Ons welzijn en gezondheid is sterk afhankelijk van het bestaande binnenklimaat. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-60% in de ruimte is optimaal. Als het lange tijd onder de 30% zakt, heeft dit een negatief effect: huid en slijmvliezen drogen uit, het brandt in de ogen en keel en we worden sneller ziek. Droge lucht is een probleem, vooral in de winter, omdat verwarmingslucht de omgeving uitdroogt. Luchtbevochtigers kunnen helpen door meer vocht in de kamer of in het huis als geheel te bieden. Maar hoe nuttig is het gebruik van zo’n apparaat eigenlijk?
Niet alleen mensen, maar ook huisdieren en de goede echt houten meubels hebben last van te droge binnenlucht. Luchtbevochtigers beloven hulp en het herstel van een optimale luchtvochtigheid in de ruimte. Voordat u echter blindelings deze technische hulp zoekt, moet u ervoor zorgen dat de lucht echt te droog is en de voor- en nadelen van een apparaat afwegen.
Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?
Alle luchtbevochtigers hebben één doel: de binnenlucht in huis van meer vocht voorzien. Maar ze verschillen in hun techniek en de manier waarop ze het bereiken. Er zijn in wezen drie soorten modellen:
- Luchtbevochtiging door verdamping – Deze variant is eenvoudig, maar efficiënt: Het effect van zo’n “verdamper” is gebaseerd op een groot oppervlak waarop water door capillaire krachten wordt verdeeld en verdampt. De vochtige lucht wordt vervolgens via een ventilator in de kamer verdeeld. Omdat er geen warmtetoevoer nodig is, is de energiebalans zeer goed en is de onderhoudsinspanning beperkt.
- Luchtbevochtiging door verdamping – Verder zijn er modellen die water verdampen door warmte te genereren. Dit kost echter veel energie en is zeker niet het economisch verstandigste alternatief. Het heeft echter één voordeel: door verhitting krijgen ziektekiemen nauwelijks kans.
- Luchtbevochtiging door ultrasone vernevelaars – Veel apparaten op de markt zijn gebaseerd op echografie, waarbij het water trilt en daardoor vernevelt. Op deze manier komen kleine waterdruppeltjes vrij in de omgeving, die zichtbaar is als mist. Dit proces is zeer effectief, maar heeft een beslissend nadeel: de nevel is een optimaal transportmiddel voor schadelijke ziektekiemen. Bovendien komt, afhankelijk van de mate van waterhardheid, kalk vrij in het milieu, dat uiteindelijk op oppervlakken bezinkt. Dit laatste kan worden voorkomen door een ingebouwd kalkfilter of het gebruik van gedestilleerd water.
- Luchtwasser – deze apparaten verwijderen stof en vrije deeltjes door de kamerlucht te verrijken met water, zodat ze ook prachtig werken als luchtbevochtigers. De absolute marktleider voor de apparaten is het Duitse venta*. Meer over airwashers…
Als u besluit om een luchtbevochtiger aan te schaffen, is een verdamper naast een luchtwasser ook een mogelijke keuze. – bijvoorbeeld de Philips HU4803/01* of Beurer LB 50*.
- Luchtbevochtiging met hygiënische, geurloze en bacterievrije stoom, geschikt voor grote ruimtes tot 40 m²
- 2-traps bevochtigingscapaciteit (0,15 l/h of 0,4 l/h), extra luchtzuivering door geïntegreerd luchtfilter
- Stille werking dankzij geluidsarme ventilator, eenvoudige bediening met regel-LED’s en automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging
Een ultrasone vernevelaar wordt daarentegen minder aanbevolen – en als een dergelijk apparaat wordt gebruikt, vereist het zorgvuldig onderhoud en reiniging! Net als bij een luchtreiniger moet de luchtbevochtiger ook een prestatie hebben die overeenkomt met de grootte van de kamer. Meer in onze grote gids…
Maar voordat je een apparaat voortijdig koopt, lees dan verder.
Wanneer heeft een luchtbevochtiger überhaupt zin?
Het extra regelen van het ruimteklimaat door middel van luchtbevochtigers kan zinvol zijn als de ruimte in de betreffende ruimte op de lange termijn te laag is in het relatieve luchtbereik.Dit is minder dan 30%. Tijdelijke schommelingen, vooral in de winter, zijn volkomen normaal en moeten niet worden overschat.
