Koel het zolderappartement: Deze tips helpen bij zomerse hitte!

De methoden om een zolderappartement te koelen zijn divers en moeten in het beste geval zelfs met elkaar worden gecombineerd. Als u op verschillende varianten vertrouwt, neemt de kans toe dat het appartement zelfs in de zomer koel blijft. Zo kunnen zowel thermische rolgordijnen als beschermende folies elkaar perfect aanvullen.

Zonwering bevestigen aan schuine ramen

De schuine ramen van het appartement moeten allemaal worden voorzien van een hoogwaardige zonwering. In het beste geval wordt dit aan de buitenkant van het raam bevestigd, zodat de zon de ruit in de eerste plaats niet kan bereiken.

De zonwering kan worden geleverd in de vorm van permanent geïnstalleerde rolluiken of overgangsoplossingen zoals weerbestendige thermische film. Dankzij een special Coating reflecteert de zon en voorkomt zo warmteontwikkeling. Veel fabrikanten hebben zich gespecialiseerd in zonwering voor schuine ramen en zijn dienovereenkomstig gebaseerd op de gemeenschappelijke vormen en ontwerpen van de ramen.

Verbeter de isolatie

Een andere veelbelovende methode is het verbeteren van de isolatie. Als het huis al een beetje oud is, is de isolatie meestal slecht. Om ervoor te zorgen dat de isolatie de situatie echt verhelpt, moet een specialist worden geraadpleegd.

Als het dak is verbeterd, is het moeilijk voor de zon om binnen te komen en kan de warmte in de winter niet meer gemakkelijk de buitenkant bereiken. De energiekosten kunnen zo ook omlaag.

Is het toegestaan om de isolatie in een gehuurd appartement te verbeteren?

Als u alleen te huur op het zolderappartement woont, moeten structurele veranderingen van tevoren worden gecoördineerd met de verhuurder. In principe kan het voorkomen dat de verhuurder meewerkt of de kosten op zich neemt als dit een positief effect heeft op het appartement.

Toch moet voorkomen worden dat je het alleen doet, zodat je later niet op de kosten hoeft te zitten of de verhuurder eist dat de nieuwe isolatie wordt teruggedraaid.

Ventilator om het zolderappartement te koelen

Een minder complexe variant is de installatie van een ventilator. Dit vereist weinig ruimte, is goedkoop te kopen en te bedienen en zorgt voor een beetje verkoeling op warme zomerdagen. Afhankelijk van de grootte van de kamer en uw eigen behoeften, zijn er verschillende modellen die voor- en nadelen bieden.

In het bijzonder zijn plafondventilatoren zeer geschikt om grotere ruimtes in het zolderappartement te koelen.

Kan een ventilator de kamertemperatuur verlagen?

Het gebruik van een ventilator geeft het gevoel dat het koeler wordt in de kamer. Als je echter naar de thermometer kijkt, zul je merken dat de temperatuur slechts licht is gedaald. Hoewel de ventilator niet merkbaar bijdraagt aan het verlagen van deze waarde, is het voor de meeste mensen al voldoende om op een warme dag te genieten van de frisse bries in het appartement. Een ventilator met waterkoeling zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een verdampingsproces ontstaat door de fijne watermist op de huid en dat het lichaam de warmte beter kan reguleren.

Plafondventilator voor de zolder

De plafondventilator Bendan wordt geleverd in een semi-mat chroom en biedt met een afmeting van 132cm voldoende ruimte om het zolderappartement en individuele kamers uitstekend van frisse lucht te voorzien.

In het midden van de plafondventilator bevindt zich een lichtbron die is voorzien van opaal matglas en de ruimte sfeervol verlicht. Dankzij de meegeleverde afstandsbediening kunt u kiezen uit drie snelheidsniveaus en de ventilator op afstand in- en uitschakelen.

