Inzethaard: een alternatief voor de kachel

Inzethaard

In tegenstelling tot een kachel, is een inzethaard een open haard die stevig is geïntegreerd in een woning. Het verschilt meestal van de klassieke open haard door een glazen deur die de verbrandingskamer met de brandende boomstammen scheidt van de installatieruimte. Dit betekent dat de inzethaard, ook wel de haardcassette genoemd, ergens tussen de open haard en de kachel is geplaatst. Op het gebied van technologie zijn echter dezelfde criteria belangrijk bij het kopen van een haardcassette als bij het kopen van een kachel.

Inzethaard of kachel: wat is beter?

Haardinzetstukken bestaan onder andere als elektrische haarden, ethanol- of gashaarden, waarbij de focus hier in de tekst ligt op de inzethaarden voor houtverbranding. Als u wilt verwarmen met boomstammen zonder afhankelijk te zijn van een open haard, kunt u kiezen voor een inzethaard of een kachel. Inzethaarden en kachels hebben beide hun voor- en nadelen. Welke voor- of nadelen zwaarder wegen is een individuele beslissing.

Voordelen houtkachel

 • Eenvoudig in te stellen: In vergelijking met de haardcassette is de constructie van de kachel veel eenvoudiger. Het moet worden aangesloten op de schoorsteen en eventueel op een luchttoevoersysteem en verdere werkzaamheden kunnen nodig zijn. Maar dit is veel minder dan bij een inzethaard met vergelijkbare eigenschappen.
 • Eenvoudig te demonteren:Net als de structuur is de demontage van de kachel veel eenvoudiger. Dit betekent dat als je verhuist, het veel makkelijker is om de kachel mee te nemen.

Houtkachel nadelen

 • Meer in het oog springende plaatsing in de ruimte:
 • In vergelijking met de inzethaard is een kachel vaak een meer in het oog springend element in het huisontwerp. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar kan wel storend zijn. Als u een nogal onopvallende open haard wilt, is de kachel meestal de slechtste keuze

Inzethaard Voordelen

 • Meer ontwerpopties:De inzethaard geeft u meer ontwerpvrijheid voor een individuele haard dan de kachel, die zich presenteert met een grotendeels geprefabriceerd ontwerp.
 • Discretere plaatsing: Een inzethaard kan veel onopvallender in het huisontwerp worden geïntegreerd. U kunt de inzethaard in de muur installeren, zodat bijna alleen het kijkvenster van de open haardcassette te zien is.

Nadelen van het inzethaard

 • Complexere installatiewerkzaamheden: Het werk voor de installatie van de haardcassette is meestal veel complexer dan de installatie van een kachel. De inzethaard kan worden geïntegreerd in een bestaande open haard of in een speciaal gebouwde mantel.
 • Moeilijkheden bij het verplaatsen:Als je verhuist, is het meestal veel moeilijker om de inzethaard mee te nemen in vergelijking met de kachel.

De ontwerpvrijheid is groot als het gaat om het gebruik van de open haard

Omdat je de mantel van een haardcassette vaak zelf bouwt, heb je de grootst mogelijke keuze in het ontwerp. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een met tegels beklede schede. Ook kun je kiezen voor verschillende soorten natuursteen en kun je vaak kiezen voor kleuren naar keuze.

Voor haardcassettes is er de variant die alleen is uitgerust met een voorraam. Daarnaast bieden fabrikanten u de versie die kan worden geïnstalleerd als een hoekhaard met twee kijkvensters. Het heeft een kijkvenster aan de voorkant en een aan de linkerkant of rechterkant. En er is de open haardcassette met een voorraam en Twee Zijruiten: links en rechts.

Houtkachel en inzethaard: overeenkomsten

Er zijn leidbare apparaten voor zowel de kachel als de inzethaard. Ze leiden de verwarmde lucht niet alleen naar de installatieruimte, maar ook naar naburige kamers via een leidingsysteem.

