Een kachelset is lang niet altijd de goedkoopste optie als je wilt verwarmen met een houtkachel. Vaak zijn de kachels uit de kits vermomde en permanent geïnstalleerde apparaten in een woning. In vergelijking met een vrijstaande kachel zijn ze soms een stuk duurder.
Als u het echter vergelijkt met een verder vergelijkbare, maar niet beschikbaar als een kitkachel, ontvouwt zo’n haardkit besparingspotentieel. Als compensatie voor de besparingen neemt u een deel van het werk over dat anders zelf door deskundigen zou worden uitgevoerd. In het volgende artikel leert u waar u op moet letten bij het kopen van een haardkit en wat belangrijk is bij het installeren van de kachel.
Haard kit: Welke open haard?
Een haardkit verwijst naar kachels die in afzonderlijke onderdelen worden geleverd, die u zelf thuis in elkaar zet. Verschillende kits vereisen een andere hoeveelheid eigen werk voordat u de zelfgebouwde kachel in gebruik kunt nemen.
Hier in het artikel gaat het over een kachelkit voor houtblokken, als het gaat om open haardkits. Dit zijn echter lang niet de enige haardkits op de markt.
Bij onderzoek op internet kom je bijvoorbeeld kits voor open haarden tegen. In tegenstelling tot de open haard scheidt een deur (meestal: glazen deur) de verbrandingskamer van de houtkachel van de installatieruimte.
Elektrische haarden en ethanolhaarden – zoals de houtkachel – worden vaak ook wel kachels genoemd. En ze worden soms ook verkocht als een open haard kit. Als u geïnteresseerd bent in een dergelijke kit, moet u zorgvuldig kijken naar wat hem wordt aangeboden en waarmee de respectieve open haard wordt verwarmd.
De selectie van loghaarden kits is groot
Ook bij de loghaarden blijft een grote selectie van verschillende varianten over, waar je voor kunt kiezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het ontwerp van de oven. Op de markt vindt u bijvoorbeeld haardkits met een enkele voorruit.
Maar er is ook de haardkit voor hoekhaarden, die naast de voorruit een zijruit hebben, evenals de variant met een voor- en twee zijruiten (links en rechts).
U kunt ook kiezen voor zowel een klassieke als een moderne ontwerpstijl voor de haardkits. Een voorbeeld van een traditionele stijl wordt geleverd door de haardkit Geneva II (Ruivina Komfort-III) van Haas +Sohn.
Het heeft imitatiezuilen en versierde sokkels, die lijken op een klassieke open haard in een feodaal herenhuis. Zo presenteert de Pinus kachelset van dezelfde fabrikant zich heel anders: met een gladde, onversierde voorkant en een rechttoe rechtaan modern design.
Er is ook een keuze aan functionaliteit
Als kachelkit krijg je luchtgeleide, maar ook waterdragende kachels. Waterdragende kachels verwarmen niet alleen de lucht, maar ook water. Dit water bevindt zich bijvoorbeeld in een waterzak die in de kachel is geïntegreerd. Dit water wordt gebruikt om drinkwater te verwarmen of water te verwarmen voor een cv-installatie via warmtewisselaars.
De installatie van een watervoerende kachel is meestal ingewikkelder dan die van een luchtdragende, omdat een aansluiting op het centrale verwarmings- of drinkwatersysteem moet worden geïnstalleerd. Dit is niet het geval met een luchtgeleid apparaat.
Dit betekent ook: De haardkit voor de waterdragende kachel zorgt voor meer werk en vereist meer vakmanschap. Je moet realistisch beoordelen of je de taak onder de knie kunt krijgen.
Voordat u koopt, is er altijd de planning
Voordat u een haardkit koopt, moet u nadenken over waar u deze wilt plaatsen en of u uw eigen schoorsteen nodig hebt voor de kachel of deze kunt aansluiten op een reeds gebruikte.
Als u zo’n meervoudige bezetting van een schoorsteen plant, moet u kiezen voor een kachel van type 1.
Deze kachels hebben een zelfsluitende deur naar de verbrandingskamer, zodat de kachel niet met de deur open kan worden bediend. Dit voorkomt dat uitlaatgassen van andere open haarden die op de schoorsteen zijn aangesloten, de installatieruimte binnenkomen.
Ook belangrijk: fabrikanten definiëren minimale afstanden om kachels voor hun kachels te verbranden.materiaal. U moet dergelijke vereisten ook in acht nemen. Het is het beste om te coördineren met een schoorsteenveger voordat u koopt. In ieder geval moet hij de geïnstalleerde oven aan het einde verwijderen. Zonder zijn toestemming is er geen legale werking van de oven mogelijk.
Door de schoorsteenveger vooraf bij de planning te betrekken, kunt u mogelijke problemen vooraf signaleren en – indien mogelijk – oplossingen ontwikkelen. Bovendien voorkomt contact met de specialist dat u kiest voor de verkeerde haardkit die u thuis niet kunt opzetten.