Voordat u een bijbehorend apparaat koopt, is het raadzaam om de volgende stappen te nemen:
- Meet de luchtvochtigheid in de ruimte met behulp van een hygrometer: de lucht is niet altijd zo droog als het voelt! Een hygrometer geeft u de feiten en is betaalbaar met ongeveer 10 € voor elk budget. Zorg ervoor dat u de luchtvochtigheid op verschillende tijdstippen van de dag en gedurende meerdere dagen meet.
- Oververhit de kamers niet: in de winter hebben we de neiging om de verwarming tot het uiterste te verhogen – dit droogt de lucht op natuurlijke wijze uit. Een temperatuur van 20 °C in de woonkamer en 16-18 °C in de slaapkamer is perfect voldoende.
- Ventileer regelmatig: Luchtverversing is essentieel voor een optimaal binnenklimaat.
- Probeer alternatieve methoden voor kamerbevochtiging: bijvoorbeeld door het planten van een huis, het openlaten van de badkamerdeur of het drogen van wasgoed in het appartement. Dit kost hen (bijna) niets en kan al genoeg zijn.
Alleen als je daadwerkelijk een permanent te lage luchtvochtigheid zou kunnen vaststellen en ook andere maatregelen niet helpt, is het zinvol om een luchtbevochtiger te kopen. In de meeste gevallen kan de luchtvochtigheid echter zonder technische ondersteuning worden geoptimaliseerd.
Luchtbevochtiging in verschillende ruimtes
Afhankelijk van de kamer is het gebruik van een luchtbevochtiger thuis anders logisch. Dit komt vooral door de activiteiten in deze zalen.
Woonkamer en kantoor: een luchtbevochtiger kan nuttig zijn
Kamers waarin we overdag veel tijd doorbrengen maar vrij weinig bewegen, worden vaak wat meer verwarmd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de woonkamer of het kantoor. Waar je rustig zit, bevries je makkelijker. Bovendien zijn natuurlijke bronnen van luchtbevochtiging zeldzaam in deze kamers. Technische apparaten zoals computers, printers of televisies drogen bovendien de lucht uit. Als de lucht te droog is, kan het gebruik van een elektrische luchtbevochtiger heel nuttig zijn.
Badkamer en keuken: beter niet!
In de badkamer en keuken daarentegen is een kamerbevochtiger meestal niet nuttig. Hier wordt de lucht al voldoende bevochtigd door warm douchen, koken en de vaatwasser. In de meeste gevallen is de relatieve luchtvochtigheid hier zelfs iets hoger dan in andere ruimtes en moet je meer vechten met schimmelvorming dan met droge lucht.
Slaapkamer: afhankelijk van de omstandigheden
In de slaapkamer kan de luchtvochtigheid overdag iets lager zijn. Houd er rekening mee dat je ’s nachts uitademt en daardoor een aanzienlijke hoeveelheid waterdamp in de omgeving afgeeft. Als je in tweetallen slaapt, wordt dit nog duidelijker. Bovendien moet de temperatuur in deze ruimte over het algemeen niet zo hoog zijn – 16 °C tot maximaal 18 °C zijn perfect voldoende. Pas als je ervoor hebt kunnen zorgen dat de lucht zelfs ’s nachts permanent te droog is, kan de aanschaf van een kamerbevochtiger zinvol zijn. Vaak zijn natuurlijke methoden echter voldoende om de kamer te bevochtigen.
Let op: Een te hoge luchtvochtigheid bevordert schimmelgroei
De lucht in uw appartement is eigenlijk te droog en u wilt het probleem oplossen met een luchtbevochtiger? Tot dusverre goed. Wees echter voorzichtig bij het gebruik ervan dat ze op een gegeven moment niet in het andere uiterste vallen – met andere woorden: te vochtige lucht.
Terwijl te droge lucht ons organisme schaadt, leidt een te hoge luchtvochtigheid vroeg of laat tot schimmelgroei. Dit is niet alleen onaangenaam, maar veroorzaakt ook een muffe geur en schaadt ook de gezondheid. Omdat schimmelsporen zich door de lucht verspreiden en allergieën en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Blijf daarom altijd het binnenklimaat controleren met een hygrometer. Gelukkig zijn er luchtbevochtigers die een geïntegreerde hygrometer hebben en zo gelijktijdige regeling van de luchtvochtigheid in de ruimte mogelijk maken. – bijvoorbeeld bepaalde apparaten van Philipps:
Meer informatie over een optimale luchtvochtigheid vindt u in ons artikel over een gezond binnenklimaat.