Wat zegt Stiftung Warentest over luchtwassers?
Helaas is de Stiftung Warentest Luchtwassers zijn nog niet nader onderzocht. Een onderzoek door andere testinstituten zoals Öko Test loopt nog. Alleen het Zwitserse consumentenmagazine K-Tipp heeft het onderwerp opgepakt: Er zijn tien verschillende luchtwassers getest, waarbij de Venta LW45 uitgeroepen tot testwinnaar Werd.
Wat doet een luchtwasser?
Een goed binnenklimaat is belangrijker dan je zou denken. Alleen de ideale combinatie van relatieve vochtigheid en luchtkwaliteit kan op de lange termijn bijdragen aan uw welzijn. Als de lucht bijvoorbeeld te droog is, kan een gevoelige huid constant vermoeid raken en hoofdpijn het gevolg zijn. Bevat het ook verontreinigende stoffen en grove deeltjes zoals Huisstof, dierenhaar, schimmelsporen of stuifmeel, kan de lucht een echt gezondheidsrisico worden, niet alleen voor mensen met een allergie.
Met een luchtwasser kunt u de situatie snel en eenvoudig verhelpen en uw binnenklimaat in eigen hand nemen. De praktische apparaten zuigen de vervuilde kamerlucht aan en reinigen deze naar binnen. Water wordt gebruikt als een natuurlijk filter, wat een positief secundair effect heeft: De gezuiverde lucht wordt gemengd met waterdeeltjes en regelt tegelijkertijd de luchtvochtigheid in uw huis.
Het werkingsprincipe van een luchtwasser is eenvoudig. Een ventilator zuigt kamerlucht in de behuizing en het wiel wast het door een waterbad.
Hoe werkt luchtzuivering met water?
In een luchtwasser bevindt zich een cilindrische plaatstapel, dat is ongeveer de helft in een waterbak. Door middel van een ventilator wordt de lucht aangezogen en over de langzaam draaiende schijfrol gevoerd. Omdat de afzonderlijke platen zeer dicht bij elkaar liggen, vormt zich een dunne film water erop, die vuildeeltjes uit de lucht aantrekt en bindt. De lucht wordt letterlijk “gewassen” en als zuivere lucht terug naar buiten getransporteerd.
Door de natuurlijke waterzuivering wordt de lucht extra bevochtigd door luchtwassers. Dit zijn: zachte koude verdamping, waardoor het risico op overvochtigheid wordt geëlimineerd. Hierdoor kunt u genieten van gereinigde en tegelijkertijd aangenaam bevochtigde ruimtelucht.
De volgende video illustreert precies hoe een luchtwasser werkt:
Wat filteren luchtwassers?
Gewone luchtwassers filteren de lucht alleen door middel van water. Op deze manier, Deeltjes met een grootte van 10 micron of meer gebonden zijn.
Luchtwassers filteren onder andere:
- Grof stof
- Huisstof
- Schimmelsporen
- Stuifmeel
- Dierenhaar
- Sigaren- of sigarettenrook
- Mijtenkeutels
Fijnstof en roet worden slechts in beperkte mate gefilterd. Standaard luchtwassers kunnen meestal niet veel doen tegen bacteriën en virussen. Door het natuurlijke “wassen” van de lucht, is de Filterprestaties van luchtwassers vrij beperkt. Daarom vertrouwen sommige fabrikanten op extra filtereenheden, waaronder Actieve kool- en HEPA-filters (afkorting voor High Efficiency Particulare Air).
Vooral dat laatste is een high-performance filter dat een onregelmatig glasvezelnetwerk heeft en dus ook Microdeeltjes van een grootte vanaf 0,3 micrometer kan binden. Actieve kool wordt gekenmerkt door zijn poreuze structuur. De werkzame stof bindt voornamelijk gassen en nare geurtjes. Luchtwassers met extra filterunits zijn efficiënter, maar qua aanschaf- en vervolgkosten slechts eenReden voor de noodzakelijke filterwissel meestal ook duurder.
Het HEPA-filter moet ongeveer om de twaalf maanden worden vervangen. U moet het actieve koolfilter na ongeveer zes maanden vervangen.
Een professionele luchtwasser biedt enkele voordelen en kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.
Luchtwassers: de voor- en nadelen
Luchtwassers hebben tal van voordelen die vooral worden gewaardeerd door mensen met een allergie en hooikoorts. Regelmatig luchten is een must, maar in de lente- en zomermaanden is dit voor veel mensen erg lastig vanwege de hoge pollenbelasting. De luchtwasser filtert stuifmeel en grassen efficiënt uit de luchtzodat je weer rustig kunt inademen. Zelfs degenen die allergisch zijn voor huisstof en mijten kunnen hun huis snel herstellen met een luchtwasser. maak er een onschuldige feelgoodzone van.
Maar niet alleen mensen met een allergie hebben baat bij luchtwassers: de bevochtigde lucht zorgt er onder andere voor dat je luchtwegen en slijmvliezen niet uitdrogen, wat weer weer Risico op verkoudheid duurzaam verminderd. Het filteren van verontreinigende stoffen versterkt dit positieve effect. Door de droge verwarmingslucht in de wintermaanden hebben veel mensen ook last van brandende ogen, een gevoelige huid en constante vermoeidheid. Een luchtwasser zorgt ervoor dat deze problemen tot het verleden behoren. Als u thuis waardevolle houten instrumenten verzamelt of een speciale voorkeur heeft voor planten, kunt u de levensduur duidelijk verlengen door de verbeterde luchtvochtigheid.
Voordelen van luchtwassers op een rij:
- Bevochtiging van de luchtwegen en slijmvliezen
- Minder risico op verkoudheid
- Voorkom droge lucht symptomen zoals brandende ogen, gevoelige huid, hoofdpijn en vermoeidheid
- Zichtbaar gezuiverde lucht
- Een zucht van verlichting voor mensen met een allergie dankzij filtering van (huis)stof, mijtenuitwerpselen, pollen en dierenhaar
- Waardebehoud van muziekinstrumenten
- Waardebehoud van vastgoed door gereguleerde luchtvochtigheid
- Positief effect op kamerplanten
- Minimalisering en neutralisatie van onaangename geuren (bijv. sigarettenrook, keukendampen)
Wat voordelen biedt, gaat meestal gepaard met enkele nadelen – waaronder luchtwassers. Hoewel de onderhoudsinspanning beperkt is, kunt u regelmatige reiniging in geen geval volledig genegeerd. Vooral als je de luchtwasser alleen af en toe gebruikt en het water heel lang in de kuip staat, kunnen zich daarin ziektekiemen, schimmels en algen vormen.
Aangezien luchtwassers elektrisch aangedreven apparaten zijn, moet u ook de Kosten van energieverbruik verdraag het. Kies je voor een high-performance model met extra filters, dan zijn er ook vervolgkosten voor regelmatige filterwissels.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een luchtwasser ook altijd geluid veroorzaakt. Hoewel de meeste fabrikanten proberen Volumebelasting tot een minimum, maar je kunt een rustig gezoem niet vermijden. Ten slotte moet u nadenken over waar u uw luchtwasser moet instellen, omdat de apparaten altijd alleen ontworpen voor een beperkte kamergrootte. U kunt de lucht in uw hele huis dus niet met één apparaat reinigen en bevochtigen.
Nadelen van luchtwassers op een rij:
- Bedrijfskosten (elektriciteit en eventueel filterwissel)
- Regelmatige reiniging en onderhoud noodzakelijk
- Beperkte capaciteit (alleen ontworpen voor bepaalde kamergroottes)
- Deels luidruchtig
- Kiemrisico bij langdurig niet-gebruik
- Beperkte filterprestaties op reguliere apparaten zonder extra filtereenheden
Voor wie is een luchtwasser nuttig?
Hoewel luchtwassers genieten vooral populair bij mensen met een allergie, maar de praktische apparaten zijn in principe geschikt voor elk huishouden. Zelfs als je het niet direct opmerkt: Slecht binnenklimaat schaadt op de lange termijn uw welzijn. Als u vaak last heeft van vermoeidheid, hoofdpijn en algemene malaise, kan een luchtwasser de verrassende oplossing voor uw probleem zijn.
Daarnaast profiteren niet alleen particuliere huishoudens van luchtwassers, maar ook bijvoorbeeld van Bureaus. Deze bevinden zich vaak direct in het stadscentrum, zodat regelmatige ventilatie een positief effect kan hebben op de luchtvochtigheid, maar ook veel vervuilende stoffen in het pand toelaat vanwege het grote verkeersvolume.
