Luchtontvochtiger voor de slaapkamer

Luchtontvochtiger in de slaapkamer

Wie kent dit fenomeen niet: je wordt ’s ochtends wakker, kijkt voor het eerst met slaperige ogen uit het raam… maar in plaats van een prachtig uitzicht zie je alleen een film van water. Het raam is weer beslagen. Dit is een typisch probleem in de slaapkamer, vooral in het koude seizoen. De reden hiervoor is een te hoge luchtvochtigheid. Op de lange termijn zorgt dit voor schimmel. Luchtontvochtigers kunnen het probleem tegengaan.

Wat veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer? En waar moet je op letten bij het gebruik van een luchtontvochtiger? We verduidelijken en presenteren modellen die de moeite waard zijn om te kopen.

Vochtigheid in de slaapkamer

De ideale relatieve luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40% en 60%. In de slaapkamer wordt dit kader echter in veel huishoudens overschreden. De reden: terwijl we slapen, geven we veel vocht af door te ademen en te zweten. ’s Nachts stijgt de luchtvochtigheid. En hoe meer mensen in een kamer slapen, hoe meer waterdamp er wordt geproduceerd. Huisdieren tellen ook mee!

Als het watergehalte in de lucht zodanig stijgt dat het verzadigd is, treedt condensatie op: een zichtbare film van water vormt zich op koelere oppervlakken. Vooral in de koude wintermaanden leidt dit vaak tot beslagen ramen in de ochtend. Het gevolg is schimmel op de lange termijn, omdat het prachtig groeit als het vochtig is. Ramen en koele buitenmuren zijn bijzonder kwetsbaar.

Schimmel verspreidt zich door sporen door de lucht, wat allergieën en aandoeningen van de luchtwegen kan veroorzaken. Vermijd daarom dringend een permanent te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. Als ventilatie niet genoeg is, kan een luchtontvochtiger helpen. Het bevrijdt de oase van rust van overtollige waterdamp en zorgt zo voor een goed binnenklimaat.

Luchtontvochtiger in de slaapkamer – hier moet je op letten

Een elektrische luchtontvochtiger brengt het ruimteklimaat weer in balans. Om op de lange termijn van het apparaat te genieten, moet u op een paar dingen letten.

 • Prestatie − niet elk apparaat is geschikt voor elke ruimte. Er zijn luchtontvochtigers in verschillende prestatieniveaus. Hoe groter de slaapkamer, hoe hoger de prestaties moeten zijn. Voor goede apparaten geven de specificaties van de fabrikant de maximale kamergrootte aan.
 • Elektriciteitsverbruik − de meeste apparaten hebben tegenwoordig een goede energiebalans. Maar van tijd tot tijd gaan echte machtsslurpers verloren in de aanbiedingen. Laat je niet verblinden door de goedkope aankoopprijs. Door de hoge gebruikskosten bespaar je uiteindelijk niets.
 • Grootte − er zijn niet alleen verschillen op het gebied van prestaties. De apparaten variëren ook in hun afmetingen. Hier hangt het af van hoeveel ruimte je kunt missen in de slaapkamer. Houd er rekening mee dat luchtontvochtigers een geïntegreerde watertank hebben. Je moet daarom een plek vinden waar niemand tegenaan loopt of het apparaat naar beneden kan vallen. Bij twijfel is het beter om opnieuw te meten.
 • geïntegreerde hygrometer − het is belangrijk om de lucht alleen te ontvochtigen als de luchtvochtigheid echt te hoog is. Het mag niet te droog worden. Omdat een luchtontvochtiger in de slaapkamer meestal ’s nachts wordt gebruikt, moeten de apparaten zeker een geïntegreerde hygrometer en een automatische uitschakelfunctie hebben. Op deze manier schakelen ze vanzelf uit wanneer het setpoint is bereikt. Je wilt immers niet ’s nachts opstaan en zelf de waarden controleren.
 • Volume − Over het algemeen hebben stille apparaten in huizen de voorkeur. Maar in de slaapkamer is deze eigenschap waarschijnlijk de alfa en omega. Want wat heb je aan een heerlijk binnenklimaat als je niet kunt slapen door een zoemend apparaat?

