Matrijsinspectie en testoverzicht: wanneer, hoe, doe-het-zelf, wie te bellen, kosten?

Schimmelplagen zijn een van de meer gevreesde thuisproblemen. Allergieën, muffe geur en zelfs structurele schade zijn allemaal gevolgen van onopgemerkte schimmelbesmetting.

Hoe matrijsinspectie en testen uit te voeren? In eerste instantie lijkt het erop dat het de gemakkelijkste zaak ter wereld is:

 1. Schimmel inspectie: Controleer of er schimmel in uw huis aanwezig is.
 2. Schimmel testen: Gebruik een thuiskit om te testen welke soort schimmel uw huis besmet.

Het klopt dat je zelf schimmelinspectie kunt uitvoeren. U wordt geadviseerd om een professionele schimmelinspectie te bellen, maar uiteindelijk is schimmelinspectie in feite op zoek naar bewijs van schimmelgroei, en u kunt dat zelf doen (we laten je 8 stappen zien hoe professionals het doen, en jij kunt het ook doen).

Hier is het snelle inzicht van de EPA dat de meeste schimmelinspectiespecialisten u zouden moeten vertellen:

“In de meeste gevallen, als er zichtbare schimmelgroei aanwezig is, is bemonstering niet nodig.” (EPA over schimmelinspectie)

Zichtbare schimmel is gemakkelijk te detecteren. Iedereen kan schimmel zo voor de hand liggend detecteren als dit:

schimmel in de muur

Het probleem is de onzichtbare schimmel in de lucht, in de muren, onder de bank, enzovoort. Schimmelinspectiespecialisten hebben ervaring met het opmerken van etterende schimmelinfecties. Wanneer ze gecertificeerd zijn, worden ze aangeduid als ‘Industriële Hygiënisten’ of kortweg IH.

Routekaart voor matrijsinspectie en -testen

Hoe weet je zelf of je een schimmelinspectie nodig hebt?

We zullen kijken naar 8 scenario’s (zoals het kopen van een nieuw huis) wanneer het bellen van een schimmelprofessional zinvol is. De toegevoegde waarde van een matrijsinspectiespecialist is dat hij of zij de matrijs kan testen, en op basis daarvan u adviseert over matrijstesten en bemiddeling.

Hoeveel moet u betalen voor een schimmelinspectie?

Schimmelinspectieprofessionals zijn een subset van specialisten op het gebied van binnenluchtkwaliteit. Volgens EPA heeft EPA echter geen certificeringsprogramma voor schimmelinspecteurs.” Dat is de reden waarom de prijzen voor schimmelinspectie nogal kunnen variëren; van $250 tot $1,000.

We zullen kijken hoe de grootte van het huis van invloed is op de kosten van schimmelinspectie en wie we moeten bellen om een fatsoenlijke schimmelinspectie voor een eerlijke prijs te krijgen.

Al met al kun je gebruik dit artikel als een routekaart voor schimmelinspectie en testen. We zullen kijken wat precies professionele schimmelinspectie is, kunt u het zelf doen (en hoe), hoe u kunt zien of u er zelfs een nodig hebt, wie u moet bellen voor schimmelinspectie, en hoeveel schimmelinspectie kost, enzovoort.

Hier zijn alle dingen die we verderop zullen behandelen:

 • Wat is schimmelinspectie precies?
 • Hoe wordt schimmelinspectie uitgevoerd? 8 basisstappen om te nemen, je kunt ze ook zelf doen.
 • Plaatsen waar schimmel het meest wordt aangetroffen (muren, kelders, zolders, airconditioning, enz.).
 • Schimmeltesten en hoe deze verschilt van een schimmelinspectie.
 • 8 manieren om te zien of je zelfs een schimmelinspectie nodig hebt, om te beginnen. Uiteindelijk realiseert u zich misschien zelfs dat u geen schimmelinspectie nodig hebt.
 • Als u 100% een schimmelinspectie nodig heeft bij het kopen van een nieuw huis.
 • Hoeveel kost een schimmelinspectie in huis? Met 2 primaire factoren die de serviceprijs bepalen.
 • Wie moet ik bellen voor schimmelinspectie en testen? Aanbeveling van de EPO.

