Luchtontvochtiger voor in de badkamer

Luchtontvochtiger bad

Hand op het hart: wie heeft nog nooit geprobeerd om meeldauwvlekken uit de badkamergewrichten te schrapen met een oude tandenborstel? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Warm douchen en baden zorgt voor veel waterdamp in de badkamer. Veel meer dan in andere kamers. Als de luchtvochtigheid op de lange termijn te hoog is, zal er vroeg of laat schimmel ontstaan. Dit is een probleem, vooral met interne badkamers zonder ramen. Zodra de schimmel zich heeft gevestigd, is het erg moeilijk om er vanaf te komen. Een luchtontvochtiger bevrijdt het bad van overtollig vocht.

Ontdek hier welke opties voor ontvochtiging in de badkamer je hebt en welke apparaten worden aanbevolen.

Relatieve vochtigheid in de badkamer

In huis is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ideaal. In de badkamer kan de waarde stil zijn in het bovenste bereik. Maar het moet op de lange termijn niet hoger zijn, want dan condenseert het water in de lucht op de koelere wanden en biedt het een optimale voedingsbodem voor schimmel. In de badkamer groeit het ook graag in voegen en scheuren van douche en bad.

Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar is ook schadelijk voor de gezondheid. Schimmelsporen verspreiden zich door de lucht. Zo komen ze via de ademhaling onze longen binnen. En als je pech hebt, zal de schimmel zich op deze manier zelfs in de andere kamers vestigen. Je moet er daarom voor zorgen dat je de luchtvochtigheid onder controle houdt. Een luchtontvochtiger in de badkamer kan wonderen doen.

Luchtontvochtiger zonder elektriciteit

Soms zijn de simpele, goedkopere dingen in het leven al genoeg. Vooral in kleine badkamers zijn eenvoudige luchtontvochtigers die zonder elektriciteit werken al voldoende. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en nemen geen ruimte in beslag.

Het effect is gebaseerd op zoutkristallen, die de vochtigheid absorberen en daardoor na verloop van tijd oplossen, of op het gebruik van siccatieven. De zoutvariant heeft als groot voordeel dat er geen bijwerkingen zijn: het zout is volledig geurloos en absoluut vrij van vervuilende stoffen. Siccatieven bevatten echter meestal zware metaalionen, wat niet onschadelijk is voor de gezondheid. Deze variant raden wij daarom in principe af.

Wenko Kamer Luchtontvochtiger

Een populaire luchtontvochtiger op basis van zout (calciumchloride) biedt de fabrikant Wenko. Het verlaagt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid, gaat tot drie maanden mee en is geschikt voor alle ruimtes tot 80 m². Omdat het zoutkristal geleidelijk oplost door wateropname, kun je gemakkelijk zien wanneer het effect niet langer gegarandeerd is. Je kunt dan gewoon de zoutstenen kopen. Door het zeer compacte formaat en een eenvoudig ontwerp past de kamerontvochtiger in elke badkamer.

WENKO Room Luchtontvochtiger Cube, Luchtontvochtiger vermindert schimmels &geuren, lekbak met 1...
WENKO Room Luchtontvochtiger Cube, Luchtontvochtiger vermindert schimmels &geuren, lekbak met 1…

 • Beschermt tegen schimmel: De luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit ruimtes met een grootte tot 80 m³ en voorkomt zo…
 • Stijlvol ontwerp: Door zijn moderne vorm en kleuring is de luchtontvochtiger naast zijn functie ook een visueel hoogtepunt.
 • Veelzijdig: plaats de vochtverdelger zoals u wilt in de kelder, wasruimte, woonkamer, slaapkamer of caravan

elektrische luchtontvochtigers

Elektrische luchtontvochtigers zijn wat professioneler en dus duurder. Dankzij ventilatietechnologie zijn deze apparaten ook geschikt voor grotere ruimtes en werken ze efficiënter. De kamerlucht wordt door een ventilator aangezogen en in het interieur van het apparaat geleid. Er is een chemisch absorptiemiddel of een verdamper waar het water condenseert door de gegenereerde warmte. Het verzamelen van water vindt plaats in een tank, die moet worden geleegd zodra de maximale capaciteit is bereikt. Naast efficiëntie is het belangrijkste voordeel van elektrische luchtontvochtigers de meestal automatische regeling van de relatieve vochtigheid: wanneer het instelpunt is bereikt, schakelen de meeste apparaten automatisch uit.

Maar wees voorzichtig: Zorg er altijd voor dat het apparaat op deze manier is gepositioneerddat het niet in contact komt met opspattend water! Het werkt immers met elektriciteit.

De volgende apparaten worden met name aanbevolen voor de badkamer:

Hysure Luchtontvochtiger

Eenvoudig, veilig, effectief. Dit is de kleine maar fijne kamerontvochtiger van Hysure. Het is gebaseerd op condensatietechnologie en is geschikt voor ruimtes tussen 10-20 m². De watertank bevat 700 ml en het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de tank vol is.