Aanbevolen luchtontvochtigers voor de slaapkamer – het moet stil zijn!

Er zijn verschillende modellen die geschikt zijn voor de slaapkamer. Hier presenteren we drie manieren om uw keuze gemakkelijker te maken.

Eecoo Luchtontvochtiger

Dit model is ideaal als je een grote slaapkamer hebt. Het is geschikt voor ruimtes tot 20 m². De luchtontvochtiger creëert ongeveer 300 ml vocht per dag en biedt een tankvolume van 700 ml. Het is compact en ultrastil – perfect om ongestoord in slaap te vallen!

Meer draagbare mini-luchtontvochtiger

Dit toestel is ook bijzonder stil. Met 25 dB kun je niet alleen perfect in slaap vallen, maar ook in alle rust je favoriete boek lezen of werken. Door het compacte formaat kun je het apparaat indien nodig overdag in de studeerkamer zetten.

Bijzonder stijlvol en populair: de Klarstein Shetland 600

Klarstein is een klassieker als het gaat om luchtontvochtigers. De fabrikant biedt apparaten voor elk doel en elke ruimte. Het Shetland model is ideaal voor de moderne slaapkamer. Het is niet alleen fluisterstil en klein, maar ook efficiënt en overtuigt met een elegant ontwerp.

Klarstein Shetland 600 - Luchtontvochtiger, Luchtreiniger, Elektrische kamer luchtontvochtiger, 0,22...
Klarstein Shetland 600 – Luchtontvochtiger, Luchtreiniger, Elektrische kamer luchtontvochtiger, 0,22…

 • SMART: Met de Klarstein Shetland 600 luchtontvochtiger kun je overtollig vocht nu nog beter uit de lucht verwijderen. Tot 220 ml…
 • ZUINIG: Door gebruik te maken van een Peltier element is de Shetland 600 extreem zuinig en verbruikt slechts 22 watt. Twee LED’s…
 • SENSOR: Het apparaat werkt totdat een sensor detecteert dat de watercontainer vol is en vervolgens automatisch wordt uitgeschakeld. Zodra de…

Alternatieve methoden voor luchtontvochtigers

Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer is inderdaad een veel voorkomend probleem. Hiervoor is echter niet altijd een technisch apparaat nodig. In veel gevallen zijn eenvoudige maatregelen voldoende:

 • Ventilatie – en doe het goed! Overmatige vochtigheid en schimmel zijn vaak het gevolg van onjuist ventilatie- en verwarmingsgedrag. Als u dit corrigeert, kunt u het probleem meestal al oplossen. Goede ventilatie betekent een paar minuten luchten – minstens twee keer per dag, één keer direct na het opstaan.
 • Fooi: Zet in de winter de verwarming aan na de eerste ventilatie, zodat de kamer wordt verwarmd tot ongeveer 20 ° C. Ventileer dan weer. De reden: warme lucht kan het water beter opnemen en zo wordt het vocht optimaal de ruimte uit getransporteerd.
 • Kantel de ramen niet de hele dag.
 • Hang je natte was niet in de slaapkamer.
 • Geen huisdieren in de slaapkamer – ze produceren extra vocht!
 • Soms helpt zelfs een beetje zout als absorptiemiddel om de lucht te ontdoen van overtollig vocht.
 • Als alternatief voor elektrische luchtontvochtigers presteren luchtontvochtigers op basis van zoutkristallen goed in de test! Ze zijn goedkoper in aanschaf en verbruiken geen elektriciteit.

Pas op voor te droge lucht

Niet alleen permanent te vochtige lucht en de bijbehorende schimmelvorming is problematisch. Ook het andere uiterste – te droge lucht – moet dringend worden vermeden. Het schaadt het welzijn, de gezondheid en een goede nachtrust! Gebruik daarom alleen een luchtontvochtiger in de slaapkamer als de lucht eigenlijk te vochtig is. U kunt meer te weten komen over de gevaren van te droge lucht in dit artikel.