Stof wegfilteren met een luchtreiniger – Eindelijk weer ademhalen?!

Luchtreiniger bij stof

Voor mensen met een allergie is huisstof een echt gezondheidsprobleem. De zware fijnstofvervuiling van ons milieu is echter een probleem voor ons allemaal. Heeft het daarom zin om thuis stof uit de lucht te filteren met een luchtreiniger? Welke luchtontstoffers zijn hier speciaal geschikt voor en waar moet je rekening mee houden?

Stof is een constante metgezel, waar we ook gaan. Het kan niet worden vermeden. Huisstof zelf is voor de meesten van ons geen slechte zaak. Het afstoffen is vervelend en we kunnen een hoestbui krijgen als we te veel stof oproeren tijdens het opruimen in de kelder.  Voor anderen daarentegen – vooral voor mensen met een allergie – veroorzaakt stof ernstige gezondheidsproblemen. Jeuk en ademhalingsmoeilijkheden zijn slechts twee voorbeelden.

Ziekten of allergieën veroorzaakt door stof en slechte lucht nemen steeds meer toe. Aan de oorzaken van stof kunnen we meestal weinig doen. In de tussentijd worden echter tal van technische hulpmiddelen en apparaten aangeboden om de binnenlucht in onze huizen te verbeteren. Samen met u moeten we: eindelijk weer diep ademhalen en ons lichaam voorzien van schone, gezonde lucht kunnen.

Is het echt nodig en nuttig om stof uit de lucht te filteren met een luchtreiniger in gesloten ruimtes? Voor wie zijn welke apparaatmodellen geschikt? En waar moet u rekening mee houden als u een luchtreiniger wilt kopen en bedienen? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Blootstelling aan stof en fijnstof neemt toe

Normaal gesproken is regelmatig luchten de beste methode tegen te veel stof in het appartement. Helaas is de buitenlucht op veel plekken niet echt schoon meer. De hoge fijnstofvervuiling in onze steden is niet alleen aanwezig in het nieuws, we kunnen het ook letterlijk ruiken. De gezondheidsschade aan bijvoorbeeld hart en longen, veroorzaakt door fijnstof, is bekend.

Als je in een drukke straat woont, verbetert je kamerlucht niet door ventilatie, hij brengt alleen maar meer stof in het appartement. In de winter ventileren we zelden, soms brengen we de hele dag binnen door, zonder een frisse neus te halen.

Het gevaarlijke van fijnstof is dat het zich in de longen nestelt en niet meer zo makkelijk kan worden uitgeademd. Als je constant fijnstof inademt, worden de longen laag voor laag “afgestoft”. Alleen als de longen herhaaldelijk een “ademruimte” krijgen, kunnen ze het opgehoopte stof regenereren en afbreken. Een luchtreiniger tegen stof is dus nogal een verstandige investeringom de lucht in zijn huis of kantoor te verbeteren en zijn gezondheid te beschermen.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wat is stof en hoe wordt het gevormd?

Hoewel stof er met het blote oog meestal hetzelfde uitziet, bestaat stof uit veel verschillende deeltjes. Het is niet mogelijk om een precies onderscheid te maken tussen huis- of grofstof en fijnstof. De overgangen zijn vloeibaar, er zijn stofdeeltjes van elke grootte.