Als u naar een bepaald onderdeel wilt springen, kunt u gewoon op het bovenstaande hoofdstuk klikken. Laten we beginnen met de meest elementaire vraag over schimmelinspectie:

Wat is schimmelinspectie?

Om te beantwoorden wat schimmelinspectie is, moeten we eerst kijken waarom we zouden vermoeden dat we een schimmelprobleem hebben.

Schimmel is steevast verbonden met water en hoge luchtvochtigheid. Schimmelbesmetting treedt op wanneer schimmelsporen op natte binnenoppervlakken terechtkomen.

Hier is de deal:

Geen natte oppervlakken = Geen schimmel.

Kortom, schimmelgroei wordt in 100% van de gevallen altijd geassocieerd met water.

“Er is geen praktische manier om alle schimmel- en schimmelsporen in het binnenmilieu te elimineren; de manier om de groei van schimmel binnenshuis te beheersen, is door vocht onder controle te houden.” (EPA op Schimmel)

Waterlekkage en morsen zijn een belangrijke uitnodiging voor schimmel om in een huis te zetten. De meest problematische zijn de gelokaliseerde gebieden met een hoge luchtvochtigheid die we niet opmerken; onder het tapijt, in de muren, bij de kamerbloemen, enzovoort.

waterlekkage onder vensterbank en schimmelgroei gedetecteerd
Elk nat oppervlak presenteert een landingsplaats voor schimmelsporen en kan mogelijk leiden tot schimmelgroei. Venster dorpels, badkamers, zolders, kelders zijn de meest zorgwekkende gebieden.

Schimmelinspectie is niets meer (of minder) dan rond het huis gaan om te controleren op schimmelgroei. EPA zegt expliciet dat als we een “beschimmeld gebied van minder dan ongeveer 10 vierkante voet” vinden, we het schimmelprobleem zelf kunnen oplossen.

De kwaliteit van die inspectie voor schimmel komt echt neer op hoe grondig en ervaren we zijn in het opmerken van schimmelgroei. Dat is waar gespecialiseerde matrijsprofessionals binnenkomen:

Vereist schimmel een gespecialiseerde inspectie?

Nee. Iedereen kan controleren op schimmel. Er zijn echter nogal wat voordelen van het inhuren van een professionele matrijsinspecteur.

Iedereen kan waterlekkage en daaropvolgende schimmelgroei opmerken. Zoals we zullen zien in het gedeelte ‘Hoe u zelf schimmelinspectie kunt doen’, volgt een professionele schimmelinspectiespecialist dezelfde stappen als u kunt.

Deze jongens hebben echter waarschijnlijk naar meer dan 100 huizen gekeken. Dat is de hoeveelheid ervaring die telt bij het opmerken van vroege schimmelgroei in het bijzonder. In alle eerlijkheid, als je grondig genoeg bent, kun je in de buurt komen van hun niveau.

Professionals zijn bijzonder goed uitgerust voor het testen van schimmels. Zoals EPA het stelt: “bemonstering voor schimmel moet worden uitgevoerd door professionals die specifieke ervaring hebben met het ontwerpen van schimmelbemonsteringsprotocollen, bemonsteringsmethoden en het interpreteren van resultaten.”

Voor niet-professionals vormt het testen van schimmels een veel grotere uitdaging dan schimmelinspectie. Laten we eens kijken hoe professionals een schimmelinspectie uitvoeren en hoe u een doe-het-zelf-schimmelinspectie kunt uitvoeren als u dat wilt:

Hoe doe je zelf schimmelinspectie? (Wat Schimmelinspectieprofessional doet)

Gespecialiseerde matrijsinspectieprofessionals hebben zowel training als ervaring. Dat betekent echter niet dat u het recept voor schimmelinspectie niet zelf kunt volgen en uzelf wat schimmelinspectiekosten kunt besparen.

