Het dragen van een mond-neusbescherming is gemeengoed geworden tijdens de coronapandemie. Nu worden de maatregelen geleidelijk versoepeld en de mondkapjesplicht deels opgeheven. Maar de maskers beschermen niet alleen tegen de coronavirussen, maar ook tegen fijnstof. Daarom kan het dragen ervan in bepaalde situaties nog steeds nuttig zijn. Hieronder leggen we uit wat u moet weten.
Hoe goed beschermen coronamaskers tegen fijnstof?
Als fijnstof wordt ingeademd, kan dit leiden tot luchtweginfecties en astma. Maar het risico op hartaanvallen neemt ook toe door het inademen van kleine deeltjes. De bekende corona beschermende maskers zijn geschikt als fijnstoffilter en kunnen ons daartegen beschermen. Zowel voor volwassenen als aangepaste maskers voor kinderen worden daarom in bepaalde situaties aanbevolen. Amerikaanse onderzoekers hebben nu het filtereffect van verschillende maskertypen gemeten en ontdekten dat de FFP2-maskers het grootste beschermende effect hebben. De vervuiling van de ademlucht met deeltjes uit rookgassen wordt tot 94 procent verminderd.
Deze waarde verraste zelfs de onderzoekers. Een gewone mond-neusbescherming daarentegen is veel minder effectief. Maar zelfs een katoenen masker vermindert de fijnstofvervuiling met 55 procent. Maskers gemaakt van plastic vezels bereiken een waarde van 20 procent. Medische maskers verminderen fijnstofvervuiling door de lucht die doorstroomt met maximaal 90 procent. Deze waarden tonen aan dat het dragen ervan absoluut nuttig kan zijn in regio’s of situaties met hoge niveaus van fijnstofvervuiling. Of het nu in de stad is of op bouwplaatsen: een masker beschermt je.
Zo’n 30 procent minder ziekenhuisopnames
In de studie bepaalden de onderzoekers een modelberekening van de invloed van het dragen van de maskers binnen concrete stresssituaties. Het model werd toegepast op basis van het bosbrandseizoen 2012 in de staat Washington. In die tijd werden veel burgers met luchtwegaandoeningen en andere kwalen veroorzaakt door blootstelling aan rook opgenomen in klinieken. In de berekeningen gingen de wetenschappers er niet van uit dat alle inwoners in de getroffen regio’s daadwerkelijk permanent een masker dragen. Er is een realistische aanname gedaan over hoeveel mensen zich aan het dragen houden en in welke mate.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er ongeveer 30 procent minder ziekenhuisopnames zouden zijn geweest als een deel van de bevolking een FFP2-masker had gedragen. Medische masten hebben het aantal gevallen met 17 procent verminderd, synthetische maskers met 13 procent en katoenen maskers met 6 procent. Hieruit kan worden afgeleid dat er ook na corona nog veel nuttige toepassingen zijn voor FFP2 en medische maskers. Gooi de resterende maskers dus niet weg, maar overweeg zelfs om nieuwe te kopen. Vooral als je door gebieden of wegen met een hoge fijnstofvervuiling moet lopen, kan het dragen ervan een positief effect hebben op de gezondheid.
Voordelen van FFP-maskers
De deeltjesfilters in de maskers hebben een verstrekkend effect. Dragers worden beschermd tegen fijnstof en aerosolen. In Duitsland worden FFP-maskers ingedeeld in beschermingsklassen 1, 2 en 3. Om te beschermen tegen het coronavirus werd altijd minstens één FFP2-klassemasker aanbevolen. Let bij de aankoop vooral op de CEE-markering, inclusief een viercijferig nummer dat is uitgegeven door een goedgekeurd testcentrum. Deze zijn bijzonder effectief en hoe hoger de klasse, hoe effectiever u wordt beschermd.
Voordelen van medische maskers
Maar het permanent dragen van een FFP2-masker in het dagelijks leven is voor velen uit den boze. Vooral kinderen krijgen beduidend slechtere lucht, maar ook bij volwassenen hebben de maskers een negatief effect in het dagelijks leven. Deze zijn dus oncomfortabel, laten minder zuurstof door en vooral in de zomer wordt het er erg warm onder. Daarom zijn de medische maskers beter geschikt en beschermen ze ook tegen fijnstof. Op de lange termijn kunt u ze in het dagelijks leven veel comfortabeler dragen en uzelf tegelijkertijd beschermen.