Hark – houtkachels in alle varianten

Hark kachel

Hark is een in Duisburg gevestigde fabrikant van kachels en andere producten. Het bedrijf omschrijft zichzelf als de grootste fabrikant van haarden en tegelkachels en de marktleider. Van Hark krijg je onder andere luchtgeleide en waterdragende kachels, kachels voor continu stoken en roterende Hark kachels. Naast de brandhoutgestookte kachels voor verwarming, biedt Hark nostalgische houtvuren in de sectie “Houtkachels”.

Korte geschiedenis van Hark

De wortels van het huidige HARK GmbH &Co. KG gaan terug tot 1971. De oprichter van het bedrijf was Werner Hark. Aanvankelijk verkocht hij alleen tegelkachels en open haarden. Hark vierde aanvankelijk zijn grootste successen met elektrische tegelkachels. Later werden houtgestookte open haarden en tegelkachels echter steeds belangrijker.

In 1997 besloot Hark te investeren in een marmerverwerkingsbedrijf uit Spanje, dat sinds 2005 volledig in handen is van Hark. Bij marmeren gevels en open haarden kan men flexibeler inspelen op klantwensen, Hark rechtvaardigde de stap. De Hark online shop op het internet bestaat al sinds 2007. ECOplus-technologie voor geoptimaliseerde verbranding is sinds 2008 beschikbaar. Hark ontwikkelde het samen met de Fraunhofer Instituten in Stuttgart en Dresden.

De productwereld van Hark

Naast de Hark kachels biedt Hark een hele reeks andere verwarmingsproducten. Het assortiment omvat open haarden, pelletkachels, decoratieve haarden, verwarmingszetstukken, verwarmingssystemen, schoorstenen en haardaccessoires. Als accessoires voor de kachels biedt Hark bijvoorbeeld kachelpijpen, schoorsteenbestek, haardbrandstoffen, ventilatieroosters, schoorsteenreinigers en vonkbeschermingsplaten.

De Hark kachels

Hark biedt open haarden op water- en luchtbasis. Luchtgeleide ovens verwarmen alleen lucht, die op zijn beurt de installatieruimte van de oven of extra kamers verwarmt. Kachels op waterbasis daarentegen verwarmen lucht en water. Het verwarmde water verwarmt drinkwater of het verwarmingswater van een cv-installatie.

Daarnaast biedt Hark kamer-luchtafhankelijke en kamer-lucht-onafhankelijke kachels met DIBt-goedkeuring (voor gebruik in kamers met ventilatiesystemen) en kachels met de basisoptie om ze te bedienen met externe verbrandingslucht. Hark heeft ook kachels in de aanbieding die u kunt uitrusten met opslagstenen. Ze slaan een deel van de warmte op, zodat de kachel langer warm blijft nadat het vuur uitgaat.

In het assortiment vindt u Hark kachels met een automatisch geregelde toevoer van verbrandingslucht. Ze handhaven automatisch de ingestelde warmteafgifte tijdens het verbranden van brandstoffen. Sommige Hark kachels bieden u de technologie “zelfbeheersing”. Deze meetsensoren en besturingselektronica zorgen ervoor dat het brandhout effectiever en zuiniger verbrandt. Hark’s 3-in-1 comfortregeling optimaliseert ook het verbrandingsproces.

Met een Hark kachel met continue vuurfunctie kunt u naast hout ook kolen verbranden, zodat de kachel ’s nachts in bedrijf kan blijven zonder brandstof bij te hoeven vullen. Als Hark-kachels zijn uitgerust met een fijnstoffilter of ECOplus met een fijnstoffilter, is een bijzonder emissiearme werking mogelijk. En met een roterende Hark kachel heb je een optimaal zicht op het vuur onder verschillende hoeken.

De meeste Hark kachels hebben een rechthoekige of cilindrische vorm. Het zijn relatief hoge apparaten die zich presenteren in een modern ontwerp. Er zijn echter ook enkele Hark-kachels met een traditioneel ontwerp in de aanbieding. Naast de Winston gietijzeren kachel zijn dit onder andere de Regina houtkachels. Mogelijke kachelbekleding bij Hark omvat bijvoorbeeld speksteen en kacheltegels in veel verschillende kleuren.

