Luchtbevochtigers voor verwarming

Luchtbevochtigers voor verwarming

In de winter is het in veel huishoudens niet alleen koud, maar ook extreem droog! De kachels draaien in deze tijd van het jaar op volle toeren en drogen de kamerlucht uit. Dit is noch goed voor de gezondheid, noch voor de geest. Luchtbevochtigers voor verwarming helpen om het appartement van voldoende vocht te voorzien en zo het binnenklimaat te optimaliseren. De eenvoudigste variant is waterverdampers voor radiatoren. We zullen u informeren hoe ze werken, welke beschikbaar zijn en waar u rekening mee moet houden bij het gebruik ervan.

Een bekend principe in een moderne vorm

Veel mensen kennen nog luchtbevochtigers voor kachels van hun ouderlijk huis. Maar zelfs vandaag de dag genieten deze eenvoudige maar effectieve verdampers een grote populariteit. In de regel zijn dit open keramische of kleivaten of kommen die zijn gevuld met water en aan radiatoren worden opgehangen. Daarnaast zijn er modellen die je eenvoudig op de kachel of vensterbank kunt zetten.

In alle varianten is het principe gebaseerd op verdamping en is het uiterst eenvoudig: de verwarmingswarmte zorgt ervoor dat het water in het vat opwarmt en verdampt. De resulterende waterdamp wordt vervolgens door diffusie in de ruimte verdeeld. Dit proces verloopt dus volledig passief en zonder voeding.

Waarom de lucht überhaupt bevochtigen?

Een optimaal binnenklimaat thuis en op het werk is essentieel voor uw welzijn. De relatieve luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol en moet altijd tussen de 40 en 60% liggen. Als de lucht permanent te droog is, leidt dit tot uitdroging van de huid en slijmvliezen. Veel voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld prikkelbare hoest, brandende ogen, schilferige huid en een verhoogde gevoeligheid voor griep.

Houten vloeren, parket en Co. hebben ook last

Maar het zijn niet alleen mensen die worstelen met droge lucht. Het verkeerde binnenklimaat beschadigt ook de inrichting en de vloer enorm. Deze omvatten in het bijzonder alle echt houten meubels en vloeren, evenals de geliefde leren bank. Ze worden na verloop van tijd broos en poreus.

In het geval van chique parketvloeren leidt aanhoudende droogte ook tot de vorming van lelijke compensatoren tussen de planken. De reden: vocht wordt uit de grond gehaald en het hout trekt dan samen.

Voordelen van een verwarmingsbevochtiger

Er zijn verschillende manieren om de woonkamers van voldoende vocht te voorzien. Veel te vaak worden elektrische apparaten zoals ultrasone vernevelaars of verdampers direct gebruikt. Soms zijn de eenvoudige alternatieven echter al voldoende.

Een luchtbevochtiger voor verwarming is een uiterst eenvoudige manier om het probleem van te droge binnenlucht aan te pakken. De voordelen liggen voor de hand:

  • lage kosten: de eenvoudige verdampers zijn al beschikbaar voor zo’n 20 euro en zijn dus betaalbaar voor vrijwel elk budget.
  • geen energieverbruik: de bevochtiging van de ruimte vindt passief plaats door zuivere verdamping. Energiezuiniger kan het niet!
  • stil: in tegenstelling tot elektrische luchtbevochtigers zoals de waterverdampers, is er hier geen storend gezoem. Deze versie is dus ook geschikt voor zeer geluidsgevoelige mensen.
  • eenvoudig te gebruiken: je hebt geen technische kennis nodig om zo’n luchtbevochtiger te gebruiken. De kommen worden eenvoudig in de radiator gehangen of erop geplaatst. Schoonmaken en waterverversen spreekt ook voor zich.
  • decoratief: Luchtbevochtigers voor verwarming gemaakt van keramiek of klei zijn tegelijkertijd een mooie decoratie en verbeteren de kamers visueel.
  • Ruimte: bovendien nemen ze nauwelijks ruimte in beslag en staan ze niet in de weg.

Luchtbevochtigers & Kachels – Waar u op moet letten bij gebruik

Voor een tijdelijke verhoging van de luchtvochtigheid in de winter is een luchtbevochtiger voor verwarming altijd geschikt. Maar er zijn ook een paar belangrijke nadelen die moeten worden vermeld en enkele dingen waar u op moet letten bij het gebruik ervan.