Je hebt een zaklamp en gereedschap nodig om vloertegels of zelfs muren te openen.

Hier zijn de 8 stappen van wat schimmelinspectiespecialisten doen bij het uitvoeren van een routinehuiscontrole:

 1. Op zoek naar bewijs van schimmelgroei in het verleden. Zwarte schimmel groeit bijvoorbeeld bijzonder goed in gebieden die al geruime tijd nat zijn. Herhaaldelijk lekken is het eerste dat u moet controleren bij de eerste huisveegactie. Stromend ketelwater, lekkende leidingen, hoge luchtvochtigheid in de hoeken van de badkamer, kelders, enzovoort. Repareer vloeibaar waterbronnen, voorkom lekkages, koop een luchtontvochtiger voor de kelder.
 2. Huidige voor de hand liggende schimmelgroei. Ook een onderdeel van de eerste schimmelinspectieveeg. Overzicht van zichtbare gebieden, met een focus op gebieden waar schimmel meer kans heeft om te groeien. Deze omvatten waterrijke gebieden zoals alle badkameroppervlakken (let op zwarte lijnen tussen de tegels), gootsteenoppervlakken en vooral hoeken. Je merkt misschien geen zwarte schimmel op (vroegere schimmelgroei) maar kleinere en minder donkere schimmelkolonies.
 3. Controleer structurele schade (hout + water). Gelokaliseerde natte gebieden zijn het ergst. Neem je gereedschap mee en open vloertegels, muren, kruipruimte, vensterbanken en andere gebieden waar houtrot en water samenkomen. Deze gebieden zijn gevoelig voor schimmelgroei en schimmelinspectiespecialisten nemen ze altijd serieus. Spouwmuren en vloertegels zijn vooral problematische schimmelgroeigebieden.
 4. Controleer de ventilatie. Het is niet ongebruikelijk om schimmel in een airconditioner te vinden. Alle geleide HVAC-systemen moeten worden gecontroleerd op schimmel. Waar luchtstroom is, zitten waarschijnlijk schimmelsporen in die luchtstroom. Het probleem met makers van luchtstromen binnenshuis (airconditioners, kachels, luchtreinigers) is dat ze snel schimmelsporen kunnen verspreiden. Wanneer ze op iets nats landen, heb je een schimmelprobleem. Het is belangrijk om die bedreigingen zo snel mogelijk te controleren en te elimineren.
 5. Vocht-breng het hele huis in kaart. Een visuele schimmelinspectie detecteert geen schimmelgroei die te klein is om met het blote oog te worden gezien. Dat betekent niet dat er geen schimmel groeit. Ga door het hele huis en identificeer het vochtrijke of potentieel vochtrijke gebied. Oormerk ze voor schimmeltesten later; monsters verzamelen en testen of je Aspergillus, Penicillium, of andere soorten schimmel die daar groeien.
 6. Inspecteer lucht op schimmel. Schimmel wordt verspreid via schimmelsporen in de lucht. Wanneer ze op water landen, zal de schimmel beginnen te groeien. Wanneer u een schimmelinspectie uitvoert, moet u altijd testen op schimmelsporen in de lucht. Als je binnenlucht vol zit met gevaarlijke en proliferatieve schimmelsporen, is de kans groot dat op het moment dat je een waterlekkage hebt, je vrijwel onmiddellijk ook schimmelbesmetting krijgt. Om schimmelsporen in de lucht te verwijderen, gebruikt u luchtreinigers die het beste zijn voor schimmels.
 7. Controleer kamerplanten en hun localized omgeving. Kamerplanten bieden perfecte omstandigheden voor schimmelgroei. In hun directe omgeving hebben kamerplanten de neiging om de luchtvochtigheid te verhogen, waardoor schimmels gemakkelijk kunnen etteren. Een manier om dit te bestrijden is om schimmel in de lucht te vangen die is gespoten met luchtreinigers, een andere is om een luchtontvochtiger te gebruiken (vooral in de zomer wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% ligt).
 8. Merk op dat niet alle schimmel slecht is. Als je een zwarte vlek op een houten tegel ziet, is dit vrijwel zeker een gevolg van schimmel. Sommige schimmelsoorten zoals Ceratosystis en Ophiostoma doe alleen dat. Zwarte schimmel is bijvoorbeeld erg gevaarlijk en zal hoogstwaarschijnlijk structurele schade aan het hout en alles onder het hout veroorzaken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zodra zwarte schimmelsporen in de lucht zijn, ze op elk nat oppervlak kunnen landen. Na het testen van de schimmel is het echter belangrijk om onderscheid te maken tussen schadelijke schimmel (zwarte schimmel) en onschadelijke schimmel (Ceratosystis en Ophiostoma, bijvoorbeeld).

