Ultrasone luchtbevochtiger

Ultrasone luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers worden in vele variaties aangeboden. Een veelgebruikte methode om water te verdampen en de luchtvochtigheid te verhogen, maakt gebruik van ultrasone verstuivers, die een fijne nevel creëren en deze door de kamer verspreiden. Een voordeel is een hoge bevochtigingsprestatie met stille werking. De luchtvochtigheid kan echter snel te hoog oplopen: overhumiditeit treedt op; en de mist nestelt zich op koude oppervlakken in de buurt van het apparaat. Ziektekiemen in het water worden ook in de lucht gegooid door vernevelaars en bij gebruik met hard water kan kalkstof in de kamer en in het apparaat worden verspreid.

Hoe werkt een ultrasone verstuiver en wanneer koop je liever een andere luchtbevochtiger? Deze gids beschrijft typische kenmerken van een vernevelaar en presenteert enkele producten als voorbeelden.

Ultrasone vernevelaars vernevelen water voor luchtbevochtiging

Om de luchtvochtigheid in de ruimtelucht te verhogen, moet vloeibaar water worden overgebracht naar de gasfase. Een dergelijk verdampingsproces verloopt sneller naarmate meer oppervlak van de vloeistof wordt blootgesteld aan de lucht en hoe groter het verschil in het aantal watermoleculen; hoe droger de lucht. Bovendien wordt het verdampingsproces versneld door een hogere energie van de watermoleculen, d.w.z. door een hogere temperatuur van de vloeistof. Vernevelaars zijn een klasse van luchtbevochtigers die echografie gebruiken om de bevochtiging te maximaliseren.

Functie en effect van een ultrasone luchtbevochtiger

In een ultrasone verstuiver wordt water getrild door hoogfrequente trillingen, waardoor kleine druppeltjes zich van de vloeistof scheiden en in de lucht worden gegooid. De benodigde energie wordt geleverd door ultrasone bronnen en is voldoende om het vloeibare water af te breken in een fijne nevel.

De mist die wordt gegenereerd in ultrasone luchtbevochtigers is nog niet synoniem met vochtige lucht; het is eerder een verzameling kleine druppels water in het midden van de droge kamerlucht. Door de verdeling in vele kleine bolvormige druppeltjes groeit het wateroppervlak echter tot een veelvoud van de oorspronkelijke waarde. De vloeistof in elke afzonderlijke druppel nevel verdampt daarom veel sneller. alsof het alleen in contact kwam met de droge lucht in de grote watertank.

Risico op overbevochtiging door ultrasone verstuivers

Het creëren van een watermist door ultrasone luchtbevochtigers helpt om de binnenlucht in uw huis te bevochtigen. De werkelijke toename van de luchtvochtigheid vindt echter alleen plaats door de verdamping van de fijne waterdruppels. Wat zo’n kamerbevochtiger echter alleen uitstraalt, is alleen de mist zelf, niet de vochtige lucht. Omdat de verneveling van water ook plaatsvindt wanneer de ruimtelucht al vochtig genoeg is of zelfs verzadigd met gasvormig water, bestaat het risico op overvochtiging.

Overhumiditeit betekent dat de luchtbevochtiger meer water uitstoot dan de lucht van het appartement kan absorberen. Als gevolg hiervan condenseert het overtollige water op koele oppervlakken zoals muurbehang of ruiten en kan het risico op schimmelgroei aanzienlijk toenemen. In veel gevallen is onvoldoende luchtcirculatie in uw huis ook verantwoordelijk voor lokale overvochtiging. Dit is te herkennen aan het feit dat meubels en vloeroppervlakken worden bevochtigd door water, vooral in de directe omgeving van de ultrasone vernevelaar.

Overhumidificatie kan alleen worden uitgesloten door het gebruik van verdampers, die geen nevel of waterdamp produceren, maar alleen koud water blootstellen aan droge lucht.

Ziektekiemen in de lucht – hoe gezond zijn ultrasone vernevelaars?

Ultrasone verstuivers zijn in diskrediet geraakt omdat In consumententests is vaak een angstaanjagend hoge kiembelasting gevonden is, zoals bijvoorbeeld bij de Zwitserse testoperatie K-Tipp: de bacterieconcentratie in het apparaat is binnen een uur kunnen verdubbelen. Een groot aantal ziektekiemen in het water is een bijzonder groot probleem bij ultrasone vernevelaars, omdat tijdens verneveling alle componenten in de mist worden overgebracht en vervolgens in de kamer worden verdeeld. Bacteriën in de watertank kunnen daarom rechtstreeks in de lucht van uw appartement worden verdreven. [1,2]

Zelfs als sommige bacteriën worden gedood door de toepassing van echografie, de overblijfselen vanel blijven allergieën veroorzaken. Mensen met een allergie en astmapatiënten worden daarom in het bijzonder getroffen door een verhoogde kiembelasting van ultrasone luchtbevochtigers. Als tegenmaatregel is het dus dringende noodzaak om hygiëneproducten in het waterreservoir te plaatsen en zo de concentratie bacteriën laag te houden. Maar zorg ervoor dat je een additief vindt dat geschikt is voor luchtbevochtigers: het kan immers ook worden verneveld en vrijgegeven in de kamerlucht, waar je het kunt inademen.

