Elektrische VS gastankloze boiler: 7 belangrijke verschillen

Tankloze boilers kunnen worden aangedreven door:

  • Elektriciteitof
  • Gas (propaan of aardgas).

Welke is beter?

Zowel elektrische als gastankloze boilers zijn goede keuzes. Ze verschillen echter in verschillende aspecten. Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee we rekening moeten houden bij het kiezen tussen elektrische versus gastankloze boilers:

Factoren: Elektrische tankloze boilers Gastankloze boilers
Ontwerpen:
Energie-efficiëntie: Tot 0,89 EF-factor Tot 0,80 EF-factor
Kostenefficiëntie: Minder kostenefficiënt Kostenefficiënter
Eenheidskosten: $ 500 – $ 900 $ 1.000 – $ 2.200
Installatiekosten: $ 450 – $ 1.000 $ 500 – $ 1.000
Onderhoud: Lagere onderhoudsniveaus Hogere onderhoudsniveaus
Debiet Capaciteit: Tot 10 GPM 8 GPM – 20 GPM
Milieu-impact: Verlagen Hoger

Hier zijn de specifieke verschillen tussen elektrische en gastankloze warmwaterboilers:

  • Energie-efficiëntie. Elektrische tankloze boilers zijn gemiddeld efficiënter. Ze kunnen een EF van 0,98 bereiken, terwijl die op gas een EF van 0,9 bereiken.
  • Kostenefficiëntie. De prijzen van aardgas en propaan zijn meestal lager dan de prijs van elektriciteit.
  • Initiële kosten. Elektrische tankloze kachels zijn betaalbaarder; de prijsklasse waar je naar kijkt ligt tussen de $500 en $900. Gaskachels zijn duurder; de beste kosten meer dan $ 1.000.
  • Installatie. Bij elektrische heb je een 150 A-net nodig. Bij gas heb je toegang nodig tot aardgas of propaan. Gastankloze boilers zijn moeilijker te installeren; ook de installatiekosten zijn hoger.
  • Onderhoud. Elektrische hebben heel weinig onderhoud nodig; de enige echte taak is het reinigen van het inlaatschermfilter van tijd tot tijd. Aan de andere kant vereisen gasgassen een getrainde technicus om het op regelmatige tijdsintervallen te controleren, omdat de explosieve gassen nodig zijn om de kachel van stroom te voorzien.
  • Gewicht. Gastankloze kachels kunnen meerdere malen zwaarder zijn dan elektrische tegenhangers.

Als u vertrouwd bent met zowel gas- als elektrische tankloze boilers, is het financieel logisch om te kiezen voor een gasboiler.

Ze hebben hogere initiële kosten, moeilijkere installatie en vereisen regelmatig onderhoud. De lagere kosten van gas maken ze echter op de lange termijn kosteneffectiever.

Waarom kiezen meer mensen voor een elektrische boiler?

Steeds meer mensen kiezen echter voor een elektrische tankloze boiler. Ze zijn gemakkelijker te installeren, betaalbaarder en werken op elektriciteit. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over het omgaan met explosieve gassen – propaan of aardgas – wat een pluspunt is.

Waar u op moet letten bij het kiezen van een elektrische tankloze kachel is het voedingsnet. De krachtigste elektrische kachels werken op 240 V, maar hebben tot 200 A elektrische voeding nodig. Spanning is meestal niet het probleem; amperage is dat echter wel.

Als u de lijst met beste tankloze boilers bekijkt, zult u merken dat de meeste van hen ongeveer 100 A nodig hebben. Oudere huizen met een ouder elektriciteitsnet moeten worden geüpgraded om de verhoogde stroomsterkte aan te kunnen.

Als u kiest voor gastankloze verwarming, zorg er dan voor dat u toegang hebt tot aardgas of propaan

Producenten van gastankloze boilers bieden zowel aardgas- als propaanversies van kachels met ongeveer dezelfde specificaties. Vanuit het oogpunt van kostenoptimalisatie is aardgas meestal een betere keuze omdat de kosten van propaan meestal twee keer zo hoog zijn als die van aardgas. Hier is een lijst met de beste aardgastankloze boilers.

Voordat u er een koopt, moet u er echter voor zorgen dat uw huishouden toegang heeft tot aardgas of propaan. Alle huishoudens hebben een bestaand elektriciteitsnet. De toegankelijkheid van aardgas of propaan is beperkt. Niet elk huishouden heeft toegang tot aardgas.

Als je die toegang niet hebt, is het beter om een elektrische tankloze boiler te kiezen.

Inhoudsopgave