Plafondventilator vergelijking

Waar te installeren in de kamer?

Omdat plafondventilatoren, net als andere soorten ventilatoren, werken volgens het principe van herverdeling en beweging, krijgt u de beste resultaten als u de ventilator in het midden van de kamer installeert. Zo kan in de zomer de lucht vanuit het midden van de kamer worden verdeeld en in de winter wordt de warme lucht gelijkmatig naar buiten geduwd.

Als één ventilator niet genoeg is omdat uw kamer te groot is of het laadvermogen van het plafond te laag is, moet u de plafondventilatoren ophangen zodat hun actiegebieden een zo groot mogelijk gebied bestrijken. Als je de ventilatoren zo ophangt dat de actiegebieden elkaar overlappen, creëren ze alleen maar ongewenste luchtwervelingen en verspillen ze grondstoffen.

Bij het bevestigen van de plafondventilator moet u met elektriciteit werken. Om zichzelf niet te verwonden, moeten ze de stroom loskoppelen en met de grootst mogelijke zorg werken. Durf je dit niet of wil je geen risico’s nemen, vraag dan hulp van een professional.

Deze effecten brengen de doorstroming van de plafondventilator naar voren en daar moet je rekening mee houden.

Bij voorwaartse werking, de zogenaamde zomeroperatie, zuigt de plafondventilator de lucht tussen de rotorbladen en het plafond aan en geeft deze als een koele luchtstroom naar beneden af. Door de beweging van de lucht wordt het lichaam gekoeld en wordt de betreffende ruimte over het algemeen als koeler ervaren.

Omgekeerd, de zogenaamde winteroperatie, zuigt de plafondventilator de lucht van onderaf aan en laat deze weer los richting het plafond. Als gevolg hiervan wordt de warmere lucht die naar boven is gestegen en onder het plafond is verzameld, naar buiten geduwd en zakt naar beneden langs de muren. Daar mengt het zich met de koudere lucht, die dieper in de kamer zit, waardoor een betere warmteverdeling wordt bereikt en de verwarmingskosten worden verlaagd.

Als u uw plafondventilator in de winter wilt gebruiken, moet u echter enkele regels volgen. Laat de ventilator alleen op het laagste niveau werken, anders bespaar je op stookkosten, maar compenseer dit door overmatig elektriciteitsverbruik. Gebruik achteruit alleen tot een plafondhoogte van 2,80 m. Anders kan het zijn dat de ventilator niet genoeg kracht uitoefent om de warme lucht naar de vloer te leiden en dus alleen een uitwisseling met de lucht in het midden van de kamer toestaat. Voor plafondhoogtes boven 2,80 m moet u kiezen voor zomerbedrijf op het laagste niveau. De verschillende getemperde lucht is dus op zijn minst grotendeels gemengd. Maar zorg er wel voor dat de plafondventilator niet te veel blaast. Anders voelt de kamer koeler aan dan zonder het gebruik van het apparaat.

Hoe u uw plafondventilator in balans kunt brengen

De vraag of u uw ventilator überhaupt in balans moet brengen, kan eenvoudig worden beantwoord als u het apparaat inschakelt en zorgvuldig observeert. Als de ventilator zich rusteloos gedraagt en je merkt dat hij trilt, moet je handelen. Balanceren wordt beschreven in de meeste gebruiksaanwijzingen en vaak zijn lichte balanceringsgewichten al opgenomen in de leveringsomvang.

Dat gaat als volgt:

 1. Kijk naar de ventilator. Als er een onbalans is, is dit te wijten aan het rotorblad, dat, in tegenstelling tot de anderen, niet horizontaal tegen het plafond op een vlak met de andere rotorbladen staat, maar hoger draait.
 2. Nadat u het hogere rotorblad hebt bepaald, plakt u een licht gewicht op het blad. Als er geen gewichten worden opgegeven, kunt u één cent munten gebruiken.
 3. Start de ventilator opnieuw op en kijk hoe deze draait. Als de onevenwichtigheid al is opgelost, hoef je verder niets te doen. Als het aanhoudt, herhaalt u de bewerkingen totdat u een stille bewerking bereikt waarbij de rotorbladen horizontaal naar het plafond bewegen op één vlak.

Kan de plafondventilator de kamertemperatuur verlagen?

De misvatting dat de kamertemperatuur verlaagd kan worden met een ventilator van welke aard dan ook blijft bestaan. Ventilatoren koelen de lucht niet, maar brengen deze alleen in beweging, waardoor deze koeler aanvoelt vanwege de gegenereerde luchtstroom. Als u van plan bent om de kamerlucht echt te koelen en niet alleen een waargenomen lucht, moet u een airconditioner kopen.

Een plafondventilator kan alleen helpen om de kamertemperatuur te beïnvloeden in die mate dat het ervoor zorgt dat de kamerlucht gelijkmatig wordt verdeeld door de rotor te verplaatsen. Dit kan indirect de kamertemperatuur beïnvloeden als de lucht in de ruimte verschillende temperaturen heeft. Dit is bijvoorbeeld dan dDit is het geval als je hoge plafonds hebt en de verwarmingslucht omhoog stijgt of als er koudebruggen op de ramen of slecht geïsoleerde buitenmuren zitten.

