Formaldehyde meetinstrumenten ter vergelijking: Het grote testoverzicht!

Zodra u hebt besloten om een formaldehydemeter te kopen, heeft u keuze te over: Welk model is geschikt voor uw behoeften? Helaas is er nog steeds geen zinvolle test van Stiftung Warentest of een soortgelijk instituut, zodat je er als consument alleen voor staat.

Om uw keuze gemakkelijker te maken, vindt u hier een Overzicht van standaard en extra functies van formaldehydemessen evenals andere relevante aankoopcriteria. Zo kunt u zelf bepalen welke functies voor u belangrijk zijn en vervolgens een Neem een weloverwogen beslissing.

Formaldehyde meting

Natuurlijk meten alle formaldehydemeetapparatuur het formaldehydegehalte van de lucht. Toch moet u naar de details kijken: hoewel alle modellen zijn uitgerust met elektrochemische sensoren, is de Duidelijk onderscheid makend meetbereik van elkaar. Voor de meeste modellen zou meting in particuliere huishoudens geen probleem moeten zijn: als u echter op bouwplaatsen wilt meten of de formaldehydebelasting wilt achterhalen voordat u een huis koopt, kan een apparaat met een groter meetbereik lonen.

Formaldehyde tester in gebruik

Er kunnen ook verschillen zijn in de Indicatie van de formaldehydeconcentratie. Alle apparaten meten in mg / m³. Omdat de wetgever de grenswaarden echter in ppm (parts per million) heeft vastgesteld, is deze waarde vaak begrijpelijker, vooral voor leken. Helaas is de Conversieformule Allesbehalve eenvoudig. Om deze reden is het erg handig als het apparaat de gemeten waarde zelf omzet in ppm. Als u er geen probleem mee heeft om de conversie zelf uit te voeren, kan een eenheidscalculator voor gassen u helpen.

VOS-meting

De afkorting VOC staat voor “vluchtige organische stoffen”, wat zich vertaalt “vluchtige organische stoffen” Betekent. Deze omvatten verschillende gasvormige en dampvormige stoffen die zich in de lucht bevinden. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot: Koolwaterstoffen, alcoholen en organische zuren. Net als bij formaldehyde komen deze stoffen vaak vrij door oplosmiddelen en synthetisch geproduceerde stoffen. Ze zijn dus altijd in de lucht en zijn in kleine hoeveelheden volledig onschadelijk. In het geval van verhoogde belastingen, Irritatie van de keel en ogen laat het voelen. Vieze geuren kunnen ook gepaard gaan met een hoge VOS-concentratie.

Goed om te weten: Let ook hier op producten met de Blauwe Engel zegel. Deze zorgen ervoor dat ze slechts een kleine hoeveelheid VOS afgeven en dus onschadelijk zijn.

Omdat de meting van formaldehyde en VOC hetzelfde schema volgt, hebben de meeste formaldehydemeters ook een VOC-functie. In sommige gevallen wordt dit ook wel TVOC-meting Verklaart. Maar wat bedoeld wordt is hetzelfde.

Fijnstofmeting

Op Fijnstof is een mengsel van vaste en vloeibare deeltjes. Afhankelijk van de grootte van de deeltjes spreken experts van PM10 (grote deeltjes), PM2,5 (middelgrote deeltjes) en ultrafijne deeltjes.

Fijnstof wordt voornamelijk geproduceerd door Verwarmingssystemen, kachels en motorvoertuigen , daarom is de concentratie in agglomeraties zoals grote steden aanzienlijk hoger dan in plattelandsgebieden. Omdat de deeltjes de bronchiën, longblaasjes en zelfs de bloedbaan kunnen binnendringen, is de Gezondheidsrisico hoog. Gevolgen kunnen zijn slijmvliesontsteking en een verhoogd risico op trombose. Meer informatie over het onderwerp “fijnstof” kan worden verkregen bij het Federaal Milieuagentschap.

Fijnstofmeting behoort niet tot de standaardfuncties van formaldehydemeetapparatuur. Niettemin zijn tal van modellen uitgerust met de handige functie. Deze worden meestal aangeduid als Luchtkwaliteitsmeter Geadverteerd. Voorbeelden hiervan zijn de meetapparaten die hierboven in meer detail zijn beschreven door Temtop, IGERESS en YISSMA.

Meting van temperatuur en vochtigheid

Vrij weinig formaldehyde meetapparatuur werkt ook als Thermo- en hygrometers en toon je temperatuur en vochtigheid. Het is dus meer een extra functie die niet absoluut noodzakelijk is om de luchtkwaliteit te bepalen. Toch kan het lonen om te investeren in zo’n alles-in-één apparaat: je kunt bijvoorbeeld de hygrometer gebruiken om Houd het risico op schimmel in de gaten – en zonder extra geld uit te geven aan een ander apparaat.