 • Natuurlijke stofdeeltjes worden geproduceerd door de Erosie van gesteente, zand, andere mineralen (bijvoorbeeld uit bergen of woestijnen) of vulkanische as.
 • Stof kan ook van plantaardige, dierlijke en menselijke oorsprong en bestaan uit plantenpollen, schimmelsporen, micro-organismen, haren en huidschubben.
 • Stof wordt geproduceerd tijdens de Verbranding eventuele stoffen, bosbranden maar ook branden in open haarden en houtkachels (en kaarsen!) veroorzaken grote hoeveelheden fijnstof. Evenzo is sigarettenrook een slechte bron van fijnstof.
 • Een aanzienlijk deel van de fijnstofvervuiling bestaat uit uitlaatgassen van de Auto-, lucht- en scheepsverkeer toerekenbaar. Naast de uitlaatgassen ontstaat er ook veel stof door het schuren van banden en remblokken op de weg. Het is geen toeval dat steden met veel files en stop-and-go verkeer (zoals Stuttgart) de hoogste niveaus van fijnstof hebben.
 • Industriële installaties en energiecentrales blaas massa’s stof in de lucht die we inademen door hun schoorstenen.
 • Bouwmaterialen, verven en Chemicaliën op en in gebouwen uiteenvallen tot stof, waarvan sommige sterk vervuild zijn.
 • We produceren zelf ook stof in onze huizen, bijvoorbeeld bij het koken en frituren. Onlangs is bekend geworden dat vooral Laserprinter kan extreem hoge niveaus van fijnstofvervuiling in de kamerlucht veroorzaken.

Elke tiende Duitser is allergisch voor huisstof

De meesten van ons denken pas sinds het publieke debat over fijnstof aan stof. Voor een speciale groep mensen daarentegen is normaal huisstof een Bedreiging voor de gezondheid en de kwaliteit van leven:Voor Mensen met een huisstofallergie. Ze worstelen voortdurend met een verstopte en loopneus, jeukende en waterige ogen, keel en hoofdpijn en huisuitslag. Ernstige allergieën kunnen zelfs astma veroorzaken.

Strikt genomen zijn mensen met huisstofallergie helemaal niet allergisch voor stof, maar voor de uitwerpselen van mijten, die liever in huisstof blijven en zich voeden, bijvoorbeeld op dode huidschubben. Daarom moet de huisstofallergie correct huisstofmijtallergie worden genoemd.

Volgens de Duitse Allergie- en Astmavereniging (Deutscher Allergie- und Asthmabund e. V.), ongeveer een op de tien Duitsers heeft er last van. Voor de getroffenen is het van bijzonder belang om hun eigen huis- en binnenlucht zo stofvrij mogelijk te houden. Hoe effectief is het om stof thuis te bestrijden met een luchtreiniger? Zijn luchtreinigers een geschikt middel om verlichting te bieden van huisstofmijtallergie?

Luchtreinigers tegen stof zijn voor mensen met een allergie Een Stap naar verbetering

Om eerlijk te zijn, moet worden gezegd dat de meerderheid van de huisstofmijt niet vrij in de lucht zoemt. Mijten leven in het appartement voornamelijk in huistextiel zoals beddengoed, op tafeloppervlakken en tapijten. Daarom zijn luchtreinigers geen one-size-fits-all oplossing in geval van huisstofmijtallergie. Dit alleen zal het probleem niet onder controle krijgen. Mensen met een allergie kunnen bijvoorbeeld niet voorkomen dat ze speciaal beddengoed gebruiken en deze regelmatig wassen. U moet alle oppervlakken in het appartement constant reinigen van huisstof door te vegen en te stofzuigen.

Toch zijn luchtreinigers tegen stof helemaal niet nutteloos. Iedereen die allergisch is of weet dat Zelfs kleine verbeteringen maken een groot verschil. Allereerst verwijderen luchtreinigers een groot deel van het stof dat in de lucht zweeft. Ten eerste wordt dit stof niet meer ingeademd. Ten tweede kan dit stof zich niet meer nestelen op vloeren of meubels en dienen als voedsel voor de mijten.

Het is daarom een goede maatregel om stof uit de kamerlucht te filteren met een luchtreiniger. Samen met de andere noodzakelijke maatregelen kunt u huisstof in uw kamerlucht bestrijden en u comfortabel voelen in uw huis.

Filter stof weg met de luchtreiniger – welke modellen zijn het beste?

