Luchtontvochtiger voor was- en wasruimte

Luchtontvochtiger voor wasgoed

Kleding wassen is een van de wekelijks terugkerende huishoudelijke taken. Direct hieraan gerelateerd is het drogen van het natte textiel. Als je geen wasdroger hebt, moet je deze ophangen en drogen in woonkamers of wasruimtes. Dit werkt soms best goed, maar het geeft het vocht van de was af in de kamers. De relatieve luchtvochtigheid wordt daardoor sterk verhoogd, wat schimmelvorming op de lange termijn kan bevorderen. Luchtontvochtigers helpen om wasgoed en lucht te drogen.

Wasgoed drogen – binnen of buiten?

Het buiten ophangen van de natte was – bijvoorbeeld in je eigen tuin of op het balkon – is zonder twijfel de meest kosteneffectieve en milieuvriendelijke optie. Maar ten eerste heeft dit alleen zin op milde, droge dagen en ten tweede heeft niet iedereen deze mogelijkheid. Bovendien is de methode niet geschikt voor mensen met een allergie, omdat stuifmeel zich in kleding nestelt.

Voor veel mensen is daarom de enige optie om de was in huis te drogen.

Sommigen zweren bij een wasdroger. Het voordeel is duidelijk: je hoeft de spullen niet op te hangen en ze zijn binnen een paar uur direct “kastdroog”. De methode schaadt echter ook kleding en het energieverbruik van deze apparaten is enorm. Daarnaast neemt een wasdroger veel ruimte in beslag die niet iedereen in huis heeft.

Dus de meeste mensen kunnen niet voorkomen dat ze de was daadwerkelijk binnen hangen. Als je een grote kelder hebt, heb je misschien een wasruimte. Voor anderen moet de woonkamer of slaapkamer dienen. Hoewel dit geen elektriciteit verbruikt, kan het leiden tot een vochtig binnenklimaat.

Luchtontvochtiger voor wasruimte en Co.

Het drogen van wasgoed in ruimtes – of het nu een extra wasruimte is of de gezellige woonkamer – kan er op den duur toe leiden dat de relatieve luchtvochtigheid de ideale waarde van maximaal 60% overschrijdt. Het gevolg: muffe lucht en schimmelgroei.

Een luchtontvochtiger bevrijdt het pand van overtollige waterdamp en zorgt er ook voor dat het wasgoed sneller droogt.

De volgende modellen zijn bijzonder geschikt voor het drogen van wasgoed:

Inventor Mobiele Luchtontvochtiger

Door de rollers kun je dit apparaat snel en eenvoudig plaatsen waar je het nodig hebt. Het is dus perfect voor tijdelijk gebruik op de “wasdag” in het appartement. Op andere dagen dat je de luchtontvochtiger niet nodig hebt, kun je hem gewoon in een kast zetten. Door de slaapstand grijpt het apparaat helemaal niet in tijdens het gebruik.

Luchtontvochtigers uit Lübra

De luchtontvochtiger van Lübra is iets hoger in prijs. De prestaties zijn opmerkelijk met een maximum van 12 liter per dag en een tank van 4 liter. Daarnaast is het ideaal voor continu gebruik en dus ook ideaal voor grotere toiletten.

Luchtontvochtiger Lübra WDH 101 (zeer stil en compact)
Luchtontvochtiger Lübra WDH 101 (zeer stil en compact)

 • Ontvochtigingscapaciteit bij + 30 °C / 80 % RV: 12,0 liter/dag
 • Condensaatafvoer: 4 liter opvangbak, overloopbestendig, met pilootlamp
 • automatisch aangestuurd door geïntegreerde hygrostaat, ideaal voor continu gebruik

SUNTEC luchtontvochtiger DryFix 20

Nog sterker in prestaties is dit exemplaar van Suntec. De ontvochtigingscapaciteit bedraagt maar liefst 20 liter per dag. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om het apparaat door middel van een slang zodanig aan te sluiten dat een permanente condensatiewaterafvoer gegarandeerd is. Een perfecte luchtdroger voor de wasruimte! Als je de was echter in de woonkamer droogt, is dit model waarschijnlijk te veel van het goede.

SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger...
SUNTEC luchtontvochtiger Dryfix 20 Design – voor ruimtes tot 150 m³ (63 m2) | Kamer luchtontvochtiger…

 • 💧 EFFICIËNTE ONTVOCHTIGING : Het DryFix 20-ontwerp bestrijdt effectief vocht in het appartement en huis en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Met…
 • 💧 3 in 1 : Luchtontvochtiger, luchtreiniger en wasdroger in één – de aangenaam rustige DryFix 20 Design bis de ideale uitvalsbasis voor een…
 • 💧 ECOLOGISCH : De luchtontvochtigercompressor maakt gebruik van R290, een puur natuurlijk koudemiddel. Dit is energiezuinig in gebruik,…

Waar u rekening mee moet houden bij het drogen van wasgoed in het appartement

Het is niet altijd nodig om een luchtontvochtiger te kopen voor de was. Eenvoudige maatregelen zijn vaak voldoende om het binnenklimaat ondanks het drogen van de was ideaal te houden:

 • Warme temperaturen − hang uw wasgoed alleen op in ruimtes met een temperatuur van minstens 20 °C. De reden: warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht en de kleding droogt sneller.
 • goed ventileren − dit is het allerbelangrijkste voor een ideaal binnenklimaat. ventileer minstens 3 keer per dag.
 • weg van de muren − Plaats het droogrek nooit direct tegen de muur. De luchtverversing is hier niet ideaal en het vocht trekt direct de muren in.
 • nooit in raamloze kamers − hier hoopt de nattigheid zich op!
 • Draai altijd de was − want hoe minder nat de stoffen, hoe minder vocht de ruimte binnenkomt.

De relatieve luchtvochtigheid kan het beste worden gecontroleerd met een hygrometer. Als de ideale waarde van 40-60% ondanks de genoemde maatregelen regelmatig wordt overschreden, is de aanschaf van een luchtontvochtiger zinvol.