Industriële stofzuigervergelijking – voor het verwijderen van grof vuil

De beslissing om een industriële stofzuiger aan te schaffen is genomen. Nu rijst echter de vraag welke het zou moeten zijn. In de handel worden verschillende modellen aangeboden, die verschillende functies met zich meebrengen. De selectie is dan ook lastig, daarom geven we je graag wat tips voor de aankoopbeslissing.

Waar u op moet letten bij het kopen van een industriële stofzuiger

Voordat u een bepaald model kiest, is het belangrijk om erachter te komen welke vereisten u aan het apparaat hebt. Op basis hiervan kunt u de selectie beperken en de juiste industriële stofzuiger voor uw behoeften vinden.

In de handel vindt u modellen voor privé- en commercieel gebruik, die verschillende functies kunnen hebben. Vooral voor leken is het moeilijk om bij te houden en een aankoopbeslissing te nemen. Afhankelijk van het geplande toepassingsgebied zijn er echter enkele punten die u zeker goed moet bekijken voordat u koopt.

Prestaties van de industriële stofzuiger

De zuigkracht is een van de belangrijkste kenmerken van industriële stofzuigers en cruciaal voor uw tevredenheid. Het ingangsvermogen is gespecificeerd in watt – hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de stofzuiger. Het is echter niet belangrijk om te kiezen voor een stofzuiger met de hoogst mogelijke prestaties.

Integendeel, de zuigkracht van de multifunctionele stofzuiger moet worden ontworpen voor het geplande toepassingsgebied. Wil je de industriële stofzuiger alleen gebruiken als krachtige stofzuiger in het huishouden, dan zijn modellen met een vermogen van 1800 watt voldoende. Als het apparaat echter in de commerciële sector moet worden gebruikt, moet het meer vermogen opleveren.

Reikwijdte van functies

De commercieel aangeboden industriële stofzuigers bieden vele functies die het leven van hobby- en professionele gebruikers gemakkelijker maken. Om alle gebieden te dekken waarin u de stofzuiger wilt gebruiken, moet u van tevoren overwegen welke taken deze moet vervullen. De absorptie van droog en vochtig vuil wordt gegeven in alle multifunctionele stofzuigers.

Afhankelijk van het model hebben de industriële stofzuigers bijvoorbeeld ook een blaasfunctie, zijn ze uitgerust met een apparaataansluiting of bieden ze de mogelijkheid om deze aan te sluiten op andere apparaten uit het assortiment van de fabrikant. Het is daarom zinvol om af te wegen welke functies je daadwerkelijk nodig hebt en welke overbodig zijn voordat je koopt.

Volume verzamelcontainer

Industriële stofzuigers kunnen veel meer vuil absorberen dan conventionele stofzuigers. Afhankelijk van het model bevatten de opvangcontainers tussen de 15 en 30 liter. Kortom, hoe hoger het volume van de container, hoe langer u zonder onderbreking kunt werken. Het containervolume beïnvloedt echter de grootte van de stofzuiger, waarmee u rekening moet houden.

Kenmerken van het filtersysteem

Om zelfs de kleinste vuildeeltjes op te vangen, hebben de industriële stofzuigers een filtersysteem. Dit is anders geconstrueerd, afhankelijk van het model en moet regelmatig worden gereinigd om de zuigkracht te behouden. Van tijd tot tijd moeten ook de filters worden vervangen.

Voor comfortabel gebruik en lage vervolgkosten zijn stofzuigers met wasbaar filter beschikbaar. Deze zijn langer te gebruiken en hoeven niet constant vernieuwd te worden. Extra comfort wordt geboden door industriële stofzuigers met kloppers, die het filter ook semi- of volautomatisch uitschakelen en vrijmaken van stof.

Mogelijke actieradius tijdens gebruik

Vooral bij gebruik op de bouwplaats of in de tuin is er niet altijd een stroomaansluiting in de buurt. Zodat u nog steeds kunt genieten van de nodige bewegingsvrijheid, moet u letten op een zo groot mogelijke actieradius. Natuurlijk is de lengte van de stroomkabel hiervoor bepalend, maar je moet ook de lengte van de zuigslang en de zuigleiding niet negeren.

Als alternatief zijn er ook industriële stofzuigers met batterij, waarmee je zelfs zonder stroomaansluiting en dus zonder vervelende kabels kunt werken. Deze modellen zijn echter alleen geschikt voor privégebruik en leveren meestal niet de benodigde stroom voor professioneel gebruik. Overigens: de handel biedt ook robot industriële stofzuigers die volledig zelfstandig kunnen werken.