Ook het volume, dat vaak wordt geassocieerd met open ramen, moet niet worden onderschat op kantoor. Luidruchtige afleiding en slechte lucht kunnen even goed zijn negatief op de concentratie van individuele werknemers en dus ook op de efficiëntie van het hele bedrijf beïnvloeden. Ook hier bieden luchtwassers een efficiënte remedie. Zelfs in rookruimtes kunnen luchtwassers de vervuiling aanzienlijk verminderen.
Wat onderscheidt luchtwassers van andere soorten apparaten?
Vooral degenen die op internet zoeken naar een geschikte luchtwasser zullen snel veel verschillende namen tegenkomen, waaronder Luchtreinigers en luchtbevochtigers. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er aanzienlijke verschillen tussen de drie producttypen.
Wat zijn de verschillen tussen een luchtwasser en een luchtreiniger?
Zoals de naam al doet vermoeden, “wast” een echte luchtwasser de lucht met behulp van water. Grotere vuildeeltjes kleven aan de dunne film van water op de rollen en de lucht wordt tegelijkertijd bevochtigd door koude verdamping. Een luchtreiniger daarentegen vertrouwt in plaats daarvan op “echte” filters.
Deeltjesfiltratie door luchtwasser
De filterunits die in luchtreinigers zijn geïnstalleerd, zijn veel efficiënter dan luchtzuivering op waterbasis. HEPA-filters houden bijvoorbeeld kleine deeltjes zo klein als 0,3 micrometer groot vast. Luchtwassen daarentegen verwijdert alleen deeltjes van ongeveer 10 micrometer groot. Op basis hiervan hoog rendement filtergebaseerde luchtreinigers zijn vooral populair bij mensen met ernstige allergieën en astmapatiënten. Het is ook bijzonder voordelig dat u het type filter kunt kiezen, zodat vooral de deeltjes die u het leven zuur maken, worden gefilterd.
Dit gaat echter gepaard met een aanzienlijk nadeel: De filters moeten regelmatig – soms om de zes maanden – worden vervangen, wat hoge vervolgkosten Veroorzaakt. Ook moet je het zonder luchtbevochtiging doen bij veel reguliere luchtreinigers.
Samenvattend betekent dit dat als je last hebt van bepaalde luchtdeeltjes, zoals een ernstige pollenallergie, een luchtreiniger je leven makkelijker zal maken. Is de allergie minder uitgesproken of wilt u over het algemeen een aangenamer binnenklimaat, is een luchtwasser de juiste keuze.
Aanbevolen lectuur: Lees hier meer over het verschil: Luchtwasser of luchtreiniger
Verschil tussen luchtwasser en luchtbevochtiger
Luchtwasser reinig de lucht met water. In het apparaat verdampt ook een deel van de vloeistof, daarom wordt naast schone lucht een hogere luchtvochtigheid bereikt. Verdamping vindt plaats bij kamertemperatuur, d.w.z. ruim onder het kookpunt, waardoor er tijdens dit proces geen waterdamp wordt geproduceerd. Ook probeert een luchtwasser meestal niet specifiek een nevel te creëren van de fijnste waterdruppels. Over het algemeen is het bevochtigingseffect daarom beperkt, en een overbevochtiging van de kamerlucht door uitworp van oververzadigde lucht is niet mogelijk met een luchtwasserh.
Dit is anders bij luchtbevochtigers, die het verdampingsproces actief ondersteunen. In verdampers wordt water aan de kook gebracht, daarom kan niet alleen vochtige lucht, maar ook waterdamp uit het apparaat ontsnappen. En in UV-vernevelaars wordt water verneveld tot de fijnste druppels, die zich als nevel kunnen verspreiden. In het ergste geval kunnen beide soorten luchtbevochtigers luchtovervochtigheid veroorzaken, waarbij overtollig water zich afzet op muren, ruiten en andere koelere oppervlakken.
In tegenstelling tot verdampers doden luchtwassers niet automatisch alle ziektekiemen.. Hoewel sommige bacteriën worden vastgehouden door het filtereffect, is de verdreven lucht geenszins steriel. Aan de andere kant zijn luchtwassers veel robuuster met betrekking tot de gebruikte waterkwaliteit: ze kunnen ook worden bediend met hard water of met water uit een ontkalkingssysteem.
Luchtbevochtigers kunnen gunstig zijn als u om de een of andere reden last heeft van zeer droge binnenlucht. Een test van Öko Test waarschuwt echter dat veel apparaten bacteriën in de lucht afgeven, vooral als ze verkeerd worden gebruikt, en dus een gezondheidsrisico kunnen worden.