Waar wordt schimmel het meest aangetroffen?

Gebieden die het meest waarschijnlijk schimmel zullen herbergen, zijn:

 • Badkamerwanden en -muren bij een gootsteen – controleer vooral op zwarte lijnen naast keramische tegels.
 • Andere muren (vooral onafgewerkte) – controleer aan de basis, in de hoeken en naast eventuele zichtbare scheuren in de muren.
 • HVAC-ventilatieopeningen die veel luchtstroom verwerken – controleer op schimmel in airconditioners en verwarmingsopeningen.
 • Kelders met een hoge luchtvochtigheid – schimmel houdt vooral van kelders.
 • Spouwvallen tussen gipsplaat en muurfundering – er is een slanke sweet spot die altijd schimmelinspectie rechtvaardigt.
 • Vochtige zolderruimtes – na de regen kan de lucht op zolders erg vochtig zijn en heeft de kans groter dat de schimmelgroei wordt gestimuleerd.

Alle stappen van het controleren op schimmel hebben een zorgvuldig (en ervaren) oog nodig.

Voorbeeld: Je zou kunnen denken dat er geen enkele manier is waarop schimmel onder vloertegels ettert. Een schimmelinspectiespecialist heeft waarschijnlijk in 100 huizen onder vloertegels gekeken, en 14 daarvan hadden hier schimmelgroei.

Dat is gewoon het voordeel van ervaring die specialisten hebben. Een andere is dat ze schimmeltesten kunnen uitvoeren zodra ze vermoeden dat er schimmel in het huis aanwezig is:

Hoe verschilt schimmeltesten van inspectie?

De meeste testen zijn niet hetzelfde als schimmelinspectie. Schimmelinspectie is slechts een visuele beoordeling van de aanwezigheid van schimmel.

Schimmeltesten daarentegen zijn de identificatie van individuele schimmelsoorten die mogelijk in natte delen van ons huis groeien. Kortom, een schimmelprofessional neemt monsters met een wattenstaafje van alle plaatsen waar schimmel zeker groeit en van alle ruimtes waar schimmel mogelijk zou kunnen groeien.

Het testen van lucht op de aanwezigheid van schimmelsporen is ook aan te raden en opgenomen in de meeste schimmeltestprocedures.

D. M. Kuhn et al. hebben een uitgebreide studie uitgevoerd (gepubliceerd in Clinical Microbiological Review) over welke soorten binnenschimmel en toxigene schimmels aanwezig zijn in vochtige gebouwen. Hier zijn enkele conclusies:

“Een groot aantal schimmelsoorten is geïsoleerd uit vochtige gebouwen: de meest frequent geïsoleerde in één studie waren Penicillium (96%), Cladosporium (89%), Ulocladium (62%), Geomyces pannorum (57%) en Sistronema brinkmannii (51%).” (2003 Indoor Mold Studie)

Hier zijn deze bevindingen gepresenteerd in een grafiek:

schimmelsoorten gevonden tijdens schimmelinspecties in gebouwen met een hoge luchtvochtigheid

Zoals je kunt zien, is het vinden van verschillende soorten schimmels zeer frequent in vochtige gebouwen. Specialisten kunnen ook naar deze schimmelsoorten verwijzen als ‘zwarte schimmel’, ‘witte schimmel meeldauw’of ‘roze schimmel’, afhankelijk van de algehele kleur van de myceliumkolonies.

