Industriële stofzuiger zonder zak: het is niet nodig om zakken te vervangen

zakloze industriële stofzuiger

Industriële stofzuigers blijken uiterst voordelig te zijn vanwege hun prestaties in commercieel en privégebruik. Naast de natte en droge stofzuigerfunctie hebben de industriële stofzuigers ook enkele andere functies die zeer voordelig zijn bij gebruik. Een daarvan is het zakloze gebruik, omdat het mogelijk wordt gemaakt door industriële stofzuigers zonder zakken.

Door het zakloze gebruik is het gebruik van de industriële stofzuiger eenvoudiger en worden de vervolgkosten die zouden voortvloeien uit de aanschaf van stofzuigerzakken geëlimineerd. Afhankelijk van het model bieden de zakloze industriële stofzuigers ook de mogelijkheid om een zak te gebruiken, bijvoorbeeld om zeer fijn stof of schadelijke stoffen veilig af te voeren.

Om het vuil uit de inlaatlucht te filteren, wordt de cycloontechnologie gebruikt in de industriële stofzuigers zonder zakken, met behulp waarvan stof en deeltjes van de luchtstroom kunnen worden gescheiden. In het volgende zullen we nader bekijken hoe zakloze industriële stofzuigers werken en de voor- en nadelen laten zien die ermee gepaard gaan.

Aanbevolen lectuur:

Lees meer over industriële stofzuigers in deze handleiding.

Hoe zakloze industriële stofzuigers werken

Op het gebied van huishoudelijke stofzuigers zijn de modellen zonder zakken de laatste jaren steeds populairder geworden. In plaats van elke keer de volle stofzuigerzak te vervangen, wordt de verzamelcontainer boven de vuilnisbak gewoon geleegd en is de stofzuiger weer klaar voor gebruik. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten op de lange termijn.

Niet alleen huishoudelijke stofzuigers, maar ook industriële stofzuigers zijn zakloos verkrijgbaar en bieden het voordeel van snel en eenvoudig legen. Bij een zakloze multifunctionele stofzuiger wordt echter niet alleen de zak weggelaten. In plaats daarvan wordt hier een innovatieve technologie gebruikt die het mogelijk maakt om stof en vuil effectief uit de luchtstroom te filteren: cycloontechnologie.

Kärcher industriële stofzuiger
Kärcher industriële stofzuiger* (voorbeeldproduct Amazon)

Hoe werkt cycloontechnologie?

Om de stof- en vuildeeltjes uit de aangezogen lucht te filteren, hebben zakloze industriële stofzuigers een cycloon binnenin, ook wel centrifugaalscheider of twirler genoemd, die een wervelstroom genereert. Op deze manier worden de stof- en vuildeeltjes door de centrifugale kracht naar de rand geduwd en in de vuilopvangcontainer geleid.

In het midden van de wervelstroom bevindt zich de gereinigde lucht, die weer naar buiten wordt afgegeven. Afhankelijk van het stofzuigermodel is er nog een filter achter de cycloon, dat zorgt voor extra luchtzuivering. Op deze manier kan de stofbelasting in de kamerlucht nog verder worden verminderd, wat vooral voordelig is voor mensen met een allergie.

Zogenaamde HEPA-filters worden vaak gebruikt voor het filteren, die door hun eigenschappen een goede luchtzuivering mogelijk maken. Het HEPA-filter bestaat uit een hecht netwerk en filtert zelfs kleine stofdeeltjes betrouwbaar uit de lucht. Om er echter voor te zorgen dat de zuigkracht niet afneemt, moeten de filters regelmatig worden gereinigd of vervangen.

Industriële stofzuigers zonder zakken: de voor- en nadelen op een rij

De zakloze industriële stofzuigers blijken uiterst praktisch in gebruik, maar ze brengen niet alleen voordelen met zich mee. Gebruik zonder zak is ook geassocieerd met nadelen, die moeten worden overwogen voordat u koopt:

Belangrijk Na gebruik van de natte zuigfunctie moet de industriële stofzuiger altijd worden gereinigd om de resten van het opgezogen vuil te verwijderen. Evenzo moet de container na gebruik grondig worden gedroogd voordat deze opnieuw wordt gebruikt.

Stofklassen: Niet elk vuil kan zakloos worden gestofzuigd

De meeste industriële stofzuigers zonder zakken bieden de mogelijkheid om het te gebruiken met een stofzak. Deze extra functie is niet alleen bedoeld om het legen bijzonder stofvrij te maken, maar vervult ook een veiligheidsrelevant aspect. Afhankelijk van de stofklasse moet de afvoer van de geabsorbeerde stoffen stofvrij zijn, zodat er geen gezondheidsrisico’s zijn.HR bestaat.

De stofklassen zijn onderverdeeld in drie verschillende groepen:

Als u een zakloze industriële stofzuiger wilt kopen voor de renovatie of renovatie van een huis of appartement, dan zijn modellen van stofklasse L geschikt. Hoewel het niet nodig is dat de geselecteerde industriële stofzuiger met stofzak kan worden gebruikt, is deze optie standaard op veel modellen.

