Verdampingskoelers: vergelijking, technologie en gids

Laten we direct ingaan op de technologie en toepassingen:

Hoe werkt een verdampingskoeler?

Een verdampingskoeler is de perfecte keuze als de ventilator niet de beloofde koeling biedt of als het installeren van een airconditioner te duur lijkt. Hoewel de verdampingskoeler de temperatuur slechts licht verlaagt, is de verhoogde luchtvochtigheid en de koele watermist een verfrissend gevoel.

Hoe wordt de lucht in het apparaat gekoeld?

Om u een eerste inzicht te geven in de processen in het apparaat, willen we het koelmechanisme kort uitleggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ventilatoren koelt de koeler de kamerlucht af. De aangezogen lucht wordt door een koelkamer geleid, waar het belangrijkste proces plaatsvindt. In deze kamer is er gekoeld water, cold packs of zelfs ijsblokjes.

Luchtstroom

De luchtstroom van een ventilator mag niet rechtstreeks op onszelf worden gericht (Foto: Bru-nO / Pixabay.com)

Nadat de warme lucht is afgekoeld door ice &co., wordt deze door de blower weer in de kamer vrijgegeven. De meeste apparaten spuiten ook een koudwaternevel, die niet zichtbaar is, maar duidelijk merkbaar. Door het aangename vocht dat zich op de huid nestelt, verdampt het water en belooft het een onmiddellijke verfrissing.

Kan de verdampingskoeler de temperatuur verlagen?

Om deze vraag nauwkeuriger te beantwoorden, is het eerst belangrijk om de kamergrootte en de prestaties van het betreffende apparaat te bepalen. Hoe kleiner de kamer, hoe groter de kans dat de kamertemperatuur kan met een paar graden worden verlaagd. Kortom, er kan worden gezegd dat het temperatuurverschil niet altijd merkbaar is op het meetapparaat, maar duidelijk merkbaar is voor de aanwezigen.

Voor welke ruimtes is een verdampingskoeler geschikt?

Een koeler die werkt met verdampingstechnologie is geschikt op veel verschillende gebieden. Zowel privé als zakelijk kan het apparaat worden geplaatst en gebruikt zonder complexe installatie.

Verdampingskoelers voor op kantoor

Een verdampingskoeler is de ideale keuze voor op kantoor wanneer permanent geïnstalleerde airconditioners of units met afvoerluchtslang niet mogelijk zijn. Afhankelijk van de grootte van het kantoor kunnen ventilatoren meestal niet meer helpen. De verdampingskoeler is een perfecte combinatie van airconditioning en ventilator en helpt om een frisse wind te bieden. Merk echter op dat de koeler altijd een bepaalde afstand moet houden van omringende objecten. Om de luchtvochtigheid door technische apparaten in de gaten te houden, is een hygrometer geschikt.

Verdampingskoelers voor de woonkamer

Niet alleen op kantoor, maar ook in je eigen vier muren kan de hitte al snel voor problemen zorgen. Vooral huishoudens die worden blootgesteld aan de sterke middagzon of geen rolluiken hebben, hebben al snel last van stijgende temperaturen. Omdat we een paar uur per dag in de woonkamer doorbrengen, is de aanschaf van een geschikte airconditioner onmisbaar. De snelste en meest kosteneffectieve methode, die toch een aangenaam verkoelend effect heeft, is de verdampingskoeler. Tv-avonden zijn dus ook in de zomer een groot succes!

Verdampingskoeler voor de slaapkamer

Een koeler die een aangename watermist op de huid zet is ook een welkome methode in de slaapkamer. Er moet echter worden opgemerkt dat de luchtvochtigheid ’s nachts enigszins toeneemt, zelfs zonder koeler. Dienovereenkomstig moet de huidige luchtvochtigheid altijd worden gecontroleerd om schimmel te voorkomen ? Co. Hier is het meestal voldoende om in de vroege ochtend uitgebreid te ventileren.

Verdampingskoelers voor de gang

Hoewel de meeste mensen de gang niet zo belangrijk vinden, steken we deze kamer meerdere keren per dag over. Wie vanuit een gekoelde woonkamer of slaapkamer door de ongekoelde gang loopt, wordt meestal gestraft met een plotselinge zweetaanval. In tegenstelling tot de gebruikelijke woonkamers is de gang echter meestal kleiner. Hier is het dus vaak voldoende om een klein apparaat voor kleine ruimtes om te verhogen. Dit bespaart niet alleen kosten, maar ook veel ruimte.

