Soehnle luchtbevochtiger Airfresh Hygro 500 in praktijktest

Soehnle Luchtfresh Hygro 500

De luchtbevochtiger van Soehnle werkt zonder het water te verwarmen of echografie toe te passen. In plaats daarvan zorgt een koud verdampingsproces, gecombineerd met een luchtfilter, voor een vrijwel kiemvrije werking. Bij het ontwerpen van het apparaat stond de bediening door de klant in alle opzichten op de voorgrond.

Soehnle luchtbevochtiger blijkt krachtig en gebruiksvriendelijk in de test

Vooral in het koude seizoen hebben veel mensen last van schrale lippen en droge slijmvliezen. Een remedie wordt geleverd door luchtbevochtigers, die langzaam water afgeven aan de kamerlucht en zo de luchtvochtigheid verhogen. Het Airfresh Hygro 500 model van Soehnle is een goed voorbeeld van een effectieve luchtbevochtiger die ideaal is voor gebruik in uw huis. In vergelijking met andere apparaten is de Airfresh Hygro 500 uitgerust met extra filters en een speciale, zorgvuldige verdampingstechnologie, die een bijzonder kiemvrije werking mogelijk maken. De bediening van het apparaat is zeer comfortabel en stelt u in staat om de luchtvochtigheid in uw huis nauwkeurig aan te passen.

Het ontwerp van de Airfresh Hygro 500: eenvoudig maar praktisch

Van buitenaf gezien is de Soehnle luchtbevochtiger zeer onopvallend: een witte behuizing van ongeveer 30 cm hoog, bedekt met een donkergrijs glanzend oppervlak, waarin het bedieningspaneel met blauw LED-display is geïntegreerd. De neutrale kleurkeuze is goed te combineren met elk interieur, zodat de luchtbevochtiger nergens misstaat. Binnenin is het apparaat verdeeld in twee kamers van ongeveer gelijke grootte. In de ene helft zit een eenvoudig luchtfilter, waardoor de buitenlucht op deze manier wordt aangezogen en gereinigd; de andere helft herbergt de watertank, waaruit vloeistof met de lucht wordt gezwenkt. Deze duidelijke scheiding van beide functies resulteert in een nogal saaie kubusvormige behuizingsvorm. Maar zodra u de watertank wilt reinigen of het luchtfilter moet vervangen, zult u hier dankbaar voor zijn, omdat de eenvoudige geometrie met afgeronde hoeken en randen uiterst gemakkelijk te onderhouden is.

Soehnle Airfresh Hygro 500 Watertank

De verwijderbare watertank – schroefverbinding aan de onderkant

De luchtbevochtiging is in de test bijna kiemvrij

De Airfresh Hygro 500 wordt geadverteerd met de opmerking dat een speciale verdampingstechnologie wordt gebruikt, die bijzonder hygiënisch en veilig is. In feite zijn er verschillende factoren die bijdragen aan dit model.

  • Aan de ene kant wordt de aangezogen lucht eerst door een filtermat geleid, die dierenhaar en stof vasthoudt voordat de lucht zelfs maar in contact komt met het water. Op deze manier wordt het risico op verontreiniging van het waterreservoir en de interne delen in contact met water aanzienlijk verminderd.
  • Aan de andere kant vindt luchtbevochtiging plaats door koude verdamping, die minder agressief is in vergelijking met andere luchtbevochtigers.

Tijdens koude verdamping wordt het water niet verwarmd of misleid. Dit voorkomt dat zich een wolk van waterdamp rond het apparaat in uw kamer vormt, die zich op meubels nestelt en natte oppervlakken veroorzaakt. Koude verdamping is iets langzamer, maar gelijkmatiger, en maakt daarom een nauwkeurigere instelling van de gewenste vochtigheid in uw huis mogelijk. In vergelijking met ultrasone verstuivers, waarbij de vloeistof in de tank volledig is verdeeld in mistdruppels en eventuele bestaande algen en bacteriën op deze manier ook de kamerlucht binnenkomen, heeft de Soehnle-luchtbevochtiger tot 99% minder ziektekiemen in de uitgestoten vochtige lucht.