Luchtkwaliteitsindexmeting (AQI)

De Luchtkwaliteitsindex is een schaal waarop zelfs leken gemakkelijk en begrijpelijk de kwaliteit van de binnenlucht kunnen lezen. Deze meting heeft in principe een voor- en een nadeel. Het nadeel is dat elk land heeft zijn eigen AQI-schaal en stelt dus zijn eigen criteria voor goede lucht. De gemeten waarde is dus niet helemaal neutraal en je moet je voordat je een AQI mes koopt precies informeren welke waarde er gebruikt wordt. Het voordeel is echter dat, ondanks dit alles, de waarde Eenvoudig te interpreteren is. Vooral voor leken is een blik op de vergelijkingsschaal voldoende en kunnen zij grofweg beoordelen of de luchtkwaliteit in het groene bereik ligt of niet.

Alarm

Vooral voor nieuwkomers op het gebied van luchtkwaliteit is het raadzaam om een apparaat te gebruiken met visueel en/of akoestisch alarm om te kiezen. Het voordeel is duidelijk: u hoeft niet met normale en grenswaarden te maken voordat u in bedrijf wordt gesteld, maar wordt direct door het apparaat gewaarschuwd als er iets mis is. De alarmfunctie vergemakkelijkt zo de meting.

Soms is het ook goed om te vertrouwen op een apparaat waar je de Grenswaarden handmatig instellen kunnen. Als u bijvoorbeeld voornamelijk de blootstelling aan formaldehyde in de kinderkamer wilt meten, moet u niet vertrouwen op grenswaarden voor volwassenen. Kinderen zijn veel gevoeliger en kunnen daarom de eerste symptomen vertonen, zelfs bij lagere grenswaarden. Onder andere de Extech VFM200 is uitgerust met deze functie.

Log functie

Hoogwaardige meetinstrumenten zijn meestal uitgerust met de zogenaamde Log- of histogramfunctie verschaffen. Hier wordt niet alleen de huidige gemeten waarde op het display weergegeven. In plaats daarvan krijg je een soort van Curve, waarmee u Ontwikkeling van formaldehydeverontreiniging is te lezen.

Als u een huis koopt en vooraf de blootstelling aan formaldehyde wilt meten, is meestal alleen de status quo van belang. De functie is in deze situatie iets minder belangrijk. Als u echter in een van de vier muren woont, HCHO-concentratie op lange termijn in de gaten houden , het zal zeker zijn vruchten afwerpen. U kunt op het display zien of het openen van de ramen de binnenlucht verbetert of dat de luchtreiniger die u hebt aangeschaft effect heeft.

Goed om te weten: De logfunctie slaat meestal alleen de gemeten waarden op zolang u het apparaat in bedrijf hebt. Zet het uit, de meting begint opnieuw.

Datalogger functie

Een Datalogger functie is nog steeds eerder uitzondering dan regel voor formaldehydemeetinstrumenten. De term verwijst naar de mogelijkheid om meetwaarden op de lange termijn op te slaan – hetzij op het apparaat zelf of door het over te brengen naar een pc.

Datalogger formaldehydemeters zijn momenteel bijna uitsluitend beschikbaar voor professioneel gebruik in magazijnen en andere grote productiefaciliteiten.

Alternatief: Formaldehyde wegwerptest

Als alternatief voor een elektrische meter bieden sommige fabrikanten Wegwerptests voor formaldehyde op. Waarschijnlijk de bekendste sneltest is de Bio-Check F van Dräger. Dit werd onderzocht door gerenommeerde instituten zoals Stiftung Warentest en Ökotest en aanbevolen aan anderen.

Het voordeel van zo’n sneltest is dat het meestal is goedkoper dan elektrische apparaten. De Bio-Check F is verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro. Het nadeel is echter duidelijk: de test kan maar één keer worden uitgevoerd.

Een snelle test is handig in situaties waarin u wil de formaldehydebelasting maar één keer bepalen. Vermoedt u dat de houten meubels in de kinderkamer formaldehyde in grotere Als u hoeveelheden vrijgeeft, kunt u het vermoeden bevestigen door middel van een sneltest. Ook voordat u een huis koopt Een snelle test is zeer geschikt: u krijgt zeer nauwkeurige resultaten over of de lucht in uw gewenste woning vervuild is en of u dure renovatiewerkzaamheden zou moeten ondergaan voordat u gaat verhuizen.