Luchtontvochtiger Elektrische 700ML Hysure Mini Luchtontvochtiger Draagbare Kamer Luchtontvochtiger, Ultra Stille...
Luchtontvochtiger Elektrische 700ML Hysure Mini Luchtontvochtiger Draagbare Kamer Luchtontvochtiger, Ultra Stille…

 • ▶Eenvoudig te gebruiken◀ Druk gewoon op de AAN- of UIT-knoppen om de luchtdesinfectiemiddelen in of uit te schakelen. Als de luchtontvochtigers…
 • ▶Goede ontvochtiging◀ Het gebruik van halfgeleiderkoeltechnologie is meer dan twee keer zo gebruikelijk als de luchtontvochtiger. Onder de voorwaarden van 30…
 • ▶Ultra Quiet◀ De luchtontvochtiger maakt gebruik van de Peltier techniek. In vergelijking met luchtontvochtigers met compressor is het erg stiller tijdens het draaien….

Luchtontvochtigers van Powilling

Een beetje kleiner, maar niet minder aan te bevelen is dit apparaat van Powilling:

VAVA – Luchtontvochtiger

Dit bijzonder slanke en visueel aantrekkelijke model is perfect voor kleine badkamers tot 10 m². Het werkt bijna geruisloos en creëert binnen één dag bijna 300 ml vocht.

Klarstein DryFy 10 zoekertjes

Een stuk duurder geprijsd, maar nog krachtiger en dus ook geschikt voor zeer natte ruimtes of om te drogen na waterschade, is dit model van Klarstein. Het is in staat om tot maximaal 10 liter vocht per 24 uur uit de lucht te halen – dit is een aanzienlijke hoeveelheid voor een apparaat van dit formaat. Ondanks de hoge prestaties blijft de luchtontvochtiger elegant en compact – geschikt voor elke badkamer!

Klarstein DryFy luchtontvochtiger, kamerontvochtiger, luchtontvochtiger, kamergrootte, stille modus,...
Klarstein DryFy luchtontvochtiger, kamerontvochtiger, luchtontvochtiger, kamergrootte, stille modus,…

 • IDEALE REGELING: De gemakkelijke weg naar een ideale luchtvochtigheid: De Klarstein DryFy luchtontvochtiger droogt vochtige ruimtes na bouw, renovatie en…
 • MET FILTER: Dankzij het geïntegreerde nylon en actieve koolfilter elimineert de kamerontvochtiger stof en geuren uit de lucht en…
 • DRYSELECT-TECHNOLOGIE: De hoge mate van gebruiksvriendelijkheid is ook praktisch: op het display aan de bovenzijde is de DryFy uitgerust met slechts enkele knoppen voor zijn taak.

Ontvochtiging zonder technische bijstand

Een luchtontvochtiger is niet altijd nodig voor het bad. Vooral in daglichtbaden zijn regelmatige ventilatie en een geschikte kamertemperatuur meestal voldoende.

Voordat u een luchtontvochtiger koopt, probeert u de volgende gratis methoden:

 • Ventileer consequent na elk bad en douche door het raam een paar minuten volledig te openen.
 • Aan de andere kant, vermijd een permanente kantelpositie.
 • Laat de badkamer nooit afkoelen – integendeel. De badkamer kan wat warmer zijn dan de rest van het appartement. De reden: warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht.
 • Om schimmelgroei in de douche te voorkomen, droogt u de cabine, tegels en armaturen altijd zorgvuldig af met een handdoek of trekker.
 • Vooral voor hele kleine badkamers is het ook handig als je natte handdoeken in een andere (droge) ruimte te drogen hangt.
 • Kleine huishoudelijke producten, zoals een kom zout of kattenbakvulling, kunnen al helpen om overtollig vocht uit de lucht te absorberen.

Speciaal geval: zwembadontvochtiger

In zwembaden is er een even vochtig en vrolijk binnenklimaat als in de eigen badkamer Maar de hierboven beschreven compacte apparaten zijn daar natuurlijk niet voldoende. Hier is een iets krachtiger model nodig. Hetzelfde geldt trouwens als je een van de gelukkige eigenaren bent van een privé binnenzwembad. Zodat het zwemplezier hier niet op een gegeven moment wordt verstoord door muffe schimmelgeur, moet u de luchtvochtigheid vanaf het begin ideaal houden door een geschikt apparaat te gebruiken.

Productaanbeveling: TROTEC DS60 − Luchtontvochtiger voor het zwembad

De DS60 serie van TROTEC is speciaal ontwikkeldll ontworpen voor ontvochtiging van zwembaden. De units hebben een bijzonder krachtige maar geluidsarme centrifugaalventilator. De lucht wordt ontvochtigd door condensatie en de geabsorbeerde energie wordt direct gebruikt voor warmteterugwinning. Het resultaat is een opmerkelijke energie-efficiëntie. Een geïntegreerde hygrostaat garandeert een volautomatische regeling van de gewenste relatieve vochtigheid. Het apparaat is geschikt voor alle zwembadgroottes tot 50 m².

TROTEC zwembadontvochtiger DS 60 - Made in Germany - Zwembadgroottes tot: 50 m²...
TROTEC zwembadontvochtiger DS 60 – Made in Germany – Zwembadgroottes tot: 50 m²…

 • Dit kwaliteitsapparaat, ontworpen voor zwembadgebieden tot 50 vierkante meter, houdt de luchtvochtigheid niet alleen in grotere zwembaden op een…
 • Omdat de in Duitsland geproduceerde DS 60 speciaal is ontwikkeld voor effectieve ontvochtigingstoepassingen in vochtige ruimtes, kan hij ook…
 • Binnenin zorgt een centrifugaalventilator die even krachtig als soepel loopt voor betrouwbaar hoge circulerende luchtsnelheden, en de…