Wanneer u vermoedt dat u een schimmelbesmetting heeft, is het het beste om een schimmelinspectie uit te voeren en alles-in-één te testen. Er zijn twee manieren om dat te doen:

 1. Bel een schimmelbesmettingsprofessional: hij of zij neemt monsters mee naar het laboratorium en analyseert daarbij de schimmel in uw huis.
 2. U kunt doe-het-zelf installatie en koop een thuis schimmel test kit.

Natuurlijk kan het zelf testen van de schimmel in je huis, maar je hebt ook extra kennis nodig over de aard van de schimmelsoort. Sommige zijn onschadelijk, andere zijn giftig en kunnen een gevaar vormen voor u en uw gezin.

Laten we eens kijken hoe wie eigenlijk een schimmelinspectie moet uitvoeren:

Hoe weet je dat je een schimmelinspectie nodig hebt?

Chances zijn dat wanneer je het meest een schimmelinspectie nodig hebt, je geen professional belt om het te doen, of zelfs zelf doet.

Dat komt omdat we denken dat we pas een schimmelinspectie nodig hebben als we de mal al kunnen zien. Zoals we hebben gezien, adviseert EPA dat wanneer u de schimmel al kunt zien, de schimmelinspectie onnodig is.

De schade is al aangericht en we moeten actief beginnen met het bestrijden van schimmelinfecties met schimmelbemiddelingstechnieken.

Daarom is het zo belangrijk om schimmelgroei te detecteren voordat deze te veel groeit. Om u te helpen, zijn hier de 7 meest waarschijnlijke scenario’s wanneer u een schimmelinspectie nodig hebt:

 1. Als je schimmel op één plek ziet, heb je een schimmelprobleem. Het heeft zich hoogstwaarschijnlijk door je huis verspreid. Schimmelinspectie is een verstandige keuze om alle schimmelgroei te detecteren, uw huis in kaart te brengen en te testen op gevaarlijke schimmelsoorten.
 2. Ervaart u allergieën of allergie-achtige symptomen in een bepaalde kamer? Volgens de EPA, “Potentiële gezondheidseffecten en symptomen geassocieerd met blootstelling aan schimmels omvatten allergische reacties, astma en andere ademhalingsklachten”. Als u dit soort symptomen in een bepaalde kamer ervaart, is het waarschijnlijk dat u een schimmelplaag heeft en schimmelinspectie gerechtvaardigd is.
 3. Wanneer je een nieuw huis koopt. Zonder een schimmelinspectie is er geen manier om te weten of er schimmel is in de nieuwe woning die u koopt. Structurele schade kan het gevolg zijn van onopgemerkte schimmelaantasting; wat de prijs van de nieuwe woning kan beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om een schimmelinspectie te bestellen voordat u een woning koopt – gewoon om veilig te zijn of zelfs om een lagere prijs te onderhandelen als schimmel wordt gedetecteerd.
 4. De muffe geur van schimmel. Als je schimmel kunt ruiken, betekent dit dat je waarschijnlijk een schimmelprobleem hebt. De hoeveelheid schimmelgroei om voldoende geur te produceren om het te ruiken, kan aanzienlijk zijn. De enige zekere manier om te vinden of u schimmel in uw huis heeft, is door een schimmelinspectiespecialist te bellen.
 5. Je hebt meer dan 24 uur lekkage. Water is leven voor schimmels. Als je een lekkende leiding of een morsing hebt en het water langer dan 24 uur ongestoord is geweest, is de kans groter dat schimmel is neergedaald. Als dat het geval is, zal het zich gaan vermenigvuldigen, zelfs als je de lekkage hebt verholpen. U zult symptomen opmerken – mogelijke allergieën, schimmelgeur of zelfs zwarte vlekken beginnen te zien – als u te lang wilt. In een dergelijke situatie is het logisch om te beginnen met een schimmelinspectie en testen.
 6. Leegstaande huizen. Als een huis of een appartement langere tijd leeg stond, is de kans groot dat er schimmels gaan groeien. Dit soort schimmelproblemen kunnen met het blote oog zichtbaar zijn; samen met structurele schade, helaas. Niettemin is er geen manier om te weten of lekkages, morsen of zelfs zomers met een hoge luchtvochtigheid de oorzaak waren van schimmelgroei. Om te controleren of alles in orde is, moet u controleren op schimmel voordat u intrekt of voordat u begint met renovaties.
 7. Het uitvoeren van een volledige inspectie van de binnenluchtkwaliteit. Uiteraard willen we allemaal lucht van hoge kwaliteit inademen. Wanneer we beginnen te onderzoeken hoe we de binnenluchtkwaliteit kunnen verhogen, beginnen we meestal met een volledige beoordeling. Volledige beoordeling moet in de lucht zwevende schimmelsporen bemonstering en testen omvatten. Op basis daarvan kunt u beslissen of u alleen een luchtreiniger nodig heeft (u kunt hier de beste luchtreinigers controleren) of dat u ook uw luchtvochtigheid binnenshuis verlaagt om schimmelgroei te voorkomen.
 8. Na schimmelsanering. Hoe weet je echt of schimmelsanering heeft gewerkt? Schimmelinspectie en testen, natuurlijk. Na schimmelsanering wordt aanbevolen om te controleren hoe goed schimmel is verwijderd en wat u in de toekomst moet doen om schimmelopleving te voorkomen.