Als u liever een luchtbevochtiger koopt die volledig kiemvrije bevochtiging garandeert, moet u een verstuiver kopen in plaats van een ultrasone verstuiver. Dit bereikt vergelijkbare hoge bevochtigingssnelheden door water te koken, maar doodt alle bacteriën wanneer ze worden gekookt.

Productintroductie: Ultrasone luchtbevochtiger

De markt biedt een breed scala aan kamerbevochtigers die werken met echografie. Hieronder willen we u kennis laten maken met enkele modellen om u suggesties te geven over welke verschillende apparaten u kunt kopen.

Arendo Repose Luchtbevochtiger

Deze design luchtbevochtiger van Arendo* bestaat uit een ultrasone verstuiver in een eenvoudige behuizing. Naast de basisuitrusting met drie prestatieniveaus, biedt het ook een functie als aromaverspreider met een apart compartiment voor de toevoeging van geuroliën. Bovendien is het uitgerust met een eenvoudig luchtfilter om de lucht niet alleen te bevochtigen, maar ook om het te bevrijden van grof stof. De watertank bevat 3 liter; de unit is geschikt voor ruimtes tot 25 m².

Medisana UHW luchtbevochtiger

Met de UHW luchtbevochtiger van Medisana* kunt u de bevochtigingsprestaties oneindig aanpassen. Met een maximale verdamping van 230 ml per uur kunt u het apparaat gebruiken in ruimtes tot 30 m². De fabrikant beveelt het gebruik van gedestilleerd water aan, maar biedt reinigingsborstels om het gemakkelijker te maken om vuildeeltjes en kalkvlekken te verwijderen. Het apparaat wordt als bijzonder stil beschouwd, zodat ’s nachts ook in uw slaapkamer kan worden gebruikt.

Aanbieden

medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en...
medisana UHW ultrasone luchtbevochtiger, luchtreiniger voor slaapkamer, woonkamer kantoor en…

  • Echografie: Ultrasone technologie verbetert de luchtkwaliteit en voorkomt uitdroging van slijmvliezen en huid. Het biedt…
  • Traploos instelbaar: De luchtbevochtiger transformeert water door trillingen in de fijnste mist, wat de luchtvochtigheid verhoogt….
  • Onnoatief: Door de geluidsarme en energiebesparende ultrasone technologie is de UHW perfect voor de slaapkamer of kinderkamer

Innoo Tech Luchtbevochtiger

De Innoo Tech luchtbevochtiger* maakt ook gebruik van ultrageluid om je huis te bevochtigen met koude mist. Om de hygiëne te verbeteren, is dit product gemaakt van antibacterieel gecoate plastic materialen. Bij continu bedrijf kunt u een leefruimte van maximaal 35 m² gedurende meer dan 10 uur bevochtigen met een tank van 3,5 liter. Het apparaat is ook zeer geschikt voor nachtgebruik en voor kinderkamers: een automatische uitschakeling garandeert dat de luchtbevochtiger wordt uitgeschakeld zodra de watertank leeg is, wat oververhitting voorkomt.

Alternatief: Philips HU4811/10 luchtbevochtiger

Als u een kamerbevochtiger wilt kopen, maar u wilt geen ultrasone vernevelaar kopen, kan de HU4811/10 luchtbevochtiger van Philips* in plaats daarvan geschikt zijn. Dit is gebaseerd op het principe van koude verdamping, dat overbevochtiging uitsluit, en combineert dit met een filtermat. Op deze manier is de kiembelasting ongeveer 99% lager dan bij typische ultrasone luchtbevochtigers. U kunt dit apparaat ook zonder problemen bedienen met normaal leidingwater: kalk komt niet vrij in de lucht tijdens verdamping, dus u ziet geen wit stof in de buurt van de luchtbevochtiger en de binnenkant van het apparaat wordt niet beïnvloed.

Philips Series 2000 luchtbevochtiger – luchtverfrisser voor ruimtes tot 38 m²,...
Philips Series 2000 luchtbevochtiger – luchtverfrisser voor ruimtes tot 38 m²,…

  • Instelbaar: 2 snelheidsniveaus voor bevochtiging tot 250 ml/h – tank van 2 liter voor middelgrote Kamers tot 38 m² – rustiger…
  • Vermijdt natte plekken, wit stof en onzuiverheden: Ultrafijne verdamping zorgt voor onzichtbare watermist en minder vervuiling…
  • Meer ontspannen ademhaling: Natuurlijk NanoCloud-verdampingsproces zorgt voor extreem schone beslaan zonder het water te verwarmen – wijdverspreide …