Personal Weather Station Software: onze favoriete gratis en betaalde opties

Er zijn veel toepassingen voor historische weersinformatie, maar uw desktopconsole slaat vaak niet meer dan een paar uur aan gegevens uit het verleden op voor beoordeling. Dit is waar persoonlijke weerstationsoftware van pas komt en daarom raden we u aan deze zelf te installeren om het meeste uit uw investering te halen.

Als u alleen uw persoonlijke weerstation gebruikt om de huidige weersomstandigheden te achterhalen, gebruikt u uw station niet ten volle. U kunt veel meer voorspellen en analyseren door te kijken naar weertrends op de langere termijn in plaats van alleen te observeren wat er op een bepaald moment gebeurt.

Bijvoorbeeld, zien hoe een verschuiving in windrichting de weersomstandigheden en temperatuur gedurende enkele uren beïnvloedt, kan aanwijzingen geven over wat het weer in de nabije toekomst kan doen. Ook kan het bekijken van weerwaarnemingen voor een langere periode u helpen beter te beslissen of u uw tuin misschien meer water moet geven als gevolg van het algehele drogere weer om optimale groei te garanderen, enzovoort.

Waar kan ik gratis weerstationsoftware krijgen?

De meeste weerstations worden geleverd met software in de doos. Er zijn een paar stations – met name de Davis Vantage Pro2 en Davis Vantage Vue – waar je een soort bijlage of dongle moet kopen om het op een softwareprogramma aan te sluiten, maar dat zijn er maar weinig.

Er zijn ook softwareopties van derden beschikbaar als de meegeleverde software niet aan uw behoeften voldoet, die we later zullen bespreken. Hoewel dit meestal “shareware” is, wat betekent dat u ze gratis kunt downloaden om te proberen, maar moet betalen voor een licentie als u van plan bent ze te blijven gebruiken, zijn er een paar opties gratis beschikbaar. Over het algemeen zijn de gratis weersoftware-opties beperkt en ontbreekt het vaak aan betrouwbare klantenondersteuning.

We denken dat de meegeleverde software-opties voor de meesten voldoende zullen zijn, hoewel uw specifieke situatie mogelijk een softwaretoepassing vereist die robuuster is. Bovendien kunnen Mac-gebruikers compatibiliteitsproblemen ondervinden, omdat de meeste fabrikanten alleen software voor het Windows-platform produceren en niet voor macOS. In dit geval is uw enige softwareoptie mogelijk een toepassing van derden.

Kan ik in plaats daarvan gewoon het weer ondergronds gebruiken?

Moderne persoonlijke weerstations bieden internetverbinding, waardoor het station op zijn beurt gegevens naar internet kan uploaden. Een populaire bestemming voor het delen van weergegevens via internet is Weather Underground, ’s werelds grootste database van live persoonlijke weerstations. Als alleen het delen van uw weergegevens met de wereld uw grootste doel is, dan is het uploaden naar de service voldoende.

De Weather Underground heeft zijn beperkingen. De service is ideaal voor het weergeven van up-to-the-minute gegevens van uw station. De opties voor historische gegevens zijn echter beperkt. Vanwege de enorme hoeveelheid gegevens die de Weather Underground moet verwerken vanwege de duizenden stations op zijn netwerk, legt het slechts ongeveer elke 10 minuten gegevens vast. Bovendien zijn de weergaveopties voor historische gegevens beperkt, dus als u op zoek bent naar specifieke weergegevens (bijvoorbeeld een grafiek van een select aantal dagen), bent u beperkt in hoe deze worden weergegeven.

Om deze reden raden we u in plaats daarvan aan een softwarepakket te installeren om historische gegevens te analyseren in plaats van te vertrouwen op een service zoals Weather Underground. Een softwaresuite geeft u veel meer controle over hoe uw gegevens worden weergegeven en geeft u de mogelijkheid om gegevens zo vaak of zelden op te slaan als u wilt.

Onze weerstation software aanbevelingen

Welke software is het beste om te gebruiken? Hier zijn onze aanbevelingen.