Verdampingskoeler voor de badkamer

Net als in de slaapkamer kan ook de luchtvochtigheid in de badkamer sterk variëren. Vaak is het voldoende om de ramen vroeg in de ochtend te openen en de badkamer de hele dag af te koelen. Maar niet elk huishouden heeft een badkamer met ramen. Als je na het douchen niet meer wilt zweten, kan een tijdelijke verdampingskoeler hier ook bij helpen. U moet ervoor zorgen dat het geselecteerde apparaat geschikt is voor de badkamer en mogelijk waterspatten heeft.
Zodat u niet voor elke kamer een apart apparaat hoeft te kopen, kunt u bijvoorbeeld een klein model voor de gang en badkamer krijgen dat snel en gemakkelijk kan worden vervoerd.

Welke alternatieven zijn er voor de verdampingskoeler?

Om uw kamerlucht te verlagen, is een verdampingskoeler slechts een van de vele:

Waaier

De ventilator lijkt erg op veel modellen verdampingskoelers. Het verschil is echter dat een ventilator alleen ronddraait in de lucht die al beschikbaar is. Dit betekent dat de kamertemperatuur slechts minimaal kan worden verlaagd en het verkoelende effect alleen kan worden verlaagd. door beweging in de kamerlucht Plaatsvindt. Het voordeel van deze variant is echter dat de ventilator met slechts een paar euro waarschijnlijk het goedkoopste alternatief is.

Split airconditioner

Een split airconditioner kan nauwelijks meer tegenovergesteld zijn. Naast elektriciteit heeft het airconditioningsysteem ook koelvloeistof nodig om te functioneren. Bovendien wordt het apparaat permanent op de huismuur geïnstalleerd. “Split” betekent in dit geval dat een deel van de faciliteit zich buiten en een deel binnen bevindt en dienovereenkomstig wordt “verdeeld”. Bovendien zijn split-apparaten aanzienlijk duurder in aanschaf, maar beloven ze ook een betere koeling. Als u de hogere prijs wilt investeren, wordt u beloond met lucht tot 10 graden koeler.

Monoblock airconditioning

Een monoblock airconditioner kan de temperatuur in de ruimte snel afkoelen zonder dat je voor gebruik in de huissubstantie hoeft in te grijpen. In plaats van te vertrouwen op een permanent geïnstalleerd apparaat, wordt de luchtafvoerslang eenvoudig uit een open raam geplaatst met het Monoblock-airconditioningsysteem. Om de warme lucht buiten te houden, zijn er tal van manieren om de open ramen af te sluiten. Deze airconditioner werkt uitsluitend met een toegevoegde koelvloeistofdat koelt de warme lucht af.

Diepgang in het gebouw

Heb je een vrij klein budget of wil je simpelweg geen ander technisch apparaat in huis? Dan heb je als alternatief nog de ochtend- en avondtrek. Open in het beste geval alle ramen en bevestig de deuren zodat ze niet door de wind kunnen worden gesloten. De beste tijd is tussen 22 uur en 8 uur de volgende ochtend. Hier dalen de temperaturen en koelt de lucht binnen je eigen vier muren af.

Goede ventilatie in de zomer

Houd er echter rekening mee dat tijdens een hittegolf de nachttemperatuur meestal zo hoog is dat zelfs een tocht nauwelijks kan helpen. Een combinatie van koppel en verdampingskoeler voor noodgevallen is daarom een goede investering.

Wat zijn de voordelen van een verdampingskoeler?

Een verdampingskoeler is in de eerste plaats één ding – eenvoudig en snel te installeren.

Geen structurele veranderingen

Structurele veranderingen, boorgaten of soortgelijke stappen zijn hier niet nodig. Dit type koeler is dus geschikt speciaal voor huurappartementen, waarbij geen ingrepen in het metselwerk mogen worden gedaan. De verdampingskoeler wordt snel en eenvoudig verwijderd zonder residu, zodat u deze zonder hindernissen kunt installeren.

Historische kosten

De aanschafkosten voor een verdampingskoeler zijn aanzienlijk lager in vergelijking met airconditioning &co. De koeler gebruikt geen koudemiddel, dus een stroomaansluiting is voldoende. Omdat het systeem achter de koeling, in tegenstelling tot veel andere airconditioners, veel eenvoudiger en toch effectief is, daalt de prijs automatisch bij aankoop.

