Weerstation met buitensensor: test, technologie en gids

Dit is wat u moet weten voordat u koopt:

Hoe werkt een weerstation met een buitensensor?

Het weerstation met buitensensor is er in de eerste plaats om de binnen- en buitentemperatuur te meten en te reproduceren op het apparaat, mobiele telefoon of tablet. Veel apparaten kunnen echter nog meer doen en ook de volgende metingen weergeven:

 • Vochtigheid
 • Windkracht
 • Hoeveelheid neerslag
 • Weersvoorspellingen voor meerdere dagen of weken
 • Huidige gegevens zoals tijd &co.

Zogenaamde WLAN-weerstations kunnen ook gegevens van internet verwerken en ook doorsturen naar het eindapparaat. Zo heeft u altijd de dagelijks bijgewerkte meetgegevens beschikbaar. Vooral duurdere weerstations overtuigen door nog meer nog veel meer functies, die verdere gegevens kan opleveren.

Waar moet je vooral op letten bij weerstations?

Zoals met alle technische apparaten, moet u ook letten op een weerstation met een buitensensor. Naast het weergeven van de gemeten waarden, moet ook de locatie van het apparaat zorgvuldig worden gekozen. Je kunt hier ontdekken waar je nog meer op moet letten.

Meetwaarden van het weerstation

De gemeten waarden van het weerstation veranderen gedurende de dag steeds opnieuw en geven altijd de actuele weersituatie weer. Toch kan het van tijd tot tijd gebeuren dat de Gegevens onderhevig aan kleine schommelingen.

Het zicht vanuit het weer met buitensensor

Een weerstation met een buitensensor ondersteunt het uitzicht naar buiten (Afbeelding: @ nastya_gepp / pixabay.com)

Als de buitensensor niet correct is gemonteerd of als het meetapparaat direct in de windrichting staat, kunnen de waarden variëren tussen 0,5 of 1 graad. Er moet daarom rekening worden gehouden met een goede installatie om dergelijke verschillen tot een minimum te beperken.

Bereik van de modellen

Vooral weerstations met radio hebben slechts een bepaald bereik, dat moet worden waargenomen. Als grotere objecten in de weg staan of als er meerdere muren tussen zitten, kan het signaal verstoord raken. Voor dit doel moet van tevoren de gebruiksaanwijzing worden bekeken om te zien of de locatie binnen en buiten geschikt is.

Locatie van de buitensensor

Niet elk weerstation met een buitensensor kan naar believen buiten worden geplaatst. Hoewel veel modellen grotere hoeveelheden regen aankunnen, zijn er ook dergelijke apparaten die reageren op water. De sensor moet daarom worden gebruikt voor regengevoelige modellen moet op een beschermde manier worden geïnstalleerdom een lange levensduur te garanderen.

Zijn er goede alternatieven voor weerstations met buitensensoren?

Voor veel technische apparaten zijn er vaak goede alternatieven die kosteneffectief kunnen worden geïnstalleerd. Er is echter geen echt alternatief voor een weerstation. Om de temperatuur in de buitenruimte correct te kunnen meten, is een buitensensor absoluut noodzakelijk. Als dit ontbreekt, kan het apparaat meestal meet alleen de interne temperatuur. Hoewel actuele weerberichten op televisie eerste informatie kunnen geven over de huidige weersituatie, zijn ze meestal grofweg verdeeld in regio’s en tonen ze niet precies de temperaturen in de directe omgeving.
De luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld ook worden bepaald met een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger, maar dit zou de aanschaf van een ander apparaat vereisen. Met een weerstation met een buitensensor kunnen meerdere gegevens tegelijkertijd worden verwerkt.

Voor- en nadelen van een weerstation met een buitensensor

Aangezien uw eigen persoonlijke wensen heel individueel kunnen zijn, is ons overzicht natuurlijk slechts als eerste aanwijzing te zien. Om u echter alle voor- en nadelen van een weerstation met een buitensensor te laten weten, willen we alle factoren in meer detail op een rijtje zetten.

Voordelen van een weerstation

De voordelen van weerstations wegen in dit geval duidelijk op. Hier speelt echter altijd een rol, omdat hier bepalend wordt bepaald door de kwaliteit en levensduur. U kunt echter de volgende voordelen verwachten:

 • Meetgegevens worden rechtstreeks naar het display, mobiele telefoon of tablet overgebracht
 • Niet alleen de interne temperatuur en luchtIn dit verband is het belangrijk op te merken dat er behoefte is aan een meer gedetailleerde analyse van de situatie in de externe omgeving.
 • Zeer hoge kwaliteit
 • Talrijke functies die de bediening nog eenvoudiger maken
 • Weersverwachting voor de komende dagen

Nadelen van een weerstation

Zelfs als de voordelen al zeer overtuigend zijn, willen we de nadelen van een dergelijk technisch apparaat niet voor u onthouden. U moet de volgende punten nader bekijken bij het kopen:

 • De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van het model
 • Een weerstation met een buitensensor moet precies worden geïnstalleerd, anders kunnen onjuiste meetgegevens worden gegenereerd

Waar is het weerstation met buitensensor geplaatst?

De juiste installatie en locatie dragen aanzienlijk bij aan het succes van het apparaat. Als het verkeerd is geïnstalleerd, kan het gebeuren dat meetgegevens niet correct worden weergegeven of dat de cijfers aanzienlijk fluctueren. Als een weerstation met radio wordt gebruikt, moet het signaal zo sterk mogelijk zijn. Het radiostation moet daarom zo dicht mogelijk bij de muur kan binnen geplaatst worden zodat de buitensensor buiten een goede transmissie krijgt.

Om de temperatuur binnenshuis correct te kunnen meten, moet de sensor zo blootgesteld mogelijk zijn. Dit betekent dat radiatoren of ramen op het zuiden niet als een ideale locatie worden beschouwd. De temperaturen zouden gedurende de dag zo sterk fluctueren dat er geen exact resultaat te bereiken is.

Man bij regenachtig weer

Technologie die kan helpen om beter voorbereid te zijn. (Afbeelding: @Craig Whitehead/unsplash.com)

Het is daarom beter om de sensoren in de schaduw te installeren. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de buitensensor van het weerstation niet overal aan de wind wordt blootgesteld. Vooral modellen die de windsterkte en windrichting bepalen, moeten indien mogelijk op een neutrale plaats worden geplaatst. Als u ook de hoeveelheid neerslag gedurende de dag wilt bepalen, moet u de bijbehorende sensor buiten instellen. Een dak of een beschermende boom kan de resultaten vervalsen en geen nauwkeurige meetgegevens verzenden.