Belangrijk Voor mensen met een allergie of mensen met luchtwegaandoeningen is het nog steeds raadzaam om een zak te gebruiken om de blootstelling aan stof tijdens het legen te verminderen.

Tips voor de aankoopbeslissing: Hoe vind je de juiste industriële stofzuiger zonder zak

De beslissing om een industriële stofzuiger zonder zakken te kopen is al genomen, maar u weet niet welk model het beste is voor uw behoeften? Om de massa van geschikte apparaten bij te houden, zijn er verschillende mogelijkheden. Met onze tips willen we je graag helpen zodat je uiteindelijk geen spijt krijgt van de aankoopbeslissing.

Testrapporten: informeer naar de testwinnaar

Een geweldige manier om een voorselectie te maken, is door beoordelingen te lezen. Hier kunt u zien welke industriële stofzuigers het beste presteerden in de test en welk model als testwinnaar is gekozen. Daarnaast kunt u in het testrapport de voor- en nadelen van de verschillende multifunctionele stofzuigers in vergelijking zien en kunt u bepalen welk model aan uw eisen voldoet.

Als er geen testrapport is, bieden de ervaringen van andere gebruikers een goede gelegenheid om jezelf te informeren over de sterke en zwakke punten van de verschillende stofzuigers. Op basis van deze aanbevelingen kunt u de selectie al beperken en de overweging beperken tot een paar modellen.

Illustratie industriële stofzuiger in werkplaats

Mag in geen enkele werkplaats ontbreken – een effectieve stofzuiger voor alle doeleinden

Aankoopcriteria: U moet hier op letten bij het kiezen

In tegenstelling tot een huishoudelijke stofzuiger is een industriële stofzuiger niet afhankelijk van het feit dat deze stil of licht is. Integendeel, de prestaties, het containervolume, de kabellengte en andere criteria spelen hierbij een doorslaggevende rol. Hieronder staan de belangrijkste punten om te overwegen voordat u een zakloze industriële stofzuiger koopt.

De prestaties van de industriële stofzuiger

De prestaties zijn een van de vele factoren die de zuigkracht van de industriële stofzuiger bepalen. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de stofzuiger. Een vermogen van 1000 tot 1500 watt wordt hier aanbevolen. Zelfs multifunctionele stofzuigers met een lager vermogen kunnen echter zeer bevredigende resultaten bereiken.

Bepalend hiervoor is natuurlijk het gebied waarin de zakloze industriële stofzuiger moet worden gebruikt. Voor zeldzaam of privégebruik zijn modellen met een lager vermogen ook voldoende, in de commerciële sector of voor gebruik als stofzuiger op de bouwplaats, maar de prestaties van de belasting moeten dienovereenkomstig hoger worden geselecteerd.

Goed om te weten Een hoog wattage gaat hand in hand met een hoger stroomverbruik. Wil je het stroomverbruik in de gaten houden, dan moet je hier bij de keuze rekening mee houden.

Het volume van de verzamelcontainer

Het volume van de vuilopvangcontainer is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe kleiner de container, hoe vaker je hem moet legen. Elke lediging gaat gepaard met een onderbreking van de huidige activiteit. Op de lange termijn blijkt het constante legen storend en tijdrovend.

Als u de zakloze industriële stofzuiger in de werkplaats of op de bouwplaats wilt gebruiken, dan kan een model met een grote verzamelcontainer zeer voordelig zijn. Als de stofzuiger daarentegen zelden wordt gebruikt of alleen wordt gebruikt om weinig vuil op te nemen, kan het containervolume wel eens lager zijn.

De industriële stofzuigers zijn verkrijgbaar zonder zakken met een inhoud tussen de 15 en 30 liter. Houd er echter rekening mee dat een grote opvangcontainer de grootte van de multifunctionele stofzuiger zal beïnvloeden. Wil je een kleine en handige industriële stofzuiger die niet veel ruimte inneemt, kies dan voor een model met een lagere FVermogen om te beoordelen.

De aard van het filter

Om fijnstof en vuildeeltjes uit de aangezogen lucht te kunnen filteren, zijn de meeste industriële stofzuigers uitgerust met een fijn of zelfs microfilter. Om de zuigkracht te behouden, moet het filter echter regelmatig worden gereinigd. Anders verstoppen de stofjes het filter en neemt de zuigkracht af.

Zakloze industriële stofzuigers, die een semi- of zelfs volautomatische filterreiniging hebben, blijken hier praktisch te zijn. Terwijl de semi-automatische filterreiniging het filter met een druk op de knop reinigt, doet de volautomatische versie dit al tijdens het zuigproces. Voor filterreiniging worden verschillende technieken gebruikt.

Met de klopfunctie wordt het filter, zoals de naam al doet vermoeden, uitgeschakeld en zo bevrijd van vuil en stof. Een ander systeem van filterreiniging is een omkering van de zuigstroom om het filter met een druk op de knop uit te zuigen. Beide technieken blijken uiterst comfortabel en praktisch in gebruik te zijn.