Een doel van de verplichte ovenacceptatie door een schoorsteenveger is enerzijds om de veiligheid tijdens de werking van het apparaat te waarborgen. Bovendien moet het zorgen voor een correcte verwarming met hout door de geïnstalleerde oventechnologie, zodat de hoeveelheid fijnstof en andere emissies zo laag mogelijk blijft en zodat de kachel binnen het kader van wettelijke vereisten draait.
Let op: De bouwcode van de staat definieert beperkingen in sommige deelstaten als het gaat om de bouw van open haarden door niet-specialisten. Dit is nog een reden waarom u uw project van tevoren met de schoorsteenveger moet bespreken.
Sommige haardkits zijn complete pakketten
Sommige haardkits worden aangeboden als complete kits. Dit betekent dat ze alle materialen, technische onderdelen en additieven (bijv. gips) bevatten die u nodig heeft voor de constructie van de betreffende kachel.
Hoe de leveringsomvang eruit kan zien met zo’n haardkit, toont het bedrijf Spartherm Feuerungstechnik GmbH in zijn brochure over open haard complete kits.
In de brochure presenteert Spartherm de leveringsomvang van de complete kit voor zijn kachelvariant nr. 18. Het hart van de bijgeleverde kachelset is de verwarmings- of haardinzet. Daarnaast zijn er kachelpijpen, ovenbouwpanelen, luchtroosters, cellenbetonblokken en materialen zoals natuursteenlijm, kachelpleister, schroeven en pijpklemmen.
Let op de omvang van de levering
Niet elke kachelkit bevat alle onderdelen die je nodig hebt om de kachel te bouwen. Let bij het kopen van een haardkit daarom altijd op wat je bij de kit geleverd krijgt en wat er eventueel nog ontbreekt. Soms krijgt u bijvoorbeeld een kit met alle afzonderlijke elementen voor de constructie van de eigenlijke kachel.
Als u echter een brandwerende basisplaat nodig hebt, moet u deze verkrijgen, evenals de rookpijp of een mogelijk noodzakelijke connector voor een externe luchttoevoer. Dat zoiets ontbreekt in de daadwerkelijke kit hoeft geen nadeel te zijn. Maar u moet van tevoren weten om prijzen te kunnen vergelijken.
Let ook op instructies zoals “Schilderen met in de handel verkrijgbare emulsieverf verplicht”. Ze beschrijven werk dat niet voor elke haardkit nodig is. Soms krijgt u ook optionele accessoires voor uw haardkit aangeboden, zoals opbergstenen.
Opslagstenen worden geïntegreerd in een kachel, zodat ze een deel van de gegenereerde warmte opslaan.
In vergelijking met kachels zonder opslagstenen wordt de warmte van opslagkachels veel langer vastgehouden wanneer het brandhout al is afgebrand. Als u opslagstenen wilt hebben, kunnen ze aan u worden aangeboden als een betaalde aanvulling op de ene haardkit, terwijl ze al in de andere zijn geïntegreerd.
Je moet ook rekening houden met zoiets bij het vergelijken van verschillende kachelkits in termen van prijs.
Selectiecriteria bij het kopen van een haardkit
Veel selectiecriteria bij het kopen van een haardkit zijn hetzelfde als bij het kopen van een kant-en-klare, vrijstaande kachel. De kachel die u met de haardkit bouwt, moet een geschikte nominale warmteafgifte hebben (eenheid: kW), zodat het gebied dat u definieert er daadwerkelijk mee kan worden verwarmd. Naast de nominale warmteafgifte is informatie over het verwarmbare ruimtevolume in kubieke meter of vierkante meter nuttig.
Let bij het kopen van een kachelkit ook op informatie over de efficiëntie van de kachel en de energie-efficiëntieklasse. Efficiëntieklassen bestaan van klasse “G” tot klasse “A++”, wat vrijwel nooit wordt bereikt door houtkachels. Een houtkachel van efficiëntieklasse “A+” is erg goed.
Ook de afmetingen van de kachel (hoogte/breedte/diepte) moeten een rol spelen bij uw aankoop. En last but not least, het gewicht van de kachel kan belangrijk zijn. Soms weegt zo’n apparaat enkele honderden kilo’s en moet je duidelijk maken of het compatibel is met de statica van het huis.
Hier vindt u een grote selectie van aanbevolen haardkits voor uw huis – geschikt voor elke smaak, modern of tijdloos.
Voorbeeld van het installeren van een schoorsteenset
Als u de kachel op een brandbare ondergrond (bijv. houten vloer) wilt plaatsen, moet u eerst de bodemplaat leggen. Bovendien kunnen isolatieplaten nodig zijn om de muren in de buurt van de kachel tegen hitte te beschermen. Soms zijn ze inbegrepen in de open haardkit, maar lang niet altijd.
Let in ieder geval op de informatie van de fabrikant over de minimale afstanden die de kachel moet aanhouden tot brandbare materialen. Het beste is om in een volgende stap vast te leggen waar je de oven precies wilt plaatsen. Noteer ook de plaats waar de kachelpijp door de muur zal worden geleid.