Transport en mobiliteit van de stofzuiger

Als de industriële stofzuiger nodig is als stationair apparaat voor de werkplaats of productie, dan speelt mobiliteit een ondergeschikte rol. Wilt uAls u echter een multifunctionele stofzuiger voor uw huis gebruikt, moet deze idealiter gemakkelijk te vervoeren zijn. In de regel zijn de industriële stofzuigers uitgerust met rollen en zijn daarom verplaatsbaar.

Een laag gewicht en zwenkwielen die 360 graden kunnen worden gedraaid, zijn echter ook voordelig voor transport. Ook praktisch is een handvat waarop je de industriële stofzuiger door de kamer kunt duwen. Daarnaast moet de stofzuiger ook comfortabel zijn om hem uit de auto te dragen.

Verwerking van de industriële stofzuiger

Naast de functies en de zuigkracht speelt ook de verwerking van de industriële stofzuiger een belangrijke rol in de aankoopbeslissing. Omdat de multifunctionele stofzuiger in het huishouden meestal niet zoveel stress krijgt als in de commerciële sector, kun je ook kiezen voor minder resistente modellen.

Voor de werkplaats, de bouwplaats of productie daarentegen moet de behuizing van de stofzuiger en de opvangcontainer bestand zijn tegen hoge belastingen. Hetzelfde geldt voor het filter of het filtersysteem. Modellen die roestvrij en bestand zijn tegen vetten en oliën zijn ook bij uitstek geschikt.

Welke modellen zijn geschikt voor welke toepassing?

Verschillende industriële stofzuigermodellen worden aangeboden in doe-het-zelfzaken, online winkels of werkplaatsbenodigdheden. Met de volgende tabel willen we uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en duidelijk samenvatten welke modellen het meest geschikt zijn voor welk toepassingsgebied. Zo vindt u de juiste industriële stofzuiger voor uw individuele wensen.

De beste industriële stofzuigers voor hobby-ambachtslieden

Hobbyvakmannen stellen andere eisen aan een multifunctionele stofzuiger dan een professionele vakman in de commerciële sector. Hoewel prestaties het meest tellen in de professionele sector, spelen ook andere factoren een rol in de particuliere sector. De industriële stofzuiger mag dus niet te zwaar zijn om hem gemakkelijk te kunnen vervoeren.

Daarnaast blijkt het voor hobby-ambachtslieden een voordeel te zijn als de stofzuiger een breed scala aan functies heeft, zoals een blaasfunctie, om hem in huis en tuin te kunnen gebruiken. Instapmodellen zijn al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro en zijn geschikt voor droog en nat stofzuigen en ook voor olie en chips.

De beste industriële stofzuigers voor professioneel gebruik

Industriële stofzuigers voor de professionele sector zijn dagelijks in gebruik en moeten daarom betrouwbaar zijn. Bij gebruik in de werkplaats, de productiehal of op de bouwplaats moet de stofzuiger omgaan met verschillende stofsoorten – soms ook stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit maakt het des te belangrijker dat de industriële stofzuiger een goed filtersysteem heeft.

Bovendien moet een industriële stofzuiger voor commercieel gebruik een hoge zuigkracht hebben en robuust worden verwerkt. Extra functies, zoals een geïntegreerd apparaataansluiting voor het gebruik van elektrisch gereedschap en een automatische zwenkwiel maken het werk nog eenvoudiger. Een container met een hoge capaciteit is ook voordelig om zonder onderbreking te kunnen werken.

De beste industriële stofzuigers voor thuis

Naast het gebruik in de ambachtelijke sector blijkt de industriële stofzuiger ook in het huishouden uiterst voordelig te zijn. Voor dit doel worden modellen met een breed scala aan functies bijzonder aanbevolen. Op deze manier kunt u verschillende toepassingsgebieden met slechts één apparaat bedekken, zoals het verwijderen van bladeren met een blaasfunctie.

Om geluidsoverlast in het huishouden te verminderen, zijn modellen die stil werken geschikt. Kies ook voor een kleine en lichtgewicht industriële stofzuiger om deze indien nodig zonder veel moeite te kunnen vervoeren. Er moet ook rekening worden gehouden met de ruimte die nodig is bij het opbergen van het apparaat.

Hoeveel kost een industriële stofzuiger?