De lengte van kabel en slang

De lengte van de stroomkabel en de zuigslang wordt vaak verwaarloosd. Dit is bepalend voor de actieradius die u met de industriële stofzuiger tot uw beschikking heeft. Hoe langer de kabel en slang uitvallen, hoe groter het gebied dat u kunt reinigen met de multifunctionele stofzuiger. Vooral op bouwplaatsen is een stopcontact niet overal toegankelijk.

Goed om te weten Om ervoor te zorgen dat er geen zuigkracht verloren gaat, is een slanglengte van maximaal tien meter ideaal.

Bestaande extra functies

Naast de bovengenoemde criteria moeten ook bestaande extra functies worden meegenomen in de aankoopbeslissing. Deze zijn echter altijd gebaseerd op de individuele vereisten van de gebruikers. Niet elke functie is even gunstig. Tuineigenaren hebben bijvoorbeeld baat bij een blaasfunctie, waarmee de industriële stofzuiger ook als bladblazer kan worden gebruikt.

Voor hobby- en professionele vakmensen daarentegen blijkt een geïntegreerd stopcontact op de industriële stofzuiger nuttig. Hier kunt u elektrisch gereedschap direct aansluiten en bedienen via de multifunctionele stofzuiger. Als het model ook een automatische inschakeling heeft, wordt de stofzuiger in werking gesteld zodra het gereedschap, zoals een boormachine, wordt ingeschakeld.

Industriële stofzuigers zonder zakken: de beste modellen op een rij

In doe-het-zelfzaken, online retailers of elektronicawinkels worden verschillende industriële stofzuigers zonder zakken aangeboden. We hebben de beste modellen uit verschillende prijsklassen geselecteerd die geschikt zijn voor privé- en commercieel gebruik.

Bosch Professional natte en droge stofzuiger GAS 20 L SFC met semi-automatische filterreiniging

Met een gewicht van 6 kg is de Bosch Professional industriële stofzuiger van 1200 watt een echt lichtgewicht dat ideaal is voor gebruik op de bouwplaats of in de werkplaats. Dit model kan worden gebruikt als een natte en droge stofzuiger. Bovendien heeft het een blaasfunctie en een geïntegreerd apparaataansluiting.

Dankzij de semi-automatische filterreiniging blijft de zuigkracht van de Bosch Professional GAS 20 L SFC industriële stofzuiger permanent behouden. De opvangcontainer heeft een inhoud van 19 liter en kan indien nodig worden gebruikt met een afvalstofzak. De industriële stofzuiger is geschikt voor vuil van stofklasse L, zoals hout of metaalstof.

Einhell TE-VC 2230 SA industriële stofzuiger met 30 liter roestvrijstalen tank

Met de Einhell industriële stofzuiger zonder zak bent u optimaal uitgerust voor gebruik op de bouwplaats of in de werkplaats. De industriële stofzuiger is uitgerust met een energiezuinige 1150 watt ECO motor en levert een hoge zuigkracht ondanks een laag stroomverbruik. De roestvrijstalen tank heeft een inhoud van 30 liter en is voorzien van een waterafvoerplug.

Een ander voordeel van de Einhell TE-VC 2230 SA nat- en droogstofzuiger is de geïntegreerde fitting met automatische functie. Zodra het aangesloten elektrisch gereedschap in werking is, schakelt de industriële stofzuiger automatisch in. Als een andere functie heeft de Einhell stofzuiger een blaasaansluiting om moeilijk bereikbare plaatsen uit te blazen.

Kärcher industriële stofzuiger WD 4 Premium met gepatenteerde filterverwijderingstechnologie

De multifunctionele stofzuiger WD 4 Premium van Kärcher WD 4 Premium levert een vermogen van 1000 watt en absorbeert droog en nat vuil zonder het filter te vervangen. Door de gepatenteerde filterverwijderingstechnologie komt u niet in contact met de Vuil. De bijgeleverde accessoires zijn altijd bij de hand via het opbergapparaat op de stofzuiger.

Met een containervolume van 20 liter is de Kärcher WD 4 Premium geschikt voor diverse binnen- en buitentoepassingen. Afhankelijk van het type vuil dat moet worden opgepakt, kunt u de industriële stofzuiger van Kärcher met of zonder stofzak gebruiken.

Masko zakloze industriële stofzuiger met geïntegreerde aansluiting

De Masko industriële stofzuiger biedt niet alleen een hoge zuigkracht, maar ook een grote bewegingsradius. De zakloze multifunctionele stofzuiger is uitgerust met een 4 m lange kabel en een 3 m lange slang. De industriële stofzuiger kan zowel zakloos als met een stofzak worden gebruikt.

Het scala aan functies van de Masko stofzuiger is ook behoorlijk indrukwekkend. De industriële stofzuiger heeft een blaasfunctie, een geïntegreerde fitting en een waterafvoer. Voor een veilig gebruik van de natte zuigfunctie heeft dit model ook een auto-stopfunctie, die de stofzuiger automatisch uitschakelt wanneer de opvangcontainer vol is.

Verdere artikelen over het onderwerp industriële stofzuigers: