Het gezonde binnenklimaat

Vrouw die de woonkamerplant water geeft

Het probleem met het binnenklimaat is dat iedereen het anders waarneemt! Terwijl bevroren natuurgebieden rillen bij het minste of geringste ademtje lucht en verlangen naar nestwarmte, wil de frisse luchtfanaat de ramen graag de hele dag openhouden.

Afhankelijk van het seizoen verschuiven de parameters. In de zomer veroorzaken oververhitte, benauwde kamers slapeloosheid en problemen met de bloedsomloop. Een aangenaam binnenklimaat kan alleen worden bereikt door airconditioning of goedkoper Luchtkoelers, die in detail worden gepresenteerd in de luchtkoelertest van HomeandSmart. In de winter worden luchtbevochtigers gebruikt en is slim schakelen tussen verwarming en ventilatie belangrijk om verkoudheid te voorkomen.

Gezond binnenklimaat – wat belangrijk is!

Tweederde van het leven van mensen is binnenshuis. Dit maakt het des te belangrijker om speciale aandacht te besteden aan het binnenklimaat. Als een slechte sfeer ongemak veroorzaakt tot ziekte, bevordert een optimaal gecoördineerde omgeving het eigen welzijn.

Het binnenklimaat wordt bepaald door verschillende factoren. Eerst en vooral zijn de kamertemperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Indirect spelen ook licht- en geluidsniveaus een rol. Het optimale binnenklimaat kan anders worden ervaren en er zijn geen algemeen geldende richtwaarden. Voor de meetbare criteria temperatuur en luchtvochtigheid zijn er zogenaamde comfortruimtes waarin gezondheid en prestaties zich het beste kunnen ontwikkelen.

De temperatuur

De temperatuur speelt een belangrijke rol in het feelgoodklimaat in je eigen vier muren. Het kan anders worden aangepast in de verschillende kamers. In de woonkamer en in de keuken beveelt het energieadvies van het consumentencentrum de bandbreedte van 19 ° tot 21 ° Celsius aan. Voor een aangenaam slaapklimaat daarentegen is 18° Celsius voldoende, terwijl het in de badkamer wel eens 21° tot 23° Celsius kan zijn. Tijdens het stookseizoen kan de temperatuur worden verlaagd tot 16° Celsius wanneer er niemand thuis is.

Daarnaast hebben de oppervlakken van de omgeving ook invloed op de sensatie. Hoe kouder de muren, hoe meer verwarmde lucht nodig is voor een comfortabel klimaat.

Tips voor te droge lucht in de winter

In de komende wintermaanden ontmoeten droge buitenlucht en droge verwarmingslucht elkaar. De slijmvliezen drogen uit en worden vatbaar voor bacteriën en virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Huismiddeltjes zoals de vochtige handdoek op de kachel bevochtigen de kamerlucht tot op zekere hoogte, maar bevorderen ziekteverwekkers. Als u veel tijd in verwarmde kamers moet doorbrengen, is een luchtbevochtiger het meest waarschijnlijk om te helpen.

Vochtigheid

Het is te zien dat vochtigheid een tweede directe factor is voor een gezond binnenklimaat. Optimaal is een uniforme luchtvochtigheid van 50 tot 60%, waarbij het het meest comfortabel is om te leven. In tegenstelling tot de verwarmde wintermaanden is een te hoge luchtvochtigheid het probleem in de rest van het seizoen.

Vaak is het een goede thermische isolatie die voorkomt dat de waterdamp die ontstaat tijdens het koken, douchen en wassen verdampt. Regelmatige ventilatie is dan de beste methode om het binnenklimaat weer tot rust te laten komen.

Vermijd schimmel

Een langdurige fase van verhoogde luchtvochtigheid leidt tot schimmelgroei. Als er geen verbetering is na de juiste ventilatiemaatregelen, kan een elektrische luchtontvochtiger helpen.

Luchtkwaliteit

Schone ademlucht wordt gedefinieerd als een gehalte van bijna 80% stikstof en een goede 20% zuurstof. Als er meerdere mensen in de kamer zijn, is de zuurstof opgebruikt en wordt de lucht benauwd.

Als de binnenlucht vervuild is met verontreinigende stoffen die worden uitgestoten door verven en vloerbedekkingen, kan de zaak gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Consistente ventilatie is een manier om het optimale binnenklimaat te herstellen.

Goede ventilatie

Regelmatige ventilatie maakt de toevoer van frisse lucht mogelijk. Effectief in het koude seizoen zijn ongeveer drie x vijf minuten volledig open ramen, zodat er een tocht ontstaat.

In de zomer wordt ventilatie in de ochtend en avond aanbevolen. Dan kunnen de ramen gemakkelijk 30 minuten open blijven staan.

Plant

Kamerplanten zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn een belangrijk onderdeel van het binnenklimaat. Door middel van fotosynthese zetten ze de koolstofdioxide van de gebruikte lucht om in zuurstof. Daarnaast geven ze via verdamping meer dan 90% van het irrigatiewater af aan de kamerlucht en zijn daarom bijzonder geschikt voor droge ruimtes.