Mobiele split airconditioners

Mobiele split airconditioners

Als u airconditioning voor uw appartement wilt kopen zonder complexe conversiemaatregelen uit te voeren, zijn mobiele airconditioners de beste keuze. Split airconditioners bieden bovendien het voordeel dat u de luidruchtige compressor naar buiten kunt verplaatsen en kunt genieten van meer rust en stilte in uw appartement. Bovendien zijn de efficiënties van split airconditioners vaak hoger dan die van monobloc-eenheden. Als u zelden airconditioning nodig heeft of gewoon thuis een apparaat wilt uitproberen, kunt u ook een mobiele split-airconditioner huren.

Mobiele split airconditioners combineren efficiëntie en flexibiliteit

Hoewel split airconditioners bekend staan om hun lage stroomverbruik en hoge koelcapaciteiten, liggen de vereisten voor mobiele airconditioners in gebruiksgemak en lage installatie-inspanning. Mobiele split airconditioners zijn een poging om beide functies in één product te combineren.

Voor wie is een airconditioner met mobiele split unit de juiste?

Om uw huis te koelen, worden split-airconditioners gekenmerkt door een bijzonder hoog rendement: ze zijn verdeeld in een buitenunit met compressor en een binnenunit met koeling, wat resulteert in een laag stroomverbruik en een hoge koelcapaciteit. In de regel maakt de scheiding in twee apparaten de installatie van het systeem iets ingewikkelder; en de gesplitste eenheden zijn meestal permanent gemonteerd. Zo’n inspanning is het niet waard als je maar tijdelijk airco nodig hebt. Mobiele airconditioners zijn ontworpen om uw appartement of individuele kamers op korte termijn met weinig moeite te voorzien van airconditioning.

Wat is belangrijk bij het kiezen van een mobiele split airconditioner?

Afhankelijk van uw gebruiksideeën zijn er verschillende criteria om te overwegen bij het zoeken naar de ideale mobiele split airconditioner. Als u van plan bent om hetzelfde systeem achter elkaar op verschillende locaties of in verschillende kamers te gebruiken, goede transporteigenschappen belangrijk: laag gewicht en kleine afmetingen. Omdat de mobiele binnenunits alleen direct op de vloer worden geplaatst, moet u vooral letten op een kleine voetafdruk om ervoor te zorgen dat u voldoende ruimte in uw pand vindt. Transportrollen aan de onderkant van de behuizing zijn ook handig om de splitapparaten moeiteloos te kunnen verplaatsen.

Werkingsprincipe split airconditioner
Werkingsprincipe split airconditioner

Om het koudemiddel over te brengen, worden de externe en interne split-unit via een slang met elkaar verbonden. Mobiele airconditioners moeten een flexibele en lange slang zodat u zo vrij mogelijk bent in de keuze van parkeerplaatsen voor beide apparaten.

Hoewel gesplitste eenheden doorgaans zeer hoge energie-efficiënties bereiken, mobiele split airconditioners vaak energieslurpend. Door het compacte ontwerp zijn individuele componenten niet optimaal gedimensioneerd, zodat de algehele efficiëntie eronder lijdt. Airconditioners met mobiele split units zijn echter niet bedoeld voor permanent gebruik, maar alleen voor een beheersbare periode.

Hetzelfde geldt voor het volume: de scheiding van compressor en koelunit kan fluisterstille binnenunits laten draaien. Hun bedieningsgeluid komt bijna uitsluitend van de ingebouwde ventilator. Grotere units zijn geschikt voor ventilatoren met grote wielen, die zelfs bij lage snelheden een grote luchtvernieuwing veroorzaken. Mobiele split units daarentegen zijn kleiner gebouwd, zodat een hogere snelheid nodig is voor dezelfde luchtcirculatie en dus een luider werkingsgeluid komt tot stand.

Alternatieven voor het kopen van mobiele split-apparaten

Als u slechts een paar warme dagen een mobiele split unit wilt kopen of om de reparatie van een bestaande airconditioner te overbruggen, moet u ook de Een mobiele split airconditioner huren om te overwegen. Sommige bedrijven die gespecialiseerd zijn in verwarmings- en koudemiddeltechnologie verhuren ook airconditioning. Dit zijn bijna altijd mobiele versies van conventionele airconditioners en kunnen snel worden ingesteld en in gebruik worden genomen. Het voordeel voor u is lagere kosten voor eenmalig gebruik.

Als u mobiele airconditioners wilt gebruiken, maar minder moeite doet met split-units, zijn er ook monobloc mobiele apparaten, die compressor- en koelribben in één behuizing onderbrengen. Ze zijn meestal groter en beperkt in efficiëntie, maar u kunt deze systemen ook gebruiken als u geen terras en balkon hebt om de buitensplitsingseenheid in te stellen.

Presentatie van geselecteerde mobiele split airconditioners

In feite is het bereik van mobiele split airconditioners zeer beheersbaar. Hieronder laten we u kort kennismaken met de belangrijkste producten.

