Hoe werken draagbare airconditioners? (Eenvoudig uit te leggen)

Draagbare airconditioners zijn bovenal gemakkelijk te gebruiken en effectief.

In de meeste opzichten is de innerlijke werking van de draagbare airconditioners zijn vergelijkbaar met die van een standaard koelkast.

Draagbare AC-eenheden zijn veel gemakkelijker te installeren dan elke andere AC-eenheid (direct uit de doos bereid). Het is duidelijk dat ze ook een veel groter effect hebben op de airconditioning dan eenvoudige ventilatoren.

Twee belangrijke taken draagbare airconditioners zijn goed uitgerust voor zijn:

 1. Afkoelen een of meerdere kamers (primaire functie).
 2. Het verwijderen van de vochtigheid uit de binnenlucht (ontvochtiging is een secundaire functie).

We zullen kijken hoe de draagbare airconditioners werken om:

 • Verlaag de kamertemperatuur
 • Ontvochtig de lucht.

Wat ontvochtiging betreft, zijn er grote verschillen tussen de eenheden (zelfverdamping, zwaartekrachtafvoer of handmatige verwijdering van water).

We zullen ook kijken naar de verschillen in hoe enkele slang en dubbele slang draagbare AC-eenheden werken.

Bovendien kunt u hier ook de beste en meest energiezuinige draagbare AC-eenheden bekijken.

Basiskoelings- en ontvochtigingsprincipe van elke draagbare airconditioner

Iedereen zal je vertellen dat het installeren van een draagbare airconditioning relatief eenvoudig is.

Pak het apparaat uit, plug het in, installeer de uitlaatslang (vergelijkbaar met de wasdrogerslang) uit het raam en schakel het in.

Als u geen 15.000 + BTU draagbare AC-eenheid hebt, is het standaard 115/120 V-net meer dan voldoende. Het is ook vermeldenswaard dat de kleinste draagbare AC-eenheden een capaciteit van 8.000 BTU hebben.

Niettemin is de thermodynamische principes achter de AC-units zijn vrijwel hetzelfde als bij alle andere airconditioners.

Het doel is om de warmte uit een kamer halen (of twee, afhankelijk van de grootte) en die warmte naar buiten overbrengen. Daarom heeft elke draagbare conditioner 3 belangrijke componenten:

 1. Koelmiddel (om de lucht af te koelen).
 2. Compressor (om het koudemiddel te comprimeren).
 3. Waaier (om de lucht te verplaatsen).

Elke draagbare airconditioner werkt op basis van de koelcyclus. Hier is een korte schets van hoe de koelcyclus er in theorie uitziet:

schets van een koelcyclus waarop de principes van draagbare airconditioners zijn gebaseerd

Dit is het meest basale gevoel van hoe een draagbare airconditioner werkt:

 1. De ventilator zuigt de heet en vochtig lucht vanuit de binnenkamer in de draagbare airconditioner.
 2. In de unit, de warme en vochtige lucht wordt afgekoeld door condensatie op koude spoelen. Dit koelt de lucht af en zuigt het vocht af (luchtvochtigheid condenseert op de spoelen). Hier wordt de warmte uit de lucht overgebracht naar het koelmiddel in de spoelen. Dat maakt de koelmiddelvloeistof in een gas; daarom zijn dit “verdamperspoelen”.
 3. De koele lucht wordt teruggegeven de kamer in.
 4. Het vocht uit de lucht wordt verzameld en kan buiten worden geventileerd, of u moet de emmer handmatig verwijderen.
 5. De compressor comprimeert het koudemiddel in gasvorm op de zogenaamde “condensorspoelen”. De warmte die bij dit proces vrijkomt, wordt geventileerd uit de uitlaatopening die via het raam / de schuifdeur is geïnstalleerd.
 6. Deze cyclus gaat maar door.

Exotisch voorbeeld: Batterij-aangedreven draagbare AC-eenheid Zero Breeze Mark 2 is een goede weergave van hoe de koelcyclus op een zo klein mogelijke plaats kan worden verpakt. Hier is hoe een draagbare airconditioner op batterijen kan werken, ondanks zijn kleine formaat:

hoe koelcycli draagbare airconditioners laten werken
Voorbeeld van hoe de koelcyclus zelfs op kleine schaal kan worden geïmplementeerd. Op de foto: Zero Breeze Mark 2.