Bij de aanschaf van een industriële stofzuiger speelt het budget begrijpelijkerwijs vaak een rol. De vraag hoeveel een industriële stofzuiger kost, kan echter niet in het algemeen worden beantwoord. De aanschafkosten zijn voornamelijk afhankelijk van de prestaties van de stofzuiger en het scala aan functies.

De prijsklasse begint voor instaptoestellen al bij zo’n 50 euro en gaat voor professionele stofzuigers tot ruim boven de 1000 euro. Om niet onnodig veel geld te investeren, bedenk je van tevoren welke functies je daadwerkelijk nodig hebt en voor welke doeleinden je de multifunctionele stofzuiger wilt gebruiken.

Waar zijn industriële stofzuigers verkrijgbaar?

Voor de aanschaf van een industriële stofzuiger zijn nu anderse mogelijkheden. Als u de multifunctionele stofzuiger lokaal wilt kopen, kunt u de lokale elektronicawinkel of een filiaal van de doe-het-zelfzaken Obi, Hornbach of Bauhaus bezoeken. Hier vindt u echter slechts een beperkte selectie van modellen.

Naast elektro- en doe-het-zelfzaken bieden de discounters Aldi, Lidl, Penny en Norma ook af en toe industriële stofzuigers aan in hun non-food aanbiedingen. Deze zijn al beschikbaar voor weinig geld en zijn geschikt voor beginners en te gebruiken in het huishouden. Soms kunnen er echter een paar maanden verstrijken voordat de discounters weer een multifunctionele stofzuiger aanbieden.

Industriële stofzuigers online kopen

Als u een zo groot mogelijke selectie industriële stofzuigers wilt, dan biedt online kopen het optimale alternatief voor lokaal winkelen. Dus niet alleen online winkels bieden de mogelijkheid om industriële stofzuigers gemakkelijk online te kopen, maar ook bij verkoopplatforms zoals Amazon of Ebay kunt u het gewenste model bestellen.

Veel fabrikanten bieden ook een eigen online shop aan, waarmee de industriële stofzuigers direct besteld kunnen worden. Zo hebben de merken Kärcher, Bosch en Einhell een eigen online shop. Doe-het-zelfzaken bieden ook de mogelijkheid om de stofzuigers via de online shop te bestellen en te laten bezorgen of af te halen in een filiaal.

Winkelen op internet is niet alleen handiger dan kopen in de elektrische of ijzerhandel, maar kan ook worden gebruikt om uzelf van tevoren te informeren over het betreffende model. Klantrecensies van kopers die de industriële stofzuiger al zelf hebben getest en hun ervaringen in een testrapport publiceren, zijn hier nuttig.

Industriële stofzuiger te koop

Als de aanschaf van een nieuwe industriële stofzuiger te duur voor je is, dan kun je deze bijvoorbeeld ook tweedehands kopen op Ebay of Ebay Kleinanzeigen. Artikelen van zowel particuliere als commerciële aanbieders worden hier aangeboden. Let bij het kopen echter niet alleen op de prijs, maar ook op de staat van het apparaat.

De gebruikte aankoop is echter alleen de moeite waard voor hoogwaardige apparaten met een hoge aanschafprijs in nieuwstaat. Vooral van particuliere verkopers kun je met een beetje geluk een apparaat kopen dat weinig is gebruikt en een nieuwe staat heeft. Apparaten uit de commerciële sector vertonen hier meestal meer gebruikssporen.

Industriële stofzuigers tijdelijk huren

Heeft u de industriële stofzuiger alleen tijdelijk nodig voor de verbouwing of de bouwplaats, dan is er ook de mogelijkheid om deze te huren. Multifunctionele stofzuigers worden tegen een huurprijs gehuurd bij bouwmarkten en speciaalzaken. Maar ook bij speciale machineverhuur kunt u voor een bepaalde periode multifunctionele stofzuigers huren.

Toonaangevende fabrikanten van industriële stofzuigers

Industriële stofzuigers worden vervaardigd door verschillende fabrikanten. Een van de bekendste fabrikanten is Kärcher, maar ook andere bekende merken hebben multifunctionele stofzuigers voor de particuliere en commerciële sector in hun assortiment. Deze omvatten bijvoorbeeld de volgende fabrikanten:

 • Bosch
 • Tuinen
 • Einhell
 • Festool
 • Haakse slijper
 • Hilti
 • Hitachi
 • Makita
 • Masko
 • Nilfisk
 • Vorwerk
 • www.würth.