Schimmel veroorzaakt door luchtbevochtigers − Wat heeft het voor zin?

Droge lucht is slecht voor de geest en de gezondheid. Een luchtbevochtiger belooft hulp en zorgt voor meer vocht in huis. Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van een dergelijk apparaat. Want als de luchtvochtigheid te hoog is, vormt zich snel schimmel. En dit is ook niet gezond en vooral moeilijk om er vanaf te komen.

Luchtbevochtigers geven waterdamp af in het milieu en kunnen zo een te droog binnenklimaat tegengaan. Vaak is een dergelijk apparaat echter niet alleen overbodig, maar zelfs schadelijk en bevordert het de vorming van schimmel. Wanneer heeft extra luchtbevochtiging echt zin? En wat moet je overwegen in verband met het onderwerp luchtbevochtigers en schimmels? Dit artikel brengt licht in de duisternis.

Droge lucht is meestal alleen een probleem in de winter

Elk jaar, net op tijd voor het begin van de winter, fladderen advertenties voor luchtbevochtigers het huis in. Ze zijn de oplossing voor droge lucht en de bijbehorende gezondheidsproblemen. Maar experts zijn het meestal oneens – ze beschouwen de apparaten overbodig of zelfs riskant.

In feite is de lucht in de winter droger dan in de lente of zomer. Aan de ene kant komt dit door het feit dat niets buiten groen is en de planten geen waterdamp uitstoten. Aan de andere kant kan koude lucht veel minder waterdamp absorberen dan warme lucht. Deze droge buitenlucht wist uiteindelijk via ventilatie het appartement binnen te komen. Bovendien zijn de kamers in de winter vaak oververhit, wat de lucht extra uitdroogt.

Dus als je niet oppast, zal de relatieve luchtvochtigheid in de winter snel onder de 30% zakken.

De eenvoudigste oplossing voor het probleem is in de meeste gevallen echter niet zozeer een luchtbevochtiger, maar gewoon een correcte Ventilatie- en verwarmingsgedrag.

Dit betekent: in plaats van continue ventilatie met gekantelde raam, betere 2-3 keer per dag spitsventilatie. De optimale kamertemperatuur ligt rond de 20 °C in de woonkamer en tussen 16-18 °C in de slaapkamer – dit kan worden bereikt door de radiatorthermostaat op niveau 2-3 te zetten. Degenen die op deze dingen letten, zullen alleen in uitzonderlijke gevallen langdurige problemen hebben met droge lucht.

Natuurlijke bronnen van vocht zijn meestal voldoende

Door activiteiten in huis, zoals douchen, koken en kleding drogen, maar ook door onze ademhaling produceren we meestal automatisch voldoende vocht. Daarnaast stoten planten ook waterdamp uit via hun bladeren.

Lucht die permanent te droog is, is daarom – ook in de winter – eerder een uitzonderlijk probleem. Bijvoorbeeld als de muren slecht geïsoleerd zijn of ramen lekken.

Vaak denken we gewoon dat de lucht te droog is. Want in tegenstelling tot temperatuur kunnen we de relatieve luchtvochtigheid niet voelen. Duidelijkheid wordt geboden door een hygrometer, die je voor zo’n 20 euro kunt kopen. Een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% wordt als optimaal beschouwd.

Te veel vocht bevordert schimmelgroei

In feite is schimmel een veel vaker voorkomend probleem dan lucht die te droog is. Dit komt vooral voor in slecht geïsoleerde ruimtes en wordt begunstigd door een te hoge luchtvochtigheid. Het gebruik van een luchtbevochtiger zou in dit geval natuurlijk volledig ongepast zijn.

Wanneer waterdamp condenseert op oppervlakken, is dit altijd een teken van te veel vocht in de kamer. Je ziet dit fenomeen in de winter, ondanks droge buitenlucht, nog vaker dan in de zomer. De reden: buitenmuren en ramen zijn kouder. Denk bijvoorbeeld aan de beslagen ruit in de slaapkamer in de ochtend na het opstaan.

Door de condensatie worden muren en kozijnen vochtig en vormen ze een optimale omgeving voor schimmel. Deze verspreiden zich door onzichtbare sporen in de kamer en veroorzaken allergieën en aandoeningen van de luchtwegen.

Je moet dus eigenlijk alleen een luchtbevochtiger aanzetten als de lucht eigenlijk te droog is. Anders kan dit snel averechts werken en glijden ze van het ene uiterste naar het andere.

Luchtbevochtiger als bron van ziektekiemen

Maar luchtbevochtigers bevorderen niet alleen schimmelvorming in het appartement onder bepaalde omstandigheden. Ze zijn ook een optimale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. De reden: water is altijd een uitstekende habitat voor allerlei soorten ziektekiemen. Het tijdschrift “Öko-Test” testte verschillende luchtbevochtigers en kwam tot een onaangenaam resultaat: bacteriën en schimmels konden in veel apparaten worden geïdentificeerd. DaarZelfs reguliere schoonmaakmaatregelen konden er niets aan doen. Met de waterdamp worden de ziektekiemen vervolgens verspreid in het milieu en kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen.

Waar moet je op letten?

Als je in de winter eigenlijk tijdelijk kampt met te droge lucht, is het het beste om dit probleem eerst op te lossen met eenvoudige en natuurlijke maatregelen:

  • ventileer en verwarm op de juiste manier
  • laat de badkamerdeur open na het douchen zodat het vocht zich verspreidt in de andere ruimtes
  • Hang natte was in het appartement
  • Vergroen je huis

Alleen als dit allemaal niet helpt, is de aanschaf van een luchtbevochtiger meestal zinvol. Houd echter altijd de huidige relatieve vochtigheid in de gaten bij het gebruik ervan om schimmel van luchtbevochtigers te voorkomen. Zorg er altijd voor dat de relatieve luchtvochtigheid niet boven de 50% komt en reinig het apparaat zorgvuldig en regelmatig.