Het binnenklimaat verbeteren: tips voor meer welzijn

Verbetering van het binnenklimaat

Wij mensen brengen tegenwoordig een groot deel van onze tijd binnenshuis door. Daar koken we, doen we ons werk of brengen we onze vrije tijd door. Een prettige feelgood sfeer is daarom essentieel om de tijd optimaal in je eigen huis of kantoor door te brengen. Een doorslaggevende voorwaarde hiervoor is goede binnenlucht. In het volgende artikel leert u hoe u voor een goed binnenklimaat kunt zorgen en tegelijkertijd uw gezondheid kunt ondersteunen.

Gezond binnenklimaat – wat is het?

Een gezond binnenklimaat zorgt voor een aangename sfeer en verhoogt het individuele welzijn. Goede binnenlucht helpt onder andere om allergiesymptomen te verlichten, de concentratie op peil te houden, schimmel te voorkomen of de slaap te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde voor een optimaal klimaat is dat temperatuur en luchtvochtigheid elkaar perfect aanvullen. Het mag dus niet te koud of te warm zijn in de kamer en niet te droog of te vochtig. In de meeste woonkamers gelden richtwaarden van 20 tot 23 graden en 40 tot 60% luchtvochtigheid.

Het binnenklimaat verbeteren – zo werkt het

Niemand brengt graag tijd door in benauwde kamers. Dit vermindert het welzijn en heeft een negatieve invloed op de gezondheid. De volgende tips helpen je om het binnenklimaat te verbeteren:

Een infraroodverwarming

Iedereen kent de benauwde en verwarmde lucht wanneer de verwarming in de winter op volle toeren draait. Dit is te voorkomen met een infraroodverwarming, bijvoorbeeld van Allpax. Dit zijn vlakke verwarmingspanelen die direct op de muur zijn geïnstalleerd. De infraroodverwarmers verwarmen niet de lucht, maar de lichamen in een kamer met stralingswarmte die van het oppervlak komt. Dit zorgt voor een bijzonder aangenaam binnenklimaat, de meeste mensen vinden de warmtestraling van de infraroodverwarming erg prettig en de lucht in de kamer wordt niet benauwd.

Daarnaast wordt de infraroodstraling als warmer ervaren, waardoor je over het algemeen de kamertemperatuur met 2 tot 3 graden kunt verlagen. Evenzo is verwarming met infraroodstraling voordelig voor mensen met een allergie, omdat de kamerlucht niet wordt gecirculeerd zoals bij klassieke radiatoren. De stofbelasting blijft laag en de leefruimte wordt gelijkmatig verwarmd. Dit voorkomt schimmel, omdat er minder vochtige plekken en hoeken ontstaan.

Verbeter de binnenlucht met natuurlijke helpers

Een te lage of te hoge luchtvochtigheid draagt er vaak toe bij dat mensen het binnenklimaat als onaangenaam ervaren. Bovendien bevordert vochtige lucht de ontwikkeling van schimmels en kan het ziekten zoals astma of bronchitis veroorzaken. Te droge lucht daarentegen veroorzaakt droge slijmvliezen, die als bijzonder onaangenaam worden ervaren. Je kunt de luchtvochtigheid gemakkelijk verhogen met een aantal natuurlijke helpers. Plaats bijvoorbeeld een kom met water op de kachel, deze zal verdampen en vocht afgeven aan de lucht.

Als alternatief kunt u uw was ook laten drogen in het appartement, waardoor ook vocht vrijkomt tijdens het droogproces. De luchtvochtigheid kan worden verlaagd door een kom zout, die het vocht in de lucht bindt. Droogteminnende planten kunnen ook helpen, zoals palmbomen of vetplanten.

Goed binnenklimaat met kamerplanten

Kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit in hun eigen pand. Ze zetten niet alleen koolstofdioxide en zuurstof om, maar binden zelfs bepaalde verontreinigende stoffen. Een van de meest effectieve kamerplanten voor een beter binnenklimaat is het enkelblad. Aloë vera, booghennep of de Areca palm zijn ook geschikt.

Betere binnenlucht door goede ventilatie

Daarnaast draagt regelmatige ventilatie bij aan een optimaal binnenklimaat. U moet er echter voor zorgen dat er een goede luchtverversing is. Bij het ventileren in de zomer is het noodzakelijk om ’s ochtends en’ s avonds ongeveer 20 minuten te ventileren, wanneer de buitentemperaturen beperkt zijn. In de winter moet slechts één keer per dag heel kort worden gelucht, 5 tot 10 minuten zijn al voldoende. Dit voorkomt dat de ruimtes te veel afkoelen door de koude buitenlucht.