Soehnle kamerbevochtiger zijkant

Zijbehuizing

Extra comfort door automaat

Een bijzonder groot voordeel van de Airfresh Hygro 500 is zijn vermogeneit om de luchtvochtigheid van de kamerlucht te verhogen tot een instelbare waarde en zichzelf vervolgens uit te schakelen totdat de luchtvochtigheid te veel daalt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het installeren van een meetapparaat voor het vochtgehalte in het apparaat: een zogenaamde hygrometer. U kunt de huidige luchtvochtigheid op elk gewenst moment aflezen op het LED-display bovenaan. Als u de Soehnle-luchtbevochtiger in de automatische modus bedient en de zojuist gemeten vochtigheid een instelpunt overschrijdt, schakelt het apparaat automatisch over naar een lager vermogensniveau om overhumidificatie van de kamer te voorkomen. U kunt zelf de gewenste doelvochtigheid selecteren in stappen van 5% tussen 40% en 80%; men spreekt ook van een hygrostaatfunctie. Deze functie is vooral nuttig om mogelijke schimmelgroei te voorkomen door de luchtvochtigheid slechts matig te verhogen, zonder bang te hoeven zijn voor de vorming van condensatie op het behang.

Naast de hygrostaatfunctie biedt de Airfresh Hygro 500 ook een automatische uitschakeling om uw veiligheid te garanderen: zodra de watertank leeg is, schakelt het apparaat zichzelf uit. Maar om zover te komen, is er een niveau-indicator zichtbaar van buitenaf voor de 4,9 l tank, evenals een waarschuwingslampje dat rood oplicht bij een laag waterniveau.

Bedieningspaneel Soehnle luchtbevochtiger

Bedieningspaneel met vochtigheidsindicator

Betrouwbare bevochtigingsprestaties in kleine en middelgrote ruimtes

De luchtbevochtiger van Soehnle kan in drie vermogensniveaus worden bediend, waarmee de snelheid van de ventilatoren wordt geregeld. Op het hoogste niveau is de luchtstroom het grootst en kun je het snelst een effect bereiken. De fabrikant belooft dat dan een bevochtiging van maximaal 50 m² woonoppervlak mogelijk is, en deze informatie kan ook in de test worden bevestigd. Op het hoogste prestatieniveau kan het geluid van de ventilatoren echter storend zijn. Voor de nacht moet u daarom een langzamere ventilatorinstelling kiezen of de luchtbevochtiger volledig uitschakelen. In de regel neemt de luchtvochtigheid van de kamerlucht ’s nachts toe, zelfs zonder mechanische ondersteuning.

Het volume van de ventilatoren is helaas de grootste kritiek op dit toestel. Eigenlijk behoren koude verdampers tot de stillere luchtbevochtigers; er wordt immers geen echografie gebruikt en het water wordt niet aan de kook gebracht. De enige manier om het bedrijfsgeluid van de Soehnle luchtbevochtiger te verminderen, is door het vermogensniveau te verlagen. Om een gelijkmatige bevochtiging van de kamerlucht te garanderen, plaatst u uw apparaat zo centraal mogelijk en houdt u afstand van grotere meubels die de luchtcirculatie kunnen belemmeren.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Algemene indruk van de Airfresh Hygro 500: betrouwbaar en gemakkelijk schoon te maken

De bevochtigingsprestaties van deze koude verdamper liggen onder de waarden die grotere verdampers of ultrasone vernevelaars kunnen bereiken, maar voor kleine tot middelgrote ruimtes houdt het model zijn belofte en biedt het merkbaar meer vochtige binnenlucht. De hygrostaatfunctie en weergave van de huidige luchtvochtigheid is een echte bonus die veel zorgen kan wegnemen. Vanwege zijn grootte ziet het apparaat er niet bijzonder elegant uit, maar het ontwerp is eenvoudig genoeg om overal goed in te passen.

In vergelijking met andere modellen moet het gemak van zorg worden benadrukt: het luchtfilter kan in twee eenvoudige stappen worden vervangen, de watertank is gemakkelijk toegankelijk en met de afgeronde randen kunt u alle onderdelen gemakkelijk reinigen. Een fout is het feit dat het apparaat in de praktijk alleen naar een andere plaats kan worden verplaatst als het leeg is, zonder water uit te gieten. De inlaatvinnen en de zichtbare opening van het waterreservoir zorgen voor een zeer snelle watervlucht met een lichte helling. Maar hier baart oefening kunst. Al met al een goed maar op het hoogste niveau helaas nogal luid apparaat.

Andere artikelen over luchtbevochtigers: