Infrarood verwarming, hittegolfverwarming of elektrische verwarming? – De soorten uitgelegd

Verwarmingstypes uitgelegd

Lang geleden zijn de dagen dat brandhout gewoon werd gebruikt voor verwarming vanuit het bos. Met de talrijke, deels moderne en effectieve verwarmingsmethoden die ons vandaag de dag ter beschikking staan, is het gemakkelijk om het spoor bijster te raken. Infraroodverwarming, stralingsverwarming, elektrische verwarming, hittegolfverwarming, convector, olieradiator – voor sommigen kan deze lange lijst van verwarmingsmodellen al een vraagteken veroorzaken.

Met dit gidsartikel willen we u helpen om bij te houden en te verduidelijken welke soorten verwarming er verschillen of overeenkomsten zijn en welke termen zelfs als synoniem moeten worden gebruikt.

Infrarood verwarming of elektrische verwarming

Zelfs het verschil tussen een infraroodverwarming en een elektrische kachel kan tot verwarring leiden. Want een infraroodverwarming wordt aangedreven door elektriciteit en is dus een elektrische kachel, toch? Het antwoord is ja, maar…

Hoewel infraroodverwarmers ook elektrische kachels zijn, niet alle elektrische kachels zijn hetzelfde en dus moet er een onderscheid worden gemaakt tussen een stralingsverwarmer en een elektrische convectieradiator.

Klassieke elektrische kachel

De conventionele elektrische kachel is een radiator die in het stopcontact en het grootste deel van de warmte wordt aangesloten in de vorm van Convectie, d.w.z. door de omringende lucht te verwarmen Geproduceerd. Met deze methode van warmteopwekking verschilt elektrische verwarming niet van andere conventionele verwarmingsmodellen. Hun ontwerp doet meestal ook denken aan klassieke kachels.

Infrarood verwarming

Een elektrische stralingsverwarmer is een infraroodverwarming. De termen kunnen als synoniem worden gebruikt en zijn gebaseerd op de aangename stralingswarmte in het infraroodbereik, die door deze verwarmingsmethode wordt veroorzaakt door middel van elektriciteit. In deze variant van elektrische verwarming worden omringende objecten verwarmd met een zeer laag convectieverlies, dat vervolgens dient als warmteopslag. Dit biedt het voordeel van snelle en vervolgens langdurige warmte.

Aanbevolen lectuur:

Als u nog steeds veel open vragen heeft over infraroodverwarmers in het algemeen, dan zal deze geweldige gids u helpen.

Productvoorbeelden

Infraroodverwarmers zijn meestal lichte en vlakke verwarmingspanelen, maar er zijn ook stralingsverwarmers, vooral voor buitengebruik. Graag laten wij u kennismaken met enkele voorbeelden:

InfrarotPro infraroodverwarming wit 600W

InfrarotPro infraroodverwarming 800, 1000, 1200, 1400 watt dubbele oververhittingsbeveiliging ✓ verwarmt...
InfrarotPro infraroodverwarming 800, 1000, 1200, 1400 watt dubbele oververhittingsbeveiliging ✓ verwarmt…

  • Nieuwste verwarmingservaring: De nieuwe uitstekende beeldverwarmer van InfrarotPro creëert een echt wellnessgevoel en zorgt voor de meest comfortabele…
  • De keuze is aan u: Kies een van onze veelzijdige beeldmotieven met de scherpste Ultra HD-resolutie voor uw infraroodverwarming. De onze…
  • Veelzijdig: Of het nu in uw keuken, in de studeer- of logeerkamer, appartement, badkamer of in uw tuinhuisje is. Een infraroodverwarming…

Dit klassieke verwarmingspaneel heeft de afmetingen 100 x 60 x 3 cm en kan dankzij de meegeleverde montageaccessoires eenvoudig in enkele minuten aan de muur of het plafond worden geïnstalleerd. Met 600 watt zit dit model qua prestaties in het middenbereik en is geschikt voor ruimtes tot 16 m². Bovendien zijn modellen van de fabrikant InfrarotPro 25 procent efficiënter dan andere infraroodverwarmers, omdat speciale reflectielagen in het ontwerp zijn geïntegreerd. In ieder geval zijn de online klanten op Amazon tevreden en prijzen ze de verwarmingsprestaties in hun overwegend positieve beoordelingen.

