Of het nu thuis of op het werk is – de trend is naar grote kamers en minder deuren. Steeds meer mensen zweren bij ruime woon- en eetgedeeltes of zelfs lofts, kantoortuinen en studio’s. En zelfs in veel appartementen met kleine kamers staan de deuren permanent open. Als u dergelijke ruime kamers met behulp van een luchtbevochtiger naar een optimaal binnenklimaat wilt brengen, moet u uw toevlucht nemen tot speciale apparaten.
Conventionele woonruimtes hebben over het algemeen een maximale oppervlakte van 40m² – veel slaapkamers en kinderkamers zijn vaak zelfs kleiner dan 15 m². De meeste luchtbevochtigers zijn daarom ontworpen voor ruimtes tot maximaal 40 m² en werken perfect binnen dit kader. Maar als de kamers groter worden of als u het hele appartement wilt bevochtigen, zijn deze eenvoudige apparaten niet langer voldoende.
Hier kunt u ontdekken welke luchtbevochtigers beschikbaar zijn voor grote ruimtes en waar u rekening mee moet houden.
Wanneer heeft een luchtbevochtiger in principe zin?
Het gebruik van een luchtbevochtiger is zinvol als de relatieve luchtvochtigheid gedurende lange tijd of met terugkerende tussenpozen onder de 40% daalt. Permanent droge lucht leidt tot ernstige fysieke kwalen, omdat huid en slijmvliezen worden uitgedroogd. Het verkeerde binnenklimaat leidt bijvoorbeeld tot irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn en een verhoogd risico op infectie.
In woonkamers is droge lucht vaak “slechts” een seizoensgebonden toestand, omdat in de winter de kamerlucht wordt uitgedroogd door verwarming en koude buitenlucht. Vooral in kantoren kan het echter het hele jaar door een probleem worden door het gebruik van technische apparatuur of airconditioning. Het bouwweefsel en de locatie van het pand kunnen ook bijdragen aan droge lucht.
Luchtbevochtigers voor grote ruimtes – het verschil zit in de details
Over het algemeen geldt dat hoe groter een ruimte is, hoe meer waterdamp er in de omgeving moet vrijkomen om een optimale relatieve luchtvochtigheid te bereiken. Niet alleen het ruimtegedeelte speelt een rol, maar natuurlijk ook de plafondhoogte. Logisch, eigenlijk.
Gelukkig zijn er luchtbevochtigers die speciaal zijn ontworpen voor ruimtes van meer dan 40 m².
Maar wat onderscheidt deze apparaten van “normale” luchtbevochtigers?
Er zijn in principe 3 manieren waarop een luchtbevochtiger grote ruimtes kan bevochtigen:
- door een sterkere prestatie, d.w.z. het vermogen om meer waterdamp per keer uit te stoten.
- door een groter oppervlak waarop het water kan verdampen.
- door meer tijd te besteden aan het apparaat in gebruik.
Het verhogen van de prestaties is alleen mogelijk tot een bepaald punt. Op een gegeven moment wordt de maximale hoeveelheid waterdamp per keer gewoon bereikt. Vanaf dat moment kan de optimale luchtvochtigheid alleen worden bereikt door meer tijd. Dit betekent dat de apparaten langer gebruikt moeten worden in grote ruimtes en dus meer energie verbruiken.
Waar je op moet letten
Om lang van een apparaat te genieten, moet u altijd rekening houden met de volgende aspecten bij het kopen en gebruiken van een luchtbevochtiger voor grote kamers:
- Elektriciteitsverbruik: Aangezien de apparaten lang werken, moet u ervoor zorgen dat het apparaat een goede energie-efficiëntie heeft. Dit speelt een bijzonder belangrijke rol bij verdampers.
- Hygrometer: Idealiter zou de luchtbevochtiger een ingebouwde hygrometer moeten hebben om de luchtvochtigheid te meten.
- Auto Power Off Functie: Het apparaat moet zeker automatisch worden uitgeschakeld wanneer de optimale vochtigheidswaarde is bereikt of de watertank leeg is.
- Volume: Door het continue gebruik is een minimaal volume tijdens bedrijf belangrijker dan ooit.
- Schimmel: Of het nu gaat om 10m² of 100m² – wanneer u een luchtbevochtiger gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat de lucht op een gegeven moment niet te vochtig wordt. Want dan dreigt schimmel!