Luchtreinigers werken bijna allemaal op dezelfde manier als een stofzuiger: ze zuigen lucht elektrisch in het apparaat via een ventilator, zodat stof en andere deeltjes vast komen te zitten in de luchtreiniger. Ze kunnen in principe worden onderverdeeld in drie soorten: Luchtreiniger met filtersysteem, luchtwasser en ionisatoren. Sommige modellen combineren deze technologieën. Welk apparaat je kiest, hangt af van je doel, hoe complex de werking van de apparaten kan zijn en hoeveel geld je wilt uitgeven.

Luchtreiniger met filtersystemen

De filtersystemen van luchtreinigers zijn zeer divers. De meeste apparaten gebruiken een combinatie van verschillende filtertypen: bijvoorbeeld grove voorfilters, actieve koolfilters en HEPA-filters. Bijzonder HEPA-filters zijn zeer effectieve filters die zelfs de kleinste deeltjes niet doorlaten. Wanneer de luchtreiniger stof uit de lucht filtert, bevrijdt het tegelijkertijd de binnenlucht van vele verontreinigende stoffen, schimmelsporen, geuren en zelfs bacteriën en virussen.

Van goedkoop tot extreem duur, het beschikbare aanbod biedt voor elk wat wils. Het grote, helaas onvermijdelijke nadeel van dergelijke luchtreinigers zijn de hoge bedrijfskosten voor de vervangende filters. Afhankelijk van het model en de intensiteit van het gebruik, moet u na enkele maanden individuele filters of het hele filtersysteem vervangen. Sommige filters kosten meer dan 50 euro.

Wat de filterprestaties betreft, zijn dergelijkee Luchtreiniger de ultieme in energie. Als u uw appartement niet alleen stofvrij wilt houden, maar ook op een allround Kiem- en vervuilende ademlucht waarde, moet u kiezen voor een filtergebaseerd luchtreinigermodel.

De ultrastille HEPA-luchtreiniger van Marreal voor kamers tot 60 vierkante meter heeft uitstekende klantrecensies ontvangen op Amazon.

Luchtwasser

Luchtwassers zijn ook geschikt als luchtreinigers tegen stof. Ze gedragen zich als een permanente stortbui die het stof uit de lucht spoelt. Binnenin bevindt zich een roller die permanent wordt bevochtigd met water. De kamerlucht wordt langs de roller geleid. Grove stofdeeltjes – inclusief dierenhaar of stuifmeel – komen vast te zitten op de roller en worden afgewassen in een waterbassin. De passerende lucht is bovendien Bevochtigd.

Fijnstof of verontreinigende stoffen zijn echter niet goed gebonden in het water en keren terug naar de lucht. Het water in luchtwassers moet om de één tot twee weken worden vervangen om te voorkomen dat ziektekiemen zich vormen. U hoeft geen extra filters te vervangen of te kopen. Sommige luchtwassers hebben ook een voorfilter waarin grove stofdeeltjes of haren vast komen te zitten. Hierdoor blijft het water wat langer schoon. Luchtwassers zijn daarom aan te raden als je alleen je kamerlucht ruwweg wilt filteren en je kamerlucht wilt bevochtigen en je het niet erg vindt om regelmatig schoon te maken.

Luchtwassers worden echter niet aanbevolen, vooral in het geval van huisstofmijtallergie., omdat een te hoge luchtvochtigheid (>50%) de reproductie van mijten bevordert.

Een populair model is de LW 220 luchtwasser van Beurer, die geschikt is voor ruimtes tot 40 vierkante meter.

Ionisatoren

Ionisatoren (soms ionisatoren genoemd) zijn een relatief goedkope oplossing om stof te bestrijden met een luchtreiniger. Ze laden de kamerlucht en de stofdeeltjes en pollen die het bevat elektrisch op.  Door de lading komen deze deeltjes samen om “klonten” te vormen en op de grond te vallen vanwege het hogere gewicht.

