Retro kachel – rustiek en tijdloos mooi

Retro kachels

Met een open haard in retro-ontwerp zal het nostalgisch zijn in uw huis. Misschien word je herinnerd aan de woonkamer van oma en opa? Misschien wekt de houtkachel met vintage charme ook een verlangen naar goede oude tijden op of zorgt het gewoon voor een gezellige sfeer.

Het feit is: nogal wat mensen houden van hun kachel rustiek en geven de voorkeur aan dergelijke kachels boven modern ogende apparaten. Rustiek en retro, echter, zelfs met vintage kachels is meestal alleen het ontwerp, terwijl de technologie zich gloednieuw en innovatief presenteert. Het volgende artikel onthult op welke kenmerken van de kachel u moet letten bij het kopen van een retro-kachel en beveelt u drie echt goede en goed uitziende kachels in vintage design aan.

Wat betekent retro eigenlijk in de houtkachel?

Een retro-look kachel is over het algemeen op de een of andere manier ingericht, waardoor het zich onderscheidt van de gladde oppervlakken zonder franje van kachels in modern design. Retro kachels zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met versierde keramische bekleding. Een voorbeeld is de Treviso II kachel van Haas + Sohn*. Andere rustieke kachels zijn gemaakt van sierlijk gietijzer, zoals de Merkur kachel van Globefire*.

Weer anderen combineren moderne en rustieke elementen, zoals de Kamino 109-6A van Wamsler*. Het presenteert zich met een gladde buitenschaal van staal en een ovenfront met versierd gietijzer. De houtkachels in vintage look die hier in het artikel worden gepresenteerd, zijn allemaal houthaarden. Elektrische kachels zijn ook verkrijgbaar in een rustiek design.

Met de kachel betekent rustiek niet retro-technologie

Het feit dat state-of-the-art technologie verborgen is in houtkachels met vintage design onthult karakteristieke waarden voor prestaties en energie-efficiëntie. Het vermogensniveau is te zien aan de nominale warmteafgifte in kilowatt (kW): hoe hoger het is, hoe krachtiger de oven. Een karakteristieke waarde die nog beter kan worden geschat voor leken is de ruimteverwarmingscapaciteit, d.w.z. de maximale kamergrootte die met de kachel kan worden verwarmd: het wordt meestal gegeven in kubieke meters en zelden in vierkante meters, waarbij men beide informatie niet moet verwarren.

Aan de ene kant spreekt een hoge mate van efficiëntie voor de energie-efficiëntie van de kachel. Met een theoretisch mogelijk rendement van 100 procent zou een kachel die op vol vermogen draait alle energie die hem via de brandstof wordt geleverd, omzetten in warmte. In feite gaat een deel van de energie verloren in het conversieproces.

Het volgende geldt: Hoe hoger het rendement van de kachel, hoe beter de geleverde energie wordt gebruikt. Maar pas op: de informatie over de efficiëntie onthult iets over de energie-efficiëntie in volle belasting van een kachel. Bij deellast met verminderd vermogen kan de efficiëntie er heel anders uitzien.

Daarom is de mate van gebruik eigenlijk de meer betekenisvolle sleutelfiguur. Het onthult iets over hoeveel van de geleverde energie over een langere periode wordt omgezet in warmte en houdt ook rekening met de deellastwerking. Informatie over de mate van gebruik is echter zeldzaam. Maar u kunt zich ook oriënteren op de energie-efficiëntieklasse van een kachel. De energie-efficiëntieklassen zijn beschikbaar in gradaties van “G” (slecht) tot A ++ (zeer goed). Klasse A++ wordt niet bereikt door vrijwel elke houtkachel. “A+” is dus erg goed voor een houtkachel met een vintage look.

Let op: Je mag niet elke retro kachel gebruiken

Sinds begin 2015 alleen kachels die voldoen aan de vereisten van fase 2 van de Eerste Federale ImmissieControleVerordening (1e BImSchV; Niveau 2). Het bevat strengere grenswaarden voor verontreinigende stoffen dan niveau 1. In sommige gevallen bieden dealers echter nog steeds kachels aan die mogelijk niet meer nieuw in Duitsland worden geïnstalleerd en gebruikt. Een voorbeeld is de retro Dorella L8 X* kachel. De retailer schrijft op Amazon zelf: “Deze oven voldoet niet aan de eisen van BImSchV2 en is daarom alleen bedoeld voor export.”

Brandhoutkachel: Veel soorten zijn verkrijgbaar in retro-ontwerp

Als u een houtkachel in retro-uitvoering wilt kopen, kunt u kiezen voor zowel luchtgeleide als waterdragende kachels. Naast de lucht verwarmen waterdragende apparaten water waardoor warmte wordt overgedragen aan dentral verwarming of warm water systeem wordt geleverd in het huis. Een voorbeeld van een waterdragende kachel in vintage design is de Termonicoletta EVO van La Nordica-Extraflame*.

