Luchtontvochtiger tegen vocht in de auto

Luchtontvochtiger in de auto

Ze zijn een verschrikking voor elke bestuurder: beslagen ramen. Vooral in het koude seizoen treedt dit probleem op, wat merkbaar het comfort en de veiligheid tijdens het rijden vermindert. De reden is een te hoge luchtvochtigheid in het voertuig. Een luchtontvochtiger kan dit tegengaan.

Waarom u vochtige lucht in het voertuig moet vermijden en welke luchtontvochtigers geschikt zijn voor de auto, leert u in dit artikel.

Vochtige lucht in de auto – ongezond en riskant

Als de relatieve luchtvochtigheid in gesloten ruimtes te hoog is, condenseert het overtollige watergehalte op koele oppervlakken. Het zichtbare resultaat: beslagen ramen.

Op onze breedtegraden komen we dit fenomeen vooral in de winter tegen, omdat koude lucht minder vocht kan opnemen dan warm en ruiten logischer zijn dan normaal in de winter. Hoewel we idealiter niet eens het probleem hebben van een te hoge luchtvochtigheid in goedgehumeurde appartementen, kan niemand het in de auto vermijden.

Door het relatief lage luchtvolume in het voertuig in combinatie met een lage temperatuur en veel buitenoppervlak, beslaan de ramen binnen enkele seconden na binnenkomst. Want met onze adem produceren als waterdamp, die de lucht in de afgesloten ruimte meteen verrijkt met vocht.

Een te hoge luchtvochtigheid in de auto is problematisch om de volgende redenen:

 • beslagen ramen een beveiligingsrisico vormen omdat ze de zichtbaarheid bemoeilijken.
 • Vochtige stoelen veroorzaken een onaangenaam rijgevoel.
 • Op de lange termijn: Schimmelvlekken Dit is niet alleen onaantrekkelijk, maar vermindert ook de waarde van het voertuig enorm.
 • Schimmel verspreidt zich over ongezonde sporen in de hele auto en is moeilijk weg te krijgen. Bovendien begint het onaangenaam te ruiken – dan helpt geen geurboom meer.

Waar komt het vocht vandaan?

Tenzij er technische mankementen zijn, zoals verbroken afdichtingen, komt vocht via ons het voertuig binnen.

Mogelijke bronnen zijn bijvoorbeeld:

 • Ons lichaam: bij elke ademhaling geven we waterdamp af in de omgeving. Dit merk je bijvoorbeeld als je tegen je bril ademt. We zweten ook. Hoe meer mensen in de auto, hoe sneller het raam beslaat. Huisdieren tellen trouwens ook mee. Zet daarom de ventilatie aan of open de ramen direct na het zitten – ook als het buiten koud is! Hierdoor kan het vocht direct naar buiten ontsnappen.
 • Vochtige voorwerpen: zoals kleding, schoenen of paraplu’s. Laat daarom nooit natte voorwerpen langer in de auto liggen dan nodig is.
 • Voedsel: na bulkshopping verdampen groenten en fruit water.
 • Lekkende ramen of kapotte ventilatie: soms is het de technologie. Vooral in oudere voertuigen kunnen afdichtingsfouten optreden. Vocht komt door kleine scheurtjes naar binnen – en als de ventilatie niet meer goed werkt, komt het er niet zo snel uit. Laat dit gewoon controleren bij de volgende autocontrole.

Met een luchtontvochtiger ga je overtollige waterdamp naar de kraag

Een efficiënte manier om overmatige vochtigheid in de auto te voorkomen, is door een geschikte luchtontvochtiger te gebruiken. Er zijn in principe de volgende twee varianten.