Airconditioning voor het zolderappartement

Als preventieve maatregelen en een hoogwaardige ventilator niet langer voldoende zijn, kan het airconditioningsysteem een aangename koelte bieden. Zo kunnen de meeste apparaten handmatig worden ingesteld, zodat de temperatuur zich kan aanpassen aan uw eigen wensen.

Ook hier rijst de vraag of je alleen te huur woont of dat je eigenaar bent van het huis of appartement. Als huurder kunt u ook geen structurele veranderingen , zodat permanent geïnstalleerde airconditioningsystemen helaas worden weggelaten. Het is beter om te vertrouwen op dergelijke modellen met uitlaatluchtslang. Met behulp van de slang wordt de warme lucht door het raam naar buiten getransporteerd terwijl het apparaat koele lucht in de kamer verdeelt.

Airconditioning ondanks hellingen

Een permanent geïnstalleerd airconditioningsysteem is moeilijk te installeren, vooral in zolderappartementen met veel hellingen. Nogmaals, geschikteen vloerstaand model met afzuigslang of een mobiel airconditioningsysteem is veel beter.

Hoe duurzaam is airconditioning?

Het gebruik van airconditioning is zeer effectief en de temperaturen kunnen snel en betrouwbaar worden verlaagd. Niettemin gaat de operatie ook gepaard met kosten die beginnen bij de overname en zich uitstrekken tot de onderhoudskosten. Om kosten en energie te besparen, moet de airconditioning worden uitgeschakeld zodra u de kamer voor een langere periode verlaat.

Airconditioning vs. ventilator

Bij het kiezen van het juiste apparaat hangt het meer af van je eigen wensen. Een ventilator kan de kamertemperatuur maar in beperkte mate beïnvloeden, maar zorgt toch voor een aangename frisheid en overtuigt met lage kosten. Vooral naast preventieve methoden kan dit vaak voldoende zijn om de zomer goed te overleven.

Als u op een zolderappartement woont dat in de zomer bijzonder snel opwarmt, kan airconditioning een investering waard zijn. Vooral appartementen op het zuiden hebben het vaak bijzonder moeilijk om de middagzon weg te houden.

Ideaal voor zolder: DeLonghi mobiele airconditioner met afzuigslang

Als structurele veranderingen aan het appartement of huis niet mogelijk zijn, is het mobiele airconditioningsysteem precies goed. De DeLonghi airconditioner heeft ook een stoffilter dat pollen, vuil en stof uit de kamerlucht verwijdert en bijdraagt aan het welzijn.

Ruimtes tot 80m³ kunnen in enkele seconden worden afgekoeld, zodat u continu kunt genieten van een kamerlucht van 20 tot 22 graden. Met slechts 52dB is het apparaat vergeleken met andere fabrikanten extreem stil en dus ook in het dagelijks leven makkelijk te gebruiken.

Bomen als natuurlijke bescherming tegen de zon

Eigenaren kunnen de schaduw van grote bomen gebruiken om wat schaduw in het appartement te brengen. Als u voldoende ruimte beschikbaar heeft, kunt u bomen planten die de zon in de zomer weghouden van het appartement. Ook klimop op de huismuur doet wonderen. De dichte klimop creëert een tweede laag, die bovendien isoleert en voorkomt dat de warmte het appartement binnendringt.

Uitgebreide ventilatie in de ochtend

Om ervoor te zorgen dat de temperaturen niet kort na het opstaan boven de 30 graden komen, moet u zowel in de late avond als in de vroege ochtend uitgebreid ventileren. Open hiervoor bij voorkeur alle ramen van het appartement en creëer een tocht. De warmte wordt binnen enkele minuten aanzienlijk verminderd.

Zorg ervoor dat u de deuren verzwaart of voorzie ze van deurstops zodat ze niet door de tocht kunnen vallen. Als je meer een uitslaper bent, kun je proberen te zien of ’s nachts luchten logischer is. Houd er echter rekening mee dat de ramen vroeg moeten worden gesloten, omdat de temperaturen ’s ochtends snel stijgen.