Waarom betekent de afkorting WX weer?

Weer lijkt een vreselijk kort woord om een afkorting nodig te hebben, maar het heeft er een: WX. Dit lijkt misschien vreemd omdat er geen “x” in het woord “weer” staat, dus waar komt het vandaan en waarom werd het gebruikt? Het antwoord ligt in hoe we communiceerden in de dagen voor telefoons.

Waarom is WX de afkorting voor weer?

Tot het midden van de jaren 1800 was er geen onmiddellijke manier om te communiceren. De snelste manier om dit te doen was via de post, en het was helemaal niet snel. Een brief die er vandaag slechts een paar dagen over doet om op zijn bestemming aan te komen, duurde toen enkele weken, omdat post aan boord van treinen moest worden geladen om langeafstandsreizen te maken, en het werd met paard en wagen van en naar die treinen bezorgd. Vertragingen waren gebruikelijk op elk moment van deze reis.

Dit veranderde in 1836 nadat uitvinder Samuel Morse het gebruik van elektriciteit demonstreerde om elektrische pulsen over draden te sturen, de telegraaf genaamd. Hij creëerde ook een code om de personages weer te geven, een patroon van korte en lange geluiden die vaak worden aangeduid als “dits” en “dahs”.

Hoewel dit een revolutie teweegbracht in de communicatie, was het nog steeds relatief traag omdat een hele zin met tientallen tekens minuten kon duren om te verzenden. Als gevolg hiervan begonnen morsecode-operators een reeks internationaal gestandaardiseerde afkortingen te ontwikkelen, net als de “BRB”, “LOL” en “JK” van de hedendaagse tekstcommunicatie.

De oorsprong van “WX” is niet helemaal duidelijk, maar er zijn een paar mogelijkheden. Sommigen zeggen dat het komt omdat “WX” in morsecode een mooi geluid heeft (dit-dah-dah, dah-dit-dit-dah), terwijl anderen speculeren dat het iets te maken had met X die ook werd gebruikt voor “uitwisseling”: “WX is “weeruitwisseling”. Het kan ook alleen omwille van de continuïteit zijn – verschillende langere woorden worden afgekort door hun eerste letter gevolgd door een x, zoals TX voor verzenden, RX voor ontvangen en PX voor pers.

WX als afkorting werd waarschijnlijk al heel vroeg in de telegrafie gebruikt. Het U.S. Weather Bureau – de voorloper van de moderne National Weather Service – maakte aanvankelijk deel uit van het U.S. Signal Bureau. Dit was het agentschap binnen de regering dat belast was met het exploiteren van het communicatienetwerk voor de strijdkrachten, en ze maakten veel gebruik van het telegraafsysteem.

Zowel de strijdkrachten als die vroege meteorologen vonden veel gebruik in de telegraaf, omdat het de snelle overdracht van weersinformatie over het hele land mogelijk maakte. In een tijd waarin satellieten niet bestonden, was dit de enige manier voor meteorologen om de weersomstandigheden elders te kennen, en hun zorgvuldige analyse zou helpen om de weersvoorspellingen drastisch te verbeteren.

Naarmate communicatienetwerken verbeterden, verspreidde het gebruik van WX zich elders als een steno-manier om over het weer te praten. Zelfs in de begindagen van het internet in de jaren 1960 was het nog voordelig om dingen zoveel mogelijk af te korten. Hoe minder gegevens moesten worden verzonden, hoe sneller het bericht bij de ontvanger terechtkwam. Tot voor kort gebruikten meteorologen van de National Weather Service WX en een hele reeks andere weergerelateerde afkortingen in voorspellingsdiscussies die tussen kantoren werden verzonden.

WX gebruikt vandaag

Tegenwoordig is WX beperkt tot voornamelijk meteorologisch gebruik, in feite een steno zoals “BRB” in elektronische communicatie. Sommige weerwebsites gebruiken het ook, vooral omdat de meeste goede .com webadressen met het woord “weer” erin al lang door anderen zijn opgepikt. Anderen gebruiken het in hashtags om het weer te bespreken – probeer te zoeken naar je tweeletterige staatsafkorting en “wx” (d.w.z. #pawx), en je zult waarschijnlijk nogal wat weerdiscussies vinden over het weer in jouw staat.