Hoe werkt een luchtontvochtiger? (Eenvoudig 2-stappen principe)

In de eenvoudigste bewoordingen is een luchtontvochtiger een HVAC-apparaat dat vocht uit de binnenlucht verwijdert. Om te begrijpen hoe een luchtontvochtiger werkt, moeten we echter naar het apparaat zelf kijken.

In technische termen maakt de luchtontvochtiger gebruik van een op basis van koeling en op basis van verwarming systeem om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen van 50-100% tot 30-50%.

Zoals u op de bovenstaande foto kunt zien, omvat het vochtverwijderingsproces koeling (systeem op basis van koelkasten) en verwarming (verwarmingssysteem) van de binnenlucht.

Vanwege hoe moderne luchtontvochtigers werken, zijn ze meer dan in staat om meer dan 100 pinten water per dag binnen uit te extraheren.

Basisprincipe van de luchtontvochtiger

Elke luchtontvochtiger volgt hetzelfde 2-stappen principe:

    1. Haal vocht uit de lucht: Ventilator in de vochtige lucht in huis, laat het over een koude spoel (Verdamper) lopen die vocht uit die lucht condenseert en verzamel het water via een lekbak in een watertank. We eindigen met een koude maar droge lucht.
    2. Verwarm de droge lucht weer op: Laat de koude maar droge lucht over een hete spoel (condensor) lopen om deze op kamertemperatuur te brengen. Blaas de droge lucht terug in huis.

De exploderende foto van een luchtontvochtiger hier toont alle vitale onderdelen van een luchtontvochtiger:

hoe werkt de luchtontvochtiger
Belangrijke onderdelen van de luchtontvochtiger illustreren hoe dit HVAC-apparaat de principes van een koelkast en een kachel combineert.

De manier waarop de luchtontvochtiger werkt, is door tegelijkertijd een koelkast en een kachel te zijn.

Stapsgewijze manier waarop een luchtontvochtiger werkt

Hier zijn de 6 stappen van het hele luchtontvochtigingsproces:

  1. De compressor stuwt de ventilator en de stroom van het koudemiddel aan.
  2. De ventilator trekt vochtige lucht aan in de luchtontvochtiger via een luchtinlaat.
  3. De vochtige lucht wordt beantwoord met een reeks van zeer koude spoelen (eigenlijk een koelkast). Daar wordt het water uit de lucht gecondenseerd op de koude spoelen.
  4. De lekbak verzamelt het water in de watertank. Het gemak van het verwijderen van water uit de watertank van de luchtontvochtiger is een van de belangrijkste onderdelen van de onderstaande koopgids.
  5. De nu droge koude lucht zal overlopen hete coils om op te warmen (eigenlijk een kachel).
  6. Dezelfde ventilator die de vochtige lucht in de luchtontvochtiger absorbeert, zal nu de droge lucht uit.

Het enige verschil tussen de beste en de slechtste luchtontvochtigers is hoe goed ze dit proces hebben geperfectioneerd. Het is moeilijk om ‘onder de motorkap’ van elke luchtontvochtiger te zien; we hebben hier een lijst opgesteld met de best presterende luchtontvochtigers voor de kelder als u een nieuwe nodig heeft.

Van capaciteit en energie-efficiëntie tot geluidsniveaus, al deze specificaties zijn gebaseerd op de goed ontworpen koelkastverwarmingswerking die we hier zien.

Thermodynamica principes die de innerlijke werking van luchtontvochtigers regelen

Het belangrijkste onderdeel van hoe elke luchtontvochtiger werkt, is de Koelmiddel. Koelmiddel is een vloeistof die wordt gebruikt in allerlei apparaten waar warmteoverdracht vereist is – de koelkast is het eenvoudigste voorbeeld.

De manier waarop koudemiddel de warmteoverdracht vergemakkelijkt, is door een faseovergang van vloeistof naar gas te ondergaan en vice versa.

De luchtontvochtiger gebruikt de koude spoelen (verdamper) om vocht uit de lucht te verwijderen. Op zijn beurt gebruikt het hete spoelen (condensor) om opnieuw op te warmen tot kamertemperatuur.

Als je de luchtstroom tussen deze koude en warme coils kunt creëren, heb je zelf een luchtontvochtiger.

Daarom is de sleutel tot hoe een luchtontvochtiger werkt, begrijpen hoe koudemiddel werkt. Het koudemiddel stroomt in een gesloten buis waar het temperatuurveranderingen tegenkomt, maar geen volumeveranderingen. Uit de vergelijking voor een ideaal gas,

p*V=nRT

het is duidelijk dat als de temperatuur verandert, de druk ook zal veranderen (omdat al het andere constant blijft). Een dergelijk proces wordt een isochorisch proces of proces met constant volume genoemd, terwijl koelmiddel in gasvormige toestand wordt gecomprimeerd of geëxpandeerd bij contactvolume.

Een dergelijk proces – een thermodynamisch proces – wordt beheerst door de 1e Wet van de Thermodynamica.

Kortom, de fysica achter hoe een luchtontvochtiger werkt, is vrij complex. Niettemin kan vrijwel iedereen begrijpen hoe een luchtontvochtiger werkt op macroscopische schaal op basis van het verminderen van eennd het verhogen van de luchttemperatuur die door het apparaat stroomt.

Inhoudsopgave