Het is ook handig om te weten wanneer je helemaal geen schimmelinspectie nodig hebt. Het hebben van kamerplanten kan een gelokaliseerde ruimte met een hoge luchtvochtigheid creëren, maar dat rechtvaardigt bijvoorbeeld geen volledige schimmelinspectie.

Het morsen van een glas water en het ’s nachts laten staan, zal ook geen schimmelprobleem veroorzaken.

Wanneer de zomervochtigheid begint, bel je geen schimmelinspectiespecialist. Wacht liever op de symptomen als schimmel begint te groeien (zeer onwaarschijnlijk), of gebruik zelfs preventieve maatregelen door een luchtontvochtiger te gebruiken om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen.

De economisch meest consequente zorg met betrekking tot schimmelinspectie is wanneer we een nieuw onroerend goed kopen. Laten we het wat meer hebben over het kopen van nieuw onroerend goed:

Moet ik een schimmelinspectie krijgen bij het kopen van een huis?

Laten we zeggen dat een huis $ 500.000 kost. Als een gespecialiseerde schimmelinspectie echter een jarenlange onopgemerkte schimmelplaag zou vinden die waarschijnlijk de structurele integriteit van het hele huis negatief heeft beïnvloed, is dat huis misschien niet meer dan $ 400.000 waard.

Dat is een $ 100.000 die je might worden onbewust bedrogen uit. Het interessante is dat zowel u als de verkoper niet echt weten of er een schimmelprobleem is en niet. Schimmel kan worden verborgen onder houten oppervlakken of zelfs in de muren.

Het is niet waarschijnlijk dat u meer dan $ 1000 moet betalen voor een grondige schimmelinspectie, zoals we in het volgende hoofdstuk zullen zien.

De kosten van de inspectie zijn meestal onbeduidend in vergelijking met de waarde van het onroerend goed dat u koopt. Het is ook onbeduidend voor de potentiële prijsverandering van de echte staat die zich zou kunnen voordoen, in het voordeel van de koper.

Hier de deal:

In bijna alle gevallen is het financieel zinvol om een schimmelinspectie in te huren voordat u een huis koopt.

U zult weten of u schimmelproblemen heeft en het zou mogelijk kunnen leiden tot een betere deal voor het huis als de schimmelproblemen zouden worden ontdekt.

Laten we het nu hebben over de prijzen die bedrijven die gespecialiseerd zijn in schimmelinspectie aanbieden:

Hoeveel kost een schimmelinspectie?