Duurzaamheid

De airconditioner werkt met de verdampingstechnologieHet doel is om de kamertemperatuur te verlagen. Dus geen chemisch koelmiddel nodig. Dit is ideaal voor duurzaamheid en de ecologische voetafdruk, omdat de ozonlaag niet wordt aangetast.

Goed om te weten:
Sommige airconditioners gebruiken nu duurzamere koudemiddelen. Deze zijn echter meestal veel duurder, zodat de verdampingskoeler een kosteneffectief en tegelijkertijd milieuvriendelijk alternatief is.

Welke verdampingskoelers zijn er?

Verdampingskoelers zijn niet altijd hetzelfde als verdampingskoelers – er zijn vaak subtiele verschillen die het leven nog gemakkelijker maken. Hier vindt u welke extra functies beschikbaar zijn en welke modellen het meest geschikt zijn.

Verdampingskoeler met luchtfilter

Waarom zou je je toevlucht nemen tot meerdere apparaten als je ook een echte allrounder kunt hebben. Als u op zoek bent naar een airconditioner en een luchtfilter, moet u een geschikte combinatie van beide apparaten van dichterbij bekijken. Veel verdampingskoelers komen er nu aan met een extra luchtfilterfunctie daarvandaan. Door middel van HEPA-filters worden fijne vuildeeltjes in de kamerlucht gebonden en afgevoerd.

Verdampingskoeler met ijs

Een veel voorkomende en populaire methode van verdampingskoeler is om ijs in de koelkamer te gieten. Dit houdt ook de temperatuur enkele uren laag en brengt de gewenste verfrissing. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je regelmatig nieuw ijs toevoegen.

Goed om te weten:
Hoewel ijs geweldig is voor het vullen van een koeler, moet je uit de buurt blijven van droogijs. Dit kan het apparaat beschadigen als gevolg van de ernstige temperaturen onder nul.

Verdampingskoeler met water en coldpacks

Als je geen ijsblokjes bij de hand hebt, kun je ook met water en coldpacks werken. De coldpacks zijn op elk moment herbruikbaar en kunnen gemakkelijk in de borst worden geplaatst. Net als ijs stoten ze urenlang een aangename kou uit. Vergeet echter niet dat er altijd voldoende vloeistof in de container moet zijn om het verdampingseffect te creëren.

Verdampingskoeler met ontvochtiging

Als u de koeler al een paar uur overdag hebt laten draaien, maar de luchtvochtigheid om te slapen wilt minimaliseren, zijn dergelijke modellen geschikt, die worden geleverd met extra ontvochtiging. Gedurende de dag bezinkt het vocht als een verzachtende film op de huid, maar ’s nachts kan het overtollige vocht weer worden opgenomen. Dit voorkomt schimmelvorming in de kamer. Als alternatief is het echter ook voldoende als u ’s avonds of vroeg in de ochtend de ramen opent en er een tocht ontstaat.

Verdampingskoelers met ionisatie

Slechte lucht of muffe geuren ontstaan snel, vooral bij slechte ventilatie. Als een dergelijke ventilatie niet altijd mogelijk is vanwege zwaar straatlawaai of gebrek aan ramen, kan een verdampingskoeler met ionisatie een goed alternatief zijn. De extra functie neutraliseert onaangename geuren uit de lucht. In combinatie met het verkoelende effect ontstaat een echt gevoel van frisheid.

Verdampingskoeler voor de tafel

Een verdampingskoeler hoeft niet altijd veel ruimte in te nemen. Vooral in kleinere ruimtes zoals de kinderkamer, de gang of het gastentoilet is het voldoende als een model voor de tafel komt. Deze kan eenvoudig worden vervoerd en indien nodig worden vervangen. Een ander voordeel is dat geen waardevolle ruimte op de grond wordt genomen.

Verdampingskoeler als stand-alone unit

Grotere ruimtes hebben vaak meer stroom nodig als het gaat om koeling. Het ligt dan ook voor de hand dat veel koelervarianten ook als stand-alone apparaat langskomen. Vanwege de grootte worden meestal betere prestaties geïnstalleerd, zodat zelfs middelgrote en grote ruimtes kunnen profiteren van de verdampingstechnologie.