Luchtreiniger voor kattenallergie – het probleem met dierenhaar!

Luchtreiniger kattenallergie

Snuiven, jeuken, scheuren, niezen… met een dierenhaarallergie kan het geliefde huisdier een fysieke kwelling worden. Kattenallergie komt bijzonder veel voor. Als eigenaar van een huisdier is deze diagnose geen zegen omdat het conflict tussen liefde voor dieren en persoonlijk welzijn groot is. Terwijl sommigen hun allergie al in hun vriendenkring voelen en om deze reden niet eens een huisdier kopen, kunnen anderen het ook plotseling ontwikkelen. Moet het dier weg of kan een luchtreiniger helpen tegen kattenhaar?

Het heeft geen zin om om de hete brij heen te draaien: de beste therapie voor allergieën is in feite het vermijden van het allergeen – dus in dit geval het afzien van het huisdier. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan voor eigenaren van gezelschapsdieren. Een luchtreiniger helpt de vervuiling van het appartement met het dierenhaar te verminderen en kan – afhankelijk van de ernst van de allergie – daarmee verlichting bieden aan de betrokkene. Hier kun je ontdekken waar je op moet letten.

Dierenhaarallergie – frequente allergie ondanks liefde voor dieren

Huisdierallergieën zijn wijdverspreid in dit land. Het is een overreactie van het immuunsysteem op eiwitcomponenten in speeksel, zweet en talg van het dier, die zich op het haar bevinden – niet op het dierenhaar zelf. Eigenlijk zijn deze zogenaamde allergenen volledig onschadelijk. Voor mensen met een allergie signaleren ze echter gevaar voor het lichaam en probeert het immuunsysteem met al zijn kracht ongewenste indringers af te weren. Er komt onder andere veel histamine vrij, een van de belangrijkste redenen voor allergische reacties.

De symptomen kunnen mild tot zeer ernstig zijn. Deze omvatten:

 • Jeukende, tranende ogen
 • Niesaanvallen en loopneus
 • Prikkelbare hoest
 • Uitslag
 • Luchtwegontsteking en zwelling
 • Hoofdpijn en algemene depressie
 • en zelfs kortademigheid

Hoewel er verschillende anti-allergische geneesmiddelen zijn als medicijn om de symptomen te behandelen, hebben deze natuurlijk ook hun bijwerkingen en zijn daarom geen permanente oplossing. De beste manier om allergieën te behandelen is daarom altijd allergeenverzuim – d.w.z. om de trigger zoveel mogelijk te vermijden.

Kattenhaar overal – kan een luchtreiniger helpen?

Samenvattend kan worden gezegd: een luchtreiniger lost niet alle problemen met een kattenallergie op. Het kan echter zeker verlichting bieden.

Huisdieren (zoals katten) schudden en rollen, reinigen zichzelf met speeksel en oll op het tapijt – en het fijne haar en de allergenen wervelen wild door de lucht. Zo komen ze overal: in gordijnen, gestoffeerde meubels, kleding en nu in scheuren.

Een luchtreiniger helpt om de kamerlucht te bevrijden van de opgewonden boosdoeners. Maar alleen de lucht! Die op oppervlakken worden niet verwijderd. Bijgevolg kan het apparaat inderdaad de concentratie van allergenen verminderen en een verbetering van de luchtkwaliteit creëren, maar het appartement niet volledig ontdoen van allergenen. Afhankelijk van de omvang van uw huisdierallergie kan deze vermindering echter al zeer nuttig zijn.

Waar moet je op letten?

Als u een luchtreiniger kiest voor een dierenhaarallergie, moet u bij het kopen op een paar criteria letten. Dit zijn:

 • Een HEPA filtersysteem is een must: Allergenen zijn klein en kunnen alleen worden geëlimineerd door middel van dicht-meshed filters. HEPA-filters slagen erin om zelfs de kleinste deeltjes tot 0,2 μm te stoppen.
 • Een apparaat dat geschikt is voor de grootte van de kamer: Luchtreinigers verschillen in hun luchtprestaties – d.w.z. in hoeveel lucht ze per keer kunnen circuleren. Zorg ervoor dat het apparaat een prestatie heeft die in verhouding staat tot de grootte van de kamer!
 • Alsjeblieft geen pure Ionisatoren: Dergelijke apparaten zuiveren de lucht door ionen en complexe vorming van verontreinigende stoffen. Door het hoge gewicht zakken deze complexen naar de grond – of op de bank, bed en co. Nu wordt u daar blootgesteld aan een hogere allergenenconcentratie, wat onder bepaalde omstandigheden zeer problematisch kan zijn. Ionisatoren zijn dusn alleen aanbevolen in combinatie met HEPA filter.!
 • Waar voor je geld: Natuurlijk heeft kwaliteit zijn prijs. Houd bij de aankoop echter ook rekening met de reguliere vervolgkosten voor vervangende filters! Het helpt niet als je een geweldig apparaat koopt, maar vervolgens de filterkosten niet kunt betalen.
Rowenta PU4010 Luchtreiniger Intense Zuivere Lucht, 29 Watt, wit
Rowenta PU4010 Luchtreiniger Intense Zuivere Lucht, 29 Watt, wit

