Koelt een luchtontvochtiger een kamer? (Dat is gek)

Zal een luchtontvochtiger een kamer koelen?

Luchtontvochtigers en ruimtekoeling is nogal een paradox. Het staat al zo lang centraal in stedelijke mythen dat we echt moeten opruimen of een luchtontvochtiger een kamer kan koelen.

Als u het een HVAC-expert en een huiseigenaar vraagt ‘Koelt een luchtontvochtiger een kamer?’, krijgt u twee verschillende antwoorden:

  • HVAC-expert:Nee. Ik weet zeker dat een luchtontvochtiger niet helpt om een kamer te koelen. Sterker nog, het kan een kamer verwarmen’.
  • Huiseigenaar: ‘Jazeker. Ik weet zeker dat een kamer met ingeschakelde luchtontvochtiger koeler aanvoelt.’

Nu is hier het interessante deel: Beide de HVAC-expert en de huiseigenaar hebben gelijk.

Kortom, op basis van de 2e wet van de thermodynamica, kunnen luchtontvochtigers onmogelijk een kamer afkoelen.

Maar elke kamer voelt koeler aan als je een luchtontvochtiger gebruikt, toch?

ruimte afkoelen
Met infraroodscanners kunnen we zien of het uitvoeren van een luchtontvochtiger de algehele temperatuur van de kamer verlaagt.

Laten we dingen ophelderen met behulp van thermodynamica. Daarna zullen we onderzoeken waarom het Voelt dat een luchtontvochtiger een kamer koelt.

Kan een luchtontvochtiger een kamer koelen? Nee.

Als u een elektrisch apparaat in een geïsoleerde ruimte (een kamer, laten we zeggen), zal het altijd de kamertemperatuur verhogen. Tv, computer, zelfs een airconditioner en een koelkast verhogen de kamertemperatuur als er is geen warmtewisseling tussen binnen en buiten.

Elke airconditioner moet communiceren met de buitenkant om de kamertemperatuur te verlagen; daarom moet je het altijd ventileren.

Het is de taak van een luchtontvochtiger om de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis te verlagen van 50% – 100% tot 30% – 50%. Om dat te doen, hoeft het geen warmte-uitwisseling met het buitenleven te hebben. Vandaar dat alle warmte die wordt gecreëerd door het uitvoeren van een luchtontvochtiger de kamer niet kan verlaten.

Bijgevolg kunnen we antwoorden ‘Zal een luchtontvochtiger een kamer koelen?’ met een absoluut ‘Nee’..

Zelfs de grootste commerciële luchtontvochtigers koelen een kamer niet.

Kortom, een luchtontvochtiger is een elektrisch apparaat dat (naast al het andere) ook warmte produceert. In een geïsoleerde ruimte kan warmte niet ontsnappen. Meer warmte in een kamer zal de kamertemperatuur verhogen.

Elke fysicus en HVAC-expert is glashelder over de luchtontvochtiger die de kamertemperatuur verhoogt.

Laten we nu eens kijken waarom we allemaal het gevoel hebben dat een kamer met een ontvochtiger die draait koeler is:

Waarom voelt het alsof een luchtontvochtiger een kamer kan koelen?

Als je er een luchtontvochtiger in stopt, laten we zeggen 80 ° F, en deze lang genoeg laat draaien, meet je uiteindelijk de kamertemperatuur van 82 ° F. De echte paradox begint echter wanneer uw ervaring is dat de kamer met een luchtontvochtiger koeler is. Het moet dichter bij 78 ° F zijn dan 82 ° F.

Verliezen we plotseling het vermogen om temperatuurveranderingen te schatten wanneer we in de buurt van een luchtontvochtiger zijn?

Nou ja, een beetje, dat doen we. De reden voor de ‘Koelt een luchtontvochtiger een kamer’ is de relatieve vochtigheidsgraad. Het primaire effect van een luchtontvochtiger is op de luchtvochtigheid.

Hier is een voorbeeld van wat er gebeurt als we een van de beste kelderontvochtigers in een kamer of kelder plaatsen en deze een paar uur laten staan:

  1. Het verlaagt de relatieve luchtvochtigheid van 70% naar 40%.
  2. Het verhoogt de kamertemperatuur voor 0,3 ° F.

De reden waarom we denken dat de luchtontvochtiger de temperatuur in de kamer verlaagt, is uitsluitend te wijten aan de verandering van de relatieve vochtigheid (30% verandering in ons geval).

De verdamping van huidvocht verandert wanneer we de relatieve vochtigheid veranderen

Een normale menselijke lichaamstemperatuurregeling omvat de verdamping van vocht uit onze huid. Wanneer ons lichaam bijvoorbeeld oververhit raakt, zweten we overvloedig; dit is gewoon een menselijke lichaamsregulering om ons af te koelen.

Om het verkoelende effect te bereiken, moet het vochtgehalte (zweet) van de huid verdampen. Dit verdampingsproces is recht evenredig met hoe vochtig het is.

Bij een hoge luchtvochtigheid – laten we zeggen 70% relatieve luchtvochtigheid – is de lucht al sterk verzadigd met water. Dat betekent dat de verdamping van vocht uit onze huid moeilijker zal zijn. We zullen niet kunnen afkoelen vanwege de hoge luchtvochtigheid.

zweten-afkoelen-lichaam-in plaats-van-luchtontvochtiger-verlagen-kamertemperatuur
Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, wordt de verdamping van vocht uit onze huid belemmerd.

Dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Bij vochtig weer is het onmogelijk om af te koelen. Ons lichaam zweet overvloedig, maar het zweet kan nergens verdampen, waardoor het warm blijft.

Wat gebeurt er als we een luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verlagen tot een comfortabele relatieve luchtvochtigheid van 40%?

Ineens kan het vocht op onze huid weer verdampen. De omringende lucht, die minder vochtig is, zal vocht veel meer uit onze huid halen. In feite zal ons koelsysteem weer werken.

Dat betekent dat ons lichaam een gemakkelijkere manier heeft om af te koelen bij een lage relatieve luchtvochtigheid (dankzij de luchtontvochtiger). Het netto-effect – wat we voelen wanneer de luchtontvochtiger actief het luchtvochtigheidsniveau verlaagt – is een verkoelend gevoel.

Antwoord: Luchtontvochtigers koelen een kamer niet af, maar we voelen dat ze dat doen (en dat is volkomen normaal)

Het gevoel dat luchtontvochtigers een kamer afkoelen heeft:

  • Niets te maken met veranderingen in temperatuur.
  • Alles te maken met veranderingen in relatieve vochtigheid.

Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid (bijvoorbeeld 70%) heeft het vocht uit onze huid – ons koelsysteem – moeite om te verdampen.

Wanneer we een luchtontvochtiger gebruiken om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen (bijvoorbeeld tot 40%), is de verdamping van vocht op onze huid veel gemakkelijker.

Het effect van dat koelsysteem dat weer werkt, is dat we zullen denken dat de kamertemperatuur lager is door de werking van de luchtontvochtiger.

Maar de realiteit is dat de temperatuur niet significant verandert. Het vermogen van het koelsysteem van ons lichaam via zweetverdamping wordt verhoogd bij een lagere relatieve luchtvochtigheid. Daarom voelt het alsof een luchtontvochtiger een kamer kan koelen.

Inhoudsopgave