Daarnaast zijn er waterdragende varianten voor beide soorten haarden. Waterdragende kachels en inzethaarden verwarmen niet alleen de installatieruimte en eventueel andere ruimtes. Ze verwarmen ook drinkwater of verwarmingswater, dat ze in het centrale verwarmingssysteem van het huis voeden.

Nog meer keuze: Er is de inzethaard met of zonder ventilator. De variant met ventilator verdeelt de warmte over het algemeen beter in de installatieruimte. Aan de andere kant zijn open haardcassettes zonder ventilator stiller, wat soms een voordeel kan zijn.AFT.

Last but not least zijn er zowel kachels als inzethaarden met en zonder externe luchttoevoer. Apparaten zonder externe luchttoevoer (afhankelijk van de ruimtelucht) onttrekken de lucht die nodig is voor verbranding aan de installatieruimte. In het ergste geval verbruikt de inzethaard dan te veel ruimtelucht. Als gevolg hiervan kan in extreme gevallen bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg van slechte lucht optreden. Bij een kamerluchtonafhankelijke haardinzet is de installatie iets ingewikkelder omdat de cassette moet worden aangesloten op de externe luchttoevoer. Aan de andere kant wordt de kamerlucht niet vervuild door de inzethaard.

Voor beide soorten haarden – kachel en open haardinzet – zijn de technische kenmerken hetzelfde, waar u op moet letten bij het kopen. Om een geschikte inzethaard te kopen, moet u onder andere rekening houden met de volgende criteria:

 • Nominale warmteafgifte: Het nominale vermogen in kilowatt (kW) geeft informatie over de warmteafgifte van de inzethaard. Hoe hoger de nominale warmteafgifte, hoe groter de kamers die kunnen worden verwarmd met de inzethaard.
 • Maximaal verwarmd gebied: Soms wordt de informatie over de nominale warmteafgifte aangevuld met informatie over het maximale oppervlak dat kan worden verwarmd met de inzethaard. Dergelijke informatie bestaat in een van de twee meeteenheden vierkante meter of kubieke meter.
 • Efficiëntie:De efficiëntie van een inzethaard geeft aan hoeveel van de maximale thermische energie die door de brandstof wordt geleverd, daadwerkelijk door de open haard wordt gebruikt.

Een niet onbelangrijk criterium bij het kopen van een inzethaard zijn ook de afmetingen. Ze zijn vooral belangrijk als de haardcassette moet passen in de afmetingen van een bestaande open haard waarin de cassette is geïntegreerd. Maar zelfs als de mantel speciaal voor de haardcassette is gebouwd, spelen de afmetingen van de inzethaard een rol bij de visuele aanwezigheid in de kamer.

De belangrijke aankoopcriteria omvatten ook de uitrusting van de respectieve inzethaard. De uitrusting kan bijvoorbeeld bestaan uit een ruitenspoeling en een geïntegreerde asbak. Beide verminderen de inspanning die gemoeid is met het reinigen van de inzethaard. Een andere comfortverhogende functie die sommige inzethaarden bieden, is een luchtgekoelde handgreep.

Inzethaarden installeren: Welke materialen zijn geschikt?

Voor een geschikte mantel heeft u de mogelijkheid om de inzethaard te ommuren. Zo komen bijvoorbeeld vuurklei of lavastenen in het geding. Last but not least is het belangrijk om hittebestendig kachelpleister te gebruiken voor het metselwerk. Als alternatief voor wanden in de inzethaard, kunt u deze vermommen.

Naast het uiterlijk van het betreffende materiaal spelen materiaaleigenschappen zoals warmteopslagcapaciteit een rol. Materialen zoals speksteen kunnen de resulterende warmte bijzonder goed opslaan en vervolgens geleidelijk afgeven.

 • Voordeel: Het verwarmende effect duurt langer.
 • Nadeel: Het duurt langer voordat de inzethaard de kamer verwarmt omdat deze langzamer in de omgeving wordt vrijgegeven door de speksteenbekleding.