Vingo infrarood verwarming 900W

VINGO 900 W Verwarming Verwarming Paneel Infrarood Verwarming Met Thermostaat Infrarood Technologie...
VINGO 900 W Verwarming Verwarming Paneel Infrarood Verwarming Met Thermostaat Infrarood Technologie…

  • De infraroodverwarming is een indirect verwarmingsproces en simuleert zonnewarmte, indIn tegenstelling tot conventionele convectieverwarming…
  • Een Carbon Crystal infraroodverwarming maakt gebruik van de eigenschappen van koolstofkristallen door…
  • Het verwarmingspaneel is onmiddellijk klaar voor gebruik, er is geen complexe installatie nodig – sluit gewoon aan en onmiddellijk warmt de kamer op.

Dit model van Vingo is ook een klassieke infrarood flat heater. Dankzij het vermogen van 900 watt kan het ook worden gebruikt om grotere ruimtes zoals slaapkamers of woonkamers te verwarmen. Het model heeft oververhittings- en overspanningsbeveiliging en IP-classificatie 54, wat betekent dat het ook zonder problemen in vochtige ruimtes kan worden gebruikt. Op Amazon benadrukken online klanten vooral de meegeleverde thermostaat en de prijs-prestatieverhouding.

Blumfeldt Gold Bar 3000 Infrarood Stralingsverwarmer

Deze stralingsverwarmer geeft zijn warmte op basis van infraroodstralen zeer intensief en geconcentreerd af via een verwarmingsbuis en is daarom bijzonder geschikt voor buitengebruik, bijvoorbeeld op het terras, of als warmtebron voor tuintenten en werkplaatsen. De spot warmt snel en efficiënt op met maximaal 3000 watt van bovenaf. Het apparaat is niet alleen een “Amazon Choice” -product, maar behoort ook tot de top 3 bestsellers in de categorie stralingsverwarmers.

Hittegolfverwarming, convector of olieradiator

Nu we u kennis hebben laten maken met de fundamentele verschillen in elektrische verwarming, zijn er nog steeds termen in de kamer die potentiële verwarring kunnen veroorzaken. Wat is hittegolfverwarming, convector of olieradiator?

Hittegolfverwarming

Laat jezelf gewoon zijn laat je niet afschrikken door de term hittegolfverwarming – dit is gewoon een ander woord voor infraroodverwarming of stralingsverwarming. De verwarmingsmethode wordt soms ook wel infrarood paneelradiator genoemd, wat het er weliswaar niet makkelijker op maakt. Hoewel de meeste fabrikanten meestal uniform spreken van infraroodverwarming, moet u onthouden dat het meestal deze verwarmingsmethode is wanneer termen zoals stralen of golven worden gebruikt.

Convector

Convectoren danken hun naam aan de manier waarop ze warmte genereren – convectie. Zoals reeds vermeld, is dit de verwarming van de koude omgevingslucht, die een systeem van warme luchtcirculatie veroorzaakt. Een klassieke elektrische kachel kan dus ook een convector zijn.

Het voordeel van een convector is dat deze binnen enkele minuten flink wat warmte kan genereren. Omdat echter alleen de lucht en geen oppervlakken worden verwarmd, wordt de warmte niet opgeslagen en spat deze net zo snel uit als deze werd gegenereerd. Bovendien zorgt de luchtcirculatie in deze verwarmingsmethode voor droge verwarmingslucht.

Voorbeeld producten convectoren:

Olieradiator

Let op, zelfs een olieradiator is een elektrische kachel. Het verschil met een convector is dat dit apparaat een relatief zware, met olie gevulde radiator is. De olie wordt verwarmd door een elektrische verwarmingsunit. De warmte kan meestal langer in de ruimte worden gehouden met olieradiatoren dan met convectoren. Het verwarmen van een kamer duurt echter langer met deze methode en de kachels zijn relatief onhandig en log.

Voorbeeld producten olie radiatoren: