van 0 zendt geen infraroodenergie uit, terwijl een oppervlak met een emissiviteit van 1 een perfecte emitter is en efficiënt de temperatuur van het object zal uitstralen. Het is belangrijk dat de emissiviteitsinstelling van uw thermometer overeenkomt met de emissiviteit van het doelwit om de meest nauwkeurige metingen te verkrijgen.

Afstand tot spotverhouding

Afstand tot spot (D: S) verhouding is een andere kritische factor om te overwegen voordat een oppervlak wordt gemeten. Het verwijst naar de grootte van het gebied dat de thermometer zal meten wanneer een bepaalde afstand verwijderd. Een infraroodtemperatuurpistool met een D: S-verhouding van 12: 1 zou bijvoorbeeld een diameter van 1 inch meten vanaf 12 inch afstand. Hoe verder je verwijderd bent van het object dat je meet, hoe groter het meetoppervlak wordt.

Laatste gedachten

Infraroodthermometers zijn snelle en nauwkeurige thermische instrumenten die gemakkelijk te gebruiken zijn in vele toepassingen. Ze hebben echter wel hun beperkingen en ze zijn misschien niet altijd de beste oplossing voor het werk.

Dat gezegd hebbende, er zijn enkele zeer betaalbare modellen op de markt en ze zullen van pas komen voor tal van dagelijkse toepassingen. We stellen voor dat elke huiseigenaar er een in zijn gereedschapskist heeft. Voor meer informatie over hoe infraroodthermometers werken, zie onze recente blogpost.