Luchtreiniger tegen huisstofmijtallergie

Luchtzuiveringsapparaat tegen huisstofmijt

Ze zijn onzichtbaar voor onze ogen en toch zijn ze altijd dicht bij ons: mijten. Vooral in onze bedden voelen de kleine spinachtigen zich bijzonder comfortabel, omdat menselijke huidschubben hun favoriete gerecht zijn en daar verliezen we elke dag veel van. Kortom, mijten zijn onschadelijk en doen ons niets. Voor mensen met een huisstofmijtallergie kunnen ze echter pure kwelling worden. Kan een luchtreiniger symptoomverlichting bieden?

Luchtreinigers met moderne filtersystemen zijn zeer efficiënt en vrijen meer dan 99% van de kamerlucht van potentiële verontreinigende stoffen en gesuspendeerde vaste stoffen. Allergenen staan ook op hun lijstje. Toch zijn luchtreinigers meer een aanvullende maatregel in de strijd tegen huisstofallergie. We leggen uit waarom, wat een huisstofallergie is en welke verdere maatregelen je kunt nemen.

Huisstofmijtallergie – wat is het?

Naar schatting leven er zo’n twee tot tien miljoen huisstofmijt in je matras.[1]. Deze kleine witborstige spinachtigen zijn slechts 0,1-0,5 mm groot en (gelukkig) niet zichtbaar voor het blote oog. Omdat je een groot deel van je leven besteedt aan het voeden van onze dode huidcellen, zul je je het meest comfortabel voelen in bedden. Maar ze zijn ook te vinden op gestoffeerde meubels.

Wat walgelijk klinkt, is eigenlijk heel normaal en heeft niets te maken met slechte hygiëne. Kortom, de kleine dieren schaden een vlieg niet. Ze bijten of steken niet, noch brengen ze ziekten over. Ze zijn echter de schuld van de wijdverspreide huisstofmijtallergie vaak kortweg huisstofallergie genoemd. De getroffenen reageren echter niet op de mijten zelf, maar op eiwitcomponenten in de mijtenuitwerpselen.. Ongeveer 10% van de bevolking in Duitsland wordt getroffen door deze vorm van allergie.

De symptomen zijn gevarieerd en vergelijkbaar met die van hooikoorts, waaronder[1]:

 • jeukende en tranende ogen
 • zwaar niezen en verstopte neus
 • Hoofdpijn
 • Huidreacties
 • Prikkelbare hoest
 • allergisch astma

Hoewel er medicijnen zijn om de symptomen te verlichten, is het veel belangrijker om het contact met het allergeen zo laag mogelijk te houden.

Kan een luchtreiniger helpen bij huisstofallergie?

Luchtreinigers met HEPA-filters kunnen de kleinste gesuspendeerde vaste stoffen uit de lucht filteren, inclusief allergenen en stofdeeltjes. Zo kan het apparaat ook mijtenuitwerpselen verwijderen, die zich graag hechten aan stofdeeltjes.

Je moet er echter wel rekening mee houden: Een luchtreiniger kan alleen Lucht schoon. Hij staat machteloos tegenover alles wat op oppervlakken zit. Hoewel mijtenuitwerpselen altijd in de lucht komen door stof dat wervelt tijdens huishoudelijk werk of door verwarming. maar eerst en vooral in bedden of gestoffeerde meubels!

Dus een luchtreiniger draagt zeker bij aan de verlichting van symptomen, maar is meestal niet voldoende alleen in de strijd tegen huisstofallergie. De aanschaf van een apparaat wordt vooral aanbevolen als u ook gevoelig bent voor andere verontreinigende stoffen, zoals fijnstof, schimmelsporen of meubeldampen.

Als u een luchtreiniger kiest als maatregel tegen huisstofmijtallergie, moet u rekening houden met de volgende aspecten:

 • HEPA filters als absolute must: Dit “High Efficiency Particulate Air Filter” getuigt van een hoge efficiëntie en kan zelfs de kleinste deeltjes tot 0,2 μm uit de lucht filteren – dat is ongeveer 50 keer zo klein als de diameter van een mensenhaar! Deze fijne porositeit is een voorwaarde voor het verwijderen van de kleine allergeendeeltjes.
 • Zuiver Ionisatoren worden niet aanbevolen: de negatief geladen ionen die door het apparaat worden gegenereerd, leiden tot complexe vorming van deeltjes in de lucht. Omdat deze complexen zwaarder zijn, zinken ze naar de vloer of op kussens en bedden. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor een allergie.
 • Let op bij het wijzigen van filters: Het filter van een luchtreiniger moet worden geïntegreerd in de regulieren intervallen kunnen worden gewijzigd. Houd er rekening mee dat het gebruikte filter nu een hoge allergenenconcentratie heeft hij is immers weken of maanden bezig geweest om ze uit de lucht te halen. Wees daarom heel voorzichtig bij het verwijderen van het filter, vermijd schudbewegingen en gooi het filter direct buiten uw huis weg. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan als allergiepatiënt iemand anders het filter vervangen.

Drie bijpassende modellen:

Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,...
Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,…

 • Luchtreiniger AP3001, wit, reinigt uw kamerlucht met 6 filtersystemen van pollen, bacteriën, fijnstof en slechte geuren. Controle kan…
 • Reinigt effectief max. 60m² of 150m³ kamerlucht met pre, HEPA filter, actieve koolfilter, UV-licht, fotokatalysator, ionengenerator, deeltjessensor
 • Nachtmodus, automatische modus, 4 luchtsnelheden, aanraakscherm, airconditioningindicator
Baren HEPA H13 luchtreiniger B-785 met luchtsensor, UVC desinfectie, ionisator, fotokatalysator,...
Baren HEPA H13 luchtreiniger B-785 met luchtsensor, UVC desinfectie, ionisator, fotokatalysator,…

 • Luchtreiniger B-785, zilver/zwart, filtert effectief pollen, bacteriën, fijnstof en slechte geuren uit de kamerlucht met 7 filtersystemen
 • Reinigt maximaal 46m² of 115m³ kamerlucht. Optioneel aan te sturen in continu bedrijf, in interval, voor een instelbare tijd of via de geur en…
 • Ideaal voor mensen met een allergie: basisfiltratie door HEPA, actieve kool- en koolstofvezelfilters, schakelbare ionisatie, fotokatalyse en UV-licht, evenals…
Aanbieden

alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,...
alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,…

 • 4-traps ventilator (slaap – klein – middelhoog) met energiebesparende motor en automatische modus, meerdere keren getest, effectief tegen onder andere schimmelsporen,…
 • Draagbare kamerluchtreiniger met alfdaCleanAIR filterelement: het opbergbare universele filter helpt bij het beheersen van alle gemeenschappelijke luchtvervuiling in de ruimte, zoals schadelijke…
 • Intelligente PM 2.5 deeltjessensor – Bij de beoordeling van de luchtkwaliteit wordt al rekening gehouden met de grenswaarden van de richtlijn die geldig zijn vanaf 2020…

Aanvullende maatregelen

Voordat u nadenkt over het kopen van een luchtreiniger, moet u ervoor zorgen dat u al andere maatregelen neemt om contact met huisstofmijt te minimaliseren. Deze omvatten bijvoorbeeld mijtmatrashoezen, regelmatig wassen van dekbedovertrekken, grondig afstoffen en een maximale temperatuur van 18 °C in de slaapkamer. Een compleet overzicht van mogelijke remedies tegen huisstofmijt is te vinden in ons artikel “De 60 beste remedies voor mijten“.