Het aankoopadvies: TROTEC mobiele airconditioner PAC 4600

Een van de meest populaire modellen onder airconditioners met mobiele split unit is de PAC 4600 van TROTEC*. Met een koelvermogen van 4,3 kW en efficiëntieklasse B is het een relatief efficiënt en krachtig apparaat. De afmetingen zijn echter ook vrij groot met een 47 x 34 x 70 cm en het gewicht van 35 kg. Voordelig is de opslag van de binnenunit op transportrollen en de flexibele slang van 3 m lengte.

De fabrikant verklaart uitdrukkelijk dat Geschiktheid voor gebruik van een luchtsluis van: deze slangtoevoerthrough is geïnstalleerd in een halfopen venster, waardoor het boren van de kern niet meer nodig is. Dit model biedt veel comfort: draaibare ventilatorvinnen, een infrarood afstandsbediening, een eenvoudig luchtfilter en flexibele automatische en tijdgestuurde bedrijfsfasen. Met een prijs van zo’n 1.500 euro (vanaf juni 2019) is de PAC 4600 duurder dan veel stationaire split airconditioners, maar zelfs relatief goedkoop voor een mobiele split airconditioner.

De goedkoopste split airconditioner is ook geschikt voor campers

Euromac biedt een echt mobiel koelsysteem met de AC2400 split airconditioner*. Met een gewicht van 6,7 kg voor de binnenunit en 12,7 kg voor de buitenunit kunnen beide onderdelen gemakkelijk worden meegenomen met een draaggreep; en ook de voetafdruk is erg klein met 40 x 18 cm. De buitenunit kan worden opgehangen in een meegeleverde bevestigingsbeugel, die bijvoorbeeld aan een raam kan worden bevestigd. Zo heb je geen balkon of terras nodig en kun je deze mobiele split airco zelfs in je caravan installeren.

Het koelvermogen van dit model is slechts 2,4 kW en de energie-efficiëntieklasse D geeft aan dat u een hoog stroomverbruik en hoge bedrijfskosten moet verwachten. Maar de aanschafprijs van slechts 534 euro (vanaf juni 2019) is enorm laag: dit toestel is bijna een derde zo goedkoop als een typische mobiele split airco. Afgezien van twee ventilatorinstellingen en vier koelinstellingen biedt het Euromac-apparaat weinig extra comfort, maar het is voldoende om een kleine kamer te koelen.

Stille split airconditioning met mobiele buitenunit

De focus van de Ulisse 13 DCI inverter split airconditioner van Argo* ligt op de buitenunit: deze is klein en kan aan het raam aan de buitenmuur of op een balkon met een bijgeleverd draagsysteem worden gehangen. Standaard is de slang naar de split unit 2 m lang, maar er kunnen verlengstukken worden gekocht die een totale lengte van maximaal 6 m mogelijk maken.

Hoewel de buitenunit is ontworpen voor flexibel en mobiel gebruik, ontbreken deze functies in de binnenunit: zonder transportwielen en met een gewicht van 27 kg is de split unit moeilijk te verplaatsen. Een positief kenmerk is de moderne invertertechnologie, waarmee de compressor tussen 0,8 en 4,0 kW kan worden geregeld en leidt tot een laag stroomverbruik (energie-efficiëntieklasse A). Een ander onderscheidend kenmerk is het stille bedrijfsgeluid: de binnenunit bevindt zich met 34 dB(A) in het betere middenveld, maar de buitenunit is bijzonder stil met slechts 42 dB(A). Een dergelijk geluidsniveau maakt het permanente gebruik van deze gesplitste airconditioner mogelijk, zelfs ’s nachts in puur woonwijken. De prijs voor deze mobiele split airco is ongeveer 1840 euro (vanaf juni 2019).

Mobiele kamerairco met invertertechnologie

Het RKL490DC-model van Remko is een mobiele airconditioner in split design*, die energie-efficiëntieklasse A bereikt met een koelvermogen van 3,8 kW door gebruik te maken van invertertechnologie in de compressor. De split unit is uitgerust met transportrollen en de slang naar de buitenunit is 3 m lang. Toch is de koelunit relatief groot met een gewicht van 34 kg en afmetingen van 70 x 47 x 34 cm. Deze airconditioner kan worden bediend met een infraroodafstandsbediening en biedt een verscheidenheid aan instelmogelijkheden. Voor de prijs van net geen 2.000 euro (vanaf juni 2019) is dit model echter een van den duurdere airconditioners.

Krone RKL 491 mobiele split inverter airconditioner

Met een trotse prijs van 2.200 euro (vanaf juni 2019) is de RKL 491 mobiele split airconditioner van Krone* nog steeds iets duurder dan de unit van Remko. Het maakt ook gebruik van invertertechnologie om een goede energie-efficiëntie te garanderen; alleen met een hoger koelvermogen van 4,3 kW. De 3m lange slang is al voorgevuld met koelmiddel, zodat inbedrijfstelling van dit airconditioningsysteem direct mogelijk is en er geen complexe installatie door een technicus nodig is.