Hoe werkt zaalverwarming energiebesparend en kosteneffectief?

Hoe kunnen hallen verwarmd worden?

Hallen hebben meestal grote vloeroppervlakken en een grote kamerhoogte, dus het luchtvolume is enorm. De verwarming van deze kamers is soms nodig voor de hele hal, soms alleen in gedeeltelijke ruimtes of op bepaalde tijden. Bovendien vereisen verschillende toepassingen verschillende temperatuurvereisten. Als sedentaire activiteiten worden uitgevoerd, is meestal 20 ° C vereist. In het geval van zwaar werk dat tijdens het lopen of staan wordt uitgevoerd, is 12 ° C daarentegen meestal voldoende. Een halverwarmingssysteem moet worden geselecteerd op basis van de respectieve vereisten en gericht worden opgezet.

Er zijn verschillende verwarmingssystemen die kunnen worden gebruikt:

Schijnwerpers

Heldere kachels zijn infraroodverwarmers in de vorm van infraroodverwarmers. Het middelpunt is een keramische plaat waarin het oppervlak van de plaat wordt verwarmd door een gas-luchtmengsel te verbranden. De plaat gloeit dan “fel”, vandaar de naam lichtgevende kachel. De plaat zendt infraroodstraling uit, die met behulp van reflectoren naar specifieke gebieden kan worden gericht. Dit type halverwarming wordt als zeer efficiënt en schoon beschouwd, omdat er slechts zeer lage niveaus van stikstofoxiden worden geproduceerd.

Buisverwarmers

Buisverwarmers zijn decentrale verwarmingssystemen die met gas worden bediend. Ze maken – net als de lichtgevende kachels – gebruik van het infraroodprincipe. De straling wordt gegenereerd door een lange lans waar een laminaire vlam doorheen wordt gestuurd. Buisverwarmers worden beschouwd als zeer energiezuinig en staan bekend om hun lange levensduur.

Warmtepomp

Met behulp van warmtepompsystemen kunnen complete gebouwen, zoals sportfaciliteiten, scholen, etc. optimaal worden verwarmd. Hiervoor kunnen verschillende modules worden gecombineerd, die in de zomer zeer efficiënt koelen en in de winter verwarmen.

Verdere verwarmingssystemen voor zaalverwarming

Naast lichtgevende en donkere kachels en warmtepompen zijn er nog diverse andere manieren om te zorgen voor aangename temperaturen in hallen. Natuurlijk kunnen hier ook heteluchtgeneratoren worden gebruikt. Deurluchtgordijnen kunnen er ook voor zorgen dat er geen warmte verloren gaat, bijvoorbeeld bij overgangen of ingangen. Condensatieketelsystemen met warmteterugwinning maken verwarmingssystemen nog efficiënter. Er moet een uitgebreid overleg worden gegeven voordat een besluit wordt genomen over een verwarmingssysteem. Elk gebouw is individueel. Het passende systeem moet daarom ook afzonderlijk worden gekozen.