De reeds geïntroduceerde Kamino 109-6A bewijst dat er continu brandkachels zijn als rustieke kachels. In de regel kunt u een continu brandende kachel verwarmen met hout en kolen, waarbij de kachel bijzonder lang opwarmt bij het werken met hout zonder dat u nieuwe brandstof hoeft toe te voegen. Voor kachels met vintage design kunt u ook kiezen voor kamer-lucht-afhankelijke en kamer-lucht-onafhankelijke varianten. Ruimte-lucht-afhankelijke apparaten trekken de lucht voor verbranding uit de installatieruimte, terwijl de lucht van buiten komt in kamer-lucht-onafhankelijke varianten.

Er zijn ook veel varianten in de ovenmaat. Terwijl de reeds genoemde vintage kachel Merkur met 751 x 638 x 440 millimeter (hoogte/breedte/diepte) vrij laag is, is de Gemma Forno (met oven)* van het bedrijf La Nordica-Extraflame een aanzienlijk hoger apparaat. Hij meet 1207 x 460 x 495 mm.

Houtkachel in retro-ontwerp: waar kopers op moeten letten

Een aantal functies waar je op moet letten bij het kopen van een retro kachel zijn al genoemd. De prestaties van de kachel moeten overeenkomen met de grootte van de te verwarmen ruimte en de grootte van het apparaat met de grootte van de installatieruimte. Bovendien moet u letten op de energie-efficiëntie van uw kachel met rustiek ontwerp. Samengevat spelen de volgende kacheleigenschappen een rol:

Daarnaast moet u letten op de volgende eigenschappen:

  • Ontwerpen: Er wordt onderscheid gemaakt tussen kachels van type 1 en type 2. Kachels van type 1 hebben een zelfsluitende deur naar de verbrandingskamer. Alleen dergelijke kachels kunnen worden aangesloten op een schoorsteen waarop andere ovens al zijn aangesloten.
  • Brandhout lengte: Een aankoopcriterium kan de maximaal mogelijke lengte zijn van de houtblokken die je in de kachel kunt verbranden.

Drie kachels met sterk retro design

De volgende kleine lijst laat u kennismaken met drie verschillende kachels in vintage design, die zowel in ontwerp als in prestaties overtuigen.

Termonicoletta EVO van La Nordica-Extraflame

De Termonicoletta EVO van La Nordica-Extraflame is al kort gepresenteerd. De waterdragende kachel is bekleed met majolica tegels en heeft een gietijzeren verbrandingskamerdeur. Hij meet 980 x 587 x 572 millimeter, heeft een nominale warmteafgifte van 12,8 kW en een waterwarmteafgifte van 8,5 kW. Met de kachel in rustiek design kunt u een ruimte van maximaal 366 kubieke meter groot verwarmen.

Het rendement van deze retro kachel met energie-efficiëntieklasse A+ is 83 procent. Bijzonder aan de tegelkachel zijn de gietijzeren kookplaat en een geëmailleerd bakvak met temperatuurweergave. De uitrusting omvat de geïntegreerde ruitenspoeling en het ascompartiment. Beide vereenvoudigen het schoonmaken van de kachel.

Mercurius door Globe-fire

De compacte luchtgeleide kachel Merkur van het merk “Globe-fire” wordt vervaardigd door het bedrijf Ch. Leibfried GmbH uit Haren (Nedersaksen). De gehele kachel is gemaakt van gedecoreerd gietijzer. De nominale warmteafgifte is 7 kW en het rendement is 80,8 procent. De ruimteverwarmingscapaciteit bereikt 180 kubieke meter.

De kachel kan worden bediend in retro-look met een maximale lengte van 50 centimeter boomstammen en met houtbriketten en houtskool. Het is gevuld met brandstof van de rechterkant. De toevoer van externe verbrandingslucht is mogelijk. De kachel van type 1 heeft een glazenwasser door aangevoerde secundaire lucht. Dit voorkomt dat as aan het kijkvenster van de kachel blijft kleven.

Kachel Treviso II van Haas + Sohn

De Treviso II van Haas + Sohn is een houtkachel in retro design. Het heeft een aantrekkelijke keramische bekleding, die verkrijgbaar is in bruin, crème, ivoor en groen. De afmetingen van de kachel zijn 1.100 x 750 x 486 millimeter. De nominale warmteafgifte bereikt maximaal 8 kW, het rendement 83 procent. Het maximale gebied dat met de oven kan worden verwarmd, is 250 kubieke meter.

Bijzonder aan de Treviso II van Haas + Sohn is de gepatenteerde Clean Technology voor bijzonder lage CO2-uitstoot. U kunt de kachel bedienen in vintage design met maximaal 33 centimeter lange stammen en met houtbriketten en kolen. Het is een houtkachel van type 1 met de energieefficiëntieklasse A+.