Drie uitstekende Hark kachels

De volgende drie houtkachels van Hark zijn heel verschillend, maar allemaal aan te raden. Maak kennis met drie zeer goede Hark kachels.

88 WW GT ECOplus – watergedragen kachel van Hark

Relatief compact en toch oersterk: Met deze woorden brengt Hark zijn waterdragende kachel 88 WW GT ECOplus op de markt, die een sterke nominale warmteafgifte heeft van 14 kW, 4 kW aan de luchtzijde en 10 kW aan de waterzijde. De kachel heeft een zwarte behuizing. Het is bedekt met speksteen of met tegels die het maken in verschillende kleuren. Door de verschillende kleurvarianten kun je de Hark kachel in vrijwel elk interieur integreren.

De 88 WW GT ECOplus is gebouwd om te werken op externe verbrandingslucht. De optimale lengte van de stammen is 25 centimeter. Naast houtblokken kunt u de kachel ook met kolen stoken. Het is dus een continue vuuroven die indien nodig ’s nachts brandt, zonder dat je brandstof hoeft toe te voegen. Het rendement van deze harkoven bereikt meer dan 83 procent.

De 88 WW GT ECOplus van Hark is uitgerust met de eerder genoemde automatische transmissie voor de toevoer van verbrandingslucht. Ook geïntegreerd: ECOplus met fijnstoffilter voor minder uitstoot en met een houtverbruik dat tot 40 procent lager is dan bij conventionele Hark-kachels. Daarnaast is er een opwarmvak voor warme dranken boven de verbrandingskamer, dat kan worden afgesloten met een glazen deur.

44 GT ECOplus – draaikachel van Hark

De 44 GT ECOplus is een Hark kachel die optioneel kan draaien en geleverd kan worden met opbergstenen. De oven meet 1140 x 580 x 560 mm (hoogte/breedte/diepte). Het heeft een nominale warmteafgifte van 8 kW en een ruimteverwarmingscapaciteit tot 175 kubieke meter. Het rendement van de 44 GT ECOplus bedraagt ruim 89 procent.

Visueel presenteert de kachel zich met een behuizing van massief staal en een verscheidenheid aan ontwerpopties: u kunt kacheltegels in verschillende kleuren kiezen, evenals speksteen, graniet of marmer voor de bovenklep van de kachel en voor de zijpanelen.

De verbrandingstechnologie van de Hark kachel is volwassen. De 44 GT ECOplus is ook uitgerust met ECOplus-technologie voor lagere emissies en een lager houtverbruik. De uitrusting van de kachel omvat ook een fijnstoffilter, dat de uitstoot verder vermindert, evenals een verwarmingscompartiment (bijvoorbeeld voor warme dranken) boven de verbrandingskamer. De Hark kachel is ontworpen voor continu stoken. Dit betekent dat het langer verwarmt dan andere kachels zonder dat ze brandstof hoeven toe te voegen.

Houtkachel Winston van Hark

De Winston van Hark is een kachel voor nostalgici die houden van de combinatie van een traditioneel design met gietijzer met moderne kacheltechnologie. De oven is uitgerust met een keramische kookplaat, zodat u eten kunt bereiden op het open haardvuur. De Hark gietijzeren kachel met zijn rustieke charme heeft een kijkvenster van 400 x 310 millimeter dat het grootste deel van het ovenfront in beslag neemt en een goed zicht biedt op het flikkerende vuur.

Hark’s Winston gietkachel is slechts 830 millimeter hoog. Dit is een goede hoogte om er comfortabel op te koken. De breedte is 735 en de diepte is 570 millimeter. De nominale warmteafgifte van de Winston-kachel bereikt 10 kW en de ruimteverwarmingscapaciteit 203 kubieke meter. Het rendement is 81,9 procent. De Winston kachel is voorzien van een zijdeur die het makkelijker maakt om de kachel te ontsteken. Daarnaast is er een ascontainer waardoor u de as die tijdens het branden ontstaat gemakkelijk kunt afvoeren. De Winston uit Hark heeft de energie-efficiëntie klasse A+.