Hoe sneeuwval nauwkeurig te meten

Sneeuwval meten met een liniaal

Je zou denken dat het meten van sneeuw net zo eenvoudig is als het plakken van een liniaal in de sneeuw. Hoewel dat een geweldige manier is om een algemeen idee te krijgen van hoeveel sneeuw er is gevallen, als u op zoek bent naar nauwkeurige sneeuwvalmetingen, zijn er geaccepteerde meteorologische normen voor het correct meten van sneeuwval.

We staan op het punt om de methoden uit te leggen die vooral van vitaal belang zijn om te begrijpen als u uw metingen deelt met CoCoRaHS of de National Weather Service. Beide groepen geven er de voorkeur aan dat metingen worden gedaan met behulp van een standaardpraktijk, zodat ze nauwkeurig kunnen worden vergeleken met andere nabijgelegen stations.

Wat heb je nodig om de sneeuwval thuis te meten? We raden het volgende aan:

 • Een liniaal (bij voorkeur een meetlat)
 • Een snowboard (een 16″ x 16″ stuk van 1/2″ of 3/4″ dik multiplex wit geschilderd)
 • Een Stratus Precision regenmeter

Met deze drie items kunt u meteorologen nuttige informatie geven, waaronder sneeuwval, sneeuwdiepte en het vloeibare equivalent van sneeuwval. Lees verder om te leren hoe u nauwkeurige sneeuwvalmetingen kunt uitvoeren.

Sneeuwval vs. Sneeuwdiepte

Het eerste concept om te begrijpen is het verschil tussen sneeuwval en sneeuwdiepte. Sneeuwval is een meting van sneeuw die plaatsvindt binnen een bepaald tijdsbestek, meestal 24 uur, of metingen vanaf “kale grond” tijdens of onmiddellijk na een sneeuwstorm.

Deze metingen zijn nuttig voor meteorologen omdat ze laten zien hoeveel sneeuw er valt van een specifieke gebeurtenis of tijd. Terwijl veel officiële stations elke zes uur metingen doen, hoeven coöperatieve waarnemers en CoCoRaHS-deelnemers slechts elke 24 uur een meting te doen.

Aan de andere kant meet de sneeuwdiepte alle sneeuw die momenteel op de grond ligt, vallend of al aanwezig. Hoewel deze metingen op korte termijn vaak niet nuttig zijn, kunnen ze meteorologen op de lange termijn een vroege waarschuwing geven voor mogelijke overstromingen van sneeuwsmelt als zware regen en warme temperaturen in de voorspelling staan.

We raden u aan een meetlat te gebruiken om sneeuwval en sneeuwdiepte te meten – op deze manier bent u klaar voor sneeuwstormen van elke grootte. Als u echter in een warmer klimaat woont waar sneeuwval zeldzaam is, kan een standaard liniaal voldoende zijn. Zorg ervoor dat de meetschaal van de liniaal begint vanaf de rand van de liniaal – sommige niet.

Wat is een snowboard?

Snowboard wordt gebruikt om sneeuw te meten

Afbeelding Credit: CoCoRaHS

Officiële sneeuwvalmetingen worden niet genomen door je liniaal in de sneeuw te steken totdat je de grond bereikt. Het op deze manier meten van sneeuwval kan ervoor zorgen dat uw metingen aanzienlijk hoger zijn dan ze zijn. Sneeuw is ongelooflijk licht en “drijft” op het gras in lichtere sneeuw. Je liniaal zal niet alleen door de sneeuw gaan, maar ook door deze deken van gras , waardoor de afmetingen groter lijken.

Daarom worden officiële metingen gedaan op een snowboard. Hoewel het klinkt als een complexer weerinstrument, is het gewoon een vierkant stuk wit geschilderd multiplex. Als je er zelf een wilt maken, kies dan een stuk multiplex tussen 1/2 “tot 3/4” dik, snijd het in een vierkant van 16 “x 16” en verf het wit.

Kan ik sneeuwval meten met een regenmeter?

Regenmeter meet sneeuwval

Afbeelding Credit: CoCoRaHS

Ja, je kunt sneeuw meten met een regenmeter als je de juiste regenmeter hebt. De Stratus Precision regenmeter is het perfecte model voor het meten van sneeuwval. Het is onze topkeuze in onze koopgids voor regenmeters. Met de Stratus kunt u de binnenste cilinder en trechter verwijderen tijdens sneeuwstormen, waardoor sneeuwval zich kan ophopen in de grotere buis.

Het bezit van een regenmeter zoals de Stratus stelt u ook in staat om metingen te doen van de “vloeibare equivalentie” van sneeuwval. Zoals we eerder vermeldden, is dit belangrijk voor hydrologische voorspellingen, en vooral in het voorjaar als sneeuw smelt. Er zijn twee manieren om uw regenmeter te gebruiken om vloeistofequivalentiemetingen uit te voeren, die we hieronder zullen uitleggen. De ene gebruikt alleen je regenmeter en de andere gebruikt de sneeuwval op je snowboard om een ‘kernmeting’ te verkrijgen.

Waar moet sneeuw worden gemeten?