Er zijn twee enigszins verschillende benaderingen als het gaat om hoe draagbare AC-eenheden werken. Je hebt een enkele slang en tweeslangunits. Ze zijn allebei gebaseerd op hetzelfde principe, maar de luchtstroom is een beetje anders.

Draagbare AC-eenheid met één slang

Draagbare lucht met één slang conditioners zijn de meest voorkomende. Gemiddeld zijn ze ook goedkoper dan ac-units met dubbele slang.

Ze hebben een enkele slang, meestal geïnstalleerd door een raam of zelfs door een muur. Die slang heeft maar één doel: dienen als uitlaatopening voor de hete lucht.

In wezen zuigt de draagbare airconditioner met één slang de lucht in de hete kamer aan en ontlucht deze naar buiten via een enkele slang.

Hoewel dit de eenvoudigste manier is om een draagbare airconditioner te bedienen, kunt u duidelijk zien dat de AC-eenheid met één slang letterlijk de lucht uit een kamer zuigt zonder deze te vervangen.

Het gevolg daarvan is de lagere druk in de kamer. Je voelt het niet in je trommelvliezen; de daling van de luchtdruk is niet zo ernstig.

De lagere druk zal echter op de een of andere manier gecompenseerd moeten worden. In de praktijk zal de lucht uit andere kamers worden aangezogen in de ruimte waar een draagbare airconditioner met één slang werkt.

Het eenvoudige advies voor een draagbare AC-unit met één slang is om de toegang tot andere hete lucht te beperken. Praktisch betekent dit dat je sluit de deur in de ruimte waar de unit wordt bediend.

Draagbare AC-eenheid met dubbele slang

Draagbare airconditioners met dubbele slang komen minder vaak voor, zijn moeilijker te installeren en duurder. Ze kunnen echter een hogere energie-efficiëntieclassificatie (EER-classificatie) behalen en binnenlucht vervangen door verse buitenlucht.

De manier waarop een draagbare airconditioner met dubbele slang werkt, is door gebruik te maken van:

 1. Eerste slang om de frisse lucht naar binnen te brengen van buitenaf.
 2. Tweede slang om de hete binnenlucht naar buiten te ventileren (de draagbare AC-eenheden met één slang hebben alleen deze).

Door één slang te hebben om de lucht naar binnen te brengen, ervaart u geen lagere druk die de draagbare AC-eenheden met één slang kunnen veroorzaken. Dat betekent dat de lucht beter geconditioneerd is in de ruimte waar de dubbele slangunit zich bevindt.

Bovendien krijgt u de extra voordelen bij het bedienen van een draagbare AC-eenheid met dubbele slang:

 1. Hogere energie-efficiëntie. Omdat het apparaat niet tegen lage druk hoeft te werken, kan de EER-classificatie van draagbare AC-eenheden met dubbele slang hoger zijn dan 10.
 2. Snellere koeling. Het is duidelijk dat twee slangen de lucht veel sneller kunnen conditioneren dan een enkele slang.

Wat wel verrassend is, is dat je niet zoveel dubbele slangunits ziet. De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat ze veel complexer zijn om te maken. Niettemin maakt de hogere EER-classificatie het veel milieuvriendelijker dan de units met één slang en kunt u verse buitenlucht gebruiken.

De Whynter ARC-14S (# 1 pick) is bijvoorbeeld een van de beste, zo niet de beste, draagbare airconditioner met dubbele slang.

whynter is de draagbare airconditioner met de hoogste eer rating waardoor het de meest energiezuinige
Whynter ARC-14S heeft twee ventilatieopeningen. De ene om de lucht naar binnen te zuigen en de andere om de hete lucht eruit te spoelen.

Met een EER-rating van 11,20 is het ook de meest energiezuinige draagbare airconditioner die je kunt vinden.