WeatherLink (Windows en Mac): Als u een eigenaar van een Davis-weerstation bent, hebt u niet veel andere keuze dan de WeatherLink-software aan te schaffen, ongeacht of u deze gebruikt of niet. Dit komt omdat de software zelf is gebundeld met een speciale dongle die nodig is om uw Vantage Vue of Vantage Pro2 op uw computer aan te sluiten. Hoewel de software zelf een beetje gedateerd is, biedt het een hoge mate van aanpasbaarheid over hoe u uw gegevens kunt bekijken. Hiermee kunt u ook uw weergegevens uploaden naar internet, hetzij via de Weather Underground of naar uw eigen website.

AmbientWeather.net (Web): Ambient Weather’s cloudgebaseerde service is een van de meest recent ontwikkelde software-opties voor persoonlijke weerstations. De interface is intuïtief en gebruiksvriendelijk omdat het zowel een cloud- als webgebaseerde service is die op elk apparaat met een webbrowser wordt uitgevoerd. Compatibel met een breed scala aan fabrikanten, hetzij direct, hetzij met de toevoeging van de Ambient Weather WeatherBridge. Wat ons hier opvalt is de IFTTT-ondersteuning, which stelt u in staat om uw weergegevens te gebruiken om gebeurtenissen op uw slimme apparaten te activeren en de Amazon Alexa-ondersteuning waarmee u Alexa kunt vragen om een rapport over de huidige omstandigheden of voor een rapport over een specifieke dag, maand of jaar.

Cumulus (Windows/Mac/Linux): Een gratis optie – zolang je bereid bent om met verouderde software om te gaan – is Cumulus van Sandaysoft. De interface doet ons veel denken aan WeatherLink. Gedateerd, maar ongelooflijk krachtig. We zouden zelfs beweren dat Cumulus grafieken beter doet. Sandaysoft zegt dat de software moet werken met Davis-stations met de dongle, naast enkele Oregon Scientific-, Fine Offset- en La Crosse-modellen. Controleer hun site om te bevestigen dat uw station compatibel is.

WeatherSnoop (Mac): Voor Mac-gebruikers is WeatherSnoop de beste optie voor brede compatibiliteit. Met een bijbehorende iOS-app kun je ook gegevens van je iPhone en iPad bekijken als je niet thuis bent. De Lite-versie is uitsluitend gericht op het online krijgen van uw weergegevens, dus we raden de Pro-versie van de software aan om de analytische functies te krijgen die we als een ‘must have’ beschouwen bij het overwegen van weerstationsoftware.

WeeWX (Mac/Linux): Voel je je een beetje gedurfd en avontuurlijk? Als je wat technische en computervaardigheden hebt, is WeeWX misschien een waardevolle optie. Het is volledig gratis en open source en stelt u in staat om aan te passen hoe het gegevens uitvoert om webpagina’s beter te organiseren. Het kan zelfs uw gegevens uploaden naar Weather Underground. We waarschuwen echter dat u vertrouwd moet zijn met Linux, omdat het vanaf de opdrachtregel werkt en geen vriendelijke grafische gebruikersinterface heeft. Maar omdat het zo’n klein en wendbaar programma is, kun je het op een Raspberry Pi uitvoeren, waardoor je je hoofdcomputer niet altijd aan moet laten staan.

Weerdisplay (Windows/Mac/Linux): Een van de toonaangevende softwarepakketten om het meeste uit uw weerstation te halen dat voor het eerst werd uitgebracht in het jaar 2000 en nog steeds voortdurend wordt geüpgraded door de ontwikkelaar. Weather Display bevat functies zoals real-time gegevensweergave, grafiekgeschiedenis, FTP-overdracht van de weergegevens naar uw eigen webpagina, e-mail / tekstmeldingen van extreme omstandigheden en gegevensoverdracht naar Weather Underground. De software is compatibel met een breed scala aan stations van fabrikanten, waaronder Davis, AcuRite, La Crosse en Oregon Scientific. Een levenslange licentie met gratis updates kost je $ 60.