- Reiniging: Zoals bij elke luchtbevochtiger, moet u het water regelmatig verversen en de tank reinigen. Anders is er een risico op kiemvorming en dus luchtvervuiling. Merk op dat luchtbevochtigers voor grote ruimtes een grotere watertank hebben, die mogelijk nietpast niet meer in de vaatwasser.
De juiste luchtbevochtiger voor elke kamergrootte
Terwijl kleine ruimtes tot 30 m² nog uitstekend bevochtigd kunnen worden door een zuivere verdamper, is deze passieve bevochtigingstechnologie niet meer echt geschikt voor grotere ruimtes. Verdampers of ultrasone vernevelaars zijn hier logischer. Een luchtwasser – een combinatie van luchtbevochtiger en luchtreiniger – is ook denkbaar. Over het algemeen moet je voor luchtbevochtigers voor grote ruimtes iets dieper in je zak graven dan voor de conventionele varianten.
40 m² kamers
Met een kamergrootte van 40 m² en iets meer, heb je geen moeite om een geschikt apparaat te vinden. Er is hier nog steeds veel keuze en sommige vaporizers en ultrasone vernevelaars dekken dit gebied toch al.
Daarnaast zijn er zelfs een of de andere verdamper die dergelijke middelgrote ruimtes effectief van vocht voorziet, bijvoorbeeld de Philips HU4813/10. Het voordeel hiervan is duidelijk het lage energieverbruik en dus beheersbare vervolgkosten.
50 m² kamers
Vanaf 50 m² wordt het aanbod wat bescheidener. Een goedkope optie met flexibiliteit biedt bijvoorbeeld de kopie van TaoTronics. Dit apparaat is verdamper en verdamper in één via een selecteerbare warme en koude modus.
60 m² kamers
Uiterlijk vanaf nu hebben zuivere verdampers geen kans meer – het moet een verdamper of ultrasone vernevelaar zijn en ook het prijsniveau stijgt aanzienlijk. De volgende apparaten worden allemaal aanbevolen en zijn geschikt voor een kamergrootte tot 65 m² (in het geval van Stadler en Clean Air Optima) of tot 75 m² voor het Venta-model.
De laatste is een luchtwasser die niet alleen de lucht bevochtigt, maar tegelijkertijd ook bevrijdt van verontreinigende stoffen – een geweldige oplossing voor mensen met een allergie en stadskantoren die vervuild zijn met fijn stof!
- VOOR GEZONDE BINNENLUCHT: Met zijn V4-filtertechnologie is Oskar big bij uitstek geschikt voor grote ruimtes, waar het ruimtelucht creëert die te droog is…
- PRAKTISCH en KRACHTIG: De luchtbevochtiger herinnert u eraan om het filter zelf te vervangen, en met zijn watertank van 6 l en de…
- VOOR DE SLAAPKAMER: Naast grote kamers is Oskar big natuurlijk ook de optimale luchtbevochtiger voor kinderkamers en slaapkamers, want het is…
- Bevochtiging van de kamerlucht door ultrasone bevochtiging. Gezonde, frisse, optimaal bevochtigde en gearomatiseerde ruimtelucht voorkomt geïrriteerde luchtwegen…
- Verwarmingselement voor warme luchtbevochtiging. De CA-606B luchtbevochtiger heeft een verwarmingselement voor warme bevochtiging. Als het verwarmingselement…
- Aroma diffuser – Aromatherapie met essentiële oliën van Clean Air Optima Aromatherapy heeft als doel het handhaven en versterken van de gezondheid en…
Luchtbevochtiger voor zeer grote gebieden vanaf 100 m² of meer
Als je het nog ruimer vindt, moet je helaas veel dieper in je zak graven. De Venta LW60T – wederom een luchtwasser – reinigt en bevochtigt ruimtes tot 150 m² betrouwbaar, maar kost ook veel geld. Voor privékamers heeft deze prijsintensieve aankoop alleen in uitzonderlijke gevallen zin. Voor grote kantoren kan een dergelijk apparaat echter heel nuttig zijn.
Als alternatief kunt u eenvoudig twee tot drie kleine luchtbevochtigers instellen voor ruimtes van meer dan 60 m². Soms is dit inderdaad de goedkopere optie, vooral als de apparaten eenvoudige verdampers zijn.