Met behulp van de buitentemperatuur of een kachel kun je toch de kamertemperatuur beïnvloeden. Als het buiten koeler is, kunt u de ventilator voor een open raam plaatsen om de koele lucht van buitenaf aan te zuigen en naar het interieur van het appartement te leiden. Hetzelfde geldt voor warmere buitentemperaturen als u de temperatuur in uw huis wilt verhogen. U kunt de ventilator ook voor een kachel plaatsen en zo de verspreiding van warme lucht in uw huis versnellen.

Is het de moeite waard om een plafondventilator met DC-motor te kopen?

In Europa draait het elektriciteitsnet op wisselstroom in laagspanning. De stroomrichting van de elektrische energie verandert voortdurend. Motoren van dit type hebben een hoger wattage nodig om te draaien. Elektromotoren met gelijkstroom, ook wel gelijkstroommotoren genoemd, hebben een transformator die de polen in fracties van een seconde verwisselt, zodat de stroom altijd in één richting stroomt.

Deze eco-motoren zijn relatief nieuw op de markt en bieden daarom, in vergelijking met modellen met een frequentieregelaar, modernere ontwerpen en hedendaagse technologie, zoals LED-lampen die dimbaar zijn en van kleur veranderen, waardoor uw kamers worden verlicht om aan de stemming te voldoen.

De voordelen van een plafondventilator met DC-motor

Je hoeft nergens anders op te letten als je kiest voor een ventilator met DC-werking, omdat de apparaten automatisch de elektrische spanning verlagen. U kunt genieten van deze voordelen met een DC-aangedreven ventilator:

U profiteert van de nieuwste besturingstechnologie die op de markt beschikbaar is:

 • Veel DC-aangedreven plafondventilatoren bieden meer controleniveaus dan AC-aangedreven ventilatoren.
 • Door gelijkstroom te gebruiken in plaats van wisselstroom, kunt u 50-60% elektriciteit besparen. Dit zie je terug op de factuur van je energieleverancier.
 • Plafondventilatoren verbruiken stroom vanaf slechts 3 watt en hebben maximaal 30 watt nodig voor een goede werking.
 • Als u het milieu wilt beschermen, presteert een DC-motorplafondventilator duidelijk beter dan andere AC-aangedreven ventilatoren en airconditioners.
 • Voor ventilatoren met geïntegreerde lampen profiteert u vaak van een dimbare en in kleur verstelbare LED-lamp met lange levensduur.
 • In bedrijf is de DC-motor veel stiller dan vergelijkbare modellen die met wisselstroom worden bediend.
 • DC-motoren zijn zeer onderhoudsarm, zodat u lang van uw ventilator kunt genieten zonder er veel voor te hoeven doen.
 • De functie van omgekeerde werking garandeert een optimale warmteterugwinning tijdens het stookseizoen, waardoor verwarmingskosten worden bespaard en het milieu wordt beschermd.
 • Apparaten met DC-motoren hebben een kortere reactietijd op pulsen zoals die van een meegeleverde afstandsbediening.
 • DC-aangedreven motoren zijn lichtgewicht en kleiner dan vergelijkbare modellen met wisselstroom, waardoor ze met een slankere look kunnen worden gebouwd.

Als u wilt weten hoe een DC-motor werkt, bekijkt u deze video:

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Gelieve niet te imiteren: De plafondventilator is geen speelgoed!

Op internet circuleren steeds weer video’s waarin mensen aan de rotorbladen van een plafondventilator hangen en deze aanzetten als tijdens een carrouselrit. We kunnen dit veronderstelde plezier alleen maar sterk afraden. Aan de ene kant kan de motor kapot gaan omdat deze niet is ontworpen om het extra gewicht op de rotorbladen te dragen, aan de andere kant kan de verankering van de plafondventilator in het plafond losraken. Als de ventilator niet onmiddellijk wordt afgebroken, kan deze na verloop van tijd steeds losser worden en vervolgens abrupt afvallen, waardoor de faciliteit wordt beschadigd of mensen gewond raken die er per ongeluk onder staan.

Afgezien van het gevaar voor de ventilator, is er ook een aanzienlijk risico op letsel voor de mens. De rotorbladen van de ventilator bewegen soms heel snel in een cirkel en kunnenscheuren, kneuzingen of breuken toebrengen aan het lichaam, bijvoorbeeld van de vingers. Speciale zorg moet ook worden genomen met lang haar. Wanneer deze zich rond de rotor wikkelen, worden ze steeds verder naar boven getrokken en trekken ze aan de hoofdhuid. Als de ventilator zichzelf niet stopt, moet u deze onmiddellijk uitschakelen om verdere schade te voorkomen. In deze gevallen helpt vaak alleen de grip op een schaar.