Welke techniek u hieronder ook gebruikt, uw meetlocatie is cruciaal voor de algehele nauwkeurigheid. U moet sneeuwvalmetingen uitvoeren in een open gebied uit de buurt van obstakels zoals uw huis of grote bomen. Je regenmeter of snowboard moet op een afstand worden geplaatst die twee keer zo ver weg is als de hoogte van de dichtstbijzijnde obstructie.

Hoe sneeuwval te meten als een pro

Hier zijn de drie verschillende soorten metingen die u kunt uitvoeren om de hoeveelheid sneeuw te berekenenherfst in de winter.

Sneeuwval meten met een snowboard

 1. Plaats je snowboard indien mogelijk minstens 6-12 uur voordat de sneeuw begint buiten op een vlakke ondergrond. Dit geeft het snowboard de tijd om te “acclimatiseren” en af te koelen aan de omgevingstemperatuur, wat zorgt voor nauwkeurige metingen. Plaats een vlag of hoog voorwerp op het bord, zodat u het kunt lokaliseren nadat het heeft gesneeuwd.
 2. Na een sneeuwvalgebeurtenis plaats je je liniaal op het snowboardgebied en meet je de sneeuwval tot op de tiende van een centimeter nauwkeurig. Neem nog een of twee metingen als de sneeuwval ongelijk is over het snowboard en gemiddelde de metingen samen om een nauwkeurigere meting te verkrijgen.
 3. Maak het snowboard pas vrij na je reguliere 24-uurs observatie. Je hoeft het snowboard niet na elke meting vrij te maken.

Sneeuwval en sneeuwhoogte worden gemeten tot op de tiende van een centimeter op een snowboard. Alles minder dan .1″ is gemarkeerd als een “spoor” van sneeuw. Als sneeuwval smelt als het valt, wordt dit ook als een spoor beschouwd.

Aangezien de meeste linialen zijn gemarkeerd in stappen van 1/8″ of 1/16″, moet u uw meting afronden naar de dichtstbijzijnde tiende van een inch. Bijvoorbeeld: 6 3/8″ = 6.375″ = 6.4″.

Om nauwkeurige en consistente metingen te verkrijgen, moet u ervoor zorgen dat u nieuwe sneeuwval zo snel mogelijk na het einde van de storm meet voordat er smelten of bezinken van de sneeuw kan optreden.

Vloeistofequivalent van sneeuwval meten met een regenmeter

 1. Verwijder de binnenste cilinder en trechter van uw regenmeter voordat u de meter buiten plaatst voor gebruik in de winter.
 2. Na een sneeuwvalgebeurtenis, als er sneeuw is opgehoopt op de rand van de meter, tik dan voorzichtig op de rand met een vliegenmepper of spatular en tel alleen wat er in de meter valt. Negeer alle sneeuw die buiten de meter landt.
 3. Neem je meter mee naar binnen om te smelten en de sneeuw te meten.
 4. We hebben ontdekt dat de gemakkelijkste en snelste manier is om heet water te gebruiken om de sneeuw te smelten. Vul de binnenste cilinder met heet water en noteer zorgvuldig de hoeveelheid water die je toevoegt.
 5. Giet het hete water van de binnenste cilinder in de buitenste cilinder en draai de buitenste cilinder rond in een cirkelvormige beweging om het warme water met de sneeuw te mengen. De sneeuw zou moeten smelten.
 6. Zodra de sneeuw is gesmolten, wilt u het water van de buitenste cilinder in de binnenste cilinder gieten, waarbij u de trechter bovenop gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen morsen is.
 7. Het vloeibare equivalent van uw sneeuwval is de totale gemeten vloeistof minus de eerste meting van warm water dat u hebt toegevoegd.

Het vloeibare equivalent van sneeuwval wordt gerapporteerd in honderdsten van een inch.

Vloeistofequivalent van sneeuwval meten uit een “kernmeting”

 1. Als je een kernmeting van je snowboard wilt doen, maak dan de buitenste cilinder van je regenmeter los van de houder en draai hem ondersteboven bovenop het snowboard, druk naar beneden totdat je het oppervlak van het snowboard bereikt (zoals een koekjessnijder).
 2. Til het snowboard voorzichtig op, draai het snowboard ondersteboven, schuif de meter opzij en zorg ervoor dat het kernmonster van sneeuw binnen de meter blijft.
 3. Smelt en meet de sneeuwkern met behulp van de binnenste cilinder en heet water zoals de vorige methode hierboven.

Tips en laatste gedachten

Hoewel het proces om sneeuwval te meten in eerste instantie misschien een beetje ontmoedigend lijkt, kunt u na verloop van tijd deze metingen snel en nauwkeurig uitvoeren.

We raden u aan een lade onder uw werkruimte te plaatsen om smeltwater op te vangen als u vloeistofequivalentiemetingen uitvoert – op deze manier kunt u, als er morsen optreedt, uw metingen mogelijk nog steeds redden.

Bij zeer zware sneeuwstormen (20″ of meer), en vooral die met wind, moet je altijd een snowboard gebruiken. Mogelijk moet u ook verschillende metingen rond uw tuin uitvoeren en de sneeuwval schatten tot op de dichtstbijzijnde centimeter.

We hopen dat dit artikel je helpt om zelf thuis sneeuwval te meten, en als je vragen hebt, helpen we je graag in de reacties.