 • Filtering van 99,95% van de vrij zwevende deeltjes van een ruimte van 30m² binnen een uur dankzij 4 filterniveaus
 • Filterwisselindicator voor actieve kool en hoogrenderende fijnstoffilters
 • Instelbare timer voor vertraagde start van 1 tot 8 uur
Beurer LR 300 luchtreiniger met EPA E 12 filter voor 99,5% filterprestaties, ideaal voor...
Beurer LR 300 luchtreiniger met EPA E 12 filter voor 99,5% filterprestaties, ideaal voor…

 • Luchtzuivering met behulp van een drielaags filtersysteem: voorfilter en actief koolfilter en EPA E 12-filter voor een filterprestatie van 99,5%
 • Het luchtzuiveringsapparaat filtert huisstof, schadelijke gassen, geuren, bacteriën, fijnstof en pollen uit de lucht – ideaal voor astma en…
 • Een schakelbaar ultraviolet licht voor kiemvernietiging zorgt voor schone lucht in alle ruimtes tot 35 m² en verhoogt zo uw welzijn
Philips Luchtreiniger voor mensen met een allergie, AC4012/10
Philips Luchtreiniger voor mensen met een allergie, AC4012/10

 • Geavanceerd filtratiesysteem met voorfilter, HEPA en actief koolfilter
 • Hoogwaardige filters ontdoen de lucht van 99% van bacteriën, houden allergenen en ultrafijne deeltjes vast tot 0,02 μm en zelfs geuren en…
 • Intelligente sensor geeft nauwkeurige feedback over de luchtkwaliteit in de vorm van LED-lichtsignalen

Wat kun je nog meer doen?

Een goede luchtreiniger verbetert ongetwijfeld de luchtkwaliteit en helpt tot op zekere hoogte bij kattenallergie en ander dierenhaar. In het geval van milde allergieën kunnen ze zelfs leven met een knuffelkat in huis, grotendeels symptoomvrij met behulp van een luchtreiniger.

Toch elimineert zelfs de meest efficiënte luchtzuivering niet de oorzaak van de overreactie van uw lichaam of de bron van het allergeen!

Bovendien is luchtverontreiniging niet het enige probleem. Je hebt deze ervaring vast al genoeg gemaakt: dierenhaar houdt vooral graag vast aan textiel! Je moet dus zeker verdere maatregelen om de allergenenconcentratie zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld:

 • Reinig en stofzuig uw appartement regelmatig en grondig.
 • Reinig de radiatoren voordat het winterseizoen begint. Kattenhaar en andere allergenen verzamelen zich hier graag het hele jaar door, die vervolgens worden opgezweept met de verwarmingslucht.
 • Gebruik geen tapijten en gordijnen.
 • Laat uw huisdier niet in uw bed of op de bank.
 • Indien mogelijk moet u het bezit van huisdieren beperken tot één kamer.

Als dit allemaal nutteloos is: liever geen huisdier

Als u echter zeer sterk reageert op bepaalde huisdieren, zal dit alles niet voldoende zijn om de symptomen op afstand te houden. Een geschikte test bij de arts kan helpen om de omvang van uw allergie te beoordelen. In het ergste geval heb je alleen de mogelijkheid om het huisdier te verlaten. Want ondanks alle liefde voor dieren is het toch beter om het zonder te doen dan jezelf elke dag bloot te stellen aan fysiek lijden. Uiteindelijk is allergeenonthouding nog steeds de beste therapeutische maatregel.

De dagelijkse inname van medicatie voor dierenhaarallergieën is daarentegen geen optie. Er kan een mogelijkheid van hyposensibilisatie zijn om de oorzaak van de allergie te behandelen. Dit lukt echter niet altijd. Vraag uw arts om advies – hij zal u zeker helpen.