Vervolgens wordt de schoorsteenbasis gemetseld en wordt de inzethaard geplaatst. De poten van de kachel zijn uitgelijnd. Boor nu het gat voor de kachelpijp om de kachel op de schoorsteen aan te sluiten.
De ovenhuls wordt in het gat gestoken en bevestigd met een vuurvaste mortel. Nu wordt de kachelpijp ingesteld als verbinding tussen de kachel en de schoorsteen. Zodra dit werk is voltooid, verwijdert u de onderdelen waarmee uw kachel zal worden bekleed (indien aanwezig) uit de haardkit.
Drie aanbevolen haardkits
De volgende drie haardkits bieden overtuigende producteigenschappen en hebben elk hun eigen charmes. Eén heeft een meer traditioneel ontwerp en twee hebben een modern ontwerp. U kunt ook een van de moderne varianten kopen als een open haardkit voor een waterdragende kachel.
Vuurplaats kit Geneva II (Ruivina Komfort-III) van Haas+Sohn
De reeds genoemde haardkit Geneva II (Ruivina Komfort-III) van Haas+Sohn heeft een klassiek design en is met 1940 millimeter relatief hoog. De breedte is 1130 en de diepte is 760 millimeter.
De nominale warmteafgifte is 8 kW, het ruimteverwarmingsvermogen is 165 kubieke meter en het gewicht is 470 kilogram. Het rendement bedraagt 81,7 procent.
De verbrandingskamer van de Geneva II is uitgerust met chamotte. Daarnaast maken automatische ruitenspoeling en een extra grote ruit deel uit van de ovenapparatuur.
Bij de haardkit wordt speciaal warmteopslagbeton geleverd als gevelbekleding, waardoor warmte langer en gelijkmatiger wordt afgegeven. U kunt het onbehandelde warmteopslagbeton individueel ontwerpen.
Haard kit Centro by Justus
In tegenstelling tot de Geneva II is de Centro by Justus een kachelkit waarmee u een kachel kunt bouwen met een modern, no-nonsense ontwerp. De haardkit biedt u de montage van de kachel op basis van een modulair principe. Naast een stalen inzethaard bevat het lichtgewicht betonnen elementen.
De kachel kan vrijstaand en vlak op de muur worden gemonteerd en de lichtgewicht betonelementen kunnen na installatie worden geverfd in een in de handel verkrijgbare dispersieverf naar keuze.
Het nominale vermogen van deze kachel met een groot kijkvenster is 7 kW, het ruimteverwarmingsvolume is 144 kubieke meter. De meerpuntsvergrendeling van de deur van de verbrandingskamer beschermt tegen snelle slijtage en dankzij de geïntegreerde ruitenreiniging hoeft u zelden het raam van de kachel schoon te maken.
Tot de uitrusting van de Centro by Justus behoren ook de deurklink met luchtkoeling en het geïntegreerde houten compartiment. In het apparaat 1623 x 850 x 647 mm (hoogte/breedte/diepte) kunt u houtblokken tot 33 centimeter groot en bruinkoolbriketten verbranden, zodat 24-uurs gebruik mogelijk is.
Het rendement van de oven met energie-efficiëntieklasse A+ bedraagt meer dan 82 procent.
Schoorsteen kit S11 van Camina Schmid
De kachelset S11 van Camina Schmid is verkrijgbaar met de haardinzet Lina 6745 (luchtgeleid) of met de haardinzet Lina W 6751 als waterdragende variant. Als opslagoven slaat de S11 een deel van de gegenereerde warmte op en geeft deze met een vertraging af.
De type 1 kachel weegt 330 kilogram en meet 1.500 x 1.560 x 900 millimeter (hoogte/breedte/diepte). Het is dan ook bijna vierkant in hoogte en breedte en overtuigt met een modern design.
De nominale warmteafgifte van de S11 is 14,5 kW, het ruimteverwarmingsvermogen bereikt 365 kubieke meter en het rendement meer dan 80 procent. De S11 is bekleed met gewapend beton. De kachel kan gedraaid worden en is voorzien van een automatische ruitenspoeling.
Als richtwaarde voor houtverbruik wordt 5,2 kg/h gegeven en wordt de verbrandingskamer gespecificeerd voor stammens tot een lengte van 45 centimeter.
- https://www.derofenfuchs.de/kaminoefen-kamine-ethanol/kaminbausaetze/kaminbausaetze-gerader-scheibe
- https://www.ofenseite.com/kaminbausatz#kaminbausatz
- https://www.hark.de/produkte/kamine/systemkamin-als-kaminbausatz-zur-selbstmontage-hark/seite/2.html
- https://www.ofen.de/kaminbausatz
- https://www.obi.de/ratgeber/technik/heizen-und-klimatisieren/offenen-kamin-selber-bauen/
- https://www.heizungsfinder.de/kaminofen/formen/selber-bauen
- https://www.hagebau.de/beratung/kaminoefen/kaminofen-selber-bauen/
- https://www.selbst.de/kaminbausatz-31319.html