Naast speksteen kunnen ook andere natuursteen zoals zandsteen gebruikt worden als gevelbekleding. Een alternatief voor natuursteen zijn schoorsteenbouwpanelen, die bestaan uit bijvoorbeeld cellenbeton of calciumsilicaat. Beide materialen hebben echter een isolerende werking en vertragen zo de warmteafgifte van de oven. Dit is niet het geval bij grafietpanelen, waarmee u ook de inzethaard kunt verbergen.

Aanbeveling: Drie zeer goede inzethaarden

De volgende drie haardcassettes zijn op sommige gebieden heel verschillend. Elk wordt echter op zijn eigen manier aanbevolen.

Focolare 70 Tondo van La Nordica-Extraflame

De Focolare 70 Tondo van La Nordica-Extraflame heeft een gietijzeren body en een front dat grotendeels bestaat uit een glaskeramisch raam. Het vuur in de verbrandingskamer wordt gevoed met primaire, secundaire en tertiaire lucht. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en vermindert de uitstoot.

U kunt de haardcassette onafhankelijk van de ruimtelucht bedienen, d.w.z. de benodigde lucht van buitenaf leveren. Omdat de Focolare 70 Tondo in hoogte verstelbaar is, kan deze optimaal worden aangepast aan de inbouwlocatie. Door de verstelbaarheid varieert de hoogte tussen de 1025 en 1125 millimeter. De breedte is 693 en de diepte is 578 millimeter.

De technologische uitrusting van deze inzethaard omvat het Power Radiant-systeem. Dit zijn:ch is een warmtewisselaarsysteem dat de resulterende warmte optimaal overdraagt aan de omgeving. Het apparaat is ook uitgerust met een voorruitspoeling. Het voorkomt dat roet zich op het raam nestelt, waardoor de reinigingsinspanning wordt verminderd. Het nominale vermogen van de Focolare 70 Tondo uit La Nordica-Extraflame is 9,1 kW. Hierdoor kan de inzethaard een ruimte van 261 kubieke meter verwarmen.

MBM 10 kW van Kratki

De MBM PW 10 van het Poolse bedrijf Kratki is een waterdragende haardinzet van 1261 x 775 x 492 mm (hoogte/breedte/diepte). Met deze waterdragende haardinzet kunt u niet alleen de installatieruimte verwarmen, maar ook water voor een cv-installatie. Het lichaam van de inzethaard is gemaakt van stalen en gietijzeren elementen. De verbrandingskamer wordt gevoed met primaire, secundaire en tertiaire lucht voor een optimale verbranding.

Het nominale vermogen van deze haardcassette is 10 kW, het rendement is ongeveer 80 procent. Aan de waterkant is het gemiddelde vermogen 5,5 kW. Twee hoekzichtvensters bieden uitzicht op de verbrandingskamer. De verbrandingskamer zelf is zo ontworpen dat hier grote boomstammen tot een lengte van 50 centimeter kunnen worden verbrand. Net als de Focolare 70 Tondo kunt u de MBM PW 10 onafhankelijk van de kamerlucht bedienen.

Aduro 5.1 van Aduro

De grootste van alle inzethaarden is niet de Aduro 5.1 van het Deense bedrijf Aduro. Met afmetingen van 574 x 635 x 460 millimeter (hoogte/breedte/diepte) is deze inzethaard vrij compact. Het vermogen van 7 kW maakt de compacte haardcassette echter tot een stroompakket dat ruimtes tot een grootte van 210 kubieke meter kan verwarmen. Het rendement van deze inzethaard is 78,7 procent. Dankzij het Aduro-tronic automatische opbrandsysteem is een continue werking mogelijk. De boomstammen mogen maximaal 40 centimeter lang zijn in deze haardinzet zodat deze in de verbrandingskamer past. De kamer luchtafhankelijke open haard insert kan ook worden bediend met hout of kolenbriketten.