 • Korrelkussensdie water absorberen. De voordelen liggen voor de hand: ze verbruiken geen energie, zijn makkelijk in de auto te stoppen en kunnen ook steeds opnieuw gebruikt worden. Zodra het kussen “geweekt” is, kunt u het eenvoudig drogen in de magnetron of op de kachel. Dit bespaart geld en is goed voor het milieu. U moet er echter voor zorgen dat het kussen geen potentieel schadelijke ingrediënten bevat. Zeer geschikt zijn bijvoorbeeld die op basis van actieve kool.
 • compacte elektrische luchtontvochtigers. Ze hebben meestal een soort ventilatorfunctie om lucht aan te zuigen, evenals een thermo-elektrische koelfunctie. Dit laatste leidt tot condensatie van vocht uit de lucht. Het gecondenseerde water wordt opgevangen in een geïntegreerde tank en moet zo nu en dan worden gebruikt.worden geteerd. De ontvochtigingsprestaties zijn meestal hoger dan die van het granulaatkussen. Het apparaat verbruikt echter energie en in de auto moet het zorgvuldig worden ingesteld, zodat het niet kantelt bij de volgende wiebelige rit.

De volgende luchtontvochtigers zijn bijzonder geschikt voor de auto:

Luchtontvochtiger Kussen van Audew

Naar onze mening is de eerste keuze dit kussen, dat niet alleen een luchtontvochtiger is, maar ook een luchtreiniger. Gevuld met 100% bamboe actieve kool, bindt het overtollig vocht, slechte geuren en gasvormige verontreinigende stoffen. Onder andere formaldehyde, ammoniak en benzinedampen worden geabsorbeerd. Het is vrij van geuren of andere chemicaliën en kan ongeveer 2 jaar lang steeds opnieuw worden gebruikt. Het enige wat je hoeft te doen is het kussen om de 2-3 maanden in de zon te leggen om te drogen. Echt waar voor je geld!

Mini kamer luchtontvochtiger van 1byone

Als u het elektronisch verkiest, zijn zeer kleine kamerontvochtigers zoals die van 1byone geschikt voor de auto. Het heeft een capaciteit van maximaal 170 ml vocht per dag en een tankvolume van 400 ml. Met een gewicht van minder dan een kilogram kan het apparaat gemakkelijk in de auto worden geplaatst. Zorg ervoor dat het stabiel is en geen katapult.

Luchtontvochtigers van Pro Breeze

Ook elektrisch, maar volgens de fabrikant iets efficiënter, is de luchtontvochtiger van Pro Breeze™. Zodra het vol is, schakelt het automatisch uit. Ook hier is het belangrijk om op zoek te gaan naar een veilige plek in de auto.

Aanbieden

Pro Breeze Luchtontvochtiger Mini 500ml Luchtontvochtiger tegen vocht, vuil en schimmel in...
Pro Breeze Luchtontvochtiger Mini 500ml Luchtontvochtiger tegen vocht, vuil en schimmel in…

 • Verwijdert vocht: Ideaal tegen vocht en schimmel in kleinere ruimtes en ruimtes zoals de badkamer, berging,…
 • Klein + Compact: Vederlicht, compact en draagbaar. De elektrische kamerontvochtiger kan tot 250 ml vocht per dag verwijderen met een…
 • Laag geluidsniveau + efficiënt: Thermo-elektrische koeling met Peltier-technologie (zonder compressor) zorgt voor een geluidsarme en milieuvriendelijke…

Eenvoudige tips en trucs tegen vochtige lucht in het voertuig

Naast het gebruik van een apparaat voor ontvochtiging, is het voordelig om enkele tips in acht te nemen om vocht in de auto tegen te gaan. Soms is dit zelfs genoeg als maatregel.

 • Parkeer uw auto indien mogelijk in een garage.
 • Veeg de condens op de ruiten altijd af met een absorberende doek en hang deze vervolgens te drogen in een verwarmde ruimte.
 • Oude krant beschermt de vloermatten tegen te veel vocht in het natte en koude seizoen.
 • Sommige huishoudelijke middelen, waarvan je de ene of de andere zeker in huis hebt, binden uitstekend vocht. De klassieker: zout! Maar koffiepoeder, houtskool of kattenbakvulling helpt ook. Gewoon een kom vullen en in de auto doen.
 • Ventileer uw auto regelmatig.

Wij wensen u een veilige reis!