In het bijzonder moet de aandacht worden gevestigd op het risico van nucleatie. Water dat niet voldoende verwarmd is, biedt altijd een optimale omgeving voor micro-organismen. Dit geldt vooral wanneer het water lauw is, zoals het geval is met de waterbakken op de kachel. Als het gaat om kiemenDeze worden verdeeld met de waterdamp in de kamer. Dit is natuurlijk allesbehalve gezond.

Met consequente hygiënemaatregelen kunt u dit probleem echter tegengaan. Je moet het water dus zeker gebruiken. dagelijks veranderen. Het is het beste om de kom slechts halfvol te vullen. Regelmatige reiniging van de luchtbevochtiger is ook noodzakelijk. Afhankelijk van het materiaal is bijvoorbeeld wat afwas- of azijnwater hiervoor geschikt.

Een ander nadeel van deze niet-geautomatiseerde variant voor luchtbevochtiging is dat de relatieve luchtvochtigheid nauwelijks te regelen is. In tegenstelling tot veel elektrische apparaten is er geen geïntegreerde hygrometer voor continue meting van vochtigheid en geen automatische uitschakeling wanneer een instelpunt wordt bereikt. Je moet dus zelf de regie nemen.

Controleer daarom de luchtvochtigheid in de ruimte op regelmatige tijdstippen met behulp van een hygrometer (die ongeveer 20 € kost) en gebruik de luchtbevochtiger alleen voor verwarming als de lucht eigenlijk te droog is. Voorkom dat de lucht te vochtig wordt, want dit bevordert schimmelgroei!

Daarnaast kun je dit alternatief van luchtbevochtiging natuurlijk alleen gebruiken als de verwarming draait. Voor kamers die zelfs in de zomer te droog zijn, moet u uw toevlucht nemen tot andere maatregelen.

Als u kinderen of huisdieren heeft, moet u er ook rekening mee houden dat de schelpen voor de verwarming gemakkelijk kunnen vallen en breken. Voor de kinderkamer zijn ze alleen voorwaardelijk geschikt.

Het juiste apparaat voor uw verwarming

Voordat u een mooi exemplaar voortijdig koopt, moet u ervoor zorgen dat het ook geschikt is voor uw radiator.

Heb je een oudere lamellenradiator of een modern plaatmodel? In badkamers vindt u ook vaak speciale modellen, zoals buisradiatoren gemaakt van buisstaal. Deze laatste is meestal niet geschikt voor het verwarmen van verdampers. Je hebt echter meestal sowieso geen extra luchtbevochtiging in de badkamer nodig.

Een praktisch overzicht van de verschillende radiatorvormen vind je hier.

Wat te doen met vloerverwarming?

Bijzonder is de vloerverwarming. Logischerwijs zijn luchtbevochtigers niet bevorderlijk om hier te hangen. Mooie kommen, die je ook op radiatoren kunt plaatsen, zijn ook geschikt voor vloerverwarming. Bijvoorbeeld dit tijdloze model van WopArt:

Zorg ervoor dat je de kom zo plaatst dat niemand erover struikelt.

Aanbevolen luchtbevochtigers voor verwarming

Hieronder willen we u kennis laten maken met enkele aanbevolen luchtbevochtigers voor verwarming.

Voor flat heaters is de eenvoudige keramische luchtbevochtiger van Carat perfect om op te hangen. Het is tijdloos, onopvallend en bijzonder goedkoop. Dit model is echter niet geschikt voor vinnenverwarmers.

Als je het speelser vindt, is het volgende vlinderontwerp misschien meer iets voor jou. Deze verdamper is ook erg goedkoop en is alleen geschikt voor paneelradiatoren.

Als je het wat kleurrijker vindt, ben je misschien enthousiast over het “tuinmodel” van Wenko gemaakt van polystyreen. Deze kun je gewoon op de radiator of vensterbank plaatsen. Dit model is geschikt voor elke vorm van verwarming en heeft als voordeel dat het niet zo makkelijk breekt als het zou vallen.

Als u evenveel belang hecht aan een ongewone decoratie en hoogwaardig materiaal, kijk dan eens naar de keramische verdamper met kattenontwerp. Je kunt dit ook op vensterbank of verwarming zetten zoals je wilt.