Als je niet regelmatig stofzuigt of veel door de kamer beweegt, zal het stof gemakkelijk weer worden opgeroerd. Sommige modellen trekken daarom de geladen stofdeeltjes aan via een metalen plaat en vangen ze op in een container. Ionisatoren zijn zeer gemakkelijk te onderhouden, je hoeft alleen maar af en toe de stofcontainers te legen.

Ionisatoren als luchtreinigers tegen stof zijn echter controversieel. Ozon wordt geproduceerd als bijproduct van elektrisch laden. In hoge concentraties kan de luchtwegen irriteren of leiden tot hoofdzwaarden. Zorg er daarom voor dat u meer te weten komt over het correct gebruiken van een ionisator tegen stof.

De Tevigo luchtreiniger/ionisator voor ruimtes tot 45 vierkante meter is momenteel een van de bestsellers.

Koop luchtreinigers tegen stof: waar u van tevoren rekening mee moet houden

Het aanbod van luchtreinigers tegen stof is enorm, dus je kunt het spoor bijster raken. Om erachter te komen welk apparaat echt het beste bij u past, stelt u uzelf de volgende vragen:

 • Zijn de prestaties van het apparaat voldoende voor mijn Grootte van de kamer?
 • Is de Filter geschikt om huisstof te verminderen?
 • Hoe vaak moet ik filters vervangen?
 • Hoeveel kosten de vervangende filters?
 • Hoe hoog is de Elektriciteitsverbruik?
 • Hoe luid is het apparaat in bedrijf? Kan ik slapen terwijl de luchtreiniger draait?
 • Biedt het apparaat een goede prijs-kwaliteitverhouding?
 • Welke Dienst-Diensten biedt de fabrikant aan? (garantie, onderhoud, advies)

Met deze informatie kunt u een kleine selectie van geschikte apparaten maken en uiteindelijk uw favoriet bepalen. Dankzij het herroepingsrecht voor online bestellingen neemt u geen enkel risico – als de luchtreiniger stof niet verwijdert volgens uw verwachtingen, kunt u het ruilen of retourneren.

Waar moet je de luchtafzuiging plaatsen?

Het beste model met het meest effectieve filtereffect is nutteloos als u het op de verkeerde plaats plaatst en het stof het gewoon vermijdt. Daarom geven we je enkele tips over waar je de luchtreiniger idealiter tegen stof kunt plaatsen.

 • Dicht bij de vervuilerom het stof direct bij de bron op te vangen: bijvoorbeeld in de wasruimte (kledingvezels), in de keuken of naast een laserprinter in de Kantoor.
 • In de slaapkamer: Je slaapt rustiger en wordt fit wakker omdat je vrij kunt ademen en je longen kunnen regenereren.
 • In kamers waar je vaak tijd doorbrengt: Ze voorkomen dat stof permanent wordt opgeroerd.
 • Plaats zo vrij mogelijk in de kamer: Plaats de luchtreiniger niet achter een bank of meubelstuk, zodat de luchtcirculatie en filtratie niet worden belemmerd.

Stof uit de lucht filteren met een luchtreiniger: een conclusie

In tijden van toenemende luchtvervuiling en hoge niveaus van deeltjesvervuiling is gezonde lucht een schaars goed geworden. Ons huis moet echter een plek zijn waar we diep kunnen ademen en ontspannen. Vooral voor mensen met huisstofallergie is het erg belangrijk dat de kamerlucht zo stofvrij mogelijk is.

Een luchtreiniger tegen stof is daarom een effectief middel om een goed klimaat te creëren in onze vier muren en om onze gezondheid te bevorderen. Luchtreinigers helpen mensen met een allergie hun symptomen te verlichten en een hogere kwaliteit van leven te bereiken. Met de tips uit ons artikel kunt u een weloverwogen beslissing nemen over of u een luchtreiniger wilt kopen en welk apparaat het beste bij u past.