Zoals we eerder hebben gezien, is schimmelinspectie niets meer (of minder) dan een visuele controle op schimmel. Iedereen kan het. Mensen met ervaring zijn echter het beste in het opmerken van verborgen schimmels en ze zijn beter opgeleid en uitgerust voor testen dan een gemiddelde huiseigenaar.

Volgens Home Advisor kost de nationale gemiddelde professionele schimmelinspectie ongeveer 650 dollar. Dat cijfer kan nogal variëren, voornamelijk afhankelijk van:

 • Staat. Californië zal bijvoorbeeld hogere prijzen van schimmelinspecties hebben.
 • Vierkante meters van een woning. Grotere huizen hebben meer tijd nodig om te inspecteren, vandaar hogere prijzen.

Ten tweede zijn de kosten van schimmelinspectie ook afhankelijk van hoe ernstig een schimmelprobleem u heeft.

Voor de meeste huizen kunt u verwachten overal te betalen tussen $250 en $1.000.

gemiddelde kosten van matrijsinspectie met laag en hoog eindinterval

Een professionele schimmelinspectiediensten voor enorm onroerend goed kunnen $ 2.000 overschrijden, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Als u een specialist kunt vinden voor minder dan $ 200, is het raadzaam om de referenties en referenties die ze mogelijk hebben, te controleren.

Met een beetje tijd en wat onderzoek kun je ook zelf controleren op schimmel. Doe-het-zelf testkits voor schimmel zijn ook beschikbaar voor minder dan $ 100.

Meestal geven huiseigenaren echter de voorkeur aan professionele hulp. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het contacteren en inhuren van een matrijsinspectiebedrijf of een individuele specialist:

Wie moet je bellen voor schimmelinspectie?

EPA stelt specifiek dat ze dat doen “geen certificeringsprogramma hebben voor matrijsinspecteurs of schimmelsaneringsbedrijven”. Iedereen, zelfs mensen die nog geen 100+ huismatrijsinspecties hebben gedaan, mag zich ‘experts’ noemen. Dat levert een soort ‘Wild West’-probleem op.

Sommige staten hebben certificerings- en trainingsprogramma’s. Wanneer u bedrijven of individuen belt voor schimmelinspectie, wenken dan voor welke certificering of training ze mogelijk hebben. ‘Industriële Hygiënisten’ of IH is bijvoorbeeld een certificering die geloofwaardig is.

Andere vragen die u aan uw toekomstige schimmelinspecteur zou moeten stellen (zoals geadviseerd door de EPA):

 • Kwalificaties. Voor zowel particulieren als bedrijven.
 • Aantal schimmelcontroles per maand en jaar. Gespecialiseerde professionals moeten geen gebrek aan werk vinden en er wordt van hen verwacht dat ze minstens 100 matrijsinspecties per jaar uitvoeren.
 • Schimmelbemonstering en testpraktijken. Als ze je vertellen dat ze Penicillium-sporen van een mijl afstand kunnen ruiken, kun je ze het beste vermijden. Specifieke tests, schimmelsoorten, enzovoort worden verwacht in dit antwoord.
 • Kosten, uurtarief en betalingsvoorwaarden. Je hebt een vrij goed idee van hoeveel het zou moeten kosten ($ 1000 + is bijna altijd te veel). Daarom is het een goed idee om te vragen naar het uurtarief van schimmelbesmetting. Pas ook op voor aannemers die een 100% vooruitbetaling nodig hebben. 50% voor de inspectie en 50% na de inspectie is de industriestandaard.

Hopelijk ben je met dit alles goed uitgerust met de matrijsinspectie- en testkennis.

U kunt erachter komen of u een schimmelinspectie nodig hebt en een idee hebben wie u moet bellen, of op zijn minst wat u aan aannemers voor matrijsinspectie moet vragen.

Zoals altijd kun je het hele ding ook zelf doen. Het hebben van de vaardigheden voor schimmelinspectie is altijd handig en u kunt ook andere mensen helpen.