Trekken draagbare airconditioners lucht van buiten? (Wildfire; 1 vs 2 slangeenheden)

Tijdens het bosbrandseizoen hebben veel mensen één heel verstandige vraag in hun hoofd:

“Trekken draagbare ac-units lucht van buiten?”

Het is duidelijk dat als de bosbranden branden, de buitenrook gevuld zal zijn met bosbrandrook. Die rook kan zelfs gevaarlijk zijn als het gedurende lange tijd wordt ingeademd. Het laatste wat je zou willen is een draagbare airconditioner om lucht van buiten naar binnen te trekken.

Hier is het korte antwoord:

 1. Enkele slang draagbare airconditioners Niet doen lucht van buiten trekken. Ze recirculeren alleen de bestaande binnenlucht.
 2. Dubbele slang draagbare airconditioners doen trek lucht van buiten naar binnen. Verse luchtinlaat maakt draagbare AC-eenheden met dubbele slang nutteloos tijdens het bosbrandseizoen. Wanneer u de rook in de buitenlucht ziet, moet u draagbare AC-eenheden met dubbele slang uitschakelen; dat is een belangrijk nadeel voor dit type draagbare AC-eenheid.

3 manieren om vocht te verwijderen draagbare airconditioners verzamelen

Het grootste verschil tussen hoe draagbare airconditioners werken, is hoe u het water uit het apparaat zelf verwijdert.

In feite hebben de meeste mensen op de markt voor een draagbare airconditioner niet bepaald een ontvochtigingseenheid nodig. Niettemin zijn alle draagbare airconditioners luchtontvochtigers. Het verwijderen van vocht uit de lucht is het neveneffect van het koelen van de lucht down.

Bovendien is ontvochtiging iets dat eigenlijk heel voordelig is. Hier zijn 3 redenen waarom:

 1. Zomerlucht is vochtig. Te veel vochtigheid stimuleert de groei van schimmel en meeldauw.
 2. T is gemakkelijker te ademen als de lucht niet vochtig is.
 3. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe lager de energie-effectiviteit van draagbare AC-eenheden.

Draagbare AC-eenheden doen uitstekend werk als luchtontvochtigers. Een enkele eenheid kan elke dag meer dan 30 pinten water verwijderen.

Dat water moet echter wel ergens heen. Het belangrijkste deel van hoe draagbare AC-eenheden werken, is verbonden met hoe ze het verzamelde water uit luchtvochtigheid afvoeren.

In essentie zijn er 3 manieren:

 1. Zelfverdamping (de beste soort). Het water wordt verdampt en weggespoeld via een uitlaatopening met hete lucht. De meeste moderne draagbare airconditioners gebruiken dit systeem.
 2. Gravity-drain met optionele ingebouwde pomp (nog steeds goed). Het opgevangen water wordt via een slang weggepompt.
 3. ‘De emmer’ (niet aanbevolen). Sommige old-school draagbare AC-eenheden hebben een emmer. Daar wordt het water opgevangen en moet je de emmer leegmaken als deze vol is. Het kopen van zo’n draagbare ac is, bij gebrek aan een beter woord, een slecht idee.

Op basis van specificatie hebben we verschillende ranglijsten gemaakt:

 • Gerangschikte lijst van draagbare airconditioners op decibelniveaus (stilste eenheden).
 • Gerangschikte lijst van de goedkoopste draagbare AC-eenheden (met over het algemeen laagste prijs + energieverbruik).
 • Grote draagbare AC-eenheden voor grote kamers.
 • Kleinste draagbare airconditioners.
 • Combo’s van draagbare AC en verwarming.

Samenvatting: Draagbare AC Unit Binnenwerken zijn complex, maar de hantering is eenvoudig

Draagbare AC-eenheden zijn vrij gelijkaardig aan koelkasten. Ze hebben een koelmiddel, compressor en de innerlijke werking van het uitzetten van gas en het steeds opnieuw comprimeren ervan.

Niettemin is hetzelfde niveau van technische expertise nodig voor het bedienen van een draagbare airconditioner voor de koelkast.

Zodra u hem hebt aangesloten, is hij eenvoudig te bedienen en houdt hij uw huis koel.

Inhoudsopgave